30 Januari 2012

Macam cilakak jek....


Amarah yang membara....!

Terima kasih kepada tuan yang telah merubah mood saya yg sangat baik pagi tadi kepada yang sangat worst sekarang...

Ape masalah ko ntah..?

Hidup kena berkawan, berkampung, bersosial... Ko nak terperuk dalam rumpun aje ape ke hei nyer....
Teringat zaman belajo, golongan gini memang ikut klik jek... Taknak bercampur ngan orang....

Sekian. Maleh nak cakap panjang2. Makin banyak tulis, makin sakit hati...



@#$!%&*&(!*)(!_!....


27 Januari 2012

Silap Pantang Tanah Ke?

Baru sehari keje ari Rabu, ari Khamis dah kena ngambil EL lak... Anak cek malam tue muntah2.... Berak pun cirit, sib baik sekali jek malam tue.... Kalo tak ibu makin susah hati. Ops..! Maap ler kalo ader yg tengah membaca sambil makan roti canai kuah dal... Erk... Muahahaha.

Malam tue Aina muntah sampai 6 kali... Minum susu jek muntah... Makan pun tak berapa selera. Ntah kat maner silapnyer tak tau ler... Sian tengok. Masak lak sup ayam lain tuk dier, makan ngan nasi panas2 kot2 mau makan. Makan sesuap dua, pastu muntah.... Petang tue aku makan pisang goreng, tengahari makan tempoyak. Kat situ ke silap nyer....? Aku ke yang salah makan, sampai anak muntah2. Sejarah bf awal2 gitu ler. Aku takleh silap makan, bahana pegi kat anak.

Malam tue mak ngurut la perut Aina... Urut2 kasi lega... Dier diam jek time orang urut tue.. Dah urut tue, try bagi susu lak tak lamer lepas tue, muntah... Againnnn... Adoiyaiiii. Ape hal nie nak..? Aku urut lagi, siap tuam perut pakai tuam dier maser kecik2... Back to basic la nak yek... hehehe. Dah tua bangka pun nak bertuam bagai... hehehe. Tapi, nak menuam budak beso nie memang payah, asyik larik2 jek... Tak duk diam... Sabo jek... Ubat kembung ader jek dlm esbok, aku yang malas nak bagi. Mak pun kata urut dulu.

Walaupun muntah2, Aina tetap aktif. Ke hulu ke hilir. Ok, part tue, hati ibu lega sikit...

Lepas urut yg last tue, dah tuam bagai, nampak ok sikit. Pastu nyusu nak tido tak muntah dah. Bergayut malam pun takde muntah dah... Takde merengek. Syukur...

Bangun pagi semalam dengan ceria jek.. Takde episod merengek, takde episod muntah, tapi dier cirit lagik... Meletup2 kentut + berak. Dan ciritnyer warna kuning... Abah turun, dier kata suh carik ubat raja... Maybe, Aina ader terkena tanah kot sebab dier muntah & berak jek... Susah tul jadi anak raja nie... Mentara mendapatkan ubat raja, tengahari tue Aina muntah + cirit lagik. Tapi dah kurang sikit. Dah boleh makan....

Dalam adat pantang tanah, anak yang kecik yang belum 'berjejak' kena pantang terkena tanah dan memegang bunga. Simptom2 yang jadi kalo dier terkena tanah, muntah2 dan cirit... Cirit nyer spesel warna kuning. Ada gak yang version yang kata takleh naik buai & takleh pakai barang kemas.

Aku baru jek bercerita ngan sepupu aku & member aku pasal nie... Tapi, aku bgtau Aina takde masalah bab nie. Ok jek ke hulu ke hilir... Ambik kau... Cakap kena 'berlapik' yek.. Kalo Allah nak uji, kejap jek datang nyer... Jangan sombong sangat time bercakap tue... Ok, ibu insaf. Cakap pasnie kena sedor diri.... :(

Bab mencari ubat aku serah kat abah... Kat Tapah payah nak carik orang yg tau, ader kot. Aku je yg tak tau. Maka, ubat carik kat gopeng. Kunyit hidup je pun ubatnyer... Tapi, kunyit dah berjampi la yek, baca selawat sebelum sapu...

Miss Kunyit... hehehe.


Pas sapu, dier cirit lagik.. Tapi tak kuning cam sebelum tue. Warna natural... muahahaha. Moga2 ari nie ok la. Takde episod muntah2 dan cirit birit lagik...

Aku sebelum nie ader dengo cerita bab pantang tanah nie. Tapi, tak amik port pun sebab tak penah anak2 sedara aku kena sampai gini. Sekali kena batang idung sendiri, pasni kena aware... Jangan melasak sangat yek... Aina dah boleh jalan, maka kena lebih berjaga. Nak buat jejak tanah dier sekali ngan shahir. Tapi, syaratnyer kena tunggu budak cukup setahun, lebih takpe. Ader lagik 3 bulan mentara menunggu shahir leh berjejak. Uish, lambat lagik nie. Moga2 anak ibu sentiasa dilindungiNYA.

Moralnyer, sakit datang dari Allah, sihatnyer jugak dengan izin Allah. Maka carik la ubat..... Kalo ari nie tak brape nak elok lagik, gi klinik lak malam nie..





25 Januari 2012

Wordless Wednesday : 20 hari berlalu....





Ish....!
Camner leh tak perasan nie....






Sesi Karaoke Pertama Aina...

Kisah cuti New year ari tue... Uish.. Slownyer ibu nie update blog...:)

Takde angin, takde ribut, tetiba terus plan nak bercuti ke Semenyih, umah SIL aku... Angkat beg masuk kereta, jalan... Sonang. Mr. K, sejak beranak kecik nie tak suker dok umah sgt. Mesti nak g bercuti time cuti2 tue. Nak bawak anak berjalan. Kalo dedulu, baik cari tilam ngan bantal... :)

Malam tue, takde program aper, depa terus decide nak g karaoke. Ok ler, bebudak pun dah nak bukak sekolah, (anak2 sedara den la...), meh kiter release tensen dulu... Layan kepala.

Nie aderlah reaksi pertama anak aku biler dengar sepupu2 nyer menyanyi kat dalam tue. Tercengang2 jek, tetambah lagi memula tue sound dier adalah kuat. kesian telinga anak den.....


Nie lak reaksi ahli rombongan maser memula sampai.... Cool kan.... Lepak2, nyanyi, sambil pilih lagu.


Ok, biler dah panas sikit, mula ler berdiri. Masing2 maser nie dah hilang 'pedoman' jap.... Sesekali pegang mic, gitu ler.


Ok, time nie dah lupa diri. Terlompat2 menari... Tapi, anak2 dalam bilik karaoke jek yek, jgn ler terkinja2 kat luar pulak... Nanti org kata terlepas dari zoo... :)


Anak aku....????

Dah hujung2 makin ligat dier. Samer menari dalam bilik tue. Terjerit2 sekejap....Macam paham jek aper yg depa nyanyi, ape yg depa buat.... Macam tak caya lak anak den tue... hehehe...


Semua menyanyi sekurang2 nyer 1 lagu termasuk mak mertua den. Apak mertua den tolak tepi la yek.... Aku..? Maap ler aku tak minat nak pegang mic.. apetah lagik nak suruh nyanyi cam gitu... Konpiden level aku adalah tidak cukup kuat bertambah2 suara aku yg memang langsung tak bleh blah...:). Tapi, aku tetap menyokong minat sanak sedara aku, aku ok jek kalo di ajak pegi, tapi jgn paksa aku utk menyanyi yek... Syarat utama....

Habis sesi karaoke dalam kul 11 lebih.... Habis jek, terus g ke Putrajaya amik angin malam.. Muaahaha.

Anak aku tue dah ngantuk benonyer... Dekat2 nak sampai tue, dier dah nyondol2, nak carik candu tido dier. Tapi, aku ajak main, aku pujuk2 coz dah sampai putrajaya kang payah nak berangkut... hehehe.

Tempat pertama yang dituju adelah Masjid Putrajaya...... Parking betul setentang ngan masjid.... Turun jek keta, ntah cam maner Aina dengan spontan terus angkat tangan berdoa depan masjid tue...Amin... Terasa kecik lak kami2 mak2 pak2 budak nie... Aina tetiba telah menginsafkan kitaorang sebaik saje selesai sesi karaoke...hehehhe. Bijak anak ibu.... Peluk kuat2... Semoga jadi anak yang solehah dan sentiasa mengikut perintahNYA yek nak.... Amin.


Puteri tengah berposing depan masjid..... Ader gaya model tak.?


Tapi tak lamer kat situ. Skang nie kawasan masjid putrajaya tue dah jadi kawasan larangan selepas kul 12 malam kot... Ader orang ronda keliling minta kitaorang beredar... Tak leh lepak kat situ.. Baru aku tau.

Takpe, jom carik kedai mamak. Isi perut. Pastu balik tido....




23 Januari 2012

Ikan bakar sumbat Kelapa @ Ikan bantat

*Orang semua ader la bercuti... Jadi mood blog aku adelah mood makan2 dan mood resepi jek... hehhe.*

Aku tak tau naper ader orang pangey ikan nie ikan bantat.... Naper yek..? Korang tau tak...?

Aku panggey ikan bakar sumbat jek... Sedappppppp.


Resepi :

Ikan cencaru - belah belakang dan bersihkan.
Cili padi, bwg merah, serai, garam, serbuk kunyit (kunyit idup lagik sedap) - tumbuk lumat.
Kelapa parut
Daun kesum.
Bahan2 tumbuk tadi dicampur ngan kelapa parut + daun kesum. Sumbat dalam ikan tue. Ikut 'kegemukan' ikan yang korang suker... hehehe. Balut ngan daun pisang dan bakar.... Aku bakar atas pan jek, sapu sikit minyak zaitun..

Cicah dengan kicap + cili padi + bawang kecik + perahan limau... Perggghhhhhh... Mak mertua lau belakang pun tak ingat.

Tetiba terliur la pulak...huhuhu.

Aina pun makan lauk yang samer... Tapi aku tak ambik la kelapa dier coz pedas sikit... Tapi, kalo korang nak buat khas untuk si kecik, takyah guna cili padi guna cili merah jek. Impact cili merah pun takyah tumbuk. Hiris2 jek nipis. Buh serai + daun kesum, sedap nyer..... Leh jugak kalo korang nak tambah tomato.... Garam tue agak2 ler yek. Kalo anak bawah setahun takyah buh garam.



22 Januari 2012

Masak lemak cili padi ketam dengan nenas

Cabaran utama kalo nak masak dan makan ketam adalah tahap kegatalan (read : Alergik) diri sendiri.... Maser menyiang ketam tue, badan aku dah mula dah rasa gatal2... Tapi bo layan ler, kalo digaru makin 'sedap', lagik payah. Cabaran kedua maser nak makan ler.. Tue perkara biaser. Tapi, ketam nie la jugak peberet aku..... Sesekali takpe kot....


Resepinyer :

Ketam - siang.
bwg merah, cili padi, cili merah - Ditumbuk lumat.
Serai - ditik
Santan
Nenas muda - dipotong2
Garam

Satu kan semua bahan kecuali ketam. Sambil masak kena kacau2 selalu yek. Nanti 'pecah minyak', tak kick la lepas tue. Dah menggelegak baru buh ketam coz ketam masak kejap jek. Lamer2 nanti tak sedap.

Korang rasa la maser masak. Kalo nenas tue tak masam, maka tambah ler asam keping.Kalo nenas muda biasernyer masam, kalo nenas yg dah masak, dier akan manis. Tak syok, kena ader masam sikit...:)

Nampak cam senang kan.... Cuba ler...

Tapi korang lagik expert bab masak nie.. Aku nie ala2 jek...:)

21 Januari 2012

Masakan Kampung....

Masakan gini memang jarang buat kat umah... Ari cuti dan ramai yang balik, baru ler ader perasaan nak buat. Coz aku rasa masakan kampung nie ader sedikit remeh la.. Terutama masak lemak tue kan... Pastu aper2 yang melibatkan cili lebih sedap ditumbuk dari di blend.... Sesekali nak buat masakan kampung, buat ler bebetul dak....hehehe.

Menu of the day : Masak Lemak Cili Padi Ketam dgn Nenas, Ikan bakar bantat, kerabu pucuk betik, ikan rebus goreng dan yang paling penting cili padi potong + bwg kecik + kicap + perahan limau... Uish..! terangkat beb...


Masak memang hari2... Tapi selalunyer masak style thailand.. Lebih cepat dan senag. semua main campak jek... Paprik, masak goreng kunyit, telur dadar, ladna... Senang kan.
Nak resepi... ? Aku buat lain entry yek...

20 Januari 2012

Dapur opis berasap....



lauk semalam, Ikan sardin goreng, kari ikan tenggiri (beli kt mamak bwh..), sambal tumis udang, bendi rebus dan yang paling penting sambal belacan.... :). Pulasan dah siap kupas tuk desert... muahaha.

Sambal belacan tue tak habis masuk esbok, pagi tadi buat jemput2 masuk sambal tue sekali. Silapnyer aku terlupa adernyer ikan goren dalam esbok, kalo tak tentu ikan goreng aku sia2 sekali masuk dalam emput-jemput.. Takde membazir...

Benda macam nie jarang4 berlaku yek.... Nak dapat sebulan sekali pun payah. Tapi semalam memang datang tahap rajin + dah boring asyik dok makan kat kedai jek, maka mood terus berubah. Masak sendiri jek... Puas hatiiiiiiii.... Dapur selalunyer berasap time breakfast jek, tengahari leh dikira ngan jari. Tuk 2012, ini ler 1st time pun.






Bihun Kungfu Junior

Semalam abah aina kojer ke Cameron Highlands... Makanyer, aku dah mengirim membelikan sayur2 yg fresh dr ladang..:) Since dh memang tau akan ader banyak sayur, maka memang dr opis dah niat nak buat bihun kungfu. Siap berangan dr opis lagik sayur banyakkk giler... hehehe. Tapi takde ler banyak maner pun, since yg membeli belah tue orang lelaki kan. Knowing depa tak pandai membeli barang dapur maka redha dengan sayur yg ader... hehehe. Kalo ibu yang membeli maunyer 2 plastik penuh kot...

Buat bihun kungfu nie dah banyak kali.. Hari nie jek baru ader kekuatan nak tulis kat blog...:) Kekadang guna bihun, penah gak guna spagheti... Kuahnyer kuah ladna jek, bahan karbo tue pepandai la korang adjust. Semalam aku ngan aina makan ngan bihun, tapi uci maka dengan nasik jek... sodap.


Resepinyer...:

Bihun dicampur dengan telur + serbuk lada hitam, pastu goreng. Saya goreng dalam pan dengan sikit minyak zaitun.

Kuahnyer : bwg besar, bwg putih, serbuk lada hitam, tepung jagung, ayam, sayur-mayur (capsicum, carrot, brokoli, btg saderi, sawi, tomato.. ikut suker nak buh sayur aper), garam, air, olive oil.

Tumis bwg besar + bwg putih dlm olive oil yg dah panas. Dah naik bau, buh ayam. Pastu masukkan air, dah menggelegak air masukkan sayur ikut turutan yang paling keras. Pastu masukkan sikit garam dan serbuk lada hitam. Biarkan sekejap, pastu masukkan bancuhan air dengan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Siap... Yummy. Aina makan bertambah... :). Ibu aina jgn cakap la, uci pun samer.. hehehe

Aina mula diperkenalkan menu nie maser umur 10 bulan. Jadi aku rasa menu nie sesuai la tuk 10 bulan ke atas... Pepandai la korang adjust bahan yek.. Terutama lada hitam tue. Mula2 dulu aku tak buh pun lada hitam. Dah 11 bulan lebih baru berani buh lada hitam. Capsicum pun gitu, tapi since kat HSFFYB kata dah leh bagi, aku try. Aina ok jek...

Garam pun korang kena alert yek.. Bawah setahun jgn bagi dulu.... Kalo lebih setahun pun korang agak2 la, jgn banyak ye. Aku buh sikit sangat, buat rasa dan naik lemak sikit... Kata orang lamer la gitu.

Since aina dah setahun, aku dah campur sikit garam dalam makanan dier. Tgk keadaan, kalo bubur nasik tue aku tak buh pun kekadang sebab ok jek tanpa garam. Dlu2 aku buh tepung oat (blend oat sampai hancur) untuk memekatkan kuah, tp sikit je la, tambah tomato utk pekatkan lagik. Jarang guna tepung jagung. Semalam malas punyer pasal, tepung jagung jek, lagipun anak dh beso. Ok jek....:).

Nak masak pun senang jek... Kalo ader stok ayam dalam freezer lagik senang. Lagik sedap.

Hari nie kesiangan la pulak. Tak sempat masak aper2 tuk aina pagi tadi.. Uci la yg kena masakkan.... Sib baik ader uci..





Setahun Nur Aina Umaira

Pejam celik... Pejam celik...

Eh..! Anak aku dah setahun.... Alhamdulillah setakat nie semuanya berjalan lancar dan mudah.. TQ Allah for my precious little girl yang KAU pinjamkan padaku... Semoga anak itu membesar dengan didikan agama yg cukup dan sihat walafiat. InsyaAllah.



Skang nie dah ligat... Dah berjalan makin ligat. Aina mula berjalan setapak dua maser umo 11 bulan. 4 hari selepas birthday dier, dah boleh berlari. itu je la keje nyer... Mengukur luas umah. Masuk sini, kuar sini. Sampai semua pintu kena tutup.

Kalo tangga apetah lagik.... Dah awal2 pandai panjat tangga. Jalan ke tangga pun kena tutup. Kalo tak itu je kejenyer. Naik jek, turun tak pandai.


Dah pandai bercakap... Actually dier pandai bercakap dulu baru mula menapak. Vocab Aina dah memacam. Dah boleh sebut mcm dengan sebutan yag betul tanpa pelat. Cicak, bird, nenek, abah, abang... macam lagik. Abang tue dier sebut kalo dengo aku pangey Mr. K... Dier pun mula la panggey abang. Hilang dah abahnyer. Yang lelain tue pandai jugak tp bahasa dier la... Nyum2, num2, brom2, boom2... hehehe. Kao panggey ibu, tinggal bu jek...:)

Dah boleh mnerima arahan. Kalo suh duduk, dier duduk. Suh joget, lagi la dier joget. Muahahaha. Semalam pas aku siap masak, dier terkedek2 dtg ke dapur. Aku suh dier ajak semua orang makan... Aina pusing badan pandang abah, sebut nyum2.... Pastu pandang nenek & uci lak. Nyum2... Hehehe. Pandai dah anak ibu.



Makan dah macam2 leh since dier dah setahun. Tapi aku still kontrol lagi bab gula & garam. Kena pilih2 jugak... Makan 3 kali sehari, tp kalo nampak orang makan jek sibuk la nak makan sama.

Gigi dah ader 6 batang. 4 atas, 2 bawah. Mengigit kalu, sakittttt. Tapi idak ler setiap maser dier gigit. Sesekali biler datang geram mula la dier jari tempat nak gigit. Selalunyer jari kita dier tarik masuk mulut. Alhamdulillah tak penah la pulak dier gigit cik B time nyusu... Kalo tak seriau mak setiap kali nak bagi susu.

Tapi 1 lak pulak masalah dier skang. Takmo ebm. Bagi camner pun dier takmo. Tapi kalo campo dalam food dier pepagi2 tue dier makan ler. itu je la cara nak bagi dier susu skang. tapi, banyak maner la sgt susu tue kalo campo ngan breakfast dier. Sikit jek. Selebihnyer df sepanjang maser. Memalam memang asyik nyusu jek. Kalo tak tahan leh patah pinggang.... Time aku cuti pun samer. Asyik la nak bergayut. Time aku keje sanggup dier tahan.


Dah beso nie dah bijak memilih... Bukan bab susu jek, bab orang pun dier pilih2 gak.. Kalo dah biaser ok la ler. Kalo tak biaser memang dier takmo. Ader sekali, ader sorang makcik tegur dier, bukan dukung pun. Tengok jek dah nangis.... ish...


Dah pandai bersalam. Sebelum nie tak pandai lagik. Buat flying kiss pun pandei dah. Nampak masjid pun angkat tangan berdoa. Nampak uci pegang quran pun samer. Terus angkat tangan berdoa. Nak makan pun, angkat tangan baca doa... Sejuk ati ibu nak...

Alhamdulillah, Aina nampak nyer budak yang bijak dan mudah belajar. Sekali ko ajar sekejap dier leh ingat. Buat selalu dier akan ingat sentiasa. Kalau ajo yang tak baik, tak baik la yg dier ikut. Senang sangat dier nak imitate aper yg kiter buat. Tue pasal la kena jaga mulut depan dier. Jangan la salah cakap depan dier, sok2 dier ikut ler.



19 Januari 2012

Makan busat : Aroma Ikan Bakar, Kuala Selangor.

Cuti hari natal ari tue, pas balik dr lumut esoknyer kami gie ke tangjung malim. Layan mini 8tv kat tempat cousin aku... Tapi, lupa lak nak amik gambo. Nak minta ihsan gambo orang lain, aku maluuuuuuuu... hehehe.

Malam tue makan kat Aroma ikan bakar, kuala selangor...


Hampir2 menjadi disaster ko... Al-maklum la, cutiiii panjang. Maka orang ader lah super duper ramai....... Tak sangka lak sebegitu ramai.... Sib baik makanan nyer sedap2 belaka....huhuhu

Bukti pertama, time nak memilih ikan, kena berbaris. Depan aku dekat 15 orang, lebih kot.... sebelum sampai giliran aku pilih ikan.... Ramai ko. huhuhu.


Bukti ke-2, besen nak pilih ikan tue dah habis. Kena tunggu tuk dapat besen, walaupun aku dah der kat depan deretan ikan. huhhu..


Dah pilih ikan. Hasil tangkapan tuk hari tue.....


Menunyer adalah.......

Ikan gerod2 masak 3 rasa....

Udang butter......

Asam Pedas ikan senangin.......

Sotong goreng tepung........

Ikan jenahak bakar kosong... Ikan pari pun ader, lupa nak snap.


Pastu ader lagik tomyam ngan sayur..... Yang tue lupa nak snap coz lapar tak tahan. Menunggu makanan sedia terhidang 1 jam... Yes...! 1 hour of waiting time... Tue pun dier anto satu-satu (sempat la bergambo bagai...). Nasik adalah benda terakhir yang dier anto. Air pun lambat sampai, order air panas, tapi sampai kat meja dah sejuk seji airnyer... hhuhu.

Rekomen by sister in law... Tapi dier tak penah kena masalah camnie.. Walaupun ramai jugak, tp dalam 15 - 20 minit, makanan siap terhidang. Tapi tak penah ler seramai ini pun....

Sian anak dara i... Tengok ikan bakar dah sampai menggelupur nak makan... Asyik la nyebut nyum..nyum...nyum.... huhuhu. Aku bagi dulu ratah ikan bakar tue. Nasik sampai jek, terus suap. Memang kelaparan sungguh.....

End product..... muahahahaa....


Cer teka maner 1 pinggan aku, maner 1 pinggan Mr. K... hehehe

Masakan aku bagi 4 bintang.. Servis hari tue aku bagi 2 bintang jek.... Meja semua penuh, kami dapat meja yg duk bersila punyer... Cantik. Tapi, jangan terpedaya yek, tempat cam tue kena bayar extra. Dan kami kena charged RM10 tuk tempat yg kami pilih. Masuk bil sekali..... Sabo je la... Tempat2 lain aku tak tau kena bayo ke tak...?

Serik nak pegik.. Tak kot. Tapi kena pilih time yg sesuai pas nie. Takleh pegi redah time cuti2 gitu... Naya jek. Dah la datang dr jauh.....

Tosei cicah Kopi...!

Korang penah buat nie....? First time aku makan tosei cicah kopi..



Tapi, ketidak sesuaian langsung gandingan tosei dan kopi nie dicicah..... Maka, kena la turun ke kedai bawah.....

Nie la paling sesuai... Tosei cicah sardin...


Kisahnyer, aku membeli tosei kat kedai. Dapat jek, bayo, terus blah. Idak ler pulak aku tgk isi kandunganyer, rupenyer makcik tue lupa nak buh kuah...

Jadi, dengan rasa malas nak buat aper2 cicah kopi. Tapi tak bleh blah rasanyer, masak sardin... Harum semerbak bausardin dalam opis... hehehe.

Moralnyer, lain kali cek dulu aper yg dibeli cukup ke tak ...:)



18 Januari 2012

She turns 1 : Doa selamat

Dah hampir 2 mingu berlalu... Nie ha baru la nak update. Tue pun ader tertangguh lg update sebelum2 tue. Ntah naper ari tue susah beno nak upload gambo, skang nie baru ok sikit. So, meh kiter update 1 persatu....

8/1 ari tue buat sikit doa selamat tuk Aina, kebetulan hari ahad maka elok bebeno la tue. Memang niatnyer nak buat kecik2 jek coz bulan 4 nanti InsyaALLAH akan buat kenduri beso sikit sekali ngan jejak tanah Aina & Shahir. Jadi nie panggey orang2 keliling jek. Adik2 aku pun, aku tak menyebut, coz taknak menyusahkan deme.

Memula ingat nak tempah nasi lemak, kuih2 sikit jek.. Sekali tokey nasi lemak tak dapat nak amik tempahan. Order pun last minit coz sehari sebelum tue, mak mertua aku masuk wad. Jadi tengah berbelah bagi nak buat ke tidak makan2 tue. Tapi alhamdulilah, hari sabtu doc bg discharge mak mertua den. Maka jadi la program yang dirancang.... Tue pun pagi ahad tue, tengah kami sibuk memasak, datang balik sesak napas dier. Terus bawak balik g emergency, amik gas. Sib baik tak kena tahan balik....

Berbalik pada cerita makan2 tadi...

Pas takde nasi lemak. Terus tukar plan. Buat nasik ayam. Sikit kuih2. Panggey orang pun kul 11, kira cantik la nasik ayam tue...:)

Benda pertama nak kena buat, beli barang dapo. Aku g ngan Mr. K jek. Aina pun aku tinggalkan kat umah..


Menunyer utama, Nasik ayam.... Tapi ader ler sampingan kuih-muih, agar2, cheezy wedges (harusssss...). Ape lagik yek, itu je kot. Lupa dah.


Majlis dimulakan dengan doa selamat.....



Pastu buat sesi potong kek... Kek pun last minit puyer. Takdan nak buat fancy2... Amik jek yg ready made. Takpe bulan 4 ibu beli kek cantik utk Aina ngan shahir yek...:)

Actually, doa selamat sekali ngan kak miza yg sambut birthday 4/1... Sekali harung, senang. Share jek kek, takyah banyak2.



Pastu aper lagik, makan ler...

Nasi ayam aku adalah nasik ayam kesihatan. Tawar ko... hehehe. Masak tak rasa itu ler rupenyer.. Tapi tetap la habis kan...hehehe.

Aku nak buat review utk Aina 1 tahun pun lom sempat.... Next entry la kot..:)

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin