26 Julai 2013

Barley Peanut Candy

sticky post, untuk cerita baru teruskan ke bawah. TQ


Saper yang hidup zaman kanak2 pada tahun 80an - 90an... Mesti korang ingat gula2 nie tak...? Ingat tak..? Kenangan kan....


Kalo dibukak isi dalamnyer, begini la ropenyer.... Dan korang ingat tak lagik kat dalam tue ader lapisan kertas nipis yang boleh dimakan.... Ingat tak...?


Tue la gula-gula zaman kocik2 den... Orang panggil gula2 udang, ader gak yang panggil gula2 bantal. Aku panggil cekelat bantal... hihihihi...

Tapi tue dulu......

La nie dah ader gak cekelat bantal nie... Lebih sedap, lebih besar, lebih enak... Sekali makan terus ketagihan tahap melampau....

Nie la diernyer... Barley Peanut Candy.


Rasanyer lebih kurang sama, tapi yang nie lagi sedap, kurang manis.. Dari tekak aku la, tekak korang tak tau ler. Tapi seriously, memang sedap... Asyik la mengunyah benda alah nie sambil menonton tv, sambil layan blog, sambil layan fb....


Korang tak teringin nak cuber... Saya jamin benda nie sedap. InsyaAllah. Saya dah makan dan saya suker. Sebab saya dah makan dan saya suker saya rekomen kat anda2 semua... :)


Maner nak dapt....?

Sesiapa yang berminat leh tinggalkan komen kat sini, atau email pada saya di nietapah@gmail.com. Selain tue leh gak add saya kat fb Nieta Nozie.. Tapi, nak cepat korang include sikit mesej barley peanut candy.. InsyaAllah saya reply. Kalo tak tulis mesej tue, kemungkinan besar akan dibiarkan sepi sekian lama baru di accept...hehehe.

Harga untuk barley Peanut Candy nie..
250gm - RM 8.00
500 gm - RM 15.00
1 kg     - RM 30.00

Untuk pembelian yang lebih banyak, boleh dibincangkan.... Email je kat saya di nietapah@gmail.com

Jugak sesuai untuk dijadikan door gift tuk majlis perkahwinan, hari jadi, pertunangan dan sebagainya. Kalo tuk perkahwinan @ pertunangan selain door gift leh jugak jadi sebagai hantaran.... Sesuai sangat dihidang pada musim2 perayaan cam hari raya... Ganti kuih raya, kompom tak membazir @ masuk angin selagi tak dibuka plastik tue....

Skang nie musim nak raya... Jadi order untuk raya sedang dibuka sehingga 30/7/2013 untuk memudahkan urusan penghantaran dan pos. Jangan ketinggalan yek...

Jangan lepaskan peluang keemasan ...:P hehehe.

Komen jek kat sini, nanti saya respon. Atau terus email saya di nietapah@gmail.com. Selain tue leh carik saya kat fb nieta nozie....
Selain tue boleh jugak sms @ wassup 012.5403644

Selamat mencuba...:)


25 Julai 2013

15 Ramadhan 1434H

Separuh ramadhan... syukur..

Pepagi dh cerita bab iftar. Selalu petang baru bukak cerita makan2 nie..:)

Semalam adik bongsu balik.. Dier cdah call siap2.. request aper nk makan. manja gituuu... hahaha

Menu utama yg jadi dambaan adalah sambil tumis ikan bilis petai.... yang lain tue, ikan bakar dan ayam goreng rempah, dua2 nie leftover dr moreh surau semalam petang. Mak terus simpan dlm esbok. Hari nie panaskan balik. Mangkuk kecik tue sambal tumis ikan masin...


 Selain tue aku masak jugakl paprik & goreng tempe. Tempe tue aina yg request tp biler nak makan dier takmo pulak. pedas katanyer... ader jek tau....


Desert pulak adik aku request bubur gandum. lupa pulak nak snap gambar.

Hari nie ader agenda di luar. Tapi makan ringan2 dulu kat umah. lepas solat baru kuar...:)








24 Julai 2013

14 Ramadhan 1434H

Udah separuh ramadhan berlalu...

Selalu biler dh separuh nie, bermacam ragam la... Badan mintak baring berehat... Bukan sbb letih sgt pun, tapi sebab tak cukup tido. Mata bagai ditarik2 disuruh tido. Tetambah dengan anak keckik yg tak tentu ragam, mmg terbaik la mata panda.

Tapi itu la sebenarnyer dugaan ramadhan. Semakin menghampiri penutup, sebenarnyer semakin besar ganjaran yg Allah sediakan. Belum lg kira extra disetiap malam, dengan lailatul qadar. Memang perlu menguatkan diri sendiri la...

Cerita iftar semalam.... Mak buka kat surau, jadi aku tak bercadang pun nak masak. Aku tau nanti kepenatan aku sendiri yg tanggung.... Sudahnyer membeli je la...

Tapi tak pegi asar ramadhan pun. Just pegi kat kedai yg memang aku familiar, selalu lunch kat situ...
Hasilnya Ikan bawal masak lemak dan kerabu kacang botol. gulai tue licin boliau menjelang sahur. Tapi kerabu tue tak laku pulak. Aku sorang jek makan, selalu Mr. K makan jek. Tp semalam tak usik pun. Memula ingat nak beli singgit, tp depa kata singgit tak jual. Beli jugak la 2 hinggit. Tapi kenapa yek, ramai peniaga kalo kiter mintak singgit takmo jual. Konpius jap....


Kuihnyer aku beli 2 jenis.... Satu tue karipap..


Yang 1 lagi nie memang peberet aku..... Atas hijau tue mcm bancuhan seri muka, tp bawah dier ader sagu + kelapa parut + so'un atau bihun kot.. aku pun tak tau. Tapi memang sedap. Kedai nie jek yg aku jumpa jual kuih nie, kedai lain x penah langsung. Biler aku tanyer nama kuih, katanyer TOKYO... wow..! international nyer... hihihi.


Penah sekali ader meeting kat opis dan dihadiri dr Ketua jabatan dr HQ nun. Kitaorg hidankan ini juga, amik kau licin. Depa pun puji sedap, lain dr yg lain. Tak penah jumpa kat tempat lain.

Hari nie adik bongsu nak balik. Udah call mak siap2 aper nak makan... Kiter tgk esok aper yg jadi... :)








WW : Bidadari syurga sya




Serupa tak????
aku tak reti tgk muka anak sendiri serupa ke tak? serupa sapa? fail bab tue. anak orang pandai aku agak....







23 Julai 2013

Tersungkur...


Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juaaaaa....

Tapi, tue tupai. Nie cerita anak aku.. Kak long sangat lasak. Melompat, berlari, memanjat bak jantan jek. Aktif bebeno. Akhirnya semalam menerima padah..

Akibatnya jatuh tersungkur tersembam atas lantai....

Apa lagi menangis melalak la.. sekuat hati tangisannyer. Mulut habis penuh darah, ngan baju2 aku sekali penuh darah. biler cek, bibir jek yg berdarah, terkena gigi kot. Luka.

Berdarah bibir... Amik wet tisu lap, kalo tisu biaser yg lembut tue aku takut melekat kt bibir. Pastu amik icepack tuk tuam kat bibir bagi darah berhenti.


Tak cukup ngan itu, Mr. K bagi pulak eskem cornetto mini tue. Nak bagi darah berhenti. Bukan setakat darah jek berenti, tangisan sedu sedan pun berenti terus. Hilang dah lalak2 sebelum tue. Tanyer dier sakit ke, tak sakit pun... Hamboiii!!. Tadi yg menangis sampai nk pecah tingkap tue siaper..? eksen tul.


 Nie ha bibir enjelina joli tapah.... mata bengkak menangis.


Tapi kejap jek diamnyer u ollss. Tak sampai 15 minit lepas tue kembali beraksi seperti biaser. Abah marah pun tak kisah. Dunia ana yg punyer. Sama2 main ngan adik...


Korang abaikan la pemandangan indah dlm gamba kt atas yek.....
Ingatkan dh ok, dh elok. Tak melasak, boleh la tido awal... tak jugak... Kul 1 pagi pun belum ader tanda2 nak tido... Ngan adik nani pun sama. Tak tido2, entah aper yg ditunggu. Jgn adik esok ikut perangai kak long tido lambat udah la. Mau mata panda ibu hari2....

Hari nie tak tau ler aper cerita kak long... Semalam mmg la tak sakit kot, baru kena. hari nie biler dh kering, kulit nak tumbuh, nak makan mau menjerit gak kot. sakit...





13 Ramadhan 1434H


Bulan pose nie memang sentiasa menguji kesabaran kan... Laki balik lambat pun bulieh tarik muka masam... hahaha. aku la tue. Ampun yek en suami....

Semalam sampai umah kul 6.15 ptg, ingat nak terus masak, Mr. K tak balik lagik. Kang anak takde saper tgk. Maser amik anak kt umah mertua, dier ader jek kt sana, tgh tgk tv. Tunggu sat lagik la masak, tunggu dier balik. Kul 6.45 ptg idak jgk balik lg...

Angkat tepon call, rupenyer sedap membuta... adoi aii.. Kang aku jugak terkangkang kobak memasak laju2 kat dapo tue. Dier leh tertidur. Tue nasib baik call, kalo tak mau 1 minit sblm berbuka baru sampai. Sampai jek dier, terus aku ke dapur.

Mak memasak kat dapo. Tapi dier masak bihun kung fu. Kalo ikut aku ok dah. Tapi untuk husband kesayangn kena masak nasik jgk. Tue yg kena masuk dapo jgk... Kelam kabut...

Penyudahnyer, kiter ambik jln plg senang.

Nasik goreng bodoh... hihihi. Pastu goreng ikan sungai garing2 bak keropok.. Kebetulan mak mertua aku ader bg ikan sungai, terus jek goring. Tempe kt dalam peti ais pun aku goreng, untuk aina. Sibuk nak makan tempe goreng.


 Nie kuey tiaw kungfu yang mak masak. Tak nampak bihun kat bawah, ditutupi dengan perhiasan2 indah... :P  Aku belasah makan nie jek. Tak usik dh nasik goreng.


Dah 2,3 hari nie takde berkuih.... kalo nak desert aku belasah peanut candy & chocodate.

Adik lak sedikit mengamuk maser berbuka. Lapo kot. Pas berbuka terus suapkan dier makan dulu. Then aku siap mandi dan solat. Selalu nyer sebelum berbuka aku dh siap mandi semua. Tapi sebab semalam sgt mengkelam kabutkan diri, maka semua jd kelam kabut sajek.. paham dak???






Hasil shopping semalam


Semalam aku dh excited kabo kat sini aku nk g shopping baju anak2 kan... Aku dh cakap aku redho je la aper yg jadi.. kan? Berserah jek semalam....

Walaupun redha aku tetap kuciwa coz aku tak dpt langsung menempah walau sehelai baju pun utk anak2 aku.. huhuhu.

Memula aku berkenan kat baju yg nie.....


Depa upload jek terus anto form... Ingatkan dh jadi org pertama la... tp tidakkkkk. Stress i. Tokey dier reply dh sold out. tak sampai berapa minit jek.. sakit hati i... hihihi

Pastu aku jenguk yg lain. Tapi maser memang dh target tak dapat pun. Anto lak form utk baju yg nie.,..


Tepat jangkaan aku... tak dapat jugak.....

Makne nyer kena usha lain la baju anak2 nie... frust tk dpt baju yg kiut  miut nie...

Tuk tokey LillmissT, taknak ke buat restok utk i.. sian kat anak2 i, takde baju raya la tahun nie.. huhuhu.






22 Julai 2013

13 Ramadhan 1434H


Sedar tak sedar dh udah 13 ramadhan hari nie.... Cepat sungguh maser berlalu.

semalam balik berbyka ke kepompong masing2...:)

Baik ke menu simple mimple sajork.

Sambal tumis sotong, ikan goreng, tauge & kucai tumis - mak mertua yg masak
kueh tiaw goreng, cendawan goreng tepung - anak menantu yg comei nie settle kan...:)

kuih muih takde. Air ais pun takde. Kan bagus gini, takde pembaziran. Membazirkan amalan syaiiiitoooonnnn.

Ingatkan semalam pas masak semua, dh berhidang nak ambik gambo. Nak riak kt blog. Tapi Allah tak izinkan riak2 nie, terus dier kaburkan ingatan aku utk tangkap gambo... hihihi.

Lepas berbuka terus balik umah.

Balik umah mlm td terus mengadap dapo cam lipas kudung... Datang sibuk datang ngajo, aku ajak sekali tolong aku. tolong basuh pinggan, tolong kemas dapo, tolong potong2 buah utk puree adik. semua benda dier nak tolong.... Dapat pembantu cam Aina, keje yg cepat jd lambat. Tp lagik baik dr sekejap2 dtg dapur nangis2 mintak nenen. biler buat lagu tue, dier tak mintak nenen dah...

Bersahur pg td pun hanya dengan nasi goreng jek. itu pun nasi goreng lebih moreh mlm td mak bwk balik. Simpan dlm esbok, pg td panaskan tambah nasi sikit lg... Alhamdulillah.







Shopping baju raya anak


Hari nie dh 13 Ramadhan... Orang lain semua dh penuh almari ngan baju raya. Aku..?? belum kelihatan lg. Untuk aku ok la, sarung jek jubah yg ader kot, utk anak adalah kasihan jika takde baju baru.,....

So, pagi nie, jam 11.30pg ader mission yg perlu dilaksanakan. Nak menyopping baju raya anak2. Target aku adalah kaftan...

Kenapa jam 11.30 pg..?

Sebab aku dh jatuh cinta kt design2 dr blogshop nie... Giler lawo2 bajunyer...



depa jual batch by batch... batch sebelum nie aku tak berkesempatan nk jaoin. Ader je halnyer. Hari nie depa bukak batch baru dan last. Pasnie takdak dah... huhuhu.

Dan depa jugak tak menerima tempahan. Maka aku redha je la aper yg dapat hari nie. Khas utk anak2 aku jek.... Utk aku ngan Mr. K tolak tepi dulu. Mr. K kata nk berjubah, aku pun nak jubah jugak la... Sehati Sejiwa.. Auwww! hahaha

ok. Dah dekat 11.30pg.... Nanti kang nangis tak dpt order. Yang menjadi masalah aku ialah, aku lupa nak amik ukuran anak. Takpe la. Kira gamble je la. Kalo tak boleh esok, aku jual balik.. huhuhu.

cukup sampai di sini sajaaaaa.
Bye...










Ready to Bite...


And Ibu ready to screamm...! muaahaha...
Nampak tak 2 batang gigi adik yg tumbuh dengan jayanya.... Pada usia 7 bulan gigi naik dengan cemerlang.


Untuk lebih jelas dan nyata..... Tengok tue betapa gojesnyer gigi adik nani tumbuh... Awal bulan ari tue nampak putih naiknyer. Belah bawah jek baru, belah ataih belum nampak tanda2 nak kuar.... Agak2 korang kalo anak tumbuh gigi cam gini seriau tak..? Aku tentu2 nyer seriau sebab adik fully bf. Kalo hari kerja malam df, haaaa....... Bayangkan tengah df tetiba dtg geram, terus dier kepit cik N kiter.... Bayang kan.... huhuhu


Maser gigi belum naik, gusi tengah gatal org kata, memang dier dh start kepit. Gila pedih ooo, walaupun gigi belum ader tp gusi dh cukup keras untuk menguji ketahan ibu. Menjerit la setiap kali kena kepit gigi. Abah tukang gelak jek..... Nie kan pulak dh tumbuh gigi, aku riso jek sekali gigit terus berdarah .... minta dijauhkan... Kalo marah dier boleh gelak sengih2.....

La nie tengah berlatih cak cekur udang gamit... Tetiba karang terus angkat tgn, genggam lepas genggam lepas.... Comei jek... Nie muka tengah masam, kusyuk dengor suara ibu nyanyi kot.... 


Adik nani tgh belajo nak merangkak..... Punggung dh berjaya diangkat dgn jayanya, tangan dh kuat menahan dlm posisi merangkak. nak angkat tangan dan kaki jek belum lagik. Menjulur je la kalo nak cepat.

Tengah ibu sibuk snap gambo gigi adik, ader org lain pulak sama dengki suh snap gigi dier jugak....


Tengok tue... Gigi kak long dh start rosak dh. Awal lg dh mula rosak maser umo 1 thn 2 bln gitu. Tak tau la apesal, kurang kalsium kot. ke malas gosok gigi ... hihihih.







20 Julai 2013

10 & 11 ramadhan 1434h

Semalam masih mengamalkan ke'simple'an utk iftar. Sampai umah pun dh lewat dekat 6.30ptg. Hanya berdaya bersiap mengikut keupayaan.

Asam pedas, tumis kacang buncis. Itu jek lauknyer. Buat sikit bihun goreng. Kalo ikutkan aku dgn bihun goreng pun dh cukup. Tapi laki cek tekak melayu pure.. Kena jgk msk nasik.

Nk amik gambo mintak maaf la semalam sbb anak aku dh jd 4 org semalam. Mmg kesibukan berganda.

Hari nie pulak berangkat berbuka kat kalumpang. Memang meriah. Penuh meja. Bkn setakat meja, perut penuh melampau... Hihihi. Syukur...

Lauk kari ayam, pecal, ikan msk tachu... Itu yg masak. Yg beli pulak ikan bakar, sambal tumis ikan bilis petai.

Kuih muih semua beli... Tepung bungkus, lepat ubi, karipap, murtabak, agar2, ketayap, buah melaka... Ader lg. Lupa dah.

Buuh pun ader... Tembikai kuning & merah, jambu, pisang, manggis....

Uish... Trasa byk beno biler menaip... Alhamdulillah....

Esok balik pd asal. Mau yg simple jek...... Cukup2 la tue memenuhkan meja...

19 Julai 2013

9 Ramadhan 1434H - Moreh


Alhamdulillah, selesai moreh petang semalam di surau.

Menu petang semalam, Gulai lemak nenas + ikan masin, Kerabu pelam, sambal tumis ikan masin + terung ???? (lupa daa namernyer) & ayam masak kicap. Semua mak masak sendiri ngan kengkawan. Masak kat surau jugak. Senang sikit.


Kuih muih pulak... Kuih lopeh mak yang buat, kuih cara berlauk iwan beli & cucur ikan bilis cicah kuah kacang made by me...:). 


Gambo tak berapa semenggah sgt. Actually, kalo moreh sebelum2 nie depa akan berbuka dulu, solat maghrib dan baru makan nasik. Jadi aku ngan adik ipar, farah, konpiden je la tak yah g awal2. Maklum la bawak budak kecik. Kitaorg berbuka simple kat umah, pastu solat then baru la g surau tuk makan nasik. Dengan konpiden aku sure maser kitaorg sampai tue mesti depa tak habis jemaah lagi, maser tue boleh la tangkap gambo molek2 sikit.. Konpiden dalam hati je la, tak cerita kt org pun.

Maser sampai surau memang ler depa tgh solat lg. Kat bawah lengang jek. masuk tmt makan, baru la nampak rupenyer depa terus jek makan td. Pastu baru solat.. Hahaha. Tinggal la aku ngan ipar aku anak beranak yg lom makan. Tak tunggu dah. Terus carik pinggan, makan. Lapar la pulak... hihihi

Semalam aku amik half day jugak. Saja ingat nak tgk2 depa masak kat surau. Babysitter lak ader check up maka terus la amik anak dan terus ke surau. Udah beranak pinak nie aper nak tologn kan. Tue yg aku angkut barang2 nak buat cucur, buat kt rumah. senang sikit.


Kat surau anak2 memang sakan la... Aina dgn sepupu2 nya sakan larik kulu kilir... Seronok depa main. Pastu mlm td tido awal, suker mal... hihhi


Walaupun berbuka penuh lauk. Tapi semua licin boliau. Alhamdulillah.
Sahur dengan telur dadar jek....:)






Sahabat lama...


Rindu nak jumpa sahabat lama... Samada yg sekolah menegah atau maser zaman U.

Nie ader sekeping gambo zaman kat UTM. Nie kompom gambo 1st year sbb masa nie la kitaorg selalu kuar ramai2...

Cer teka yg maner satu tuan tanah... ? hahaha. Muka memasing melengeh jek... Zaman depa semua dh kiut miut aku jek yg masih melengaih cam dulu.. hihihi.


Tapiiii......
Last 2 week kitaorg dh buat 1 konspirasi utk meet up... Yes... Aku nak jumpa kengkawan yang telah lama kutinggalkan... hahaha.

Nah amik la gambo kitaorg selepas 13tahun... uish.. lamer giler wei... Rindu giler nak jumpa depa. Kalo lagik ramai lg bagus. kan korang....


Actually kami berempat. tapi terlupa la pulak nk snap gambo berempat...hawa datang kendian, tue pasal la. Dah tue boleh pulak dier g puasa sedangkan dier tahu kiter nak jumpa, makan2... Jadi penonton je la hawa hari tue....

Yang best... Aku dapat bekal wei... Bahagia hidup biler kengkawan aku pandai masak. Kalo setiap kali turun KL jumpa diaorg pun aku sanggup, asalkan ader buah tanga... hihihi



Anyway, tengsss gengssss

Tapi kita org xdpt nyembang lama2. memasing ada komitment sendiri. Pasnie nak plan g bercuti la.. Nak tak korang...? JOM...



18 Julai 2013

Tutup kepala anak time hujan....

Anak kecik jgn biarkan kepala terdedah dgn hujan tau. Depa nie senang nak kena demam, selsema, batuk... Kena berhati2 time hujan nie. Kiter pun kalo silap kena hujan boleh demam... Lagipun bebudak kalo demam kan payah... Nak bagi makn ubat payah, kesian pun ader.

Jadi mengelak lbh baik dr merawat... kihkihkih

Sebenarnyer saja nak tunjuk yg nie ha...



Hujung minggu ari tue nak balik rumah dr kg raya. Tapi hujan lebat. Walaupun berpayung, tp still ader tempias. Adik pakai romper & seluar jean.... Udah lebat gitu, bukak jean sarung kat kepala... hahaha. Adik kena buli.

Cubaan utk menarik 'topi' yg ibu sarung... Tak cantik ke nak?


 Bergaya dengan penuh seksi meksi... hahaha.



itu jek. bye.





8 Ramadhan 1434H


Semalam agak lewat sampai umah... udah pukul 6.30 ptg baru sampai. nyinggah sana sini dengan hujan lagik. Sampai umah terus singsing lengan dan masak... Ngam2 kul 7.15mlm settle masak. Aku terus hidang dan mandi.

Mak dh kuarkan ikan siap2. Selalunyer gitu la. Mak keluarkan jek aper2 haiwan dlm esbok awal2. Nak bagi lembut. Nanti aku balik aku masak. Masak ikut aper yg ader jek...

Semalam ikan goreng masak sambal, gulai lemak sawi putih + lobak putih, tempe goreng.... Ikan goreng yg sekor terkontang kanting tue of coz la utk aina umaira...


Tempe goreng tue aina meratah bagai nak rak. Punyer la banyak dier makan. Sampai tak makan nasik dah. Kenyang kot...

Kuih pulak mak ader buat kuih lopeh. Actuaaly kuih tue mak buat banyak, utk moreh kat surau hari nie. Dah siap, hidangkan jugak tuk semalam. Makanya 2 hari nie kuih kitaorg sama jek.

Sayur lauk dah boliau. Tinggal gulai sawi jek. Goreng telur, pastu goreng bawang sama cili padi, tabur atas telur. Curah kicap... Terliur.... hahaha.

Hari nie mak moreh kat surau. Menunyer Gulai lemak nenas + ikan masin, Ayam masak kicap kering, ape gi yek.. lupa daa.... Kuihnyer harus la kuih lopeh..;p

Kalo berbuka kat surau ramai2 ok gak nie. Tapi tgk la camner kang. Maklum la beranak kecik nie memang kadang2 malas nak menyesakkan keadaan. Berbuka kat umah kot. Tapi kalo berbuka kat umah, tak dpt nk snap picture.. :D.. kahkahkah..





Celoteh Kak long...


Nie anak dara sulung aku.. Aina. Cute kan??? But u should see me first.. hahaha. Aku me'refer' pada t shirt dier tue. Baru beli maser kt Penang, kat pasar malam batu Feringghi. Sedondong dengan adik.


Aku nak cerita bab mulut dier nie ha... Masya Allah. taktau la maner dpt mulut becok cam gitu. Bukan sikit2 becok yek. Ader jek bahan dier nk ceceh. kalo takde bahan dier menyanyi la, mengaji la. Ikut dan, & kesesuaian tmt. Kalo dlm keta dier sibuk nyanyi. Ari tue dier g ziarah orng meninggal ngan mak. Mak kata kat sana mulut dier menceceh baca al-fatihah... Banyak kali. kekadang kuat kekadang perlahan... Waladdddollllinnnnnn... hihihi. Bagus la kalo pandai sesuaikan diri dengan keadaan semasa.

Aku ingat maser ngandungkan dier, aku giler suker makan tongkek ayam. Every week kalo pegi pasar malam mmg tak lupa beli tongkek ayam goreng tue. Badinyer kena kat anak kot... hahaha.

Selalu kalo balik keje, dier kat dlm umah becok bg salam. berulang kali selagi tak nampak kiter turun dr tangga... Pastu sibuk la sembang,
'ibu pegi maner tadi?'.
'ibu dh habis keje ke?'.
'ibu keje kat maner?'
Udah mcm kena soal siasat.

Semalam balik keje terus masuk dapur masak, tetiba dier dtg. Nak sembang la tue...
'Ibu, tadikan kitaorg pegi keje....'
'Iye ke? Aina keje kat maner?'
'Ader la... Keje kat pesbuk..'
'hahaha.. pesbuk? keje aper?'
'iye... keje ngan pesbuk la...'

Anak dh sibuk berpesbuk pulak, baru jek 2thn setengah. belum cukup baligh nk berpesbuk... hihihi.

Kalo dlm keta lagi la memacam....

Biler tgk abah dier merokok. Dier boleh sound abah dier...
'Abah.. jgn merokok. merokok, merokok. merokok. jgn merokok...'
hambik abah. padan muka. Memang nada org marah, siap jerit lagik.

Biler dier tgh duduk rilek kt dlm keta sekali dier terpelanting sikit ke kiri ke kanan sebab abah terlanggar lubang,
'abah, jgn la bawak laju2. bawak pelan jek...'
'laa.. tak boleh ke bawak laju2..'
'Tak bolehhh. Nanti aina jatuh'
Kitaorg senyum jek ngan perangai dier...

Aku nie kalo dier bercakap memang suka layan. Tanyer macam2 bg dier jawab. Jawapan dier kekadang mengundang kejutan. Maner la dier belajar yek...

Dalam keadaan panas, aku masuk keta terus bukak tudung...
'ibu, pakai tudung balik. pakaiiii!'
'ala.. ibu panas. buka sekejap jek...'
'Pakai balik..' garang ko...
'Tak boleh ke ibu nak bukak tudung..?'
'Takk bolehhhhh...'
'nape tak boleh..?'
'Tuhan marah...'
GULP..!!!! Ok ibu insaf.

Malam sebelum tue aku tak sihat, selsema. Jadi memang tak berapa sihat. Aina aku suh ikut abahnyer ke kg. raya, umah opah dier. Malam td, aku cakap ngan dier...
'Aina jgn nakal2 yek.. kiter main elok2 jek malam nie...Ibu nak rehat'
'Ibu sakit ke..???'
hihihi. Walaupun aku dh tak selsema, tp dier still ingat malam sebelum tue aku tak sihat...

Kebolehan bercakap dan mengingat Aina memang agak mengangumkan la bagi aku. Alhamdulillah... Dier mula bercakap maser umur 9 bulan gitu... Tapi bicara yg ringkas, 'bu', 'abah', 'pah', 'nak'... biler dh setahun cakap dier memang jelas... merangkak dr word by word, then boleh dh buat 2 perkataan. Biler umur dier dh 1y4m gitu dier dah boleh nyanyi lagu buai laju2... Tanpa pelat langsung... Aina memang tak pelat langsung...

Cumer skang nie biler dh banyak sgt perkataan dier tau dier kekadang cam konpius... Nak ckp benda lain, tp sebut lain....

Ader sekali tue..
'Aina, jgn kacau adik. G main tmt lain'
'Ibu, aina nak loggen'..
'loggen..?'
Aku pandang Mr. K.. Aku tgk dier kerut dahi... hahaha
'Abah tau ke aper loggen?' Abahnyer geleng kepala...
'Lego la bah..' Baru la Mr. K gelak.
"amik kan la loggen aina..'

Kalo dier tgh bawak basikal aku ajak sembang
'Aina nak g maner tue?'
'Aina nak g pasar jap..'
'Nak beli ape tue?'
'Nak beli soya...'
Read as sayur yek... hihihi.

Seronok melayan Aina nie bersembang.... Adik esok mulutnyer camner la pulak....:)






Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin