20 Januari 2012

Setahun Nur Aina Umaira

Pejam celik... Pejam celik...

Eh..! Anak aku dah setahun.... Alhamdulillah setakat nie semuanya berjalan lancar dan mudah.. TQ Allah for my precious little girl yang KAU pinjamkan padaku... Semoga anak itu membesar dengan didikan agama yg cukup dan sihat walafiat. InsyaAllah.



Skang nie dah ligat... Dah berjalan makin ligat. Aina mula berjalan setapak dua maser umo 11 bulan. 4 hari selepas birthday dier, dah boleh berlari. itu je la keje nyer... Mengukur luas umah. Masuk sini, kuar sini. Sampai semua pintu kena tutup.

Kalo tangga apetah lagik.... Dah awal2 pandai panjat tangga. Jalan ke tangga pun kena tutup. Kalo tak itu je kejenyer. Naik jek, turun tak pandai.


Dah pandai bercakap... Actually dier pandai bercakap dulu baru mula menapak. Vocab Aina dah memacam. Dah boleh sebut mcm dengan sebutan yag betul tanpa pelat. Cicak, bird, nenek, abah, abang... macam lagik. Abang tue dier sebut kalo dengo aku pangey Mr. K... Dier pun mula la panggey abang. Hilang dah abahnyer. Yang lelain tue pandai jugak tp bahasa dier la... Nyum2, num2, brom2, boom2... hehehe. Kao panggey ibu, tinggal bu jek...:)

Dah boleh mnerima arahan. Kalo suh duduk, dier duduk. Suh joget, lagi la dier joget. Muahahaha. Semalam pas aku siap masak, dier terkedek2 dtg ke dapur. Aku suh dier ajak semua orang makan... Aina pusing badan pandang abah, sebut nyum2.... Pastu pandang nenek & uci lak. Nyum2... Hehehe. Pandai dah anak ibu.



Makan dah macam2 leh since dier dah setahun. Tapi aku still kontrol lagi bab gula & garam. Kena pilih2 jugak... Makan 3 kali sehari, tp kalo nampak orang makan jek sibuk la nak makan sama.

Gigi dah ader 6 batang. 4 atas, 2 bawah. Mengigit kalu, sakittttt. Tapi idak ler setiap maser dier gigit. Sesekali biler datang geram mula la dier jari tempat nak gigit. Selalunyer jari kita dier tarik masuk mulut. Alhamdulillah tak penah la pulak dier gigit cik B time nyusu... Kalo tak seriau mak setiap kali nak bagi susu.

Tapi 1 lak pulak masalah dier skang. Takmo ebm. Bagi camner pun dier takmo. Tapi kalo campo dalam food dier pepagi2 tue dier makan ler. itu je la cara nak bagi dier susu skang. tapi, banyak maner la sgt susu tue kalo campo ngan breakfast dier. Sikit jek. Selebihnyer df sepanjang maser. Memalam memang asyik nyusu jek. Kalo tak tahan leh patah pinggang.... Time aku cuti pun samer. Asyik la nak bergayut. Time aku keje sanggup dier tahan.


Dah beso nie dah bijak memilih... Bukan bab susu jek, bab orang pun dier pilih2 gak.. Kalo dah biaser ok la ler. Kalo tak biaser memang dier takmo. Ader sekali, ader sorang makcik tegur dier, bukan dukung pun. Tengok jek dah nangis.... ish...


Dah pandai bersalam. Sebelum nie tak pandai lagik. Buat flying kiss pun pandei dah. Nampak masjid pun angkat tangan berdoa. Nampak uci pegang quran pun samer. Terus angkat tangan berdoa. Nak makan pun, angkat tangan baca doa... Sejuk ati ibu nak...

Alhamdulillah, Aina nampak nyer budak yang bijak dan mudah belajar. Sekali ko ajar sekejap dier leh ingat. Buat selalu dier akan ingat sentiasa. Kalau ajo yang tak baik, tak baik la yg dier ikut. Senang sangat dier nak imitate aper yg kiter buat. Tue pasal la kena jaga mulut depan dier. Jangan la salah cakap depan dier, sok2 dier ikut ler.



2 ulasan:

weeda berkata...

Happy 1st birthday Aina :)

Nietanozie berkata...

tq untie weeda...

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin