09 Februari 2012

13 month


Selepas episod merempan, marah tak tentu pasal.. (eh..! ader pasal la), esoknyer terus demam.... Balasan Allah. Demam menghapuskan dosa2 kecik kan...? Maka insaf disitu. Moralnyer control amarah dan istigfar bebanyak yek Nieta...

Walaupun demam, opis tetap jadi rumah kedua... Keje berlambak2... Sampai sekarang banyak lagik yang tertangguh... Tolongggggg....!



Budak nie dah pun 1 tahun 1 bulan semalam..... Makinnnn lasakkkkk... Moga2 dengan kelasakan Aina, maka ibu akan kurus degan cepat.. Muahahahaa (ade kena mengena ke...?) Makin bijakkkk.... Makin ligat....

Dah master dalam berjalan. Setiap ceruk umah di terokai. Kena tutup semua pintu2 yg ader, especially pintu bilik air. Asyik la ke situ dier tuju. Tangga jangan cakap la.. Bergaya naik tangga cam orang beso jek.. Takmo dah guna lutut. Padahal tinggi tangga tue separuh dari badan... Ingat senang nak melangkah. Tapi, gaya cam 'saya dah besar ibu..'. Berjalan ke hulu ke hilir pun takmo dipimpin lebih suka lepas tangan. Kalo didukung, mula la sibuk nak turun. Biler kiter turun kan, dengan selamba dier akan cakap 'achih' (read : terima kasih...).

ya, Aina dah pandai ucap terima kasih. Memula dengar cam terkejut & lawak lak. Lepaskan dier jalan sendiri pun dier cakap gitu. Tanda dier gembira kot... Muahahaa. Tergelak kitaorang. Sebelum tue dier tau la nak ucap terima kasih bila dapat aper2. Tapi as usually, ikut mood dier jugak. :)..

Vocab dier dah memacam... Kekadang tanpa kiter duga dier sebut satu2 perkataan. Diam2 ubi berisi la Aina nie.... Tapi, ader perkataan tue belum fasih lagik penggunaan nyer... Kalo nak bagi kat orang barang dier akan kata 'bak', insted of 'nah'... Comel kan...! (ibu perasan jap...:))

Dah pandai mengira... 1,2, 3 tue memang dah expert la... Tapi bukan dier nak sebut number by number pun. Kiter kena mulakan. Kalo aku sebut 1,2, Aina akan sambut 'tidaa' (read : tiga). Skang nie tengah sambung sampai sepuluh. Kekadang dier ikut, kekadang tidak. Kalo tak ikut pun, still habiskan jugak coz dier memorize dalam kepala dier. Sesekali dier sambung jugak my counting tue... Same goes to ABC... Tapi tak habis la sampai Z pun, memula buat la 10 huruf dulu. Nanti2 sambung lagik... Alif, ba, ta pun gitu jugak... Takmo anak konpius sgt biler bagi terlampau banyak.

Boleh diharap gak budak nie... Kalo suh amik tue, amik nie. Sesekali dier ikut, tapi hulur dari jauh dengan harapan kiter gi amik...:). Camtu jugak kalo disuruh buat aper2... Ader sekali tue, uci sakit perut, suh Aina urutkan. Terhegeh2 dier datang kat uci, tolong urutkan perut uci....
Stil bf until now.. Alhamdulilah. Diberi kesempatan yang sebegitu besar Tapi, memalam jek. Siang cukup ngan makan & air kosong. Sampai skang dier menolak susu dalam botol. Jadi, ibu pun dah tak mengepam langsung. Kalo dipam, bukan dier nak minum pun.... demotivated betul. Moga2 susu ibu cukup utk menampung keperluan Aina seharian dan sehingga 2 tahun. Amin.

Rambut masih dalam proses tumbesaran. Ibu punyer la sabar tunggu anak boleh ditocang, dihias... Tapi, jgn harap la bertahan. pakai kan headband pun 3 minit jek bertahan. Pakai kan tudung pun gitu... Dier lebih rela kepala tonceng jek...

Belum lagik amik MMR shots... Tengah tunggu maser yg sesuai dan kelapangan ibu dan abah. Tengok la minggu depan kot, kalo sempat nak pegi...:)

Semoga anak ibu dilindungi Allah, memmbesar dengan sihat dan cemerlang... Amin.


2 ulasan:

Ms AiReEn MoHd berkata...

ni mase bile....tak date la blog akak

Nietanozie berkata...

a'ah la Aireen, template nie mmg takde tarikh... Tapi, malas nak tukar masa tue... Skang dh tukar..:)

Maser nie bulan Feb ari tue.... Dier lahir 8/1.

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin