25 Februari 2010

Bakal berkubur...????


Salam....

Dah lamer tak update, tetiba kuar lak gambo kubur yek.. Apehal lak nie...??? hihihi.

Takde aper yg serius, cuma terfikirkan nasib blog sendiri. Lately nie cuaca panas terik.... Blog aku kering kontang ketandusan entry...hahaha. Adakah blog aku juga bakal berkubur.... Aku taknak la, tapi cuaca panas terik mengganggu emosi aku untuk berblog...(sesi memberi alasan......;-)). Korang camner yek..? Ada tak alami masalah yg cam aku alami nie... I'm trying on fighting my lazinessssssssssssssssssss............huhuhu.

Dalam malas2 update blog nie, sambil2 melalui hidup seharian ader jek idea untuk buat entry Sambi memandu pun leh lak berangan2... Ha, cerita nie leh jd entry, lawak nie leh post malam kang.. Tapi biler bukak aje blog, hampehhh...... Angit2 taik ayam.. hahaaha. Adoi aiii... Camno tue..?













10 Februari 2010

Petua : Batuk

Aku dah tak tahan ngan batuk yang semakin menjadi-jadi nie. Agaknyer ini ler yang orang kata sakit batuk 3 bulan kot.. Susah nak baik...

Ari tue aku dah cerita bab batuk aku yang tak baik2 lagik nie. Kalo tak silap aku Yumiko ada bagi petua, madu + limau. Ari nie aku try la buat.

Aku tak tau ler, 'resepi' aku nie betul ke tak. Main belasah jek, takde tempat nak bertanya. Nak tanyer mak, dah tido lak. Jadi aku guna je la 'resepi' aku yang tak tau la menjadi ke tak....

Mula, aku ambik madu 1 sudu.


Pastu aku perah limau.. Aku takut muak aku lebihkan limaunyer....

Pastu aku bancuh sikit ngan air... Betul ke kena tambah air yek...?
Kacau sikit2, pastu minum... Jangan lupa jampi serapah, puh kiri, puh kanan baca selawat... Pastu telan jek terus...
Rasa dier...???? Not bad la.. Tapi aku minum dengan hidung 'dikepit'.... Sendiri pikir la yek...hehehe. Dan selepas aku minum mlm tadi, cam kurang sikit aku batuk nie... Tgk progress seterusnya camner lak...




09 Februari 2010

Dia datang dahhhh........!



gugel punye carian yekkk....

Tetiba semangat blogging datang mencurah2 ari nir... Ini sudah bagus..

Tapi takleh nak konsentrat sgt la.. Keje opis banyak lagik. Kang sangkut lak......

Malam kang sambung...

Semangat nie... Semangat....go girl...hehehe




Dapur opis berasap

Tiba jek kul 1, kaki aku melangkah laju ke dapur..... Nak cepat. Kang lambat kang. Leceh la pulak...

Pastu terus jek capai pisau... Benda alah nie perlu 'dikerjakan' sebelum ke step seterusnya...



Sebenor kul 1 td, masuk dapur nak masak tuk tengahari. Tak best asyik makan kat kedai jek. Nak cepat tue bukan per, kang kul 2 kang leceh lak dok dapur. Orang keluar masuk opis tak sedar.

Bukan aku yang masak.. Kakak kesayangan aku yang masak. Aku tak pandai masak punn...hehehe

Dan hasilnyer.....


Kalo masak2 kat opis memang lauknyer 1,2 macam ek. Tapi kalo ader yang membeli suruh di masak, mungkin meja tue penuh ngan makanan kot.

Sok ader meeting kat opis, jadi sambil masak tue siap2 kan ler barang tuk esok. buang kulit udang, potog sayur, kupas bawang. Sok pagi senang, tumis jek...







Menuntut Ilmu...

Menuntut ilmu tak kira masa, usia, tempat atau tujuan. Weekend baru nie, aku & Mr. K g Melaka. Tujuan nyaaa.......



Ape-ape hal pun. Keta kena kasi makan & minum.... Kalo tak semput nanti....


Isi tangki penuh.... First time isi penuh, baru tau brape hinggit minyak tangki aku nie leh masuk....


Dalam perjalan. Alhamdulillah, cuaca sangat baik. Trafik pun clear. Tak banyak keta. Progtam mula kul 2 petang. Kami masuk highway dari Tapah jam 11 pagi. Sampai kat R&R Ayer Keroh jam 1.15 ptg.. Giler laju Mr. K pecut. Takut lewat sampai, nanti orang marah lak....



Bermalam di Puteri Resort Ayer Keroh, Melaka. Beso betul kolam renang dier. Banyak lak tue... Syiok nie kalo dapat mandi.. Tapi tak sempat pun... Schedule penuh.



Bilik kami.... Moga-moga auranyer kekal ngan kami. Aminnn....;-p



Kusyuk mendengar setiap sesi.... Kalo betul menghayati dan ikhlas mempelajari dan mendengar, setiap sesi ader nilai2 moral & kesedaranm. Berubah hanya bukan hanya untuk keperluan dan kehendak diri. Tapi juga untuk keluar, masyarakat & agama. Korang kalo g kelas nie, tak rasa sebak, tak rasa sedih, memang la takde perasaan tul la...hehehe.



Hari Ahad kul 5 lebih dah sampai Tapah. Rilek2 jap. Adik tepon dier singgah Tapah anto mak. Terus ajak minum dulu.

Lihat le aksi budak kecik nie. Gaya mcm bertelefon, tapi sebenarnyer dier tgh tengok cerita upin & ipin....







08 Februari 2010

Hangin 1 Badan...!

Tadi aku ke chenderong balai, menyelesaikan masalah Bio Aura kat 1 umah nie. Dah selesai kerja kat situ, kami terus balik Tapah & singgah kat 1 restoran. Terus order. Bukan banyak pun kami order, nasi goreng kampung satu, telur mata 1 & ayam goreng kunyit. Kami share jek, ambik banyak2 tak abis.

Duk 5 minit, air sampai. Duk sembang2 sampai dekat setengah jam, order kami tak sampai gak. Ader la orang kuar masuk, order bungkus. Cepat jek dapat. Kami yang dah duk lamer nie, idak gak dapat makan lagik. Dah fed up tunggu, aku letak RM 2.50 untuk teh tarik + teh o suam yang belum diminum. Aku tinggalkan meja tue tanpa bgtau kat orang2 kedai tue. Hangin jek aku....

Sampai umah terus g dapur...

Tung tang, tung tang kat dapur. Dan hasilnyer.....


Ikan bilis goreng + kacang buncis....
Lagi sodappp... Kenyang aku makan. Untuk Mr.K, aku dah masakkan nasi, dan tunggu dier balik main badminton kul 12 lebih kang, baru aku masak untuk dier. Dier awal2 lagik dah request nasi goreng pedas.




06 Februari 2010

Tidaaakkkkk.......!

Tolonggg.......!

Sangat malas untuk mengupdate blog sekarang.. Tapi sakit hati biler sendiri bukak blog cerita samer gak... Tk bergamjak langsung....huhuhu.

Any idea how to overcome my lazinesssss......... Tidakkk...?

Hilang sudah semangat juang aku nie. Hopefully next week ok la yek. I'm trying to post i entry tonight...Hopefullyyyy......



04 Februari 2010

Semakin Menjadi-jadi, Semakin Mamai



Situation become more worst than yesterday.... Sakit hati malayan kerenah badan yang sikit2 alergik...hehehe. Punca nya sikit jek, malam td aku meratah sup ketam.... Syiookkkk.... Bahana nyer aku gak g tanggung.

Semalam batuk bagai nak rak, ari nie selsema bagai nak rak pulak... Bersilih ganti. Orang kat opis nie mesti tension jek dengo batuk + bersin aku nie.... Nasib la kan...

Kepala pun jadik ting tong, mamai... tadi masa nak ambik wuduk, masuk la bilik air. Bukak tudung, pastu aku ngan selamba lak nak buka baju. Apehal... Itu tanda kepala tgh mengong la tue...huhuhu.

*amaran : jgn fikir @ bayangkan yang bukan-bukan yek............









03 Februari 2010

Jom Dating

Sebaik jek tayar keta aku bergolek masuk pekan Tapah, I received a call from 1 handsome boy.... Bukan boy lagik, man, dah tuo... hehehe. Mr. K call ajak g dating.... Ye la tu dating... Dating sambilm makan2, munum2 sebab lapo baru bangun tido.

Jadi, sebagai isteri yang solehah, walaupun baru jek sampai, pegi la nemankan si suami menjamu selera.

Aku order teh o limau dengan harapan batuk aku dpt la berkurang sikit. Kata orang minum limau batuk leh baik. Mr. K, biaser la ngan teh ais dier. Sib baik dier minta teh ais, kalo teh o ais td, rasanyer aku tak leh controldiri aku, mesti nak gak sepam 2, walaupun batuk.

Aku angkut sekali majalah yag aku baru beli. Konon2 tak nak makan, teman kan jek. Jadi bawak majalah, idak ler boring sgt.

Time memilih... Menu terpampang kat depan. Aper mak makan, pilih saje.....

Akhirnya, chicken chop yang masuk lam perut. Aku tak makan, kenyang makan tengah ari pun tak abis lagik.
Tapiiii......
Aku tetap gak ler mengoder kentang goreng tue, dan langsai aku kerjakan. Patutnyer aku tgk jek Mr. K makan kannnn....




Lunch aper di hari Rabu...?


Tengahari td dok ralit aku melayan meteor garden sambil menjenguk blogger famous Malaysia tue, Redmummy, tak sedo jam dah kul 2. Perut idak ler lapo maner, sebab pg td dekat kul 11 baru jek menjamah tepek + sardin.

Tapi, ader lak orang bermurah hati membelikan makan tengahari tuk kami, 2 org puteri kat opis nie....;-p. Walaupun perut kenyang, sebab menghormati pemberian orang + takmo membazirkan terus gak ler ke dapo mencari pinggang mangkuk. Terus terasa lapar. hehehe...

Sup tulang semangkuk aku abiskan... Waaa. Tu pasal ler aku mals nak kuar makan, tapi rezeki nie datang bergolek lak.....burpppp... Lauk lain gulai tempoyak ikan patin & sayur kobis. 1 pinggan nasik, kami bahagi 2. Nanti tak abisss....Membazir.
Makan sup tak pedas, potong cili padi. Jadik ulam..... Syiokkkk...!
Aku memang sukerrrrr sup. Kalo ader sambal kicap lagik syiok. Ari nie malas punyer pasal, potong jek cabei tue, masuk dlm sup.
Akibatnyer, mata ku kuyu. perut ku sengkak, nak duk kena tegak2. Penuh... Still, alhamdulillah. Rezeki terpijak di hari Rabu.
Kiter tgk sok lak, kot2 ader rezeki terpijak lagik. Hehehe.




Hidup ku diganggu gugat.....

ihsan miss gugel...



Kong....kong....kong.... Siang malam... Kong...kong...kong.... Tak kira tempat... kong...kong...kong...

Itu ler yang aku alami. Sejak peristiwa aku demam denggi bulan 12 ari tue, sampai skang batuk aku tak elk2 lagik. Eh..! silap. Ari tue dah kuran, semakin baik, tapi sebab minggu lepas aku kursus kat K.L, menjadik2 balik batuk nie.

Puncanyer, makan kat Holiday Villa tue tak sedap.... Sesi memberi alasan & menyalahkan orang sudah bermula...Hahahaha.

Terus terang aku ckp memang tak sodap la depa masak, pastu aku idak ler makan nasik. Seingat aku 5 hari kat saner, aku tak sentuh nasi langsung, cumer sarapan pagi nasi goreng jek. Time lain tak layan nasik. Korang jgn pikir aku diet lak, tapi memang ader sikit2 tp kalo tgk makanan sedap nafsu aku memang la membuak-buak.

Sebab tak makan nasik, aku layan la makanan lain + buahhhhhh yang banyak. Masalahnyer depa cumer serve tembikai & tembikai susu jek. Jadi, aku pulun ler makan tembikai tue sikit nyer banyak. Dan bahana nyer aku yang tanggung. Padan muka kannnnn........ Siksa betul menanggung batuk sebegini.

Sesaper ader petua, pleaseeeeeee........... Tq in advance.







02 Februari 2010

Ceria & meriah di Opis

Membuat kerja-kerja seni bukan lah kemahiran saya.... Tapi atas desakan tugas, demi kelangsungan hidup, maka tanggungjawab harus dijalankan........... (tetiba kannnn.!)

Bukan buat aper pun... Buat benda alah nie ha...

Kalo diikutkan dari kepakaran saya, masuk jek MS Office dan create chart.... Itu cara saya.

Tapi.....tak semua orang menyetujuinya, maka gunakan skill2 yang dah ku tinggalkan lamer dulu. Kerja2 menceria dan meng'informasi'kan opis masih berjalan. Jadi carta organisasi adalah sangat penting kan. Seingat aku la kan, sejak 6 tahun aku kerja, 4 kali bertukar bos, bos aku yang sorang nie very the perfecto punyer orang dan sangat mementingkan keceriaan dan keselesaan. It's a good thing la kan, atas sebab itu maka menda alah nie jadi begini. Belum pernah lagik carta organisasi tergantung di dinding opis, this is the first time.

Frankly speaking, aku tak suker ngan hasil kerja yang aku buat. Dari jauh memang nampak cantik la. Tapi cuba tenang dari dekat, mak aiihhhhh. Sgt comot kerja aku. Tapi sebab perlu disiapkan segera, aku terima je lah hasil kerja aku di tampal kat situ. Itu pun setelah Mr. boss beberapa kali dah sound benda alah nie tak siap lagik....hehehe. Pekerja cemerlang kan.


Tapi dalam menyiapkan benda alah tue, meja kompom bersepah2. Tapi, atas kebijaksanaan aku, meja aku tak berusik...hahahaha. Tumpang meja orang sebelah yang sedang bercuti. Aku kemas balik la, idak ler aku teruskan bersepah... Katanya Sharing is caring kan.....

Sejak masuk bos baru nie jugak ler, aku belajar mengenali warna....;-p. Kalo tak dulu, semuanya putih dan hitam jek. Kat opis tue skang selagi ader board, kalernyer mesti lah lebih dari 3, putih hitam tue wajib ler. Meriah ler sikit nampaknyer.... Harus lah kan. Pejabat korang pun cam gitu ke yek...????
Asamgaram : masih ada kerja tertangguh yang belum disettlekan.. Esok yek bos.

Weekend Yang Nyaman

Last weekend, sabtu aku jadi budak baik Dok umah, memasak, mengemas, melipat kain, basuh baju... Tapi bukan sebab aku memang rajin & bak yek, tapi sebab aku dah tinggalkan umah laer. Jadi pepaham ler kalo umah ditinggalkn, harus ler banyak benda yang oerlu disettlekan...


Tengahari aku masak tau. Aku dah jemu ler sesangat dok makan nasik hotel 5 hari sebelum tue. Aku decide masak jek, dengan menu2 yang simple.

Menunyer sambal tumis ikan bilis ngan kentang ~ sebabnyer aku tgk iklan nasik lemak kat tv. Tetiba terasa teringin sangat nak makan nasik lemak, deme kat hotel tue tak pandai masak nasik lemak gamaknyer.... Ikan rebus goreng &ayam + sayur goreng kunyit. Memang ler sedap, saper lagik nak puji kan. Tapi kan, biler masak simple2 cam gini, cara aku maka pun jadi simple. Selagi ader nasik, aku makan, Simple kannn...!!! hehehe. Dan akibatnyer snediri mau ingat.



Malam lak aku der kelas kat selayang. Balik umah kul 3 pagi baru sampai. Kao dah balik lambat, pagi nyer tentu bangun lambat gak. Itupun sebab kat umah mertua, dier tak sihat, jadi sebelum aku meninggalkan mah kena masak tuk depa dulu.


Tengahari g Sg. Besar, kenduri kawin. Kalo g Sg Besar tue tak nyopping tak sah. Petang carik ikan segar kat Sg. Haji Dorani, pastu balik. Balik tue, kitaorg carik la jalan2 yang agak takde org yang sambut thaipusam berarak. Dari Sg. Besar sampai Tapah memang la selamat tapi nak menyampaikan ke rumah au sangkut lak dalam jem. Lotih jadinyer.... Balik uamh tak tunggu lamer, selesaikan aper yang patut, pastu tido. Terjaga tgh malam, layan internet. Sambung tido, akibatnyer pagi semalam aku kesiangan...hehehe. Nasib la kan.......






ihsan miss gugel....
Mood swingg...???????
Mood saya ok jek... Hati pun tenteram jek. Takde aper masalah pun.
Tapi... blogging mood saya sedikit merapu skang nie. Tengah ader benda nak cerita, mood lak tak betul. Tengah mood berkobar2, cerita lak takde. Habih camno nak jadi blogger tegar cam giniiii.......hehehe.
Actually, sejak balik dari K.L ari tue la jadik cam gini. Maser kat saner takde can nak berblogging sambil bersenang lenang. Banyak benda nak pikir, internet pun yilek. Yang ader cumer broadband celcom yang ntah hape2 connectionnyer... Tapi sebab free kan, layan jela. Tq yek kak su tuk Broadband tue. Aku ingatkan kalo makin tinggi kiter dok, makin tinggi ler kebarangkalian kiter mendapat network yang baik.. Rupa2yaaaaaaaa hampeh. hehehehe. Betul ke akunyer ilmu tue...?
Skang nie aku tengah tune mood akubalik Hopefully aku nyer blog takde ler sunyi sepi sedangkan aku ada di sini dan sihat walafiat. Kalo takde aper di update tue maknernyer, aku la yang masih kedaungannnn.........huhuhu.



01 Februari 2010

Syoknyer berkereta baru.......


Sebelum orang tanyer banyak2, aku bagitau siap2 yek... Keta nie bukan milik saya, silalah percaya ye. Keta nie adalah milik kawan saya yang memang dah lamer kepingin kereta begini... Finally, he got it... Anyway, tahniah.....

Tapiiiii.......

Memang la syok dapat naik keta baru ni.... Semuanyer sempurna, econ sejuk, kerusi empuk, cermin berkilat, bau wangi... pendek kata macam2 adaaaa....... Dapt lak bawak g makan, orang belanja lagik... Lagikla best... Anyway, again, tq.....

Orang kata kalo berkereta baru nie cam kawin baru.......... Hari2 nak dibelai. Kalo bole nak berkepit ke hulu ke hilir. Taknak tinggal merata. Bangun pagi terus tgk keta kat luar umah. Kasi lap, cuci... Parking pun kalo boleh tempat lapang, sempit2 kag takut kena calar. Basuh keta maunyer 2,3 kali sehari..... Dalam pun jaa baiknyer, air freshner selagi ader buuh dalam keta... Janji wangi.....

Makan pun kalo boleh nak dok sebeah keta. Dalamketa tak leh makan, nanti semut.... Dok kat opis pun, susah hati keta kat luar.. Dapat lak pejabat tinggi melangit, keta dok kat bawah, makin susah hati.....hehehe....

Ye ke cam gitu...? Aku idak ler kemaruk cam gitu, tai bab parking aku memang carim tempat selamat. Tapi bab cuci keeta aku surrender... Memang lah malass...........




Asamgaram : semua orang leh dapat, nak ke tak nak jek.




Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin