28 April 2011

Syukran...



ALHAMDULILLAH...


Cabaran, dugaan, ujian, kebhagiaan, ketenangan dan kesenangan yang mendatang tanda Allah sayang dengan hambanya


Pada usia begini aku bersyukur dengan kurniaanNYA...

Semoga terus diberi kekuatan, ketenangan, kesihatan, kebahagian dan keimanan untuk terus menjalankan tanggungjawab sebagai umat, isteri, ibu, anak, pekerja, sahabat dan sesama islam.









27 April 2011

Kuning Itu Menusuk Perut..!




Tgh2 berasap atas dapo tue la aku amik gambo.... semangatt....

Best woo bubur jagung nie...hehehe. sendiri masak, saper lagik mau puji.

Dah lamer teringin nak makan bubur jagung, tp idak berkesempatan. Minggu lepas abah de beli jagung, selalu rebus jek. Kali nie mak kata buat bubur la....syokkk. Ari senin ari tue buatnyer...

Dah masak terus amik kaut masuk mangkuk. punyer ler tak sabo. Tapi semlam mak panaskan balik, dier tambah sagu... Aku masak direct jek, kalo tak dikabo suh buh sagu, idak ler aku buh. Lagipun maser aku buat nie mak takde, g ngaji. Masak nie kena kreatiffff....oooo...;-p

Pas nie aper lak menu aku yek. Petang nie nk grg kopok lekor la kat opis nie. Ader rezeki org balik dr terengganu bagi. Meh kiter perabihkan.... yihaa...

Terkenang maser mengandung, suker makan jagung bakar, sapu marjerin byk2 + garam lebih... Ish...sedapnyer. Terkenang.






Tempoh Mengandung

Sepanjang tempoh mengandung, aku ambik cuti tanpa gaji dari blog... Mood kedaung la sangat nak menaip. Tapi still buka dan nyibuk kat blog2 lain. Ntah kenapa ntah, mood larik terus. Kekadang tue bukak blog, buat new post. Tapi sekerat jalan tinggalkan. Udahnyer dlm list of post berderet2 draft jek. Penyudahnyer, DELETE. Menyemak jek...



Ini la buku pink saya... nampak tak tag hijau tue... bagi yang tau, tag hijau utk ibu2 yang ader masalah kesihatan juga overweight/underweight... Dalam kes saya, coz saya over weight maka diberi tag hijau tue. Berat saya masa mula2 buat buku nie, masa tue 10 minggu, 84++ kg..


Sepanjang ngandung, berat tak naik banyak pun. Sikit2 jek, ader masernyer turun. Makan takde berapa nak selera sangat. Sampai la penghujung ngandung, berat akhir cuma 89++ jek. maknanyer naik 5 +++ kg jek... huhuhu. Tapi kalo ditengok perut maser dah ujung2 tue, memang la melampo. Sampai ramai orang kata, saya mengandung anak kembar sebab perut saya besar.


Morning sickness takde le sangat. Muntah pun takde sangat, sesekali jek. Tapi mata mengantuk la sesaja. Kalo dpt tido, seronoknyer rasa. Masuk 3 bln lebih, bab ngantuk nie dah kurang ler. makan still tak brape nak selera. Dah masuk 6 bln baru selera makan ok sikit.


Tapi 1 habit aku, minyak cap kapak kena sentiasa ada. Ikat ujung sapu tgn, pastu curah minyak cap kapak. Kulu kilir la mengangkut sapu tangan. dicium je la minyak cap kapak tue... huhuhu. Tapi dah 5 bulan habit tue dah takde.


Masalah lain takde... HB pun takde le low sgt. ok la... Minum air gula sampai 3 kali. Nyampah makkkkk.... 1st nurse buat, dier kata result cam tak brape betul. Dier suh minum lagik sekali. Kali ke-2, result ok, cantik. Tapi kena gak buat.... Apo nak buek, ikutkan je la.... huhuhu.


Aku bukan jenis suka minum susu, soya apatah lagik. Tapi dek kerana nak membawa my precious cute dalam perut paksa la diri minum susu. Mula2 minum anmum, tak abis pun 1 tin. Manis sikit, pastu kena minum suam2. Jadi liat la sikit nak minum. Pastu my cousin suh minum susu HL, sekali cuba, tekak leh terima. Terus stick ngan susu nie jek sepanjang ngandung, lgpun susu nie minum sejuk, jd sedap la sikit.


Sakit pinggang, sakit tulang rusuk jgn cakap la... sampai terguling2 menangis. Hubby pun takleh buat aper. Tahan je la. Sapu minyak, jumpa gynae, dier bagi ubat. Bertahan cam gitu je la. maser tgh sakit sgt tue, jgn la minum ais. Memang susah nak baik. Tapi dah elok aku pulun ais bebanyak.


Bercerita pasei ais nie, kalo order air, air ais jugak la yg dicarik. kalo tak kuar umah, hubby balik dr surau ke, maner2 ke, kirim dier suh beli. Tgh2 malam minum air ais, dier bising gak... Beli tetap beli...hehehe


Mengidam...errrrr.. ader ke yek. takde ler ngidam aper sgt. Cumer ari tue ngidam chicken chop yang mak masak. Kompom la dpt, dah tentu dok ngan mak. yang lain takde. Orang kata time mengandung elok makan delima tuk elak baby kuning. alhamdulillah baby aina kuning kejap jek... memang banyak gak makan buah delima sepanjang mengandung. Ader lagik yang saya mengidam... Durian.. Awal2 ngandung dah ngidam, tp org2 tua tak bagi. Panas katanyer. Dah masuk 5 bulan baru berani makan durian. Syoknyer dapat makan duriannnnn... heaven jek. Ujung ngandung pun teringin nak makan lagik, tp hubby tak sempat nak belikan + dier tak bagi makan sbb dh ujung2. Sib baik tak meleleh air liur anak aku...hehehe


Ape lagik yek pengalaman angandung nie... Puasa tahun lepas, aku tgh ngandung 4 bulan lbh kurang. Tergelincir gak 6 hari puasa aku. Maser tue kena batuk yang teruk, g jumpa doktor tak jalan gak. Aku g specialist, depa bagi ubat dan nasihat toksah puasa la time pegnen nie... Maser batuk teruk tue aku tak puaser le, tp dah abis batuk, dah elok aku puasa balik. Alhamdulillah, dpt gak puasa.


First scan maser buat buku tue la... nampak seketul je la pun. Pastu second maser 6 bulan. Spital kerajaan biaser la, scan 2 kali jek sepanjang tempoh pegnan. Tapi aku g gak tmt lain nak scan... Buat 3d/4d scan kat KPJ Ipoh. Pastu maser 6 bulan aku mula g kat ar-ridzuan coz nak delivered kat situ. Tp kat situ scannyer samer jek cam spital... klasik...hehehe


Ini je la yang teringat... Pasnie nak kisahkan pasal bersalin lak.. tp entah biler la...







27hb April .......

** Buat ayahanda tercinta **



Selamat hari lahir dr anakanda


Semoga ayahanda beroleh kebahagiaan dan ketenangan, Diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki


Amin




** Dari aina & family ***












26 April 2011

Ketayap

Bercakap pasei keatayap nie, teringat pada seseorang. dah arwah pun. moga rohnya dicucuri rahmat Illahi.

Kisahnyer maser dier terlantar kat spital lepas accident. Sebelum tue dier icu, jd kompom la takleh makan. Jadi biler dah masuk wad biaser, dh boleh makan macam2, mula2 la org akan tanyer kot nak aper2 ke. Selalunyer dier tak banyak mintak pun. Makan jek ape yang dibagi.

1 hari, arwah mintak ketayap. Dier nak ketayap putih. Jarang beno jumpa ketayap putih nie, selalunyer hijau jek. Jenuh la, sedara mara mencari ketayap putih. Ndak tak ndak beli jugak la warna hijau tue. Kot2 arwah boleh terima. Biler bawak kat dier, di tanyer nyer amender nie...? Deme yang menjaganyer explain la yg dier yg mintak, sbb dier mmg tak brape nak ingat maser tue. Tgh dalam proses pemulihan.

Dengan selamba arwah nie kata, dier bukan nak ketayap nie. Dier nak ketayap kepala. Nak pakai... Pecah ler ketawa org yang membawanyer... nasib ler.





Tue cerita zaman silam. Nie cerita zaman sekarang.

Ari Jumaat ari tue dok lepak umah. Tak keje, Mcm2 ler nak buat. Maka jadi ler benda alah nie.

Tapi, banyak ler tapinyer nak menyudahkan coz 1st attempt kan...
1) intinyer memang ader dalam peti ais, lebihan dari gotong royong kat surau.
2) 'cikgu' yang ngajonyer sentiaser ader kat dapo nak make sure jadi perfect.

Tapi, biler dah jadi, syokkk wooo.... hehehe






25 April 2011

Monday Bluesssss....!!!!

Pada tahap yang serius..........


Cuber ler tuko monday tue jadi namer lain, mesti takde monday blues kan...kan...kan...


Serius betul masalah saya ari nie... selalunyer leh gak control. Hari nie rasa cam nak larik laju2..... huhuhu.


Semua gambo milik penuh 'tuan punya' hasil carian google..







p/s : cepat la masa berlalu....




Junior Masterchef Australia





Sapa follow program nie klik enter... ;-)




Saya ikut program nie sejak mula lagik... kagum sei dengan kebolehan bebudak kecik nie. Ish.. kalo aku diletakkan kat dapo, masak sesama ngan deme kompom aku la yang paling corot..huhuhu.


Belum penah seumur hidup, saya berpeluang tengok program masakan kanak2 secar profesional camnie. Betul2 membuka mata aku agar tidak memperkecilkan kebolehan dan bakat yang ada pada kanak2 nie....


Pesertanyer terdiri dari bebudak umo antara 9 - 12 tahun. Kalo kat malaysia nie agaknyer belum penah ader bebudak sebesor nie memasak. kalo ada pun peringkay sekolah menengah ader la.


Teringat maser kecik2 dulu, umo2 baya gini masih sibuk main jek. takde pun pikir nak masak2 nie. Lagipun, kalo beso nie masuk dapur kompom dah kena jerit ngan mak pak kiter coz mengaco deme kat dapur. ye tak..?? Terus patah semangat nak tolong masak...


Tapi yang baiknyer, bebudak kecik punya bakat masing2. Kalo kecik2 dah dicungkil bakatnyer cam dlm program nie, tentunya bakat nie boleh di'develop' dari kecik lagik.


Ini ler pemenang junior masterchef, Isabella. baru 12 tahun, tapi stail masak udah macam chef umo 40 tahun. Bukan isabella jek, peserta lain pun hebatttttttt gilerrrrrrrr....






Dah abih pun musim 1. Kalo ader musim 2 nanti saya akan klik 'like' banyak2 kali... hahaha.

Tapi yang kelakarnyer, deme nie yang menang, yg bertungkus lumus masak, aku lak yang terlebih emo tadik. Tetiba emosi jd tak stabil, ntah aper hei. Kalo si isabella nie tgk aku menitilk air mata tanpa sebab mesti dier gelak guling2...

Pasnie ader masterchef malaysia lak.. hopefully ader lak, junior masterchef malaysia. kalo ader kompom aku tabik spring la kat bebudak yang join nanti...

p/s : waiting for season 2






20 April 2011

Ikan Masin

Imej adalah hasil gugelan yek... take note.

Saper yang tak kenai ikan masin. ader kata ikan kering... Ok, mungkin ader yang tak kenal, tp kalo baca entry nie terus kenai kan..kan..kan..

Sedap tau ikan masin goreng. Tak kira la apa jenis ikan pun. Gelama, terubuk, parang...mcm2 lagi la... Kalo dapat makan, heaven tul rasanyer. Goreng ngan cili padi + bawang, makan ngan nasik panas2... perghhhh... terangkat beb.

Dedulu saya takde la gemo ( read : gemar) sangat makan ikan masin nie. Kalo ader atas meja saya makan, kalo takde saya tak peduli pun. Lagi penting pada saya adalah mesti ader benda2 yang pedas. goreng telur + bawang + cili padi... Makan ngan nasik panas, buh kicap... perggghhhh.... terangkat beb...hahaha.

Pada saya dulu, ikan masin nie makanan orang tua2. Ye la, kalo ikan masin buat gulai nangka ke, pisang ke, saya pandang pun tidak, tapi org tua2 mesti carik ikan masinnyer dulu. Saya amik kuahnyer jek..... Tu la pasal saya kata makanan orang tetua.

Tapi skang lain, zaman dah berubah kot. Saya lak yang takleh makan kalo takde ikan masin. Tapi makan kat kedai ler, kalo kat umah malas nak menggoreng...hehehe. Amik nasik kena ader ikan masin kurang 2 ekor kalo ikan kecik. Kalo tak habis meratah jek... Ish... risiko darah tinggi nie.. Insap jap. Kalo gie kenduri buat gulai ikan masin, saya bukan takat amik kuah je dah, kena carik ikan masin gak.

Sambil menaip teringat ikan terubuk masin dalam peti ais. Goreng pun sodap nie.... Adakah ini petanda umur saya semakin lanjut.. oh tidak...!!!! tak dapat nak terima kenyataan.



18 April 2011

Berita Semasa : Makcik Kurus..!!!

Saya ada 2 berita penting ari nie... 1 berita baik, 1 berita tak berapa baik.. Yang mana patut aku dulukan..?????


Biarler saya mulakan dengan berita yang baik dulu... Kang kalo cerita tak berapa baik lak dulu terus tak habis entry nie nanti....

Sejak 2 menjak nei ramai yang kata saya dah kurs... erkk...!!! alhamdulillah. Berkat menyusu anak gamaknyer... itu la pun target aku.. Nak kecikkan maner yg beso.. Tak sangka lak sebegini cepat nak menurunkan berat badan.. Kalo aku tau, dulu lagi aku dah menyusukan anak... hahaha. Masalahnyer, dedulu belum ader rezeki, maner nak buat. Tapi, kalo tengok aku makan, kekadang aku sendiri pun takut. Perut nie memanjang aje laponyer pun. tapi, pikirkan anak.. tolak tepi la diet maet niee...

Berita yang tak berapa baik nyer pulak... Sejak dua menjak nie jugak la, kalo aku g kedai makan mesti dialognyer samer jek... 'Makcik nak order aper...?' Erk....!!!! Aku baru jek beranak sorang, udah nampak tua bebeno ke..??? Insap sekejap... Takmo ler cerita panjang2 bab nie.... Kiciwa...;-p

Entry end...

Kumpulan ibu Menyusukan @ Breastfeeding mom



Nak menjadi ibu nie kena ader ilmu... Macam2 ilmu kena ada. Dari sekecil2 knowledge sampai ler ke sebesar2 nyer.... Sejak mengandung lagi saya dah berazam nak menyusukan anak saya dengan susu ibu sepenuhnya. Saya nak terbaik untuk anak saya.

Sejak detik itu ler saya mula me'riki' maklumat dan info. yang paling senang dengan internet la.

So, saya join group ibu menyusukan di facebook. Kat sini macam2 info ader. Sebarang kemusykilan yang terdetik, tanyer jek kat sini. Mesti ader respon, insyaAllah. Respon2 datangnyer dari ibu2 yang lg banyak pengalaman dlm breastfeed nie, doktor pun ader, peer2 dlm penyusuan nie pun ader... Pendek kata, senang dan puas hati la nak dapatkan maklumat yang berguna..

Sebenarnyer banyak gak group2 macam nie kat internet, tapi saya tak mampu nak men'join'kan diri utk semua group. Saya kosentrate pada 1 group nie jek. Kalo de masa saya jenguk gak tmt2 lain macam susuibu.com tu....

Untuk yang mencari ilmu mengenai bab ini, leh la menjoinkan diri di group nie dalam facebook.. Jumpa di sana.



Done...!

Mengandung 9 bulan 10 hari...done
Tempoh bersalin.... done
Berpantang 44 hari...... done
Berpantang 100 hari.....done

Selamat dah melalui semua fasa.... Ader lagi ke fasa yang den tertinggal....???? Cayalah Nieta......


14 April 2011

Ponek den taip cantik-cantik

Dah 3,4 post camnie. Taip cantik2, letak paragraph bagai. tapi still jadi 1 paragraph gak. Apesal jd camnie yek..? mmg setting blogger ke... Tak cantiknyer nampak....



confuse aku.

No EBM at this moment...

Semalam petang balik umah mak cakap, anak daraku selsema... melelh hidung. Tp, takde la asyik bersin jek... Dier ok jek. Malam td terlebih gayut lak dier... Tak selesa ngan idung yg berair kot. Tersumbat la tue... Kena kasi sedut selalu. Pagi nie nampak la kurang sikit dr malam tadi. So, coz anak demam, Ibu amik cuti terkejut la... Takmo bagi EBM pada anak ku. Kasi dier fresh punyer. Direct feed lagik bagus, moga2 anakandaku cepat sembuh dari selsema. Malam tadi gak baru teringat ader lagik vitamin c ari tue yang tak abis lagik. Selongkar dapur carik vitamin c, terus telan. Semuanya untuk aina. Moga dpt banyak2 sikit vitamin tuk cepat sembuh. Tapi biler nampak dh kurang sikit, lega la hati. Pasnie nak telan lagik vitamin c. Menjadi ibu yang fully bf nie kena bersedia setiap masa ler. Kena kreatif dan proaktif. Nampak anak sakit kena la berkorban. Bukan takleh bagi EBM sbb susu perahan still masih lagik yang terbaik among susu yg byk kat pasaran. Even frozen EBM pun masih lagik terbaik tuk anak berbanding susu FM. Boleh jek kalo nak bagi EBM, tp coz taknak tengok anak suffer dek selsema tue, idung tersumbat, nak nafas pun siksa, jadi ibu berkorban la sehari. Esok keje la balik coz nampak dah kurang. Nanti proceed ngan EBM yang baru perah la... Yang frozen kiter simpan lain kali. Semoga anakanda ku copek sembuh yek...

13 April 2011

Insaf Kejap...

Hari2 saya insaf biler melihat gambo nie.... Tapi apakan daya saya kan pejuang masa yang kritikal... huhuhu. Hari2 kena berperang dengan masa yang sentiasa berjalan laju... Coz masa yang terlalu pantas, maka saya pun kena la cepat. keputusan yang baik untuk cepat adalah memecut.... ini ler meter keta saya setiap pagi... Walaupun separuh dr meter tue dah saya takluki, tapi punch card saya tetap merah....huhuhu (tak caya, nanti saya tunjuk - againn..). 12 hari jek saya keje bulan March lepas, tapi 10 tanda di punch card saya adalah merah... akibatnya punch card bulan april saya jatuh kaler hijau nak bandingkan ngan kawan2 lain warna kuning... Kalo bulan nie masih sama gak, bulan depan kaler merah... Kalo korang insap tak..? insap aku wei... aku sedang mengadjust masa... STRESS di sini...huhuhu

Masak-masak, Campak....

Ape hal la tajuk cam gitu yek... dah masak ngape nak campak..? huhuhu. Al-kisahnyer, teringin nak makan sup so'on... ok la plan diterima. Buat Sup so'on campur telur & carrot dan saderi. Tambah kentang sebijik... ish.. sedapnyer... Buh lada hitam banyak cikit.. Perggghhhhh... terangkat beb. Ok... sup dah didih. Buh sayur... Tunggu sat. Buh telur.... Sekali aku tgk telur tue 1 macam jek jatuh dalam sup. aku cium kulit... bluwek... telur dah busuk daaa... terus angkat periuk, campak dlm longkang. huhuhu... Tak merasa la sup so'on aku. Penyudahnyer... ini la hasil yg dpt. Sambal ikan ngan carrot & kcg peas goreng tempura. Kat umah memang itu je la sayo yg ader. Ader batang saderi dah selamat ke longkang. Bongkar gobok, jumpa ler tepung tempura. Xyah susah2, japanese food je la kiter ari nie..;). Solosai. Mr. K kata sedap... Makan bertambah2 lagik. Terasa diri dihargai...hahaha. TAPIKAN... Aku rasa lauk semalam lagik heaven.. simple ya amat dan mengiurkan... tak caya, korang tengok nie....
Keep in mind, nie bulan hidangan kat hotel 5 bintang, mahupun 2 bintang yek... Nie hidangan kat umah aku jek, so korang jgn expect pinggan akan cantik berlap.. Ader hiasan2 lagik... No... kalo umah Kak min ke... harus ler meriah. Nie masak sekali dua, sibuk nak melawa... hehehe.

Cukup ler tuk ari nie.... adios amigos....




12 April 2011

Bukan itu jawapan yang Saya Mahu...!

2,3 hari lepas sambil ngadap main ngan anak, aku nyembang la ngan Mr. K... Topik kekeluargaan la. Sejak beranak kecik nie, topik tak larik jauhnyer.... Aku : Anak si polan tue dah pandai hisap ibu jari kaki la bang... Orang tetua kata kalo cam tue nak dapat adik lagik. Mr. K : Ye ke....? Aina biler nak gigit jari kaki lak..? (sambil mandang anaknyer...) *Aku :????? (terkesima jap.....) Aina pun cam paham jek, elok dier nyengih. Bapak ngan anak samer jek...huhuhu. Cik abang oiiii... anak baru 3 bulan yek. Luka c-zer pun lom elok sangat lagik, tetiba lak minta bukan2... Takut den donga... Ish. Tapi kalo ditakdirkan rezeki tue tetiba diberi Allah, redha je la..

11 April 2011

Bebelan Seorang Pejuang Masa....:p








Hidup saya dh berputar tanpa haluan dah...hehehe.



Lepas melahirkan anak, memang rutin hidup sgt berbeza dr yang sebelumnya.... Banyak kena adjust, kalo tak adjust memang haru biru jadi hidup aku... tentu mommy yg yg melahirkan anak sulung alami benda yg sama cam saya kot.



Bagi la 30 jam sehari pun, kalo tak diatur elok2 memang tak cukup punya... huhuhu.



Saya nie dulu2 bukan nyer rajin bebeno. Tp, idak ler maleh tahap melampo, cumer nyer kalo nak buat kerja2 umah nie saya ikut mood.... Kalo dtg mood rajin, berkilat la sinki, kalo sampai tahap malas, lubang sinki pun x nampak.. penuh pinggan mangkuk la...


Tapi itu dulu, skang saya takleh ikut mood. Saya kena buat. Wajib..... Mane yg nampak penting takde tangguh2 dah.. Tapi melipat baju tue, tak penting maner... Seminggu sekali pun boleh... hahaha...


Balik keje, kalo anak tido, terus senteng lengan baju masuk dapur masak... Mengkalo anak udah bangun kang lambat la siapnyer... Kalo dedulu sebelum beranak kecik nie, jarang masak kat umah. Balik keje terus carik makan... kat kedai. Kalo tak pun, malam lapo pun carik kedai gak... boleh dikira ngan jari brape kali saya masak seminggu...


Tapi skang, kalo nak makan luar mengangkut anak malam2, saya pikir 2,3 kali dulu. Sekali sekala takpe, kali selalu memang saya tak berkenan la... sian kat anak, berangkut kulu kilir.. tambah2 memalam hari. Lagipun, anak kecik lagik, nak kuar selalu sgt, environment nyer tak brape sesuai. Mcm2 adaaa.....


Kalo beli barang basah lak, selalunyer sampai umah terus humban dalam peti ais jek... tak yah pikir nak siang ke, basuh ke... Tapi skang takleh coz peti sejuk tempat saya simpan susu perahan setiap hari... Jadi, Ikan, ayam, udang dll kena siang, basuh dan simpan dalam tapewer molek2 dan susun cantik2 dalam freezer.


Bukan aper kalo tak buat kang bau2 haiwan2 nie kang bercampur lak ngan susu. Sian Aina minum susu perasa udang lak... hahaha. Lagipun biler dah di tapewerkan baru la nampak kemas dan tersusun. Muat la nak letak berbotol2 susu perahan pun....


Tetiba rasa cam saya nie organise sikit orgnyer... :-P..perasan.


Nak berjalan ke mana2 kena pikir anak dulu. barang dier cukup ke tak...? mood dier ari tue camner,..? Kalo mood kedaung asyik nak meragam, harus ler tertunda niat suci murni kami somi isteri nak melalak keluar....


Nak berbelanja pun kena pikir 2,3 kali gak... Keperluan anak kena didulukan.... Yg maner leh kendian, di kendiankan... Yang maner kena dulukan, harus ler jadi keutamaan...


Kat opis pun 1 hal... kena susun atur keje elok2... kalo dedulu, leh buat rileks, slow & steady coz dedulu saya leh jek balik lewat dr opis. Kadang kul 6 ptg baru gerak balik. Kul 6.45 baru sampai umah... Skang keje kena siapkan awai2... Tepat jam 5 ptg dah kena punch, leh sampai umah awai. Leh ngulit anak awai....


Nak g keje pun, skang rasa berat jek... Nak kuar umah tue sebelum betul2 bergerak, 2,3 kali masuk umah balik... bukan der per pun, tgk anak atas katil.. Akibatnyer punch kad bulan lepas penuh 'bunga' (tak percaya - nanti saya tunjuk....huhuhu). ish... susah tul.


Blogging lak, jangan harap la dapat dok lelama depan pc skang. sekejap2 jek. Maser pregnen memang tak blogging lansung, mood hilang ditelan lam perut. Skang nie mood dh dtg balik, ok la... Tapi nak menyiapkan 1 entry pun terkial2. Cam budak baru belajo. Kalo dulu tak sampai 1/2 jam siap 1 entry yang ringkas, nie kang yang ringkas makan 2,3 hari. Save dalam draft 4,5 kali... hihihi. Tapi saya suker blog, cumer amik maser nak asahkan skill balik.


Dalam pala otak nie banyak benda nak story mory. Perkembangan anak pun nak masuk kat sini... Tapi, lambat la sikit progress nyer. Tengok la aper jadi.


Panjang betul bebel aku ari nie.... Lain kali sambung bebel lagik. Penat dah tangan nie...



* gambar - semua hasil gugelan yek...



My Precious Si Pipi Merah

Introducing my little precious daughter.... Selepas sekian lama menanti, akhir lahirnya cahaya permataku si pipi merah (Nur Aina Umaira).
Day 1

Day 2
Day 3


Day 4


Day 5



Day 6


Day 7


1 Month


2 Month - si botak


Demam - 2 month



Susu ibu ada nutrien amat kritikal

*Kebaikan penyusuan badan untuk bayi: ● Susu ibu membekalkan nutrien terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi nutrien dalam kadar mencukupi. ● Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. ● Susu ibu, terutamanya kolostrum, menguatkan sistem imuniti bayi. Ia melindungi bayi daripada jangkitan seperti cirit-birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. ● Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. ● Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak. ● Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. ● Susu ibu mudah diperoleh pada suhu yang betul setiap masa oleh itu ia tidak susah disediakan. ● Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. ● Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

* Kebaikan penyusuan badan untuk ibu : ● Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. ● Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal dengan cepat. ● Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. ● Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya.



*Kebaikan lain: ● Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. ● Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak.



Sumber: Info Sihat, Kementerian Kesihatan Malaysia

05 April 2011

Saya tak cukup kuat.....

As-salammm.....



Tensen tul den nak melawakan 'umah' nie... susah betul nak carik 'perabut' yang sesuai, cat yang menarik, setting yang cantik... skang nie masih kelam kabut.... buat sementara nie, jemput la masuk ke rumah hamba yang tak seberapa nie... hehehe.



By the way, aku kat Lumut skang... melayan perasaan sat....



Takde maknenyer aku melayan perasaan kat Lumut, baik aku dok umah. Menggomol anak... memeluk suami... opppsss....



Urusan kerja memaksa aku berada kat sini dari Isnin hingga Jumaat, malangnyer kerja tak jalan coz sistem di HQ tgh upgrade... sia2 jek datang jejauh nie..



Meninggalkan anak kali pertama selepas melahirkan bukan sesuatu yang menjadi pilihan... saya ingat saya cukup kuat untuk menghadapi kerinduan pada anak saya, tp saya silap rupenyer merindui anak sgt2 menyiksakan. Sejak mula menyusun EBM untuk di asingkan mengikut hari, hati dah mula tak keruan... cukup ke tak susu aku nie... elok ke nanti... leh ke org2 yang tinggal mengurus EBM dengan betul... macam2 dalam fikiran...



Lebih siksa masa nak pegi. Sepanjang jalan dari umah sambil memeluk anak, air mata dah berlinang. Sampai umah mertua, saya malas nak tunggu lama2, terus letak baby aina, susun sana, susun sini, jalan... takmo tangguh2 dah... lagi lama saya tunggu, lagi teruk tangis saya nanti.


Sepanjang jalan dari Tapah ke Lumut , saya diam. air mata jek mengalir. Suami yang drive pun diam gak... sesekali jek bersuara... Saja biarkan saya melayan perasaan kot....



Pasni kalo kena outstation lagik, saya mesti nak bawak anak... tak sanggup meninggalkan dier dah...



Malam tadi, kata MIL saya, dier mencarik2 ibunya gak.. tp tak menangis. Saya yang mendengar mula la rasa nak nangis balik... tp saya tahan... kang orang lain tgk maluuuuu....



Sabo je la.... harap2 idak ler selalu saya kena outstation...



Saya rindu budak tomei nie....


Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin