31 Oktober 2012

Konflik 2 klinik gomen...:)


Tajuk adalah mengundang spekulasi...kihkihkih.

Alhamdulillah, udah 32 week. Kelmarin ader check up kat 2 tempat berbeza. Belah pagi di Klinik Pakar Hospital Tapah, petang lak ke Klinik Komuniti Tapah.....

Belah pagi semuanya ok... Takde amik darah pun sbb misi kat sana kata amik sebulan sekali jek. Buat urine test jek, pastu tue melangut tunggu doc. Tunggu sebab doc yang bertugas ader sorang jek... huhuhu. Patient pun takde la ramai sgt, tp kat pakar tue biasernyer dier akan cek details dan kena scan... Maka redho la keadaan itu. Kul 9.45 pg daftar, selesai semua sekali jam 12.45 tghari... saboooooo.

Berat maintain. Sama dengan berat 2 minggu sudah menggunakan timbangan yg sama... 

Scan ok jek. Baby dah pusing dok elok2... Uri masih dibawah tp bukan la bawahhhhhh sungguh. Dier cam dah ketepi sikit dan tidak dok di laluan. Alhamdulillah.

Minta doc manis tue mc, senang lak dpt coz petang ader appointment lain lak....

Belah petang g lak ke KK... Petang ramai gak orang, tp kejap jek coz yg ramai tue baby yg jaundis.

Cek berat kat sini, memang berbeza ngan berat kat Klinik Pakar... Payah yek nak tentukan maner mesin yg betul sebenarnyer.... Nasib badan la... Tapi, yang nyata dier maintain gak sama cam yg lepas menggunakan timbangan yg kat situ pulak. meaning, aku pandai control.. heheheh (perasan..). perbezaan timbangan antara 2 tempat nie, 1 kg...maner 1 betul ntah ler.

Pastu misi sibuk cari result darah... Then aku bagitau la aper jadi pg td.. Mula la misi situ bebel2... kenapa tak amik darah, kalo tetiba hb low camner nak tau. Macam2 la dier suarakan, aku senyum jek. Tadah tangan untuk diambil darah....

Kesimpulannya, semua ok. Hb pun udah naik ke 11.2 dr 10.9.. Alhamdulillah. BP pun cantik jek. Semoga semuanya berjalan lancar sampai ke akhirnya. Ari sabtu nie, nak ngadap ke gynae kt Ar Ridzuan pulak.... harap2 takde perbezaan pendapat yg melampau2 dr gomen. Kalo tak pening kepala mak nak percaya yg maner satu .....:)



30 Oktober 2012

Random Raya


Selamat hari raya.... dh lebih tempoh ke? Belum kan, leh lg nak ucap raya kot...:)

Raya aku, jgn ditanyer, takde kemana. Dok umah jek. Lebih malang, kesihatan adalah tidak mengizinkan... huhuhu.

Malam raya balik umah in law... Kat umah, mak beraya sorang2. Adik2 semua ari jumaat baru balik. Ari Sabtu baru cukup lengkap 1 family coz korban kat taman tue buat ari sabtu. Tue yg semua balik umah mertua dulu.

Aku kt kampung, mentidokan diri coz sakit kepala. Mr. K sibuk berkorban kat surau. Mak syok jek bergolek2 atas katil. Malam tue kami makan kt resthouse, dah malas nak masak. Dan disitu la bermula nya kesihatan aku yg makin tidak membantu. Redha...

Malam tue aku tak leh tido, jadi layan game sampai kul1 pg. Pastu cuba nak rehatkan diri coz sgt tidak selesa. Tapi, mata tak mahu lelap langsung. Perut udah rasa tak selesa. Aina dok nak nenen jek, tp aku layan jek, malas nak bagi dier nangis.

Ntah camner kul 3 lebih aku muntah.. Kosong perut terus... Pas tu siap la memulas2 ngan berdesup2 sendawa keluar angin.. Tp lepas tue leh la lena sekejap. Dekat2 kul 5 pg, terjaga balik coz udah ceri beri pulak.... huhuhu..3,4 kali kuar masuk toilet.

Lebih malang, Aina turut termuntah atas katil... Dan pagi tue dier cirit jugak. tp sekali jek. Terkena badi ibu dier la tue..... Sian anak ibu, tp dier maintain happy + lasak.

Pagi tue baru aku balik umah, tue pun lepas Mr. K selesai bawak maknyer ke hospital sebab sesak napas pagi tue... Pagi yang dh nak masuk tengahari.... Tapi, balik umah aku flat. Tido jek. Deme g surau pun aku tak pegi, suh bawak Aina sekali. Aku tertido lepas minum air garam....

Dah malam baru ok sikit....

Ari Ahad lak, kengkonon merancang nak g Cameron ngan family, tp biler Mr. K kata jalan adalah sesak. Cancel... Dok umah layan Hantu Kapcai. Jangan tanyer syok ke tidak, tak dpt nak kosentret... hehehe

Petang biler semua dah balik, ajak Mr. K g Tesco Kampar. Mencari aper yg patut..

Nauzubillah, jalan jem bagai nak mampusssss..... Tak penah keta berderet depan umah aku menyampaikan ke Batu 3. Tapi ari te mmg traffic sgt teruk, sian depa yg nak balik jauh2. Kitaorg nasib baik la bertentangan arus, kalo tak kompom patah balik...

Kisah di Tesco.....




Terkedu aku.... Cepat betul kamu belajar nak... :)

Balik tue, nak taknak kami kena gak hadap jalan2 yg jem td.. Tapi, Mr. K memang kaki cilok jalan pintas... ader jek jalan pintas kami. Jadi selamat sampai Tapah dengan lancar, tapi jauh sikit la. Ingat nak carik makan kat kedai jek, udah malas nak masak. Sekali semua kedai penuh dan dah habis makanan. huhuhu.

2,3 kedai gak pusing, penyudahnyer aku balik umah, buat nasi goreng jek... Makann. Jangan banyak bunyik... hehehe.

Begitu ler raya kami yg tak seberapa.




24 Oktober 2012

Bergumbira di Taman Permainan


Aina, kalo dibawa ke Taman permainan memang la sakan habis syok nyer... Lalu lalang kat sini pun dah menunjukkan tanda2 kegembiraan, apatah lagi kalo ibu bawak main...:)

Maser nie kecik lagik... Muka serius jek... Ngape aku tgk anak aku nie cam debab jek yek....? hehehe. Skang nie dh kurussss sikit.


Nie maser umur setahun.. Pagi sambut besday, ptg bawak jenjalan.... Muka ada senyummmmmm......


Nie gamba petang semalam..... Muka ada sengihhhh....hahaha


Lately nie kan hujan, memang jarang ler dier nyinggah ke sini. Tapi petang semalam, ari elok cerah. Ibu decided bawak Aina gi taman jap... Bagi hati anak sedikit gumbiraaa... Bukan susah nak gumbirakan hati anak, bila anak gumbira, ibu pun senang hati.

Balik keje semalam, amik Aina kat Kg. Raya. Dalam keta ibu sembang ngan Aina...

Ibu : Aina, nak main taman. Hari elok nie...
Aina : Nak... Nak main taman.. Nak? (memang percakapan dier kebanyakannya berakhir dengan persoalan...)
Ibu : Jom main buai kejap. Lari2 ibu tak larat.
Aina : ok....

Sampai kat sana, parking. Dalam keta mulut dah bising...
"Yea! Yea! Main taman"

Sampai kat taman, sambil memanjat tangga taman tue, dier gelak ngekek2.... Larik2 ke buai sambil gelak ngekek2... Oh! anak ibu yang gumbira. Ader org kat situ tgk Aina gelak jek... hehehe

Sampai kat buai, sambil pegang buai, mulut still tak diam...

"Sonok nyeeeeeee..." Ulang banyak kali... kihkihkih.

Aku buaikan kejap.. Punyer la seronok dier.
Gelak tak hilang lagik. Kejap2 kang nyanyi lagi buai laju-laju... hahaha.
Senang hati ibu tgk kamu gembira nak...

Tapi, biler ajak balik memang payah.... Sian dier...



23 Oktober 2012

Tidurkan Anak


Benda yang paling susah buat masa nie dalam membesarkan Aina adalah NAK TIDURKAN DIER....

MasyaALLAH, boleh hilang sabar dibuatnyer. Bertambah2 time skang nie. Ngan perut yg dah memboyot, badan yg dah letih... Belum kira dier bergayut menyusu lagi.... Kalo dtg time gian nyer, memang kejap2 terjaga nak n*n*n....

Ini bukan rungutan. Ini adalah luahan perasaan dr seorang ibu. Walau penat camner pun, letih camner pun, tetap la jugak melayan anak nak tido. Cuma kekadang tue, kesabaran diluar kawalan.... Tapi, Aina kena marah pun buat tak reti jek... hahaaha.

Sori ye sayang, bukan niat ibu nak marah kamu.... Ibu letih + stress... hehehe. Tapi, ibu tetap sayang Aina tau. Ibu redha jek ngan jadual tido Aina tue...

Kalau Aina tertido jam 11 malam tue, satu keajaiban la tue. Maybe tue dh terlampau letih la tue. Jadual tido dier selalunyer lepas kul 11.30 mlm membawa ke pukul 2 pg.... Kekadang dh lewat sgt, ibu & abah biarkan jek dier buat hal sendiri. Kami tido jek.

Dalam keadaan gelap, memang dier takkan bangun berjalan coz dier tue penakut. Tapi, mulutnya tak renti la membebel. Kejap2 kang menjerit. Kejap2 kang kejutkan ibu dan abah suh layan dier. Asalkan dier tak menangis, kami biarkan sampai dier tertido.

Jangan la dier tertido sebelum kul 11 malam... Memang dier akan terjaga balik 1 jam lepas tue, dan mula la susah nak tido.

Nie tadi, dier tertido kul 10 mlm... Baik punyer ibu setting... Tutup lampu, kasi gelap, tv kasi slow, tmt tido kasi selesa, punyer la taknak Aina terjaga balik. Tapi, belum kul 11 mlm dier dh terjaga. Masak la ibu nak melayan....

La nie, baru dapat tidokan dier selepas 1 jam berjuang... hehehe. Sampai biler la waktu tido kamu gini nak. Esok ibu dalam pantang, leh la kamu tlg jaga adik yek kalo adik jaga malam2... hahaha.




19 Oktober 2012

30 week....

Salam...

Kalo ikutkan udah masuk 30 week.... Tapi, 1 hape pun xde buat persiapan. Nama anak pun takde sibuk nak carik.... Mentang2 anak no. 2, maka leh berilek2 ke? Kengkonon dh ader experience, takyah nak sibuk2.. Ish..! Tak Patut.

Kena on panic button agar tak terleka ngan kehidupan harian, sampai lupa dgn perkara penting yang bakal berlaku.. hihihi.

Tadi baru habis check up kat KK kesihatan Ari Isnin lepas, kat Klinik Pakar, Hospital Tapah. Minggu lepas kat Ar-Ridzuan, Ipoh. Semua mak sapu bersih.... hahaha. Tamak kah itu...????

Alhamdullillah, semuanya ok. Berat yang dulu aku dok hebohkan memang takde kena mengena ngan masalah lain, just masalah aku sendiri yg kuat makan minggu tue. Kompommmm. Result minum air gula ari tue pun dh ader, semuanya normal. Kan...! Aku tau dah, i know my body very well.... Hahaha. Berlagak. Buat masa nie ok la, lepas nie jgn la tetiba kena masalah2 lain lak.

Skang dh kena check 2 minggu sekali. Yang pakar 2 minggu sekali kena check. Yang kat swasta, dulu 2 bulan sekali, skang dh kena dtg sebulan sekali.... Jadi, masa skang semakin singkat.. Eh..! masa tue sama jek, 24 jam jugak, takde singkat pun. Masa aku je la semakin singkat.

Kerja2 opis kena disettlekan sikit2. Maner yg penting jgn bar pending utk orang lain cover. Sendiri kena buat. Alhamdulillah, opis nak amik staf ganti tuk aku start bulan !! kalo boleh. Ader maser 1 bulan lebih sebelum aku handover keje pada dier. Staf yg sedia ada tak sanggup nak take over keje aku sebab terlampau banyak.. hahahaha. Tak tau ler keje sementara ke atau keje terus jek staf gantian tue nanti...... Erk..!!! hehehe

Yang dirumah pun kena buat persediaan. Bilik bawah tue nak dikemas untuk 'permaustatin' ibu dan anak esok... Skang nie memang berterabur. Tak tersusun... Mr. K, asyik la sibuk ngan keje. Bininyer tak mampu nak angkat brg sorang2, kena tunggu dier gak. huhuhu.

Adoiii....!

Berbalik pada cerita check up.....:)

Nie gambo scan maser kat Ar-Ridzuan. Dier terangkan satu2. Ape benda yg dier ukur, aper benda itu, aper benda ini.. Semua dier cakap. Kalo kat klinik pakar, Hospital Tapah, jgn harap la dier nak terang satu2. Dier scan secara syok sendiri... hehehe. Yang dier tunjuk kat aku cuma, denyutan jantung baby. Pastu dier tarik balik screen, dah tak dpt mak nak tengok anak sendiri dalam perut...:(. Kalo kat gynae kat Ipoh tue, sampai aku dah tak tau nak tanyer aper... hehehe.


Kalo ikut gambo nie, baby kat dalam melintang. Dok kata ader maser lagik utk dier pusing.

"Anak ibu yang baik, nanti pusing2 sampai betul2 duduknyer yek.. Takmo lintang-lintang..."

Uri masih dibawah. Harap2 sgt uri leh naik sikit pun jadi la.... Aku tanyer misi, bab uri nie leh ke naik, kata misi memang payah sikit dah ujung2 nie. Adoi, kalo leh nak cuba normal, kalo tak kiter kuar tingkap jugak la. Tak kisah ler, asalkan semuanya selamat sudahhhh... Amin.





13 Oktober 2012

Secawan kopiiii.....


Begini la nasib ibu mengandung... Sekali terjaga di tengah malam, memang la payah nak lena balik..... Maka, mari melayan perasaan..

Actually, aku dah tertido td masa nak tidokan aina, tp malangnyer Aina tak juga tido, maknyer pulak yang over. Abah aina balik dr main badminton, dier take over jaga dan tidokan Aina... Tapi, maner mau Aina tido selagi tak dapat candu dr ibu....

Lagi pun Aina bukan nyer jenis tido awal. Paling awal mata dier leh lelap adalah 11 ke atas.... Kalo tidak jangan harap. Kalo tidokan dier jam 10 malam, 1 jam lepas tue dier akan terjaga....:(. Terpaksa mak layan sampai jam 2 pagi pulak lepas tue...

Hari nie, ntah dr maner dpt 'kuasa' kul 1 pg pun lom ader tanda2 nak tido.... terpaksa la ibu bangun dan amik alih tugas.... Banyak benda kena adjust, lampu kasi lagi malap... tv kasi tutup. Sesunyi dan segelap yang boleh la.... Akhirnya tido jugak td....

Anak dah tido, mak pulak mata terbuntang takmo lelap.... Masuk dapur, masak air bancuh kopi... Lantak la tak tido sampai kul 4 pg pun. Esok cuti.... Amik roti, sapu mentega, tabur gula.... Habis 4 keping.... Ntah ler aper nak jadi....

Skang, jam 2.30 pg, baik punyer layan blog.... Tapi banyak maner beno la blog yang ber update since hujung minggu... Penyudahnya, update la blog sendiri...;p

Niat dihati lepas nie, nak ngadap kerja opis yang bertambun aku bawak balik nak diselesaikan... Skang tak leh bertangguh. Maner yg boleh disettlekan maka kena la buat dulu.. Esok kalo terbersalin awal, takde la menyusahkan orang lain, & diri sendiri.....:)




12 Oktober 2012

Boleh diharap....

Anak dara memang la sepatutnya boleh diharapkan..... Harap bukan boleh diharap masa kecik jek, udah beso pun sama jugak boleh diharap harapannya... (berbelit2...paham dok...?)


Mengopek Ikan bilis.....

Mengopek petai....


Menyapu sampah......

Bab nyapu sampah tue, memang la selalu jadi bahan dier. Asyik la mengaco ibu. Pantang kiter pegang penyapu, dier sibuk la keliling rumah ngan penyapu.

Time nak mengopek ikan bilis pun sama jugak... Menyibuk..
"aina, nak jugak. Nak ikan bilishhh...."

Tapi ngopek petai tue, cam tak percaya jek dier mampu buat. Abahnyer la, ngajak anak sama ngopek petai. Ingatkan anak tak pandai, sekali ko, sebijik2 dier kuarkan.. Terkujat abahnyer...:).

Tapi, biaser bertahan la utk 5 minit kot utk keje2 yang dok diam mengadap camtu. Lelama boring....

Kalo suh amik pampers, amik baju ke, amik remote ke, laju jek dier ikut. Pampers yang kotor dh pakai, sendiri jek terus pegang nak buang. Tapi, kalo ralit tgk tv kena la suruh, insyaAllah dier buat. Kalo ader air tumpah, tau jek dier maner nak amik kain kotor dan lap. Biasernyer dier pegi kat bakul baju kotor jek, amik kain kt situ.

Yang nie pun kira boleh diharap jugak......... boleh diharap MENYEPAHkan umah.....
Nangis mak.....:(.
Tapi, aku angggap aina anak normal la biler aktif dalam 'kerja-kerja' beliau... hahaha....








10 Oktober 2012

Mabuk


Salam.... Adios....!!!

Skang nie mak dh cukup redho dengan pergerakan blog yg sgt slow.... Terimalah keadaan tuan punya blog yang sangat tidak 'produktif' dlm hal ehwal blog.... Walaupun hakikatnyer, setiap kali sesuatu terjadi, dalam kepala dah terbayang tajuk entry dan bayangan karangan yg bakal di buat.. Tapi, semuanya hilang dengan sekali kunyah jek... hahaha.

Berangan jek lebih nak jadikan blog kembali ceria, tapi, angan2 tinggal angan2 jek... Takpe, berangan la banyak2, bukan kena bayo pun, FREE...!!!!...;-p

Skang nie rasa cam badan tak berapa nak sihat sangat. Eh..! bukan tak sihat la, sihat jek. Tapi, macam tak berapa nak sedap.... Camner nk cakap yek... korang paham tak..? (Mcm ader orang baca lak...hihihi.). Xpe ler, janji aku paham....

Rasa nie sama jek cam 'perasaan' masa 1st trimester mengandungkan Aina. Cam ala2 mabuk... Tak larat nak buat per2... Biler rasa tue datang cam nak baring atas lantai, depang tangan, kangkang kaki, pejam mata.... takyah buat aper2....  Dedulu masa ngandungkan yang sulung, rasa tue datang masa awal2 pregnen, masuk 4 bulan cam gitu hilang la rasa tue. Ubatnyer tido & minyak cap kapak jek. Amik sehelai sapu tangan, ikat salah satu bucu, then tuang minyak cap kapak banyak2 kat situ. Hangkut la kulu kilir sambil cium bahagian tue... Ramai yang tegur tabiat gitu....

Skang nie rasa 'mabuk' yang sama datang... Dah masuk 7 bulan baru muncul. masa awal pregnen tue berlagak seronok coz takde mabuk-mabuk... Kuat sangat rupenyer. Skang, amik ko... hujung2 dier bagi rasa tue balik. Biler terasa teramat tdk sedap badan tue, mula mencari minyak cap kapak. Malangnyer tak jumpa, last2 sekali lupa pasal 'ubat' mujarab tue dah.... Esoknyer, biler dtg balik rasa tue, mula la ingat balik kat minyak ajaib tue.. Tapi, still malas nak mencari di kedai. Sampai sudah la, tak berminyak... kihkihkih.

Mak redho je la dengan keadaan nie.....

Skang dah masuk 29 week... Barang bayi aper pun tak siap lagik... patutnyer beg baby ngan mak baby dah de dalam keta. dah kena hangkut kulu kilir, kot2 tetiba kena check in kat maner2 spital, senang.. Tapi, mintak dijauhkan la, biar cukup 'haul' nyer baru la leh g spital.

Ok, dah kena panik kot coz barang tak siap lagik..... Lain kali la sambung balik.
Nak g panik ngan Mr. K..... hahaha





Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin