23 Februari 2012

Saya anak yang rajin tau...



 Ibu saya sangat sibuk menyiapkan bakul kertas yang opah lang saya tempah... Takde maser pun nak main dengan saya...:(

Tapi, biler ibu sibuk menganyam bakul, saya suka tolong ibu saya.... Rajinkan saya....

Mula-mula saya tolong ibu kuarkan barang2 dari kotak....



Susah la nak amik satu2... Tangan saya kecik jek, tp barang nie banyak dan berat la... Jadi, saya terbalikkan kotak ibu tue....


Yeay...! saya berjaya mengeluarkan semua barang2 ibu nie...


Tapi, yang sebenarnyer, saya suka sangat dengan kotak nie. Rasa nak tido jek dalam kotak nie. Tue pasal la saya nak buang semua barang ibu...:).


Ibu saya tengah keje tue, auntie, kakak, abang, pakcik jgn cerita pada ibu saya tau. Nanti ibu marah saya, ibu sorok barang2 nie dalam bilik dan kunci. Saya lom puas main lagik...:(. Tapi, walaupun ibu marah kat saya, saya sayang ibu saya...:)

(\*.*/)






Anak kecil ini memerlukan bantuan kita...

Hati keibuan ku tersentuh dek kerna gambar ini...


Korang pulak macamana...?

Dah banyak kali saya baca kisah faris nie... Boleh dikatakan setiap hari saya membaca utk mengetahui perkembangan nyer... Dan setiap kali itu jugak, air mata laju menitis. Membasahi pipi...

Ya Allah! Kau kuatkan lah semangat, Kau berikanlah ketabahan dan kesabaran kepada kedua ibubapa Faris utk menempuh dugaan MU. Kau berikan lah kekuatan kepada Faris utk melawan penyakit.....

Faris disahkan mengidap HLH iaitu barah darah.... Dimasukkan ke wad sejak 1/2/2012, bermakna sudah 22 hari di Sime Darby Medical Center dan bilnya telah mencecah RM100K.... Buat maser nie keadaan Faris masih kritikal dan bergantung sepenuhnya kepada mesin oksigen utk bernafas.

Ini status fb dari ayah faris pagi ini....


Marilah sama2 kiter berdoa untuk adik Faris. Moga dengan doa kiter, dikurangkan sedikit penderitaannya dan disembuhkan... Mungkin doa kiter sangat2 diharapkan oleh Faris kini...

Untuk mereka yang berkemampuan, yang ingin menghulurkan bantuan dalam bentuk wang ringgit, bolehlah disalurkan terus ke dalam akuan milik bapa Faris.

 Maybank 1628-5200-2738 
 (Shamrulismawi Ismail).

Mari sama kiter hebahkan dan terus berdoa untuk kesihatan dan kesejahteraan Faris...

INNALILLAH UNTUK ADIK FARIS. TELAH KEMBALI KE RAHMATULLAH JAM 10.20 PAGI TADI. SEMOGA DITEMPATKAN DIKALANGAN PARA SYUHADA.. 
AL-FATIHAH... AMIN

20 Februari 2012

Alasan dan Kenyataan....


Kesat peluh dulu.... *fuhh....

Baru pas mencuci sawang...(jangan percaya sgt...:)). Lamer sungguh terdiam sepi blog nie...

Alasan nyer... Super duper busy.. Sampai nak senyum pun tak sempat.... Hidup pun cam dah porak peranda... Balik umah badan letih, otak penat. Minggu lepas memang jarang masak, tapi rajin menapau jek... Letih punyer pasal..(Malas kot...!). Semua nyer jadi tk menentu sampaikan ader orang merajuk hanya kerna cucur... Hadap je la.. Mak tak kuasa nak pening2 kepala pikir dan memanjangkan masalah.... Boikot kat cucur seminggu dua nie.... :)

Sebetulnya, belum settle pun masalah pejabat nie... Kepala masih berat ngan urusan kerja. Tapi, hidup kena teruskan.. Kena gak bersosial, kalo tak tak tau la camner dah rope. Harus la mcm kera sumbang jek... Orang cerita pasal nie, tak tau, cerita pasal tue tak tau.... Ape pun tak boleh...:). Jadi atas alasan itu, kena la jugak ngadap muka buku & blog. Bisnes pun tonggang langgang jadinyer dek kerna kerja yang perlu diutamakan dulu..... *IKHLAS....

Tapi, kenyataan nyer aku tengah menyampah ngan komputer nie... Nape ntah semakin bengong lak aku rasa... Biler bukak blog guna IE (sila jangan ketawa yekkk..... aku tau ketinggalan zaman..) bhgn follower dan comment idak kelihatan... Guna la browser Mozilla, payah beno la pulak nak upload & tulis entry... Ape ke hei nyer.... Sudahnya tutup blog, buat benda lain.. Padan muka...

Dah la tue... Nie sekadar entry mencari mood.... Mungkin dengan entry nie, mood akan mencanak2 naik dengan harapan tabung nuff pun mencanak2 jugak....


eh! blogging kena ikhlas... :)






09 Februari 2012

13 month


Selepas episod merempan, marah tak tentu pasal.. (eh..! ader pasal la), esoknyer terus demam.... Balasan Allah. Demam menghapuskan dosa2 kecik kan...? Maka insaf disitu. Moralnyer control amarah dan istigfar bebanyak yek Nieta...

Walaupun demam, opis tetap jadi rumah kedua... Keje berlambak2... Sampai sekarang banyak lagik yang tertangguh... Tolongggggg....!



Budak nie dah pun 1 tahun 1 bulan semalam..... Makinnnn lasakkkkk... Moga2 dengan kelasakan Aina, maka ibu akan kurus degan cepat.. Muahahahaa (ade kena mengena ke...?) Makin bijakkkk.... Makin ligat....

Dah master dalam berjalan. Setiap ceruk umah di terokai. Kena tutup semua pintu2 yg ader, especially pintu bilik air. Asyik la ke situ dier tuju. Tangga jangan cakap la.. Bergaya naik tangga cam orang beso jek.. Takmo dah guna lutut. Padahal tinggi tangga tue separuh dari badan... Ingat senang nak melangkah. Tapi, gaya cam 'saya dah besar ibu..'. Berjalan ke hulu ke hilir pun takmo dipimpin lebih suka lepas tangan. Kalo didukung, mula la sibuk nak turun. Biler kiter turun kan, dengan selamba dier akan cakap 'achih' (read : terima kasih...).

ya, Aina dah pandai ucap terima kasih. Memula dengar cam terkejut & lawak lak. Lepaskan dier jalan sendiri pun dier cakap gitu. Tanda dier gembira kot... Muahahaa. Tergelak kitaorang. Sebelum tue dier tau la nak ucap terima kasih bila dapat aper2. Tapi as usually, ikut mood dier jugak. :)..

Vocab dier dah memacam... Kekadang tanpa kiter duga dier sebut satu2 perkataan. Diam2 ubi berisi la Aina nie.... Tapi, ader perkataan tue belum fasih lagik penggunaan nyer... Kalo nak bagi kat orang barang dier akan kata 'bak', insted of 'nah'... Comel kan...! (ibu perasan jap...:))

Dah pandai mengira... 1,2, 3 tue memang dah expert la... Tapi bukan dier nak sebut number by number pun. Kiter kena mulakan. Kalo aku sebut 1,2, Aina akan sambut 'tidaa' (read : tiga). Skang nie tengah sambung sampai sepuluh. Kekadang dier ikut, kekadang tidak. Kalo tak ikut pun, still habiskan jugak coz dier memorize dalam kepala dier. Sesekali dier sambung jugak my counting tue... Same goes to ABC... Tapi tak habis la sampai Z pun, memula buat la 10 huruf dulu. Nanti2 sambung lagik... Alif, ba, ta pun gitu jugak... Takmo anak konpius sgt biler bagi terlampau banyak.

Boleh diharap gak budak nie... Kalo suh amik tue, amik nie. Sesekali dier ikut, tapi hulur dari jauh dengan harapan kiter gi amik...:). Camtu jugak kalo disuruh buat aper2... Ader sekali tue, uci sakit perut, suh Aina urutkan. Terhegeh2 dier datang kat uci, tolong urutkan perut uci....
Stil bf until now.. Alhamdulilah. Diberi kesempatan yang sebegitu besar Tapi, memalam jek. Siang cukup ngan makan & air kosong. Sampai skang dier menolak susu dalam botol. Jadi, ibu pun dah tak mengepam langsung. Kalo dipam, bukan dier nak minum pun.... demotivated betul. Moga2 susu ibu cukup utk menampung keperluan Aina seharian dan sehingga 2 tahun. Amin.

Rambut masih dalam proses tumbesaran. Ibu punyer la sabar tunggu anak boleh ditocang, dihias... Tapi, jgn harap la bertahan. pakai kan headband pun 3 minit jek bertahan. Pakai kan tudung pun gitu... Dier lebih rela kepala tonceng jek...

Belum lagik amik MMR shots... Tengah tunggu maser yg sesuai dan kelapangan ibu dan abah. Tengok la minggu depan kot, kalo sempat nak pegi...:)

Semoga anak ibu dilindungi Allah, memmbesar dengan sihat dan cemerlang... Amin.


Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin