31 Mac 2010

Budak skema

Tengok la budak nie. Skema jek... Butang baju sampai atas, Rambut sisir tepi ala2 retro. Baik jek perangai. Dok makan, menung sementara nunggu mama & abah nyembang...
Baikner budak nieeeee.......................


Tapiii............
Lom sampai 1 jam, tetiba lak berubah terus.... Hilang kecomelannya dek menunggu kan mama & abah abih sembang...cian. Dah tak tau dok diam, mula la nak di 'tawaf'nya kedai tue..




Asamgaram : mood bz skang.


Merah Itu Saga

Yang Merah Itu Saga,
Yang kurik Itu Kendi,
Yang Indah Itu Bahasa
Yang Baik Itu Budi



Merah dak purse nie...???? walo pun merah garang tapi cantikkkk... Aku baru jek memberanikan diri ngan purse merah. Tak penah purse aku kaler gini.....

Warna merah memang cantik, meriah dan tertarik.....

Dulu2 kan, aku takut tau nak pakai warna merah. Cam meriah sangat.... Tapi kan, makin lama aku tengok makin cantik lak merah... Ade baju merah, tp idak ler banyak.

Korang tau kat ner aku dapat confidnt pakai merah nie....

Kat sini la.... Sangat teruja ngan koleksi merah red diva @ red mummy nie... Bler tgk kak Red ngan koleksi merahnyer, aku lak yang jd lebih excited. atang confident nak bermerah nie...

Yang kedua sebab, aku sorang part time bisnes woman.. Jadi aku perlu 'bawa' syarikat aku kemana aku pergi. Meaning, warna korporat dier pun perlu jadi warna korporat aku. Kata nak berjaya kan... Berkorban apa saja....

Tu la pasalnyer aku berani beli purse tue... ahaksss....

Harganyer....


Tapi, korang jangan ingat la aku nak membayo harga sebegitu untuk sebijik purse..;-p ! tips dari red mummy gak kalo nak shopping, never pay full price... haaaa. Jadi aku beli benda alah nie idak ler ngan harga tue. Ader diskaun. Kalo ader diskaun yang 85% lagi la aku sapu... Bjak berbelanja....

Dah balik umah, baiknyer kemas purse, tetiba aku jumpa lak baucer JJ nie... Dah bertahun agaknyer aku simpan lam purse nie... Awat la aku tak perasan.... Ader expired ke yek...? Aku jarang g JJ sakang...



Itu jek nak nak cerita....;-p



30 Mac 2010

Aksi Kucing

Entry cuci mata jek...

Moh layan......

Layan badminton... Amik tiket paling depan ...;-)



Tengah sedap2 atok tido, leh dier g landing betul2 kat muka atuk.. Terkejut orang tua tue... Sudahnya atok tindih dier ngan tangan, menggelupur minta lepas... Kacooo lagi. Saper suruh.

Landing time... Depa nie tido agak ader mimpi dak yek....? ;-p

Kalo mood tengah baik, tido berdua-duaan.....

Tapi biler mood tak baik, bermesra cara kaar lerrr.....


Geram la tue... Teddy bear pun buat lawann....






Activate mode...

Killing mode activatedddddd........

Membuat kerja yang sama 2 kali adalah sesuatu yang sangat melecehkan...

29 Mac 2010

Beading Time



Beading adalah 1 hobi saya di waktu lapang.... Meaning kalo betul2 ada waktu sengkangnyer memang beading tak tinggal. Tu la pasal saya tak menerima tempahan orang kalo depaminta kerana baju sendiri pun amik maser berbulan baru siap... Dah namernyer hobi masa lapang kan.... pepaham udah ler....




Kao datang mood bermanik nie, memang begini la keadaannya... Bertarabur beg manik atas lantai... Kalo nak buat kerja kreatif, kiter kena la guna cara yang kreatif kan... hahaha.

Sebenarnyer biler dah dilambak sebegini senang nak tgk warna. Nak pilih maner yang sesuai, nak match ngan colour maner pun senang nak ditentukan.... Biar jek berlambak cam gini. Biler dah pilih manik, sumbat masuk beg balik.....

Nak bermanik nie kekadang try an error. Kalo aku yang jahit, kompom 2,3 kali kena bukak balik. Agak2 tak cantik aku bukak, try lain. Tak lawo gak, buat lak design lain... Begitu ler kira-kiranyer.

Nie adalah baju yang terbaru siap jait manik. Tempoh jahitan yg nie cepat gak, 2 minggu kalo tak silap. Gambo kat atas tue design pertama yang tak menjadik. Separuh jalan aku bukak balik.




Akhirnya, ini ler design yang aku dapat. Memang nak cari yang simple... Tak nak serabut sangat sebab baju tue dh penuh ngan colour.....

Boleh dikatakan semua baju aku bermanik. Tapi tang lengan jek, aku jarang buh manik kat leher coz aku pakai tudung... Tak nampak pun. Ader la 1, 2 baju yang biler datang rajin tue ader la kat leher gak....

Antara koleksi manik2 kat baju aku...





Manik tabur memang design peberet... Tap nak buat memang buntang bijik mater coz aku tak pandai nak buat manik jarang2. Kalo leh selagi rapat aku nak buat... Ader gak yang jarang, tapi tanpa kerelaan hati la tue, asyik rapat2 jek tak syok gak... Pelbagai kan....
Koleksi lain, lain kali la tunjuk.... cukup la 2,3 kerat nie...
Amaran keras : Jgn sesiapa minta tempah yek....hehehe.



Berat mata memandang.....

Tapi.....

Berat lagi bahu yang memikul..... kan?

Situasi 1
Semalam tengahari aku g kenduri kawin. Maser keluar umah mak takde, g kursus haji. Balik dari kenduri, dier dah balik. Terus turun bawah nak gunakan tepon.

Tapi bila aku pandang muka mak, aku tahu dier sedang nangis, tapai menyembunyikannya dari aku suami isteri.. Mengelak untuk menatap mata aku biler aku bercakap dengan dier. Tapi aku buat tak tau. Malas nak tanyer, kalo tanyer kang lagi dier sedih... Aku capai tepon, dan terpandang atas meja 1 kotak baju2 arwah adiknyer yang baru meninggal 3 minggu sudah. Dan aku tahu kenapa dier menangis...(T____T").

Ingat tak entry aku bebaru nie... Mengisahkan pemergian pakcik aku. Ia memang menyakitkan buat aku.

Pergi arwah secara mengejut betul2 menduga hati aku, apatah lagi hati ibuku... Secara jujurnya aku nampak apa yang ditanggung mak dari perilaku dier, tapi hatinya tidak dapat saya selami. Memang minggu nie saya tak balik umah mertua sbb taknak bagi dier sengsorang dok umah. Nanti asyik terkenang...

Aku tengok 2,3 ari nie dier mcm dah ok sikit. Tapi hatinya rupenyer masih rawan... huhuhu.

Dalam kul 3 lebih aku balik gak umah mertua coz petang nie aku kena outstation sampai ari kamis... Jenguk pulak depa.

Situasi 2
Sambil tengok tv kat umah mertua, aku tengok MIL aku macam tak keruan... Kehulu kehilir dalam umah. Kejap2 ke depan, sat lagik pulak ke belakang... Dier g dapo buka tudung saji, aku dengar suara dier dari dapo, tp tak tau aper butir bicaranyer.

Datang dier ke depan, aku tanya kenapa. Jawapan yang aku terima hanyalah tangisan yang mencurah...

MIL aku memang tak berapa sihat. Hatinyer tak berapa tenang, mungkin tak selesa dengan diri sendiri atau mungkin tensen mengenangkan dirinya yang sakit. Makan tak lalu, tidur tak lena. Dier ke dapur tue pun sebab lapar tp takde selera nak makan. Tak tau aper nak makan, sebab tue la dier menangis...

Petang tue bawak dier berubat ngan ustaz, bagi lapang dada, tenang hati.

~~~~~~~~~~~~~
Kedua-dua wanita penting dalam hidup aku sedang menghadapi ujian Allah. Hati aku dipagut sayu, runtuh air mata aku melihat 2 wanita ini melaluinya.... Apa harus aku lakukan untuk membantu mereka?
Apa yang membuatkan aku makin tak keruan, aku akan outstation sampai ari kamis. Takkan mengadap muka depa sepanjang aku kursus. Seriously, aku sangat risau mengenangkan mereka... Bagaimana harus aku buat dalam keadaan begini? Tersepit dengan tuntutan kerja dan pada masa sama bergelut denan perasaan sayu melihat mereka...... Dan ini juga adalah dugaan Allah untuk aku & suami....
Semoga kami sekeluarga tabah menghadapi dugaan Allah ini. Amin..


Sardin + Lempeng + Nescafe = Fresh (Delay Posting)

Supposely, entry ini adalh entry hari jumaat yang indah yang lalu... Semangat saya nk mengupdate blog sgt kuat hari tue...
Sedang syok2 menyudahkan entry nie, tetiba bos datang dengan sebeban kerja untuk disiapkan sebelum saya outstation minggu depan. Langsung la entry nie tak berpostingggg...Huargggg...!
Saya sudahkan sikit apa yg ader bg sedap sikit sbb saya sendiri pun dah lupa apa yg saya nak cerita ari tue...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+


=




Syok tak tgk sarapan aku pagi nie..???? Ini adalah hasil dari kesenggukan saya tadi. Masuk opis lom kul 8 lagik, aku sempat tido sekejap kat meja tue. Ngantuk dehhh..
Tapi, biler jam dah bunyik, mata aku masih lagi dok lagu tue gak... tak mo segar2... Pusing2, jalan2 dlm opis, duduk balik. Samerrrr gak.
G dapo, bukak peti ais. Jumpa tepung gandum. Kebetulan pagi tue takde per nk buat sarapan. Saya pun bancuh tepung, masak sardin.... Jadi la lempeng cicah sardin + bancuh nescafe 3 in 1, 2 bungkus sekali (*_*').... ngantuk punyer pasl...
Buuuurrrrrrppppppp......! Alhamdulillah...



25 Mac 2010

Bila Datuk LCW menang All England......

Hasil : gugel

Korang tau tak Datuk Lee Chong Wei menang All England bebaru nie..? Mesti ramai yang tau... Tahniah untuk pemain No. 1 dunia nie. We are proud of u.......

Sebabkan semangat yang dibawa oleh Datuk LCW maka, kami pun samer2 la memeriahkan dunia badminton nie... wahhh...tetiba.



Raket dah ader... Bukan aku punya, Mr. K punyer. Aku nyer dah kena let go sbb lamer beno tak main. Dedulu aku rajin ikut Mr. K g main badminton ngan geng2 dier, tp maser tue pompuan pun ramai. Skang nie, group dier semua lelaki, jadi takde la merasa aku nak main badminton lagi. Tu la pasal dier g jual raket aku, katanyer dier tak leh pakai raket pompuan.... kerekkkk. Mencikkk.


Sebeno-benonyer, sukan kebangsaan RISDA bakal menjema. Jadi, skang nie kat maner2 sibuk untuk training & selection game2 yg ader. Termasuk la badminton. Dedulu aku tak main badminton, aku wakil netball, tp skang nie nak beralih. Aku suker men netball, tp kekecewaan lamer menjadikan aku malas nak ngadap netball lg ngan RISDA nie, nak men game lain lak.

Jadi aku nyibukkan diri kat court badminton lak... Main2 sikit2..

Tapiiiiiiiiiiii........

Aku sangat ler suker biler badan aku dibasahi peluh. Nikmatnyer rasa badan. Dah lamer tak mengeluarkan peluh secara sihat, selalunyer ,abih2 pun berpeluh sbb turun naik tangga opis nie.

Pasnie selection game lain pun aku nak g, tak terpilih takpe, janji badan aku berpeluh & leh jenjalan.....;-p







22 Mac 2010

Mesyuarat Keluarga

Ramai yg dah request, family day taun 2010 takde ke...? Biler nak buat...? Macam2 soklan dah dengo. Jadi untuk memastikan acara kali kedua berjalan lancar maka mesy. untuk tujuan tersebut telah dibuat...

Ramai gak tak dapat hadir. Tapi mesy tetap diteruskan.. Jadi, untk mereka yg tak dapat hadir.. terima lah sajian nie untuk tatapan korang yek...

Tarikh : 20hb Mac 2010
Tempat : Rumah We, Jalan Pahang

Kehadiran :

Pengerusi, naib pengerusi dan bakal pengerusi...;-p


Tenaga kerja utama.....


Puan penasihat @ tuan umah...


Wakil kanak-kanak @ tukang sibuk...;-p



Mangsa pada hari kejadian....
Ada lagi yang hadir tue... Kak tinit, kak Yati, abg Zul, Juliana, Intan & pn. setiausaha (saper nk sandang jawatan ie dialu-alukan...teman nk resign...:-P), gambo deme takdan nk amik...


Untuk maklumat2 yg dibincangkan sila ke discussion FB keluarga yusof. Feedback sangat diharapkan untuk tindakan yg selanjutnya....

mula2 o jek... rilek. sembang2 sambil menyandar....tp

Getting more serious.... Semakin lamer, semakin panas.... Dari duduk menyandar, mula la tegak sambil tangan mengalunkan irama.....

dan akhirnya baru tersedar.....

Jamuan dah selesai.....



Apa lagi... balik tido.. & keje jgn lupa yek..
Terima kasih buat tuan rumah & mereka yg hadir. Yg xdpt hadir, mesy. seterusnya akan diadakan bulan June.. Lapang2 diri anda....:-)




DariNYA kiter datang...

Banyak benda yang berlaku sepanjang hampir 2 minggu blog nie dok dlm hiatus.. Suka, duka, tawa, riang, gembira, sedih, perit, sakit... pendek kata macam2 ada......,

one of it...

13hb Mac 2010...

Kembalinya ke rahmatullah bapa saudaraku, Azamuddin Nin. Pergi yang tak dijangka... memang benda2 begini tak mampu dijangka oleh akal fikiran manusia.. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yg beriman. Aminnn.....

Ini bukan lah kematian pertama yang pernah aku alami dalam hidup. But, this lost hurt me until now... Tak tau kenapa but the memories still remain.

Al-Fatihah untuk arwah....


Asamgaram : Hati menangis di dalam.....



20 Mac 2010

Mmmmm.............





Hectic week saya sudah berakhir...
Hopefully, minggu depan blog nie akan ber'update' secara konsisten...
.............................................






Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin