21 Mac 2012

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger


Peluang baik untuk blogger....:)


Tetiba rasa macam duit jatuh depan mata... hehehe. But ader syarat la yek. Takkan bagi gitu jek...
But terhad utk 100 peserta pertama jek... meh cepat...

Klik sini utk proses seterusnya.. Kalo dah penuh jgn marah haaaa...:)





07 Mac 2012

Fish For Aina

Lamer jugak masak ikan nie for Aina... Mula2 cadang nak buat sweet & sour, tapi end product nyer dah takde ruper sweet & sour. Cam singgang pun ader, cam ikan masak cuka tue pun ader.... Tak tau nak bagi aper namer dah lauk nie...



Sedang cuba utk mengingati resepi yek...

Frankly speaking, kalo masak utk Aina memang selalunyer saya main campak2... Main agak2 jek aper yg boleh masuk, aper yg tidak. Banyak maner nak pakai pun main agak2 jek... Payah kalo nak ngajo orang lain memasak nie..

Lucky me, Aina dah over 1 y.o, maka leh la ibu bermain2 ngan food dier. Kekadang dier suker kekadang dier tak suker walaupun ibu rasa ok jek... Tekak ibu la... As for ikan masak nie, dier suker nampaknyer...

Bahan2 :
Ikan yang dah goreng ( me guna ikan kurau)
bawang besar, halia, bwg putih (semua dimayang)
Tomato (buang biji, potong dadu)
Kulit kayu manis, bunga lawang
Hirisan cili merah (4,5 hiris jek..)
minyak ( sikit jek, utk tumis)
Garam

Cara2nyer : Panaskan minyak, sikit je yek. Unsalted butter pun boleh. Masuk bunga lawang & kulit kayu manis. Masukkan bahan2 yang dah dimayang. Udah naik bau, masukkan tomato. Tomato nie ader sedikit masam yek, jadi pilih la yg betul2 masak sikit. Takde ler masam sangat. Kalo kome ader buat puri, lgk senang. Buh Air. Biar menggelegak... Buh sedikit garam. For 1++ y.o yek. Kalo bawah setahun toksah la buh. Biler dah menggelegak tue masukkan ikan. Ikan td aku dah goreng atas pan dgn sedikit minyak & goreng separuh masak jek. Takmo dier jadi garing sangat coz nak masak lagik dalam kuah tue. masak sampai kuah sikit pekat. Dah nak masak buh hirisan cili merah. Sikit jek, penambah rasa. Kalo terlebih takut nanti ader rasa pedas pada baby...

Makan ngan nasik panas2. Aina tak habis, ibu yang habiskan. Sedap la pulak.

Dish nie boleh utk 11 bulan ke atas. Kalo baby dah mula makan ikan la... Ikan tue pun leh ganti ngan ikan2 lain yang sesuai. Bawah 1 y.o baby, toksah buh garam, dan tomato tue pilih dn dah ranum. Cili merah tue pun agak2 ler nak isi. Takut perut baby tak tahan.

Tak tau nak bagi namer aper food nie... Ibu2 ader cadangan tak nak bagi namer aper..? Sweet sour jugak ler...




Wordless Wednesday : Doa Ibu

"Semoga menjadi anak solehah, beriman. Rajin2 belajar dan mendengar kata orang tua...Amin"


Pantang tengok orang bentang sejadah nak solat... Dier samer nak solat jugak.... Tapi kiblatnyer carca marba...







mode : cedih tengok anak semakin membesar...:(



06 Mac 2012

Lempeng Kurma Strawberi

Lamer dah tak mengepost bab makan2 Aina... Masak, amik gambo, tapi simpan buat harta karun...huhuhu. Meh la kiter buh satu2 entry, takde la sekadar menjadi harta karun....  :)

Lempeng kurma dan stroberi. Kebetulan Mr. K keje ke Cameron Highlands, dier der bawak balik stroberi tue. Bagi aina makan cam gitu cam masam sikit. Ibu makan pun terasa masam sikit. Maka kiter buat la something tuk menyedapkan....


Bahan2 : Tepung gandum + kurma + stroberi (hiris) + air. Kurma tue rendam ngan air panas sekejap & kenyek2 kan.. Kalo korang ader puri kurma lagik senang. Aku tak penah buat puri pun.

Cara : Bancuh tepung dengan air & kurma. Panaskan kuali/pan, letak sikit unsalted butter. Mula la melempeng. Biler dah letak lempeng atas kuali, susun stroberi. Dah masak sebelah terbalikkan... Tak payah letak gula, garam dah ( utk anak setahun ke atas..) coz dah cukup rasa kurma dan stroberi tue. Dier ader masam2 manis sikit...

Ader gak yang aku tak letak stroberi, takut2 aina takmo makan stroberi tue.... Tapi dier layan jek.... Dier memang suker lempeng kurma, infact dier memang suker makan kurma. Ibu pun layan nie jugak.. Ibu yang lebih pun... hehehe.

Resepi lempeng kurma nie sesuai tuk 10 bulan keatas. Kalo buh stroberi, kena make sure stroberi tak masam sangat yek. Acidic tak sesuai utk anak2 kecik....

05 Mac 2012

Capati Sardin...


Sesekali biler terasa jemu makan kat kedai, memang kami akan masak... Ikut kesempatan memasing... Kadan masak2 simple, kadang2 masak kasi berat sikit... Tengok bagaimana tuntutan keje seharian...

Yang nie lak bukan aku yg nguli.. Opismate aku la. Aku lom penah masak capati, lom penah nguli capati. Saya hanya penonton dan pengkritik tetap...:)

Capati ngan sardin.


memang jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh beza capati buat sendiri ngan capati kedai. Kalo kedai makan 2 keping pun lom entu kenyang. Aku la, orang lain cukup kot...:) Tapi, kalo buat sendiri sekeping setengah pun dah cukup. Tebal, lembut, lemak... cukup sifat la.... kalo suh bayo RM 2 sekeping pun takpe....

Lain kali sambung. Mood masih suam2 kuku...




Aina dan Cermin


Kepala serabut sikit. Layan entry ringkas...

Hati sgt ingin berblogging. Dengan itu, rasa sedikit tenang. Tapi, tak termampu tercapi dek akal & tenaga... Sabar je la.

Minggu lepas outstation. Ku hagkut sakali Aina ngan bapaknyer. Kesian kat anak, baru baik demam kena tinggal lak.. Kat bapak kesian la jugakkk..

Benda pertama yg buat Aina over excited, CERMIN. Macam2 gaya depan cermin. Nie yg sempat di snap...








Kat umah takde cermin yg leh dok berdiri nampak terus. Semua kena dukung. Kat hotel nie, ader la pulak. Itu je la tempat tujuan....

Perasan comel ke nak.....? hehehe. Ibu kompomkan Aina memang comel....:)

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin