21 September 2012

Post Mortem


Alhamdulillah.....
Baru lepas membedal mentekedarah menjamah KFC.... Tue pun sebenarnyer teringin nak minum float, tapi frust coz kat KFC sini takde float. kecewa mak tau... Kena carik kat tmt lain la pulak..... Kat Slim River nie, satu2nyer kedai fastfood adalah KFC, tue pun baru jek bukak sebulan yang lepas.....

aku sebenarnyer tak pueh hati lagik pasal per la berat aku naik mencanak... huhuhu. Aku pun menung2 pikir... Kenang2 kan aper yang aku mentekedarah makan sampai jadi lagu tue... Meh aku story mory sikit...

Tak yah jauh la, aku ambik seminggu sebelum je cukup la...

Khamis
Pagi : Nasi lemak kongsi ngan Aina
tengahari : aku makan aper yek? Aku masak, tapi tak makan coz ader jemputan open house PUSPANITA
Open house : Soto, tepung bungkus, lemang (1 ketul jek pun), rendang
Malam : Nasi, ikan, sayur

Jumaat
Pagi : Open house kat opis lak. Nasi impit, kuah kacang, rendang, kuih muih. Minum teh tarik bergelas2... huhuhu
Tengahari : Makan burger KFC jek + cheezy wedges.... muahaha
Malam : Nasi lauk takingat.

Sabtu 
Pagi : Bihun goreng singapore....
Tengahari : makan kenduri. 2 buah rumah yek, bukan 1. umah pertama jek makan nasi, umah kedua makan kuih muih jek...
Petang : Makan laksam & nasi berlaukkan ikan goreng + sambal tempoyak (xleh tolak la kalo tempoyak...huhuhu)
Malam : Makan nasi lauk takingat. G umah kak long tido sana.

Ahad
Pagi : Makan nasi goreng
Kul 11 lbh aku makan aiskrim 2 gelas, kongsi ngan aina
Tengahari : nasi ngan pelbagai lauk
Petang : Makan mee goreng kat umah kak wani 2 pinggan, kongsi ngan aina....:)
Malam : Nasi dgn lauk takingat..

Isnin
Pagi : Nasi lemak. Pastu gerak umah iwan utk sesi makan2 lagi. Dalam keta mengunyap biskut choc fudge..
Tengahari : Nasi ayam & sheperd pai (betul ke eja ntah..) kat umah iwan.
Petang : Steamboat kat umah ija pulak
Malam : KFC dibelanja oleh padil....

Selasa 
Pagi : kueh tiaw goreng
tengahari : nasik dan lauk pauk....
Benonyer mase nie aku kenyang. Tapi, aku makan jugak coz besoknyer nak check up, aku takut HB pulak jatuh nanti. Sekali maser check up tue dier tak amik HB... Baik aku takyah makannnnn.... hahaha
Malam : Nasi + kurma ayam...

Rabu
Pagi : ala2 western... telur, fries, hotdog, baked bean, roti
Petang : CHECK UP!

No doubt...!!!!!
skang aku terima la kenyataan kenaikan itu. Tapi, aku bet next check up mesti berat aku turun balik 0.5kg - 1 kg. Kompom punyer la. Sbb mengadap bulan raya ari tue kot, badan aku naik giler...

Harap2 itu cumer kenaikan berat biaser jek. Takde kena mengena dengan kenaikan gula atau benda2 lain dalam badan..

AMINNNNNN. *meh tadah tangan sama2 aminkan doa aku...*
TQ...:)




20 September 2012

Cengkodok Check Up


Seminggu blog sepi balik... Last week ade WW, tue pun sbb schedule post, kalo tak, harus senyap menyepi jugak... Takpe ta, take it easy....:)

Semalam adalah hari check up kat KK.... Skang dh banyak sgt check up, kena ingat satu2....:)

Selalunyer pegi check belah pagi, tapi sebab komitmen keje yang melampau banyak skang, aku adjust pegi ke petang... Pagi nak settlekan benda lain dulu..... *mata menjeling fail yg berderet atas meja*.... Kul 3 baru nak gerak dari opis.... kira lambat dah tue....

Cam biasa, amik nombor, terus ngadap misi, timbang berat.... Misi pakai timbang jenis lama tue, yg pakai pemberat.......

Ha..! kat sini la semuanya bermula......

Sekali amik kau 84.5kg..... tambah 4.5kg dr last check up... OMG!!!! Aku sendiri terkejut.. Makan rasa cam biasa... Takde lak terlampau menyelerakan, tp aku notice 2 minggu terakhir tue memang penuh ngan kenduri kawin & open house... 3 hari cuti sebelum tue pun, memang sepenuh2 jadual makan jek....

Misi mula menjalankan tugas2 sepatutnyer biler jd gitu....

"Jumpa doc la ari nie kak..?" Ish, ingatkan ok la.. Takde per, takyah jumpa doc.... Tapi aku nie cam blur skit, terkejut pun ye, berat jadi cam gitu.

"Ngape kena jumpa doc misi, saya takde masalah pun..." hahaha... tetiba mengaku takde masalah.

"tue berat naik banyak sgt..."... oooo. baru aku paham. Aiyokkkkk!

Sebelum jumpa doc, misi tue tak puas hati juga, ajak timbang jarum lak. Takut timbang pemberat tue tak betul....

Result : 83.5 kg.... kan aku cakap, maner der banyak naik, sikit jek... hahaha. Tp, itu consider masih tinggi yek kengkawan.... huhuhu. Ikutkan normal sepatutnyer naik dlm lbh kurang 2 kg jek, kalo lebih tue tak normal namanyer.... Padahal sebelum nie nak naik 1 kg pun payah. Bulan nie naik, bulan depan turun balik 0.5 kg... takde penah naik mencecah 2 kg pun... sama la masa mengandungkan Aina, tue pasal la aku konpiden aku nie ok2 jek.... *terlebih konpiden pun tak bagus jugak kannnn....*

Masuk bilik doc pulak, ayat pertama nyer sungguh dramatic...

"Puan, mengape puan? Selera makan menjadi-jadi sekarang.... Berat naik mendadak nie. Kita potong perut buang lemak yang banyak tue boleh...?" 

Ayat terakhir adalah sgt tidak syok didengar... hahaha. Aku speechless. Diam membantu, sambil senyum2 dengan harapan doc tak suruh minum air gula lagi.... Tapi, harapan tipis. Sila pilih tarikh untuk next MGTT test..... Adoyai...!

Ok, mak redho jek... Sambil tunggu doc mengisikan buku pink aku tue, dengo dier nyembang ngan misi.. Depa sembang cam takde patient dalam tue ok.... Lepas satu2... kejap2 kang gosip bab doc lain... hahaha. Lawak lak. Aku tercongok jek kat kerusi tue, deme nampak ke idak....?

Tapi, bab penimbang yang aku curious nie....

Misi : Saya rasa penimbang tue rosak la doc... Hari nie semua kes yang dtg kebanyakannyer semua berat naik mendadak....
Doc : Dah tau rosak, kena la supply yang baru.... Amik dengan 2 penimbang berbeza pun tak sama, memang something wrong la..... Tapi, dah rekod dalam buku gitu, kiter nak buat camner?
Misi : Dah tulis, kena la buat prosedure biaser. Tak buat kang salah....

Haaa... Korang tengok. Sekarang aku tau, aku adalah mangsa keadaan.... * still takleh terima berat naik gitu..* Sebab dah tertulis gitu, maka kena la hadap la ape yang tertulis dalam carta alir depa...... huhuhu.

Punyer la banyak doc tue tulis, jenuh aku nunggu. Sampai 1 point, pen pun habis dakwat, nampak cam serius jek masalahnyer.... Tapi, aku masih cam blur2 lagik... Cam ish, kenapa leh jadi cam gini pulak....... Haishhhhhh!

25/9/2012 kena dtg, minum ayaq gulaaa..... 24hb sila berpuasa.... Baikkkklahhhhhh.

Capai buku terus balik.....

Sampai umah Aina tido, perut berkeroncong. Bukak peti ais, ader cheese tat big saiz.... ader mak kisah, belasah makannnnn. Lapoooo. Berat naik..???? Esok kiter diet yek.... pastu layan baring ngan anak.

Bangun balik perut keroncong lagik.... Bukak esbok, ader karipap segera. Goreng, tapi, dalam kepala otak, mau makan cucur udang. mau makan cucur udang... Goreng sikit je la karipap, masak cucur udang pulak.... Makan tanpa ader rasa bersalah....

 2 menu jadi santapan....

Pas makan nak g belek buku pink... Benda biaser setiap kali pas check up, aku mesti belek buku pink.... Tgk ape doc tulis.....

 Sekali terpandang benda nie........


Laaa... Bukan setakat MGTT minggu depan, rupenyer kena pantau BP tuk 2 minggu.... Laaa, apesal la misi tak cakap aper2 pun.... ish.... Rasa nak kuarkan balik aper yg dah makan td... hahaha. Apesal la aku tak perasankan buku pink aku jadi lagu tue.....

Maka, jadual lawatan ke KK adalah penuh...

20/9, 22/9, 24/9, 26/9, 28/9, 30/9 - BP & urine test
25/9 - MGTT
1/10 - Klinik Pakar Hosital Tapah (susulan LSCS)
2/10 - Review BP & MGTT test
11/10 - Monthly check (scan & cucuk apepunakutaktau... Lupa daaa)

Tgh berikir2, biler aku nak ngadap gynae swasta aku pulak.... Nak jumpa baby kecik nie... Lamer tak tgk muka dia.....:)


Semoga semuanya dipermudahkannnnnn.. Aminnnnn..........




07 September 2012

Week 24.....






Alhamdulillah.... Hari nie dah masuk 24 week pun... Sepanjang tempoh tue, tak penah bercerita details pun pasal pregnen kan...? Nauzubillah, malas to the max... hehehe

Syukur sesangat, sepanjang tempoh mengandungkan yang no. 2 nie takde alah....Morning sickness pun takde... Semua berjalan dengan sangat lancar, sampai kekadang aku tak sedo yang aku tengah mengandung. Semua main belasah, makan ke, berjalan ke... Duduk pun main hempas ponggong jek... Siap boleh main aci kejor ngan anak...hihihi

Nak masak pun takde masalah.... pendek kata macam biaser je la.... puasa pun alhamdulillah sgt2, takde masalah. Balik keje jek, singsing lengan terus g dapur, masak untuk berbuka. Jarang sekali beli kat pasar.. Takut tak lalu nak makan. Baik masak simple2 kat umah, tapi makan berselera.

Cumernyer belah malam sikit, badan minta baring. Napas pun sikit cungap2. Tapi maser awal2 pregnen je la.. Maybe sebab menyusukan anak... Keletihan...

Alhamdulillah, Aina masih menyusu badan. Dier refuse nak minum susu fm. Tapi beli juga standby, buat jugak. Tapi, nan hadonyer dier nak minum. Kalo bancuh 2oz tue, suku pun payah nak abih. Sudahnyer dier buat simbah2 atas lantai... kreatif kan....

Bukan takde yang menegur suh berenti menyusu, mcm2 alasan depa bagi. Tapi still teruskan. Tak sampai hati nak wean off lagik... Dan aku rasa aku belum bersedia nak lepaskan dier... waaa.... Rasa cam anak aku tue kecik je lagi. Sok dah bersalin camner la anak aku tue... waaaa..... Taknak dier rasa tersisih lak coz ader adik. Kalo dier nak tandem ngan adik pun, ibu rela melayan.... Sayang sama kamu....

Kerja aje yang sgt beban sikit skang... Hari2 stress memanjang.... Tapi, idak la pulak sampai mc, tak mampu nak kerja. buat jugak la.. Tapi, letih kepala otak...

Check up masih follow sama macam yang lama. Gomen pun pegi, swasta pun pegi.... La nie Klinik Pakar Hospital Tapah pun kena hadap, coz dulu bersalin c-zer dan tak sampai 2 tahun. Jadi, kena la menyerah diri kat sana jugak. Amik semua kemungkinan yang ada, kena pegi banyak tempat pun takpe la.... InsyaAllah, semoga semua dipermudahkan..... Amin.

Nampak macam takde masalah kan pregnen kali nie....? Alhamdulillah. Tapi, yang kat dalam memang takde hal, yang kat luar nie ha, sedikit over... Biaser la tue, sindrom nak dapat adik kot... Mak nyer ok jek, anaknyer pulak yang alah kat luar nie ha... Nasib baik bapak dier tak alah melampo cam anak, kalo tak jenuh mak nak layan.... kihkihkih.


Memang berbeza sikit pengalaman pregnant 1 & 2 nie.... Ada orang kata, maybe lain jantina kot... Scan dah buat, tp kiter tunggu je la apa yang kuar esok... Tak kisah la, laki ke pompuan, janji sihat walafiat... Kalo yg kuar girl, harus bapaknyer dok pujuk2 lagik pas nie... Kalo yg kuar boy, mgkin bapaknyer ambik masa sikit... kihkihkih.

Sambung la lain kali pulak.... Jumpa lain siaran....


MERONTA


Assalamualaikummmmm.....

Belum terlambat nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA untuk semua sahabat blogger... Untuk yang membaca blog nie...(ade ke yek..?) Utk yang tak membaca, harus tak tau aku bagi ucapan, tambah2 lagi udah nak hujung2 syawal nie.....

Pagi nie tetiba hati sangat sangat sangat sangatttttt la meronta untuk mengupdate blog... Perkara yang sangat jarang2 berlaku lately.... Kalo tak memanjang bukak tutup jek blog, coz nak mengupdate idak ber'mood'.. Tetiba mood sangat terserlah pagi nie...

Alhamdulillah.....

Tengah semangat nie, kiter mulakan dengan entry yang ringkas.... Kalo panjang2 kang, semangat hilang entah kemana, apa yang ditulis pun idak difahami.. Mari mencari balik skill dan teknik (cewahhhh...!) menulis dan membaca blog...:D

Adios dulu....
Panjang jodoh, sampai masa, kiter bersiaran lagi.

InsyaAllah.




Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin