15 Januari 2013

Amukan Anak


Jangan ingat ibu jek pandai mengamuk.... anak pun sesekali melepaskan 'amukan' jugak.

Ceritanyer kelmarin Aina tido awal. Sangat jarang berlaku untuk anak sulung aku tue. Kalo selalunya dier tido jam 1 pg ke atas tp mlm tue dier dh tertido jam 10.30 mlm. Senang la hati ibu tgk dier tido awal.

Adik pula cam biaser ler, tido bangun tido bangun je la...

Aku pulak dok layan phone sampai jam 3 pg. Patutnyer dlm pantang bykkan rehat tp sibuk beno ngan phone sampai lupa tido.... ahakksss.

Baru nk lelap mata, adik jaga nk susu. Layan adik jap. Sambil tue Aina pulak jaga nk susu. Pujuk sekejap suh tunggu sampai adik selesai. Selesai adik, bg kak long. Dpt nenen tido blk. Pastu baru ler boleh lelap.

Jam 4.30 pg, sekali lg adik menangis. Nak susu, masa yg sama kak long jaga jgk nak susu.Kali nie dh x boleh pujuk. Maka berjemaah ler 2 beradik nie tue menangis. Sudahnya tandem je la, sorang kiri sorang kanan. Sampai la ibunyer yg tido duduk.

Lepas tue dedua x tido... huhuhu. adik tido2 ayam, kakak terus terjaga. mengamuk nk ngempeng jek dedua tue. penyudahnya layan adik, kakak bg phone suh layan upin ipin. maka sepi la sekejap. sampai la bateri phone lak habis. sambung nangis nk nyusu....

Maka ibu pun cukup la 24 jam x tido.... sakit kepala to the max.. huhuhu.

Pepagi bangun, masak sarapan. terus mandikan adik. Jam 10 semua tido beramai2 termasuk abah sekali. Penangan amukan anak malam td.... nasib la.







12 Januari 2013

Amukan ibu


*gambar anak no. 1 dan anak no.2*

huhuhu....
korang nampak ke gambar tue? takyah refresh byk2 kali coz mmg takde gambar kat situ. mak berusaha nak upload gambo, tp usaha mak sia2 jek coz ade jek problemnyer. tp takpe aku tak putus asa, lain kali cuba lagik yek...

Ok, anak-anak dh tido, jd nie la peluang aku nk buat entry sikit. Bukan setakat buat entry jek, masa nie la nk blogwalking, nk ngadap fb, nak main game, nk nyembang2 ngan org lain.... kalo tak tepon nie hanya tempat persinggahan... hihihi.

Jaga anak no. 2 tak byk ragam, biler nangis sumbat nenen diam la... cukup time bg mandi. Kejenyer makan tido nangis... itu jek. Meragam pasal hal lain, alhamdulillah takde. Seingat aku sekali jek dier menangis coz kembung perut... yg buat mak nyer menangis lak, biler dtg angin nyer nak mengempeng sepanjang malam. maser nie la aku rasa nk nangis, nangis sakit pinggang... huhuhu.

Anak no 1 lain lak pe'el nyer... dier la budak bijak, dier jugak la bdk bertuah. Ader jek modal dier nk mencari marah ibu dan abah.... saja jek nk buat ibu mengamuk hari2. Kadang2 rasa cam boleh kena serangan sakit jantung tau kalo hari2 gini. End up, ibu rasa kamu nakkan perhatian dr ibu ngan abah yek....? Masa tue mula la aku slow sikit, lebih pd pendekatan kasih sayng. Tapi kekadang terbabas jugak. kekadang tgn nie laju jek naik nyer, tp manja2 je la. mujur ader kewarasan lg.... huhuhu. Kang biler dh marah kang, tgn dh naik sikit mula la nyesal. Masa tue la tarik anak, peluk cium balik.

Camner yek korang handle situasi biler dh beranak 2 nie.? Rasa aku main reason kakak buat cam gitu coz nk perhatian jek. Dan dier asyik la kena ngalah voz berkongsi kasih sayang. bukan kasih sayang jek, tp susu pun kena kongsi. jd mmg dier rasa terpinggir kot, biler selalunyer kena dulukan adik....

Tapi, walaupun begitu, dier jugak la penawar. dier jugak la yg selalu buat ibu dan abah ketawa berdekah2... hahaha.... Ader jek yg dia buat, yg dier ckp mencairkan hati ibu... sayang kamu ketat2 sayang.....♥♥♥♥

Selalu kalo lepas kena marah dia akan ckp "ayok kena marah...". Tapi, td maser mandi aku mrahkan dier coz main air sampai bsh tuala, boleh pulak duer ckp gini "naper ibu marah aina...?"... huhuhu. terdiam ibu, senyum jela... biler petah bercakap nie mcm la yg keluar... belum kira ayat2 manja lg. tp walau manja2, tp garanggggg... hehehe.

Apa pun pe'el depa berdua, itu la harta tak ternilai buat maser nie. Kasih sayang antara fua nyer sama saja. In shaa Allah akan ibu pikul 'amanah' yg 2 ini selagi nyawa dikandung badan.






Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin