19 Jun 2009

Cuti-cuti Malaysia - Teluk Batik : Part 2

SESI MENJAMU SELERA & BEREMBUN

Xtvt malam yang wajib. Medan Ikan Bakar tempat kita org makan nie belakang hotal jek. Jalan kaki pun boleh. Maleh nak cerita panjang, layan gambo je la.








Xtvt malam yang wajib. Medan Ikan Bakar tempat kita org makan nie belakang hotal jek. Jalan kaki pun boleh. Maleh nak cerita panjang, layan gambo je la.

Pas kenyang kami semua g lepak kat pekan Lumut. Kebetulan ader ekspo siam, pusing2. Xde beli aper pun, dah penat lepak kat water front. Posing saner sini, ambik angin malam. Kul 12 lebih baru balik tido....
.
Asamgaram : Mode tengah x ok.....



Sesi Melangsaikan Hutang

Hari Jumaat yang mulia nie, adalah hari terbaik untuk melangsaikan hutang....;-).

Bukan ler utang duit, tapi utang entry. Aku lom abih anto entry Lumut............hhhwwwaaaaa.... Suker bertangguh tau....

Meh ler kiter sesamer melangsaikan utang kiter... (harus ke ngajak orang lain..).


17 Jun 2009

Sayang Sang Kala


Sabtu lepas, si kala jengking nie cuber menyelinap masuk ke umah PIL. Tapi percubaannyer terbantut apabiler aksinya telah dapat dikesan oleh FIL. Beso wei kala nie. Aku yang terkenal ngan penakut nie terus panggey Mr. K jek. Tapi, kami tersilap langkah apabiler memanggil Mr. K aku tue tuk menyelamatkan kami.
.
Knowing him, tersangat ler menyayangi binatang, tak kire ler aper spesies pun. Selagi makhluk Allah tue tidak memudaratkan orang lain seboleh mungkin dier tak akan bunuh. Tapi,korang bukan tak tau kala jengking dah memangnyer berbisa. Tapi, dier leh buat main jek. Main halo jek cam dier halo kucing....:-. Mr. K pegang gak parang tp, dier tolak jek sang kala tue ngan parang. Agak2 dah jauh sikit dier nak lepaskan jek. Tapi, sebab tak tahan ngan mulut penonton yang bising nie, dier buang je la sengat kat ekor tue jek. Pas tue campak kat utan yang sekangkang kera jek dr umah.
.
The next morning (cam story telling lak), aku dengo cerita ader kala masuk kat umah sebelah. Dan tuan rumah saner dengan rakusnyer telah melanyak sang kala sampai mati. Aku rasa mesti kala jengking yang samer yang Mr. K buang tue, sebab utan tempat dier buang kala jengking tue depan umah neighbour nie jek. Tamat ler riwayat sang kala jengking taun 2009.


Asamgaram : untuk adik2ku, moh ler cepat kiter buat umah mak kat sanun tue...2 ari sudah makhluk Allah yang panjang menjalar tue dah datang balik kat port yang samer. Tapi, dapat semalatkan diri gamaknyer, sbb biler kitaorg carik dah takde kat situ. Dah larik gamaknyer.....







Birthday Wishes...

16/6 - Semalam genap ler setahun umo budak yang tomei lote nie....2 minggu sudah, Mak Long jumpa dier lom pandei jalan lagi, cumernyer dier dah malas nak merangkap tp prefer melutut. Akit lutut tue dik. Nur Iman Aqilla, anak sedara aku (read : anak iwan) yang dah makin ligat. Kuat jelous ngan abang & sepupu2nyer. Sok beso elok2 tau. Tak mau jelous2. Mak Long doakan Qilla membesar sihat, bijak, pandai dan taat ngan mak ayah yek juga pada Allah. Moga jadi anak yang solehah......Aminnnnn........




17/6 - Yang nie lak mak sedara Qilla (read : Ija), birthday girl ari nie. Idak ke rase nak belanja adik beradik nie makan.. hehehe. Umo muda setaun dari den nie ha. Skang dier jadi cikgu budak2 beso. Anyway, semoga panjang umo, murah rezeki, tambah zuriat, sihat walafiat, diberikan rezeki yang halal & keluarga yang bahagia. Hadiah...??? Seperti biaser la kan, tradisi aku ngan adik2 aku tak penah berubah. Benda baik, mulia lg menjimatkan baik kiter terus praktikkan, oleh itu, no present for u.....
.
.
Asamgaram : Resdung datang menyerang dengan rakus sekali. Obat den dah abihhhh......





11 Jun 2009

Rajuk Hati Perlu Dipujuk...


Patut ler pagi tadi rase nak tulih bab nie. Rupenyer betul2 ader insiden rajuk la....hehehe.

Tapi, not me. Ader la seorang isteri nie ha, merajuk tp yang si suami nyer buat dek jek.... Meh aku tolong depa yek.


Bro, wife ko dah merajuk sebab ko dah mugkir janji tghari tadi. Jadi, dier mintak pujuk kan ler. Tak susah pun, beli ler gelang meh ke, cincin ke, jam baru ke....aper2 je la yang setimpal ngan tahap rajuk dier tu.....;-) Ko kan birthday boy, jd dier nak ler berdating ari nie, makan2 ngan ko. Tapi ko lak dah mengguris hati wanitanyer...hehehe...


Pujuk jangan tak pujuk....



Asamgaram : Sonok gak berkhidmat tuk masyarakat nie.....




Rajuk Di Hati.....


Aku tak merajuk pun. Tapi sesajer jek nak penuh kan entryku.....;-).


Rajuk...??? Korang nak tau makne sebenonyer g bukak kamus korang memasing. Kalo pompuan yang merajuk sonang jo. Dah memang dari lahiriahnyer lagi pompuan hati kecik, sensitif.
Tapi, kalo lelaki kuat merajuk camner yek. Mesti susah nak pujuk. Frankly speaking, aku tak pandai nak pujuk orang merajuk. Pepandai la korang bawak diri sendiri kalo merajuk sebab aku. Kalo aku pujuk2 tak jalan, sakit jantung aku nanti sebab biler tak jadi aku jd marah dan malas nak pikir. Jadi, untuk mereka yang penah merajuk ngan aku, pujuk ler ati sendiri yek. Aku mintak maaf je la....
Asamgaram : Sedang mencari idea............



Ucapan Selamat....!!!


11/6 - ari nie birthday mamat nie. Selamat Hari Lahir yang ke-????. Rasenyer 27 taun kot. Betul ke dik...? hehehe. Adik sendiri pun tak ingat brape umo dah.

Hadiah...??? Sebelum nie aku tak pernah pun bagi hadiah kat mamat nie. Jadi aku terus kan ler dengan tradisi yang baik nie. hehehehe........;-). Ucapan je la...

Anyway, selamat hari lahir, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umo, dikurniakan zuriat lg dan semoga sihat walafiat selaluuu...........aminnnnnnn..........





Asamgaram : Tengah berfikir......




10 Jun 2009

Cuti-cuti Malaysia - Teluk Batik : Part 1

Siput beso kat simpang teluk batik - lumut



Khamis 4/6/09, family MIL aku telah menyibukkan diri perg bercuti. Tak jauh dekat jek. Mula2 nak g Pangkor, tp cancel sbb cuti tak brape nk ader + ujung minggu penuh ngan kenduri kawen. Kami lodging kat Marina Cove Resort. Dok apartment 3 bilik.



Bertolak kul 1o.30 pg, sampai kul 1.00 ptg. Terus check in. Makan tengahari memang kami bwk dr umah.






Marina Cove Resort

Tingkat 6.... 611

Lepas makan bebudak terus turun ke Marina Water Park (MWP). MWP nie kat belakang resort jek. Nak masukkk..? Tentu2 nyer ler kena bayokan. Kalo dok hotel bayo RM 5 sorang, kalo tak dok hotel RM 7 sorang. MWP idak ler beso maner, kecik jek. Tapi pueh gak ler bebudak nie. Leh main polo air lagi.

Aku ngan Mr. K tak ler terus turun, kami g pekan. Cari barang sikit pastu bar ler g menyibukkan diri ngan bebudak tue. Orang tak ramai sgt, selesa ler nak mandi manda. Nak air biaser der, nak kolam air laut pun ader.

Layaannnzzzz.....


Pemandangan dr apartment

Kolam air masin

Posing dulu....
On your mark, get set, goooo........

Sempat tunjuk skill polo air....



budak nie panakut, main le gelongsor kecik jek...hehehe

Resort dari MWP





Asamgaram : Nak balikkkkkk.........




Happy Anniversary - 6th

5/6/2003

Last friday was my 6th anniversary. Congrat to both of us. Semoga terus kekal hingga ke akhir hayat & bakal dikurniakan zuriat 1 hari nanti. Wish me & Mr. K luck & do pray for us. Takyah crite bebanyak ler, sejarah lain taun ler aku story mori.




HADIAH
Aku xde bg hadiah pun, same goes to Mr. K. But, kami berdua telah menghadiahkan diri sendiri dengan 'new toy' yang memang dlm wishlist kitaorg. Berpeluh gak nak mendapatkannya, tapi alhamdulillah we managed to get it. TQ very much to Hai-O yag telah memenuhi impian kami. Kalo harap kami gaji kami berdua yang tak seberapa, haruslah tak merasa dikk....
Kekadang rezeki tue tak diduga datangnyer. Anyway, for Mr. K, terima kasih bebanyak untuk semuanya, tq coz terima aku seadanyer dan hopefully kita akan terus mengharunginyer bersama-sama sampai akhir hayat. (cam geli lak nak tulis2 cam gini but sometimes we need to luahkan apa yg tersirat & tersurat...i'm not the romantic person..tp kekadang ape salahnyer ...kan...kan...kan..- amaran : jgn gelak udah...)



.

KEK
Kami idak ler buat aper2 'seleberasyen' (read : celebration....;-)), apatah lg membeli kek comel lote yang kat sebelah nie. Kebetulan, maser ari kejadian kami & pemili belah Mr. K, bercuti ke Lumut dan suprisingly depa dah arrange beli kek nie tuk kami. Kami nie pemalu le nak potong2 kek nie, tapi belasah je la.
Tq to depa semua termasuk tukang beli kek Ina & Leman, Mr. K's cousin.
.
ZURIAT
Walaupun udah 6 tahun usia perkahwinan kami, but sadly said, belum ader rezeki untuk kami menimang cahaya mata. Bukan ler sedih beno pun, kami redha dengan keadaan ni. Tapi hopefully, we can have 1 satu hari nanti. Tapi, usaha yang kami buat pun belum sampai 150% untuk itu, aku agak baru ader 20% gamaknyer. Jadi no wonder ler kannnn.... Perancangannyer taun nie nak mula ler pencarian, harap2 ok la. Wish us luck again.
.
ORANG LAINNYER ANNIVERSARY
Ader lagi my pemili member yg sambut anni dkt2 ngan kami....
.....
1. Ija & Erol (25.5.04) - agak2 aku betul la kot tarikhnyer. Tapi, hampir le dah tue. Setahun lepas aku kenduri, adik aku nie lak melangsungkan majlis dier. Skang dah ader sepasang cahaya mata yg comel lote. Gambo ataih tue anak dier ler. Tuk adik aku 2 orang nie (aku tau dier baca blog aku) semoga kekal sampai akhir hayat, ditambah lagi cahaya mata& dimurahkan lagi rezeki.... amin...........
....
2. Iwan & Farah (3.6.05) - Nie lg sorang adik aku. Setahun lepas Ija, dier lak kenduri. Berderet tiap2 tahun. Juga dah ader sepasang cahaya mata yang come lote. Aku tue depa ader mention tarikh nie kat aku, tp biaser le hilang ingatan jap. Kalo tak betul pun, anggap betul la tue. Standard ler ucapan dr aku kan....Semoga kekal sampai akhir hayat, ditambah lg cahaya mata juga dimurahlan rezeki...aminnnn....
...
3. Kak Ya & Abg Yang (6.6) - Sepupu aku. Happy anniversary yang ke..????. Aku tak tau. Depa kawin dah lamer. Dah berbelas taun kot. Samer gak lak semoga keal, murah rezeki & cahaya mata. Anak depa nie dah 5 orang.
Yang lain idak ler aku berapa ingat....
.
Asamgaram : Cadangnyer nk buat entry pendek, panjang gak jadinyer........
.

09 Jun 2009

Petang Isnin Yang Keji

Apa salahnyer ngan hari senin semalam? Hari senin tue xde masalah pun, apatah lagi keji.

Cumer aku semalam telah menjadi sedikit mengong. Memandang kepala yang ting tong mengantuk, ditambah lak ngan perut yang lapar tp malas nak kuar, aku pun masuk dapo cari makan. Aper yang aku jumpa adelah mamee slurp asam laksa. Jadi itulah bakal menjadi santapan aku utk mengisi perut yang kosong.

Yang tak bagusnyer, akibat kelaparan yang melampau, aku dengan tamak halobanyer telah merendam 2 bungkus mamee slurp tue. Keji tak keji kau........Tetiba setan masuk kepala. Tambah lak lagi ngan sebiji telur. Ambik kau, kalo dikira kalori tue berapa la gamaknyer. Tapi sekali lagi aku berperangai keji biler aku tak abih pun makan. Separuh jek yang aku lalu habihkan. Lagi separuh dah tak leh masuk tekak. Muak lak, rase nak muntah pun der. Tengok aku dah membazir lak...... Sungguh takde manners langsung dalam mengadap rezeki.... Astaghfirullah.....


Asamgaram : Mataku masih berat bagai diminta untuk ditutup lagi...............


08 Jun 2009

Apa Yg Aku Layanz Tengah Ngantuk Kedaung Nieee....


Nie la yang tengah aku layan skang. Aku nie bukan ler peminat cerita2 taiwan, jepun @ yang sewaktu dengannnyer. Cumer biler kekadang aku tertengok, dan ceritanyer 'terbest' la pulak, maka aku akan 'terikat' ler menonton 1 citer sampei sudah.











Nie ler cerita yang aku tegah layanzz giler2. Sequence episod of Meteor Garden. Cerite nie aku penah tengok dah beberapa kali. Tapi belum penah dapat tgk episode penuh sbb dulu tayang kat tv. Maner leh aku stick kat depan tv on time. Ade je hal yang ngaco. Aku memang suker giler cerita nie, lain dari yang lain. Walaupun nak menunggu video tue upload lambat bebeno, tp sebab kesukaan yang terlampau pd cerita nie, aku rela menunggu tanpa sebarang rungutan. Dari 5 bintang aku bagi 8 bintang tuk cerita nie..hehehe.. Korang aku tak tau ler. Tapi cuber ler korang tengok.



Anyway, TQ very much ler kat minah nie, yang baik hati telah memperkenalkan aku kat blog nie. Tak sangka episod Meteor Garden nie cantik tersusun dalam Mysoju nie. Aku mula nengok cerita nie balik mula bulan 4 ari tue. Skang tengah tengok lg sekali tuk kali ke-2. Maner leh aku habih kan cepat2, aku keje maaa, tengok biler free. Skang nie bukan ler maser free aku tetambah awai2 bulan nie. Tp, dek menahan mater yang ngantuk nie, aku abaikan kebizian kejeku dulu. Tangan aku sampai menggeletar menahan ngantuk. Tidakkkk..... Dah mcm kena parkinson...huhuhu.....:-(. Menaip pun semedang jek salah...

Cerita2 lain aku tak brape layan lg. Tunggu le aku jemu nengok cerita nie baru aku try layan crite lain....






Asamgaram : Memory card tinggal. Ader benda nak crite tp esok2 ler.



Ngantuk Sei.........!!!




Mataku sangat ler mengantuk sei....



Malam td aku diserang sindrom tak boleh nak tido.

Semalam balik dari umah MIL dalam kul 11 lebih. Pastu kami suami isteri dating la sat. Lepak2 sambil borak2 kat kedai. Aku order nescafe tarik & aku rase, itu ler puncanyer aku tak leh nak tido awal. Dan skang aku di opis sedang menahan ngantukku yang terlampau.

Balik dari lepak2 dan borak2 tue, aku jahit manik kat baju sambil layan tv. Kul 2.30 pg, Mr. K dah komplen ngantuk. Aku suh dier naik bilik dulu. Tapi tak nak lak. Jadi aku yang belum ngantuk lg nie paksa rela ler menghentikan jahitan ku dan naik atas tuk tido. Mr. K, panjat katil terus tido.

Maser tue dah pukul 3 pg. Aku padam lampu dan mula memejamkan mater utk tido. Malang nyer samai kul 3.45 aku tetap tak leh lelap. Nak turun bawah balik sambung jahit, aku penakut sehhh...Aku memang sorang yang penakut. Aku pun capai ler hp dan layan Sudoku dengan harapan biler aku boring main, aku ngantuk. Aku tak ingat brape game aku main dah, tp materku tetap segar bugar. Sampai ler kul 4.50 pg, aku dah mula ler terkuap2, aku campak hp dan berusaha untuk tido.

Sayup2 kat luar, aku mcm dengo ada suara ngaji dari surau. Aku capai hp, kul 5.30 pg dah....hwwwaaaaaaaaa............. Aku nak keje tp aku lom tido lagi. Lepas dr tue aku tak sedo dah. Aku hanyer tersedo biler hp aku berbunyik jam 6.20 pg. Tp aku pejam mata balik, kul 6.30 lak hp Mr. K lak bunyik suh bangun solat subuh. Aku gerak dier suh masuk toilet dulu. Sambil tunggu dier dlm toilet, pejam gak mater. Tp, akhirnyer aku bangun gak sbb uniform Mr. K tak gosok lg, baju aku pun lom gosok....huhuhuhu.....

Aku biaser kuar umah kul 7.05 pg. Jadi, dalam terkulat2 ngantuk aku buat keje cam lipas kudung. Laju sei..... Sib baik ler aku nie bukan jenis pegi opis bermekap bagai. Lipstik pun ikut mood je pakai. Jadi, 10 minit dah cukup tuk aku bersiap.

Akibatnyer, aku ngantuk tak hingat donia. Dalam kete on the way td (aku tumpang kete orang, kalo aku drive sendiri td, harus ler aku memanjat kaunter klinik mintak mc...hehehe) aku usaha la nak tido, malangnyer 'dreba' aku tue ajak aku sembang. Takde cam langsung aku tido.....

Skang aku tahan mater sambil layan Mysoju. Bab Mysoju tue nanti aku crite dlm episode seterusnyer.


Asamgaram : Kat opis takde orang, jd aku takleh ngulat g tido kat surau... hhhwwwwaaaaaa.......


Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin