10 Februari 2010

Petua : Batuk

Aku dah tak tahan ngan batuk yang semakin menjadi-jadi nie. Agaknyer ini ler yang orang kata sakit batuk 3 bulan kot.. Susah nak baik...

Ari tue aku dah cerita bab batuk aku yang tak baik2 lagik nie. Kalo tak silap aku Yumiko ada bagi petua, madu + limau. Ari nie aku try la buat.

Aku tak tau ler, 'resepi' aku nie betul ke tak. Main belasah jek, takde tempat nak bertanya. Nak tanyer mak, dah tido lak. Jadi aku guna je la 'resepi' aku yang tak tau la menjadi ke tak....

Mula, aku ambik madu 1 sudu.


Pastu aku perah limau.. Aku takut muak aku lebihkan limaunyer....

Pastu aku bancuh sikit ngan air... Betul ke kena tambah air yek...?
Kacau sikit2, pastu minum... Jangan lupa jampi serapah, puh kiri, puh kanan baca selawat... Pastu telan jek terus...
Rasa dier...???? Not bad la.. Tapi aku minum dengan hidung 'dikepit'.... Sendiri pikir la yek...hehehe. Dan selepas aku minum mlm tadi, cam kurang sikit aku batuk nie... Tgk progress seterusnya camner lak...




4 ulasan:

farra8979 berkata...

mmg petua ni la yg me carik2.. sbb batuk x henti2 dr minggu lepas nih..

Suzie berkata...

Thank GOD bagi petua...mmg tgh batuk n selsema skrg ni.suffer btl!mlm tadi telan ubat pastu rasa mengantuk n tido dr pukul 8mlm sampai 6.50 pagi!punya la kuat ubat tu btl2 jd drowsy!

luvly mya berkata...

nenek saya pun bagi petua gini..menjadi=)hehe

kulop ludin berkata...

ape habor mike?
udah clear ke batuk tu?

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin