30 April 2010

Peringatan Hari Buruh

Untuk semua pekerja2 di Malaysia & dimana saja anda berada selamat hari buruh yek..

Rugikan cutinyer jatuh ari sabtu, kalo jatuh ari senin ke, jumaat ke, panjang la sikit cutinyer... Nie mcm cuti biaser jek... Tak kisah ler jatuh ari per pun, selamat hari buruh tuk semua...


Hasil gugelan...



Ucapan aku untuk korang semena hari buruh nie....

Minum ler air kosong bebanyak..... ;-p
Sekarang nie mcm2 penyakit, jadi banyakan minum air kosong yek... Dapat minum air suam lagik bagus... Semoga kesihatan kita sentiasa baik dan dapat meneruskan kerja2 harian kiter....



Dan selain tue, jangan lupa yek...

1. Jemputan ceramah agama di kampung aku.. Bagi yang berkesempatan leh datang..

2. Main2 teka2 masih dibuka.. korang agak je la brapa yek. Ader rezeki dapat ler hadiah. Sorang 2 kali teka jek.. Tak lebih tau... Jom main teka syiling...

















Biler keadaannyer tidak seperti biasa....

Maksud den kat atas tue, biler badan tak sedap la.. Tak sihat.Korang kalo jadi camnie ader selera ke nak makan. Aku kopom takde selera, tapi kalo kena menu yang memang menjadi santapan maser sakit, nasik 2 pinggan pun abis... hehehe.....Tue takde selera ke tue.. Tue dah jadi cam pelahap, ye tak..?

Selain dari kanji, aku teramat la suker nyer ngan asam pindang nie. Kalo tak sakit pun aku leh makan ari2, tapi tue kalo tekak aku sorang la. Kena gak pikir tekak orang lain yang kena aku jaga gak..... Cumernyer bler time tak sihat, orang lain kena la ikut selera aku yek.. Tak gitu Mr. K...?? ;-p

Nie la rope asam pindang aku.. Makan samer nasi sudah, takyah lauk lain.



Kalo nak makan nyer, kuah asamnyer kena memenuhi @ menutupi nasi.. Baru syok makan... masuk mulut telan, takyah kunyah2..hahahaha.


Tetiba aku terliur lak sambil menulis entry nie... hehehe. Teringat kesedapan, kemasaman dan keasyikan asam pindang biler lalu kat tekak... hmmmmm.
Demam dah ok dah skang nie. Selsema pun dah takde. Batuk jek yang bermaharajalela skang... Tp dah beransur baik. Sore, masih ader bunyik2 jatan lagik.. huhuhu. Nie semua hasl dari kegigihan kami sekeluarga kat Bukit Merah ari tue.
Kisah Bukit Merah lom lagik timbul kat blog nie... Next week la, hopefully...









JEMPUTAN

Jemputan untuk mereka yang di kawasan tapah & kawasan2 yang sewaktu dengannyer...
Yang jauh nak datang pun boleh, Majlis Ilmu dituntut untuk datang..
CERAMAH AGAMA
Oleh
DATUK ABU HASSAN DIN AL-HAFIZ
sempena Maulidur Rasul
Tempat : Surau Kg. Raya, Tapah
Masa : 8 malam...
maaf yek kengkawan, kul 9 malam la.. bukan kul 8...
Semua djemput hadir mengimarahkan majlis ilmu ini
TERIMA KASIH




Mati sudahh.....!

Kadang2 kiter terlupa dan terlalai ngan benda kecik2 kan.....


Korang tgk lesen mandu aku tue... Dah mampossssss... Jauh perjalanan aku dgn lesen yang dh expired nie..

2 minggu sudah, abah ajak g kenduri kawin kat Sg. Buloh, tapi anak2 yang lain tak berkesempatan.Mr. K, pun tak dpt g, keje. Jadi, aku sebagai anak mithali lagik solehah (;-p), mengoffer diri la bawak parent aku g..

Maser aku drive tue, tak jauh pun lagik.. Dalam kawasan taman gak, aku dah terasa lesen aku dah mati. Tapi, aku malas nak check. Kalo aku tgk kang, org tua aku ader kat sebelah kang, langsung depa tak bagi aku drive. Sedangkan kami dah dalam perjalanan pun.. Kesian lak kat depa, tak jadi g lak... Aku belasah je la....

Sampai la semalam aku tgk lesen aku...

KOMPOM.....!!!! Hahaha...

Pagi nie aku tgk lak kat Portal JPJ. Tak pueh hati lagik tue...hehehe. Sah soheh. Minggu depan kena idupkan.. Skang aku nak hidup seperti org kaya, g maner2 semua org drive. Aku takleh nk dirve dgn alasan lesen aku mati.. hahaha...

By the way, korang nak check lesen pun leh jek pegi portal JPJ tue Mcm2 ader. ingat nak check saman sekali, aku lupa la username aku.. Lain kali la...












Terima Kasih Semua


Alhamdulillah... DipanjangkanNYA umur ku agar aku dapat terus menjalani kehidupan... Semoga hari2 mendatang bakal dilalui dengan tabah dan penuh keredhaan.... Amin.

28 April datang lagik....

Terima kasih untuk semua yang mang'wish' aku... Banyak2.... Terima kasih tak kira la aper cara pun... Ader yang ym, ader yang sms, ader yang melalui FB, ader yang call... Terima kasih atas doa dan ingatan kalian.......


Dan... Ader jugak yang belikan kek untuk aku... Opismate aku belikan kek.. TQ very much... Tapi, aku malu nak potong2, nyanyi2.. Ate udah kutai....
Sudahnyer aku bawak kek ke dapo time deme semua tengah busy... Aku bukak dan potong teus.. hahaha. Takde saper ngadap. Aku sengsorang jek.. Pastu ajak makan semua. Sonang....




Asamgaram : saya sgt bahagia dikeliling sahabat, keluarga, kengkawan yang membahagiakan... terima kasih....



28 April 2010

My 1st Giveaway - April

Ingat tak korang dengan entry ini ...



Comei kan benda alah tue... Tapi sebenar-benarnyer itu bukan ler hadiah yang akan aku bagi untuk peneka tepat giveaway aku... Hadiah pun aku lom beli lagik.. Tapi, kalo dah ramai kata cute, aku try la carik benda nie.. kot2 ader rezeki kome, ini la hadiahnyer. Kalo tak mungkin hadiahnyer lain la yek......



Sekarang bukan maser untuk bercerita pasal hadiah la.... Skang untuk aku bagi soklan...









Korang tengok la 2 gambo kat atas... Dah puas hati dengan gambo tue...
CUBER TEKA, BRAPE HINGGIT JUMLAH DUIT SYILING DALAM GAMBO NIE..?

Itu jek soklanyer....
Nak menjawab sila baca dulu syarat2 dibawah...:
1. Mesti la warga negara Malaysia... Warganegara Malaysia dok luar pun leh la jugak...
2. Hadiah akan diberi pada peneka tepat.. Tapi, kalo takde yang tepat, peneka dengan jawapan paling hampir akan aku pilih... Hantar jawapan kat komen box jek..
Senangkan....
Tarikh tutup : 5 Mei 2010...





Asamgaram : Adik2 ku sayang, sila tutup dan kunci mulut yek...hahaha.




26 April 2010

Blues Hari Senin

Salam blues hari senin....

Ari nie masuk jek opis, terus ke dapur. Capai beras, basuh & rendam.... Dalam kepala nak buat kanji.... G.I.G.I.H.!!!!!

Lepas sejam aku rendam baru aku masak....

Semalam lagi teringin nak makan kanji, tekak tak sedap. Takde selera nak makan. Tapi coz semalam seharian di rumah mertua, jadi aku batalkan hasrat suci murni tue. Aku kena masak tuk depa, jadi kena ikut selera depa la... Takleh la ngikut tekak aku nie..

Hari nie lak radio kat opis tak berbunyik. Ntah apesal ntah. Aku ingat sikit je silap dier tue, tp sebab aku malas nak mengodeknyer.. Lantak ler diam membisu. Jadi, kat opis pagi nie hiburannyer adelah bunyi batuk aku yang sedang bernada sendu...hahahaha.

Kul 9 pg pulak, aku kuar g cari bawang, halia, ikan bilis & sayur... Sekali lagik gigihnyer aku....! Perut lapar maunyer tak gigih.

Tapi tengahari baru aku makan. Sebab keboringan sengsorang, aku angkut laptop ke dapo. Makan sambil layan Meteor Garden...Again.. Berpuluh kali dah aku tengok cerita nie...





Asamgaram : Tekak oh tekak biler mau baik.....????



22 April 2010

Masih tertangguh...

Ingat tak ngan entry nie... huhuhu...

Sepatutnyer bendanyer sudah di post ke sini.. Tapi asyik la hanging jek... Hilang mood nak berserius dalam blog sekarang...(seyes ke...?;-))

Sekarang rasa nak merapu jek.... Kepala tengah ting tong.... I'll try my best la utk memastikan benda alah nie bakal dipost dalam jangka maser terdekat...

This is my 1st time buat giveaway, jd it should be direct jek.. Tak yah la nak link2 dulu.. Saper ader rezeki dier dapat yek....

Tapiii.... Nanti-nanti yek....

Tumbangnya seorang blogger

Due to my fever, semalam aku tumbang dalam dunia blog. Idak langsung menjenguk blog orang lain, apatah lagik blog sendiri. Aku cumer melayan drama korea aku yang separuh jalan dah abih....





Buat maser nie, 2 benda alah nie la peneman saya. Tuala pink (;-p) & inhaler.... Demam dah kurang, tp still badan idak ler selesa sangat, hidung sumbat, kepala pening. Tapi, keroje gak... Boring sei dok umah...



Asamgaram : harap2 ari nie elok la...

20 April 2010

A little confused

Mr. K tengah dok layan menda alah nie skang kat tv3. Memang peberet dier pun.....



Tapi kannnnn.........

Aku dok confused la nie... Nie cerita ganas ke cerita kelakar yek... Sebab aku tengok Mr. K gelak ngekek2 layan cerita nie.... Nie kan ke main tumbuk2... Apesal gelak ngekek2 lak...????

Confusedd.......!!!!







Boys Over Flower...

Hari nie, masuk jek opis kedaung nyer mangantuk. Terlelap kat mea sendiri yang betul2 mengadap pntu masuk opis... Agak2 ader ke orang masuk opis time aku terlela tadi yek..huhuhu.

Ngantuk & keletihan seharian berendam kat Bukit Merah Laketown semalam. Walpun keletihan, sangattt beshhhhh..!

Tapi ku tahan gak mater nie, walaupun masih mengantuk. Lom lagik sempat menjamah ape2 lagik coz nak kuar takde orang nak dok tunggu opis. Orang lain semua cutiiii... Aku jek yang semangat keje. dah ngantuk beo, aku bancuh 2 paket 3 in 1 nescafe. Sangat takut utk maelan masuk mulut... Kafein yang berganda2 tue.. Tapi, ngantuk punya pasal...

Terus aku ngadap cerita korea nie...



Aku tengok menda alah nie dari mysoju. Version korea of Meteor Garden... Aku penah tulis pasal nie kat sini.

Meteor garden tue aku dah layan beruluh kali, tapi still sedih cam 1st time tengk. Yang nie aku baru nak tengok full version betul2. Ari tue tengok sekerat. Tapi, serius ceritanyer sedih gak + kelakar jugak...

Kat sini tajknyer Boys Over Flower, tp yang kat mysoju tue, boys before flower.. Maner 1 betul daaa.. Lantak ler, ceritanyer samer jek. Naper nah tajuknyer lain lak...

Jom layannn.........







19 April 2010

19 APRIL 2010

Sempena HAri Keputeraan DYMM Sultan Perak

DAULAT TUANKU....


Aku coti ini hari....!







18 April 2010

Nieta wil be away for a while... Kejap jek. Nak g jalan2 cari air...;-p

Schedule post yek.. Mentara korang baca post nie, nieta sefamily dah selamat sampai. InsyaALLAH....






Ihsan gugel...time kasihhhhhh
Bukit Merah...
Here We Are........









17 April 2010

Chef In The House ~ Kek Batik Simple...


Ujan kat luar, layanz kek batik... lazat....


Kek batik nie peberet Mr. K. Ari nie terajin nak wat coz nak bwk g trip sok...


Meh aku cerita sikit the making yer, sebab adik2 aku selalu request resepi. Jd, Ambik kat sini je yo...


Bahan :

1 buku butter

3 cwn milo + 3/4 tin susu pekat, 1 sudu serbuk koko ~ bancuh ngan 1 cwn air suam..

Biskut Merry - 500gm



Butter & bancuhan milo satukan dlm kuali. Masak sampai pekat cam kat bawah. Rsepi tue resepi asal, tp aku buat aku kurang kan milo jd 2 1/2 cwn & susu 1/2 tin jek.. Kurang sikit manis. Kalo saper sukamanis ikut jek resepi asal.


Api jgn beso beno yek, selalu la jugak kena kacau Kalo tak kat bawah berkerak...



Dah pekat, masuk jek biskut merry... Tutup api. Kacau sampai rata....



Dah rata ini ler jadinyer....



Masuk dalam loyang dan tekan kasi padat... Biarkan sejuk kat lar kejap, pastu masuk dalam eti ais....


Selepas 3 jam dalam peti ais in la hasilnyer.....



Dalam resepi asal jugak ader buh telur.. Mula2 elajar buat dulu uh gak telur, tp tak cantik la jadinyer. Skang buat takyah telur dah... Sgt simple...


Jemput makan.....




Pra giveaway...

Banyak benda yang berlaku di bulan April. So, Aku decided nak buat giveaway la... Since blog aku nie dah berusia 1 tahun lebih kan, so ape salahnyer.. Sekali sekala....


Tapi, belum decide apa2 agik pasal T&C nyer... Nanti ler, minggu depan yek.


But, giveaway nie ada kaitan ngan benda kat bawah nie..



Ini adalah tabung,.....


Pas dipisah2 kan... Jadi la gini....

Versi penuh giveaway, later2 la yek....

Tapiiii...........................!

der ke yang nak join nie...hmmm...?????




16 April 2010

Dah kuar 'spital'

Yeay..yeay...

Lappy saya dh kuar spital. Dah elok, dah laju... Bayokan jek..

Hasil dr pemeriksaan 'doktor', lappy nie diserang virus M1N1.... Jumlah keseluruhan virus yang menyerang mencecah 2k... Patut ler cam mengong jek laptop nie semalam....

Malam kang leh menceceh lagik.. Skang mau kuar, ambik adinda kesayangan yang nak pulang...

Adiosss....

'Kawan' Paling Penting Saya....

Kemana pegi tak pernah tinggal... Dipakai kehulu ke hilir. Kalo tak pakai pun, bawak la jugak ke mana pegi pun.. Harusssssssssssssssss.................

Saya adalah seorang O.K.U..(Orang Kurang Upaya..) Percaya tak...?

Orang Kurang Upaya melihat ler... hehehe. memerlukan bantuan cermin mata untuk melihat. Nikmat mata saya telah ditarik.. Tapi, syukur alhamdulillah saya masih boleh memandang....:-)

Ini la kawan paling penting saya.. paling baik saya.... Maner pegi saya bawak.. kekadang biler saya lupa diri saya tinggalkan dia dlm handbag @ dlm keta jek.. idak dipakai langsung. Time tue saya berlagak diva sikit, hanya memakai lens. Sian kawan saya.


Yang nie ntah 'kawan' ke berapa ntah... Kemas2 laci jumpa yang nie. Lamer dh aku tinggalkan.

Yang nie 'kawan' yang sebelum nie.... 'kawan' yang nie pun saya dah tinggalkan.. Cumer kekadang biler masak kat dapo aku pakai yg nie la... (masakkkk.....hmmmmm...biler yek..?) Masih elok, power lens nyer pun masih samer dgn yang aku pakai skang. cumer masalahnyer dah calar balar... ganas seiiii...!

Yang nie, 'kawan' saya yang sekarang... Baru jek lagik menjadi sahabat setia saya... Saya tempah benda alah nie taun lps tau.. Tapi, time nak ambik tue ader je la masalahnyer.. Tu la saper suh buat jejauh..
Akhirnyer selepas 3 bulan lebih baru saya sempat nak ambik... Akhirnyer menjadi milik saya...

Sejarah aku berteman mesra ngan cermin mata nie bermula sejak aku form 1, 13 tahun. Maser tue selalu pening. Buat check up, depa kata kena pakai spek... Tapi maser tue bukan 'full time" specker (ada ke perkataan nie yek... pepaham udah la yek..). aku pakai biler aku rasa pening atau time perasan lawa...hahaha.
Bermula dengan power 10 jek dulu.. Skang power spek aku dah mencecah 300 lebih... memang kena pakai. Kalo tak, harusss la mata kecik sepanjang maserr.
macam2 jenis spek aku dh cuba..
Frameless : aku penah buat, tp aku reject pas tue. Aku kan ganas.. pakai kejap jek maser nie, pastu patah. kena lak buat lain..
Half frame : kalo nak buat half frame kena pakai cermin kaca.. dulu la, skang ntah ler pulak. Jadi biler pakai cermin kaca, belah bawah dier selalunyer terserpih.. Yang jenis nie 2 kali gak aku buat, tp masalah samer.
So skang aku memang beli spek yang full frame. Pakai cermin jenis plastik, lebih ringan. Kasi yang gelap biler kena panas.. tetiba contact lens aku masih pakai lagik.. kekadang jek.
Asamgaram : baru dapat berita kehilangan close friend mr. K. My brother in law sedara mara gak... takziah. Al-fatihah.



Progress yang slow


Baju nie dah lamer siap... Tapi, jahitan manik nyer sangat la slowww......... teruk tul la. Frust betul aku.... Camner nie...? nak marah kang, rasa tak patut, tp nak marah saper yek...?

Hahahaaha...;-p

Benonyer jait manik nie bukan aku upah sesaper pun, sendiri buat... Jadi takleh nak marah orang lain, sendiri salah. bukannyer upah orang pun...huhuhu. Biler la baju nie siap yek...?

lamer giler aku nak menyiapkannyer.. Ini pun ntah biler la nak siap. Malam tadi dah pegang baju tue, ingat nak sambung.. Tapi, takde selera & napsu nak menjait semalam. Letak la balik..... Adoiii... Cam gini sampai taun depan pun tak siap ler.

Buat 3 jam, simpan 3 minggu.. waaaaa.... Virus 'M' berada pada tahap yang sangat tinggi.. Vitamin 'R' tak sampai2 lagik... tulun.....










Kompom Masuk 'Spital'

Kompom dah... lappy aku dah masuk 'spital' due to performance dier yang tak memberansangkan sejak semalam.

Puncanya sikit jek. Semalam staffmate aku suh tgkan pendrive dier, apesal cam mengong. Aku agak mmg sbb virus, tapi konpiden jek g cucuk gak pendrive tu kat laptop aku. cek snaer, cek sini, kompom virus.

Pas cabut jek pendrive tue, mula la mengong dah lappy tue. Yang diklik tak kuar, yang tak di klik laju jek menjujuh kuar.....(~_~)...

Skang pakai lappy lain, tak syok sbb takde byk gambo dlm nie nak aku post kt sini. Semalam dh pindah gambo, ingat nak post hari nie. Tapi fail.........

Kita tengok la aper yang boleh kiter buat ari nie.....

15 April 2010

Shopping Tanda Jiwa Tertekan

ihsan gugel yek... hehehehe



Aku terbaca kat dalam Harmoni pasal nie.. Ye ke..? Tapi org kata shopping adalah terapi untuk org2 yang stress.....


Penyelidik barat dr Universiti Richmond & Universiti Illinos kata :

- Keinginan berbelanja scr berlebihan bukan sbb sikap semata tp ada kaitan dgn mslh mcm tiada keyakinan diri, kemurungan & tekanan jiwa....

- Sikap suka membazir bukan saje menyebabkan mslh duit, tp leh jd sampai perpecahan institusi kekeluargaan..


Itu la yang aku baca.... Tapi, semuanya perlu pertimbangan akal yek, jgn g shopping semua main sapu... Ujung bulan apa jadiiii..!




Mertua Vs Menantu


Saya suker tgk cerita nie... cerita pun best & pelakonnyer pun besttttt...hehehe
Kan hobi aku meonton tv... hehehe.

Aku bukan nak ulas pasal cerita nie...

Tapi.....

Nak bercerita kisah mertua nie... Jeng..jeng..jeng...

Alhamdulillah.. Aku sangat2 bersyukur aku dapat mak mertua yang sgt2 sporting, memahami & idak cerewet.. Leh dibawak bersembang, leh bercerita & leh mengadu nasibb.. hehehe. Pak mertua saya pun tak banyak cerewet... Senang sesangat... Setakat menegur, bising2 biaser tue ader la... Idak mengganggu gugat pun perasaan aku setakat nie...

Aku tak tau mak & pak mertua orang lain... Ader la dengo kisah kengkawan, tp benda2 kecik. Idak ler serius maner. Leh diperbaiki lagik.

Bagi aku lak, no problem.... Hopefully keadaan begini berterusan.... Amin. InsyaAllah.

Korang camner yek..?













Tears........ (T_T')


Airmata tak leh dibendung..

Baru jek membaca luahan seorang ibu mengenani kehilangan anaknya... i adore supergreatmom.
Saya belum mempunyai anak, but 'sakit' itu turut saya rasai... semoga supermom tabah menghadapi ujian Allah.

Samer 2 kiter sedekahkan Al-fatihah, bukan saja untuk arwah anak supermom, but utk semua yang telah kembali padanya....

Amin...










Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin