30 September 2009

Tut...tet...tut..... maner connection nie..!

Sod, Aliff, Baa, Roo.....



Maner pegi abang2 TM nie. Tengok kan ler internet connection nie haaa.... Udah lamer mengong. Seingat aku sebelum raya lagi cam tak betul sangat. Sekarang nie makin tak betulllll.....



Maner leh hidup tanpa internet bebbb.....
Kalo bos baca ler, gamaknyer aper respon dier yek..






asamgaram : Pening kepala la pulak...


29 September 2009

Klik-klik Raya

author & hubby...
Wishing u 'Selamat Hari Raya'



The food


Rombongan Cik Baei ke umah seberang

Tetamu datang nak wat per... Makan lerrr...


Raya 4 generasi.....


Abang & adik.....


Opah & cucu.....



Along & kakak



Sebenarnyer banyak lagi gambo aku ambik. Tapi Mr K dah tapis, delete. Dengki tauuu...

Ngan family aku memang ler xde gambo la, dah petang baru jumpa depa. Dah comot maleh nak posing2...... Yang ader 2 keping gambo budak kecik tue je la...... Yang lain tak senonoh.




Meriahnyer raya

Raya, tentu ler meriah. Tapi tahap kemeriahan berbeza la antara satu sama lain... Raya kami cam biaser cam tahun2 lepas... Tak banyak beza.



Sehari sebelum raya : umah mak.



Raya pertama : Pagi raya balik umah PIL. Angkut beg, tido saner. Tengahari sikit balik kampung aku kat Bidor. Malam raya ngan sedara2 belah Mr. K.



Raya Ke-2 : Pagi2 raya umah sedara mara Mr. K. Petang kat Bidor & Teluk Intan, umah sedara mara aku lak. Malam turn sedara mara Mr. K.



Raya Ke-3 : Pagi ader doa selamat. Petang aku balik umah.Malam orang lak datang serbu kat umah.



Raya ke-4 : Dok umah menyambut tetamu jek. Masak2.



Raya ke-5 : Dok umah menyambut tetamu. Masak2.



Raya ke-6 : G Cameroon Highland ngan family Mr. K. Ngabih cuti + duit...huhuhu.




Yang bezanyer sebab kami g bercuti jek... Kalo tak g bercuti harus ler perjalanannyer ke ipoh & bidor jek.... Itu ler senangnye kalo umah dekat-dekat. Pagi ngan family Mr. K, petang ngan family aku, pastu balik ngan family Mr K.

Tapi 1 jek, perut aku santak penuh. Tapi biler nengok makanan hadap gak.. Kang kecik ati tuan umah....;-)

Asamgaram : Mogok ngan facebook... Tu pasal ler N3 ari nie mencanak banyak. Keje pun dah settle.

Double Celebration

Cerita Raya nanti-nanti ler ye... Kiter bukak kisah nie dulu.

Raya ke-3 (22/9) ari tue adalah birthday Mr. K. Takde aper2 rancangan pun from me. Dah tua2 takyah ler nak berparti-parti bagaikan. Cuma malam tue aku anto mesej jek. Ngape harus anto mesej, walhal dok serumah. Dah tue ngam2 kl 12 dier takde. G bergumbira di snooker ngan abang2 iparnyer & sepupu2nyer. Jadi, aku anto mesej je la.

Pagi tue ader sedikit doa selamat kat umah PIL. Anak buahku jejak tanah (nak tau aper bendanyer klik sini). Jadi kejut dier pagi tue, aku susun anak2 buah belah Mr. K suh gerak dier sambil nyanyi lagu happy birthday. Bergaung bilik kami kena nyanyian hebat depa...

Ntah camne ader lak bagi idea, beli kek. Nak suh Pak Cu nyer potong. Aku tak ingat saper yang bagi idea. Semua anak buah kena donate sorang 2 hinggit buat beli kek untuk pak sedaranyer. Depa tak banyak songeh, dari yang umur 17 tahun sampai yang kecik umur 5 tahun, bagi jek. Yang paling kecik umur 1 tahun, kompen ler belum mengerti apa2 lagikkk...Excited nak beli kek untuk Pak Cu. Dapat ler kumpul dalam RM 20 kot. Tak cukup pun nak beli kek yang sedap, aku tambah ler. Support keterujaan depa nak beli kek. Kek aku yang pilih. Yang lain semua depa pilih sendirik.... Siap beli belon bagai. Tiup, gantung kat dinding... Hahaha. Depa ingat pak sedara depa nie kecik lagi gamaknyer... Anyway, aku sangat appreciate apa yang depa buat. Diluar jangkaan kotak pemikiran aku.


The cake. Jenuh aku tonggang terbalikkan. Gambo still taknak berubah. Sila telengkan kepala anda....

Tukang bawak bebudak beli kek adalah aku. Elok jek aku dah siap nak kuar, tengok Mr. K lak nak kuar. Beli surat khabo. Aku buat dalih ler. Suh dier kuar dulu. Aku kuar ngan anak buahnyer naik keta lain. Dier tak syak aper2. Sonang kojo den. Tapi aku tak terus kuar ler. Aku agak2 dier dah nak balik baru kuar. Kang terserempak kat kedai kek hancur rancangan. Luckily, aku berselisih ngan dier maser aku kuar, dier nak balik.

Settle beli kek aku balik. Rupanya, anak2 sedara dier yang kecik2 dah kuar pegi beli hadiah untuk Pak Cu nyer. Depa ajak sepupu Mr. K pegi. Bagus tul depa kan. Menunggu depa balik dari beli hadiah dekat 1 jam gak. Nak memilih, nak membalut. Ader yang tak balut lagi, terus g umah sebelah dulu nak balut hadiah. Balik umah carik selotape lak. hehehe.... End up dah lambat sangat, ader hadiah yang tak balut properly la. Main lipat2 jek. Takpe anak2, Pak Cu tak kisah. Semua hadiah atas depa sendiri. Duit raya banyak. How nice depa ngan Pak Cu Nyer......hmmm. Budak2 kan....

Banyak gak hadiahnyer.... Kami sayang sama kamu.



Settle semua, acara ringkas bermula. Tutup mata bawak g depan. Dan tiup lilin.



Actually, sepatutnya jadi surprise party la konon-kononyer. But, ada sorang budak kecik nie yang tak leh simpan rahsia dah bisik-bisik ngan Pak Cu nyer. hahaha...... Terbongkar rahsia. Anak sepupu Mr. K, dier tak dapat nak join the celebration, agaknyer dengki ke aper ke, saje g bocorkan rahsia. Budak-budak la pulak. Camner nak suh depa tutup rahsia. But, aku pesan kat Mr. K, kang jangan ler bagitau yang dier dah tau. Buat-buat ler terkejut. Bagi budak-budak kecik nie seronok...

Aksi terkejut Pak Cu...
Begitu ler sambutan birthday Mr. K yang ke-35......
Asamgaram : Dalam kepala otak berderet entry-entry yang aku dibuat kononnyer... But only in my mind, not yet in my blog... Harapnyer masuk gak ler yek nanti. Better late then never kannnnnnn........







28 September 2009

Seminggu bercuti

Haaa... Ader ke yang liat2 nak bangun pagi tadi..? Ader ke yang dah bangun subuh carik bantal balik...? Ader ke yang dengar bunyik jam, btekan balik jam, tutup balik mata...? Macam2 peel kan... Maklum la kebanyakannyer cuti raya seminggu...

Saper yang melalui situasi di atas sila angkat keybord yek.... (saya menaip sambil angkat keyboard....;-)) Sangat malas tau.... Aper nak jadi ler..

Story mory akan bersambung kemudian......




27 September 2009

Esok Dah Keje.....

Mood malas nak keje masih mendominasi nie... Camno nie....!

Cuti seminggu, pastu kena lak ngadap opis balik tentunyer ler sangat melecehkan. Sedang enak diulit mimpi dan berehat-rehat dambil ngadap tv kat umah tentu ler senarionyer berbeza ngan di opis yang kena ngadap kertas2 putih yang penuh dengan angka2... Waaa..... Malasnyer....

Camno yek keadaan sok kat opis. Haruslah aku berehat2 dulu, cuba untuk men'adapt' keadaan opid untuk menyesuaikan dgn mood aku... hahahaaha... Kononnnn... Macam ler tak penah keje pun..

Tapi, seriously skang nie memang tengah malas nie. Agenda esdok haruslah blog hoping jek gamaknyer... ;-)

Asamgaram : Akibat keboringan sesangat, aku di CC. Hidup tanpa internet seminggu sangat ler menyiksakan...



18 September 2009

Pagi yang nyaman

Pagi nie cuaca redup, sejuk jek. Nak basuh kain pun macam tak best....;-)

Malam td sebelum tido, aku telan ubat batuk + selsema, akibatnyer pagi tadi nyaris terbabas. Aku terjaga kul 4.40 pg.

Mesti korang kata awal lagi kan...? Dah lambat la tue. Mr. K, masuk keje kul 5 pg. Selalunyer aku bangun kul 4 pg, masak nasik & lauk semua pagi tue gak. Tapi tadi dah bangun kul 4.45 pg, maner sempat nak masak nasik dah... Sudahnya Mr. K, kata tak yah masak, bancuh air milo jek.

Tanyer mak, dier pun kata takyah masak, panaskan jek nasik hujan panas yang ader dalam peti ais tue. Nasik hujan panas tue 2 hari sudah pnya, maser iftar anjuran pejabat.

Sonang kojo den....

Aku dah cuti ari nie. Nak g ngambik kakak Mr. K kat Kuala Kurau. Harap2 traffik hari nie membantu perjalanan kami.

Aamgaram : harap2 ari nie demam nie elok dah....


17 September 2009

Mood Raya hilang...

Korang tau kenapa hilang..........!










Tadi g klinik. Ini ler hasilnyer. Doktor kata aku domam. Baru nak jadik... Dah ku agak dah...

Anyway, doakan kesihatan saya yek....



Raya dah semakin hampir...

Raya dah dekat benor nie. Mood sipi2 jek yang datang menjengah. Banyak keje2 tergendala nie......

Malam tadi ingat nak menjahit manik yang tak siap2 lagik sejak 2 bulan sudah. Terukkan......? Suka buat keje last minit, skang baru la nak kelam kabut.

Tapi......

Aku pengsan malam tadi. Demam lak dah dekat2 nak raya nie... Huwaaa. Makan ubat, ape lagi mata aku pun bagai ditarik2 suh tido. Dugaan sungguh. Hari nie ader ler kurang skit tapi still cam blur jek. Kena gak g opis.

Cuti aku dah lulus bermula esok sampai ahad minggu depan. Jadi sebelum meninggalkan opis, aku nak pastikan keje & report aku semua dah settle dan dihantar ke HQ. Kalo tak raya aku nanti tak tenang ler. Telefon sure ler asyik berdering. Aku tak sanggup.

Hopefully tak belarutan la demam nie. Sikit2 jek datang menjengah......Amin....


Asamgaram : Rasa mcm nak tido lagikkkk.........


15 September 2009

Hamper Raya

Raya dah dekat yo... Banyak gak yang lom settle nie. Baju lom abih jahit. Bajunyer dah siap. Jahit manik tak abih lagik.
Cadang nak buat biskut 1, tapi benda pertama kena buat ialah mencari buku resepi yang entah dimana letaknyer. Rumah lom sempat kemaih abih.....uishh...

Yang penting hamper raya aku dah dapat... hahaha. Bukan ler bentuk hamper pun, beg kertas jek.... Hamper nie dari cawangan Niagatani.

Apa isinyer..?
Biskut Almond London. Aku dah ngap mala tadi. Leh tahan sedap. Rangup dan cukup masak.

Kuih siput nie sodap. Separuh balang dah selamat masuk dalam perut k. Rasanyer idak sampai raya nie. Adik2 ku korang tengok je la kat sini yek......hehehe.


Beras pulut. 2 kg. Takde nak cadang nak buat aper2. Probably, aku panjangkan sedekah orang kat orang lain gamaknyer.


Ada lagi 1, tudung. Lupa aku nak ambik gambo.


Alhamdullillah murah rezeki orang yang bagi & orang yang terima jugak.....;-)







Iftar Yang Sadis...!

Semalam was my hectic work day. Banyak benda nak kena settle, kena siapkan jugak petang semalam. Satu2 report kena siapkan. Semuanyer sebab ari nie Menteri msuk ladang. Jadi semua benda kena well prepaired....

Dah siap buat, bos2 kat atas cek. ader kena ubah, sana tak kena sini tak kena. Datag lak benda baru... Adoooiii.....! Sudahyer jam 6.55 ptg baru punch card balik...huhuhu.

Tepon mak, katanyer tak tau nak beli aper. Mak cumer beli bubur lambuk + laksam jek. Tepon Mr. K, dier kata buka kat umah mak dier je la. Tepon mak balik, takyah masak ler. Kalo lambat kang goreng telo jek... Maleh nak pikir & menyusahkan.

Semalam balik bawak keta my friend coz dier ader hal ke K.L. Jadi semalam sengsorang ler mengadap jalan raya tue di tengah2 senja. Azan maghrib berkumandang maser aku kat bidor. Tapi aku lupa nak beli apa2 untuk berbuka. Ada le sebotol air mineral dalam tue, tp nampak mcm dah luak. Jadi aku mesej la mintak izin nak minum. Nan ado jawapan, sedang enak mengadap menu iftar gamaknyer....

Selok2 handbag aper yang. dapat ler mender alah nie..........................


Ini je la menu iftar aku semalam... ahaks... Tu la pasal, lain kali beli la aper2 untuk buka dalam keta. Camner aku leh lupa, mungkin sebab aku kemaruk nak sampai awal kat umah.

Sampai umah aku rilek, mandi, solat pastu terus g anto keta my friend. Balik dari anto keta baru le ngadap meja makan. Bubur lambuk ada separuh, aku perabih. Kuih serimuka aku belasah. Pastu ader ler kuih raya, aku balun gak.

Kul 11 lebih, aku ngan mak berjemaah ngadap laksam lak.... Konyang.





Asamgaram : Lagi semangat malas nak keje nie.....










09 September 2009

Award & Tag 1

Award & Tag dari Fuzila.....
Terima kasih ler dik... Susah2 jek.....



1. Apekah pengangkutan yang anda gemari untuk bercuti?
Off course keretaku. Apatah lagi kalo aku hanya duduk disebelah, lagiii sonok.

2. Dalam seminggu, berapa kali anda kerap lupa tentang sesuatu?
Sampai tak terkira... Keterlupaanku mencecah tahap 4.

3. Harijadi siapa kah yang anda mampu ingat?
Selalunyer ngat ler birhtday family ku, but biler sampai maser aku leh luper gak kengkadang tue.

4. Boleh berikan sebab?
Sebab depa family aku ler.

5. Jika diberi peluang mengundurkan masa, adakah anda akan cuba memperbetulkan keadaan?
Aku terima ketentuan seadanyer....

6. Kenapa?
Maner der kalau2 dah... Face the reality...

7. Secara kiraan kasar, berapa umur kah usia blog anda?
9 bulan 8 hari.. kalo ngandung dah due nie....

8. Siapakah rakan blog yang anda mahu mereka buat tag ni?
Sesiapa yang terbaca award dan tag nie terima ler seadanyer yek... Jgn tak ambik tau...








Asamgaram : Zila ~ utang selesai......;-)







Jiran Mak Siti.....!


Wah...! Dah macam hari raya yek.. Meriah umah ngan pelita & lampu lip lap tue... suker.....

Sebenarnyer ini bukan ler persiapan untuk sambut raya. Awei lagi nie nak pasang2 panjut nie. Gambar nie aku ambik 2,3 minggu sebelum raya lagi.... Haaa... Ape hal yek awei2 lagi dah meriah umah nie....;-).

Sebenarnyer ini adalah lokasi penggambaran cerita Jiran Mak Siti kat kampung aku. Tu la pasal meriah sbb cerita nie berkisar pasal hari raya & akan ditayangkan pada hari raya nie. Tapi jangan tanyer aku tv maner, ader yang kata astro ada kata RTM. Tapi aku rasa bukan RTM kot sebab depa bayar pelakon2 tambahan tue leh la tahan. Tauke drama nie sebenarnyer orang kampung gak, sedara mara ngan MIL aku. Mungkin ader yang kenal Mimi Zazila, pelakon gak. Aku tak sure nama komersilnyer aper...

Sape pelakon2 tambahan tue...? Haaa... Kekdahnyer semua kerabat Mr. K yang dok kat kampung tue kebanyakkannyer berlakon termasuk la my PIL. Jadi pelakon depa tau... Tapi nie bukan la drama pertama yang depa berlaokn, sebelum nie pernah berlakon drama under RTM. Tu pasal ler aku kata yang nie bukan RTM, sebab maser depa berlakon dulu bayarannyer sangat ler ciput... Ambik kau, baru berlakon 1,2 drama dah demand...hehehe.

Aku tak berlakon ye. Jangan buat spekulasi. I nie kan pemalu,takde maknenyer aku nak berlakon nie. Tapi yang menariknyer untuk babak terakhir nie, terpaksa buat 2 kali. bukan sebab pelakon yang profesional yek, tapi ntah mcm maner maser first night nak berlakon tue cameraman nyer tetiba pengsan lak... Hehehe. Langsung kensel....



Asamgaram : Cerita lamer yang dah basi.....


06 September 2009

Kebosanan di malam minggu

Peng'update'tan berlaku dgn menggunakan N70 sambil melayan Spongebob Monopoly di laptop.

Begitu le aku bile agak2 bosan. Nak layan tv, kalo Mr. K dah pegang remote jgn harap le dapat nyendeng nk tgk cerita lain. Kompom la dier layan sukan, x kire le apa jenis pun.

Update guna hp cabuk nie memang leceh. Paham2 ler. Jenuh nak menaip, tp byk berjasa hp nie ngan aku. Atas alasan itu, maka entry bosan tamat di sini saja....... ;-).

Wassalam....

04 September 2009

Dah Sampai

Aper yang dah sampai...?
Bungkusan yang kat bawah nie ler dah sampai..... Haaa.. Ape isi yek..?

Remember about findfairness yang aku dah entrykan (ado ko bahaso nie..?) sebelum nie...
Semalam ader orang dah ketuk2 bagi salam pintu rumah ku. Tapi takde orang kat umah, dier calling2 aku lak. Sudahnyer tolong ler antokan pada mak I kat opis tut tu yek. Aku kat slim river.
Nak nganto benda alah nie ler. Nie ler hadiah yang aku memang... Oil of Olay Natural White...
Wah...! Semakin putih berseri ler muka ku nanti. Ber'Glow' ler nampaknyer wajahku nanti. Hahaha....
Takde maknenyer kalo dapat menda alah nie pun, tapi aku duk susun cantik2 atas lemari solek aku tue tak guna gak. Knowing me yang not into mekap2 nie, bukan la tak suker tapi malassssssya amatt... Tapi i try my bst lah untuk menggunakan sepenuhnya. Produk nie memang tak penah cuber lagi. Jenis lain ader ler, tapiiiiii ader la kot seminggu dua rajinnyer. Pastu hampeh!
Korang dah cuber lak korang ke...? Maner tau korang leh beat pemenang bulanannyer pulak. Hadiahnyer le tahan beb... G la yek...
TQ yek Oil Of Olay....

Asamgaram : Kemengantukan.......






Gas punya pasal..!

Ok kengkawan, mula tumiskan bawang besar & bawang putih....

Masuk jek bawang dalam kuali, azan maghrib pun berkumandang di corong radio. Apehal dah berbuka baru nak masak...hahaha. Itu ler yang terjadi semalam. Gas punyer pasal.

Pagi tue maser aku masak sahur, api dapur memang dah malu2 alah nak kuar. Tapi aku rasa tong gas cam berat lagi. Sib baik ler nasi aku dah kering, dan tengah masak sardin jek, jd kalo tak berapa nak cukup menggelegak tue xpe la kan. Ala2 cukup2 dah ler. Darurat.

Mustahil la gas habis kan... Baru beli gas tue sebulan lalu, tong gas besar pulak tue. Takkan sebulan dah abih yek. Apa tanda nyer yek...? Itu tandanyer aku memanggggg le rajin beno masak kat umah. Tue yang gas cepat2 abih. Hehehe. Tapi aku rasa mesti ader bocor somewhere kan.

Pagi tue abah dah check, hos gas bocor katanyer. Ganti ler ngan hos baru. Kan aku dah kate mesti ada bocor kat maner2, aku tahu setakat maner tahap kerajinan aku...;-).

Berbuka petang, cadangnyer nak buat kuey tiaw goreng jek. Balik dari opis, aku melepak2 la dulu. Penat kan, lagipun sikit jek. Kuey tiaw goreng tue petik jari jek masaknyer....;-). Kul 6.40 ptg baru aku masuk dapur.

Goreng ayam pedas Ayamas, separuh jalan jek api dah kecik balik.... Tak masak ler aku. Atas meja yang ada betul2 kuih muih jek. Lauk pauk ke, nasi ke memang nan ado. 2 beranak jek yang berbuka, Mr. K berbuka kat umah mak dier.

Usik saner, usik sini tak jalan gak. Tepon la kedai gas belakang umah tue. Kedai dah tutup, orang yang jaga pun dah balik, tp nasib baik la sudi jugak dier nak datang check gas tue. Dier godek saner, tukar sini, tekan gas..

Tauke gas : Kak, gas dah abih ler.

Aper la gas nie tau. Bagi la warning dulu ke aper ke. Tau2 je abih. Tong gas yang 14 kg lak tue, patutnyer lamer le sikit nak pakai. Nie sebulan jek. Patut ler aku angkat berat, tak mcm biaser, rupenyer tong besar.

Sudahnyer kul 7.45 baru dapat makan. Hehehe....




02 September 2009

Masa Terus Berlalu

Sedar tak sedar, diam tak diam skang dah masuk bulan September...
Rasanyer baru jek semalam kita sambut Merdeka ke-51, baru jek sambut tahun baru 2009. Dah nak masuk tahun 2010 kan.....? Cepat betul masa berlalu.

Agak-agaknya, apa yang kita azamkan, idamkan, impikan untuk tahun 2009 camner yek progresnyer..? Ader ke yang dah dapat, ader ke yang masih lom capai aper2 lagi.... Ntah2 ader yang tak ingat aper azam 2009...hehehe... Pejam celik, pejam celik dah kena fikir apa lak azam tuk tahun depan..
Cepatkan masa berlalu......?

Itu kalo kira bab tahun. Nie tengah bulan ramadhan nie, rasanyer baru semalam ler kiter mula berpuasa, mula buat solat tarawikh. Dah masuk Ramadhan ke-12 pun. Diam tak diam lebih kurang lagi 2 mingg lebih sikit kita akan sambut syawal.... Tak sedarkan cepat sungguh masa berlalu.

Dah masuk 12 Ramadhan nie, apa yang kita dah buat. Persiapan raya camner...? Baju, biskut, langsir, umah cat baru...? Macam2 yang bermain di fikiran kan.....

Lupakan bab persiapan raya.... Camner lak ngan amal ibadat kita sepanjang 12 hari berpuasa. Cukup ke dah amal ibadat kita...? Camner ngan tarawikh dan tadarus kita...? Brape banyak dah juzuk Quran tue yang kita dah baca.... Rugi betul kalo tak merebut peluang yang di depan mata.

Semua diatas bukan menuding pada orang lain. Mengingatkan diri sendiri jugak. Sejauh maner aku sedar betapa cepat masa berlalu. Setiap orang ader masalah masing2, kadang2 kita lupa apa yang perlu kita hadapi selain dari masalah...kan.

Hmmm... Cepat yek maser berlalu....






Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin