31 Mei 2011

Gaya Tido...

Macam-macam gaya anak daraku tido... Meh layan....












Aina memang aku tidokan mengiring. Maser mula2 lahir dulu idak ler coz berbedung... Tapi lepas tue biler kulit dier tak tahan merah coz panas, dier dah tak bedung, jadi aku tidokan dier mengiring. Kalo tak asyik la tergeraman jek.... Tak lena tido dibuatnyer.


Lagipun dier suka muak jek. 'Buang buruk' kata orang tua2... Kalo tak mgiringkan takut dier telan balik dan tersedak... Sampai sekarang dier masih tido ngiring.... Lenaaaa....




Pasar Sungai Besar

Balik dari kursus tue, singgah pasar Sg. Besar. Depa kata ikan-ikan kat sini murah-murah.. Jadi pegi la kami beramai dengan ahli rombongan yang lain.

Sampai saner, memang giler tengok harga ikannyer.. Tapi tak semua la, ader la yang harganya sama jek cam kat apah. Ader yang mahal lagi. Kena pilih la....

Tue tong ikan yang bawak dari sana... Beli mcm2 kat sana, sampai kena beli tong ikan yang beso nie la.... Tapi, berbaloi2.. Meh kita tengok ape isinyer...



Nie ikan kembung @3.50/kg. Murahhhhh kan..... Kalo kat Pasar Tapah nie 8 hinggit/kilo. Mak beli 2 kg. Ikan Belanak pun murahhh gak... RM4/kg. Tapi mak beli sekilo jek... Tak banyak. Balik umah ikan belanak nie dimasak dulu utk dinner. Ratah jek....


Dalam bekas nie sotong yang jenis beso sikit tue... RM 8/kg. Mak beli 1.5 kg... Yang sotong kecik biaser tue, RM 4/kg. Yang beso lagik pun ada.. Pilih jek maner korang nak...







Nie udang laut yek... Bukan udang bela.. RM14/kg. Kalo kat tesco harga udang lbh kurang jek, tp tue udang bela. Kalo udang laut biasernyer RM19/kg.... Yang nie beli banyak gak since mak nak buat sedekah. dekat 3 kg la jugak.








Nie ikan merah.... RM19/kg. Consider murah lagi kalo kat pasar biaser. Dekat 2 kg ikan nie.






Ketam pun ader... Lupa dah harganyer... Masa mula2 pegi pasar tue, takde teringat kat ketam. Dah kuar pasar, pusing sana sini kat pekan tue, baru teringatkan ketam.Patah balik ke pasar tue dah tutup daaa... takdak rejeki...




Pasar yang kitaorg beli nie pasar borong. Tapi, korang jgn tersilap lak, sbb depan tue pasar biaser which is harganyer adalah harga biaser. Korang g belakang pasar sikit, jauhnyer cumer 5,6 langkah jek, kat situ la pasar borongnyer.




Tapi membeli ikan kat sini, takde siang2, takde pilih2. Minta jek depa amikkan. Tak boleh la nak pilih. Tapi don't worry walaupun tak pilih tapi ikannyer fresh... sodap jek...




Balik2 umah aku terus siang dan cuci binatang2 tue. senang masuk peti ais. Dan hasilnya...




Tada......





Penuh ko.... Sib baik stok EBM tak brape nak banyak dah. Ader sikit2 lagik, leh selit2. Pasnie nak buat stok EBM baru. Cadangnyer utk supply bulan ramadhan.. dapat ke yek.

Nie pun ikan merah tak siang lagi. Dok dalam ice box tue lagik. Tangan teman sakit, tak larat nak siang kan....




Asamgaram : Kalo ke sana lagi, harus la pasar tue gak aku terjah.
















30 Mei 2011

Aina first' 'meeting'... ;)

Muka budak yang teruja dapat ikut ibu g meeting sambil jenjalan..;P








23 & 24/ 5 ari tue aku kena outstation. Ada meeting kat De'Muara Sg. Haji Dorani. Memang awal2 aku dah decide nak bawak aina coz dier nyusu badan, dan ditemani mak abah aku la. Mr. K, memang jadual awalnyer tak dapat g sbb takde cuti. Tapi end up, dier pulak yang g kursus dari 22 - 25/5 tue.. Sepatutnyer kami yang meninggalkan dier, rupenyer dier dulu meninggalkan kami...huhuhu.





Leh jek kalo aku g sorang, takyah bawak aina. Stok EBM yang ader kat umah tue cukup la kalo untuk sehari. Tapi, pengalaman pertama meninggalkan aina bulan lepas coz aku kursus memang menyiksa jiwa aku la... Jadi aku decide bawak je la. Kuar la duit sikit...

De'Muara nie doknyer kat Muara Sg. Hj. Dorani, Sg. Besar. Namernyer pun dah menggambarkan keadaan kan... Kalo lepak sehari dua kat sini ok la.. Tenang, rileks jek.. Tapi kalo lelamer boring gak.. Tak byk xtvt sangat. Tapi leh la memancing, ader gak xtvt tgk burung. ntah aper lagi, aku lupa dah. Depa ader apartment dan floating chalet. Syok jek layan perasaan kat sini. Layan gambo la yek...










Aina kat sini pun tak banyak ragam. Dok kat beranda, syok jek dier layan ombak. Tak berkedip mata...hehehe





Siang meeting, malam BBQ... Nie gambo pinggan kosong. Cek lupa nak amik gambo.. Eh! bukan lupa tapi maser ingat tue tgh dukung aina jd malas la..







Menunyer ikan, udang (tak rasa pun, makan lmbat sbb layan aina), sotong, kambing (pun tak makan...tak suke), ayam dan mentarang... This is my 1st trial makan mentarang nie tau. Mula cam geli jek. Sekali dah masuk mulut, sodap kau... Manis jek.. Tapi tak brani makan banyak, nyusu anak.



Dedulu penah meeting kat sini. Depa hidang mentarang gak, tp maser tue takut nak makan. Cam geli jek... Tapi, kali nie ramai beno yang bagi feedback bagus jek. Aku try la..



Pas nie leh la try lagik.











27 Mei 2011

Adoi..doi..doi...

Pergelangan tangan aku dah sebulan lebih dah sakit... Sungguh siksa aku menahan sakit.

Semalam aku mc coz tangan tak baik2, dan aku nak g ngadap Klinik Zabedah la pulak. Nie kali ke-3 aku g klinik. Sebelum nie aku g klinik lain... Depa bagi ubat tahan sakit jek. Jadi kalo nak rasa shat, makan la ubat. Kalo tak makan ubat, menanggung sakit la.



Ini la ubat yang doc bagi kat aku. Ikutkan maleh bebeno aku nak makan ubat sbb aku nyusu anak. Tapi aku dah bagitau aku nyusu anak, dier bagi ubat yang tak effect anak dan ibu la... Dengan doc yag nie aku percaya sikit, jadi dier suh makan 2 kali aku makan la 2 kali. 2 doc sebelum nie aku tak bape nak percaya. Jadi biler depa suh makan 3x sehari, aku cumer makan 1x sehari jek. Takut effect susu anak... Kalo effect anak 1 hal, kang tetiba production susu drop lagi la aku susah hati.

Doc kata radang sendi...

uish... bunyinyer cam gerun jek... Tengok la camner lak. Kalo tak elok gak aku carik alternatif lain la pulak. Urut tak boleh, just sapu2 minyak jek. Elok di bandage kalo nak kurangkan pergerakan tangan tue. tak bandage pun takpe... Tapi yang paling pentig, kena jaga makan. Seafood is no-no ye. Makanan jenis berkacang pun sila jauhi..huhuhu. Ish macam2 la...


Asamgaram : Harap2 elok la pas nie...


Make Over...Againnn!

Bukan teman yang make over yak... Blog teman nie ha..

Ntah ler, yang ari tuenyer design teman rasa cam serabut + berat... Nak loading cam payah bebeno. Tue la pasal teman jarang update..(alasan....hehehe)

Atas alasan yg sagat kukuh tue, teman ubah ler sikit, bagi cun banyakkkk... hehehe. Harap2 dengan penamilan baru nie, semangat pun baru la.



26 Mei 2011

Make over..! kununnn...

Orang kata, biler anak kecik dah pandai menyembur atau main air liur maka masa tue rambut ibunyer akan mula gugur. hmmm.... korang rasa apa kaitan yer antara air liur anak ngan rambut ibu...? pk-pk kan yek...hehehe.

Actually aku rasa, baby akan mula pandai main air liur maser umurnyer dalam 3 bulan. Pada masa yang sama hormon ibu2 yang lepas bersalin nie maser 3 bulan tue la berubah mengakibatkan rambutnya banyak gugur. agak aku la Tue la kaitannyer kot...

Jadi atas alasan itu, aku pun buat make over la..hehehe. Nie cerita sebulan yang lepas tau. Nampak beno lamer sgt dah blog tak update.

Daripada rambut panjang dh nak cecah montot tue, aku potong sampai bahu. Semak hati tgk banyak beno rambut gugur. Bergumpal2. Actually, pas aku potong rambut nie, bukan rambut tue tak gugur, gugur gak. Cumanyer idak la bersepah panjang2, bergumpal2 tue. Elok la skit rupanyer.

Biler gugur nie, nak nyikat rambut yang panjang2 pun malas. Potong pendek senang, nak sikat pun senang.

Nie ha harga untuk servis2 kat kedai tue. Mostly, kat Tapah nie harganyer samer jek.



Ari tue aku cuci, potong, pastu aku suh dier urut sikit + dier offer apply tonik tuk elak rambut gugur = RM 24 hinggit. Murah dak? Actually dier offer tonik tue suh beli 1 botol. Tapi aku takmo, dier offer lak apply kat rambut aku. Sekali apply RM5 sekali dier urutkan kulit kepala. Aku ok jek... Tapi memang ok la tonik tue. Rambut takde gugur. Lepas aku cuci rambut 3 hari lepas tue, baru start gugur balik. Lupa la nak tgk nama tonik tue.



Nanti aku g balik kedai tue, cuci pastu nak suh dier apply lagi. Kalo aku beli sebotol belum tentu aku pakai. Malas... Bio dier jek yg buatkan....



Siaran utk hari nie berakhir di sini. Adiossss.







25 Mei 2011

Konsisten

Ish...
Lamernyer terbiar blog nie. Camner yek nak konsisten dalam blogging skang nie... nak menyusun masa payah beno dah.

Kat opis memang skangie tak macam dulu dah. Meja sentiasa penuh ngan fail. Nak ngadap blog, payah sungguh. Kalo bukak pun lalu jek. Nak menyinggah buat entry memang la payah.

Kat umah pun gitu. Balik umah mcm2 keje kena adap. Kalo tak ngadap keje pun, balik umah dah letih. Alamatnyer terbungkang seawal malam... huhuhu.

Kena buat time table la... Cam bebudak tue. hehehe

Saya suka berblogging. Saya suka membaca blog orang lain. Saya suka menjenguk blogorg lain... Tapi skang saya takde maser... Kukuhkan alasan saya....? hehehe. Orang lain, keje jugak, anak 4,5 orang..blogging jalan gak... Nie anak baru sorang...hehehe. Miss alasan sungguh.

Sedang mencuba utk konsisten skang nie. banyak benda nak cerita. HP pun dah mula klik2 balik tuk penuhkan blog. Tapi, tuan tanahnyer pulak kedaung skang...

See u next time la. Nie pun kejap jek. Curik2 maser keje.

Layanzzzz....




09 Mei 2011

Hati seorang ibu

Gambar dr utusan online

Tersentuh hati aku biler melihat gamba nie. Tapi takdirnya telah tersurat begitu, redha dan tabahlah menghadapi dugaan.

Kisah 3 beradik lemas di air terjun Ulu Bendul dah masuk seminggu berlalu. 2 beradik sudah ditemui dan seorang lagi masih belum dijumpai.

Jika terjadi kepada saya (nauzubillah, mintak dijauhkan..) mampu ke saya jadi setabah ibu ini. Bersama meranduk sungai mencari jasad anaknya yang mesih hilang. Atau saya hanya duduk ditepian tebing meratapi kehilgan.. Atau adakah aku hanya termenung di rumah, berserah kepada Ilahi agar anak itu dijumpai... huhuhu.

Tak sanggup untuk aku bayangkan pun. Sebak hati melihat gambar di atas....

Hari nie pulak, anak bekas model kartika seri pula dikhabarkan hilang. Dan terbaru arwah anaknya telah ditemui lemas di Sg. perak... Innalillah. Takziah buat keluarga Kartika Seri.


SPEECHLESS....!!!









Mengingau ke?

Kejadian nie berlaku kat sebuah rumah ketika seorang ibu dan anaknya yang baru berusia 3 bulan sedang nyenyak tidur di ruang tamu...

Si suami merangkap bapa baru pulang dari bermain badminton. Dengan hati yang sayu dan penuh tanggungjawab mengejut si isteri untuk bangun dan tidur di dalam bilik untuk lebih selesa.

Maka dikejutkan si isteri " yang, bangun. Masuk bilik tido".

Isteri yang terkejut, terkebil2 lalu bangun dan terus menuju ke dapur. Di capainya telur, bawang & cabai burung. Dilaksanakan seperti kebiasaannya juga dengan penuh tanggungjawab menyediakan telur dadar (read : telo dado) untuk si suami.... Sehinggalah kerja tue selesai.

Sementara di depan, si bapa bersiap2 mengangkat anaknya msuk bilik. Menyelesakan keadaan si anak dalam bilik. Hinggakan si anak cukup selesa sampaikan sedikit pun tidak terkejut dengan tindakan si bapa. Selesai sudah kerja di depan, maka dicari pula di mana pula isterinya tadi.

Sampai di dapur...

Suami : Awak buat per?
Isteri : Telo dado.
Suami : Orang sudah masuk tido. Bukan masak telo dado.
Isteri : #%&^*&???. Abang dah makan ke?
Suami : Belum.

Sekurang2 nya tidak ler membazir si isteri menyediakan hidangan lazat tersebut. Terus si isteri melangkah ke bilik dan sambung tido...ZzzZZZzzzzZZzzzzzz



Asamgaram : Begitulah betapa isteri terlalu memikirkan perut suami yang masih kosong.


Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin