30 Disember 2012

Curi masa

Sepatutnya lepas ber'smartphone' nie Ig mudah ler nk update blog. xyah dok ngadap laptop. Tp malangnyer makin sepiiiii pulak jadinyer... mari bg 1 nama tuk gajet nie... lets call it mr. G-sam.... ;)

Sebenarnyer nama jek hak milik sendiri, tp bos besarnyer adalah anak sulung den. Jangan harap la nak tgk g-sam nie dok terletak cantik atas meja kecuali time for charging jek. kalo anak x pegang maka emaknyer cepat2 amik peluang nak guna. Kekadang tue kena minta izin ngan anak nk pakai sekejap.... kedekut sungguh minah tue. hihihi

By the way, aku dh official mother of 2 daughters selepas selamat melahirkan my 2nd adorable princess pd 11.12 ari tue. nanti kiter cerita lain la bab nie...

ok lah.... cukup entry ringkas lg bosan nie... lenkali sambung lg...



01 November 2012

31 Oktober 2012

Konflik 2 klinik gomen...:)


Tajuk adalah mengundang spekulasi...kihkihkih.

Alhamdulillah, udah 32 week. Kelmarin ader check up kat 2 tempat berbeza. Belah pagi di Klinik Pakar Hospital Tapah, petang lak ke Klinik Komuniti Tapah.....

Belah pagi semuanya ok... Takde amik darah pun sbb misi kat sana kata amik sebulan sekali jek. Buat urine test jek, pastu tue melangut tunggu doc. Tunggu sebab doc yang bertugas ader sorang jek... huhuhu. Patient pun takde la ramai sgt, tp kat pakar tue biasernyer dier akan cek details dan kena scan... Maka redho la keadaan itu. Kul 9.45 pg daftar, selesai semua sekali jam 12.45 tghari... saboooooo.

Berat maintain. Sama dengan berat 2 minggu sudah menggunakan timbangan yg sama... 

Scan ok jek. Baby dah pusing dok elok2... Uri masih dibawah tp bukan la bawahhhhhh sungguh. Dier cam dah ketepi sikit dan tidak dok di laluan. Alhamdulillah.

Minta doc manis tue mc, senang lak dpt coz petang ader appointment lain lak....

Belah petang g lak ke KK... Petang ramai gak orang, tp kejap jek coz yg ramai tue baby yg jaundis.

Cek berat kat sini, memang berbeza ngan berat kat Klinik Pakar... Payah yek nak tentukan maner mesin yg betul sebenarnyer.... Nasib badan la... Tapi, yang nyata dier maintain gak sama cam yg lepas menggunakan timbangan yg kat situ pulak. meaning, aku pandai control.. heheheh (perasan..). perbezaan timbangan antara 2 tempat nie, 1 kg...maner 1 betul ntah ler.

Pastu misi sibuk cari result darah... Then aku bagitau la aper jadi pg td.. Mula la misi situ bebel2... kenapa tak amik darah, kalo tetiba hb low camner nak tau. Macam2 la dier suarakan, aku senyum jek. Tadah tangan untuk diambil darah....

Kesimpulannya, semua ok. Hb pun udah naik ke 11.2 dr 10.9.. Alhamdulillah. BP pun cantik jek. Semoga semuanya berjalan lancar sampai ke akhirnya. Ari sabtu nie, nak ngadap ke gynae kt Ar Ridzuan pulak.... harap2 takde perbezaan pendapat yg melampau2 dr gomen. Kalo tak pening kepala mak nak percaya yg maner satu .....:)



30 Oktober 2012

Random Raya


Selamat hari raya.... dh lebih tempoh ke? Belum kan, leh lg nak ucap raya kot...:)

Raya aku, jgn ditanyer, takde kemana. Dok umah jek. Lebih malang, kesihatan adalah tidak mengizinkan... huhuhu.

Malam raya balik umah in law... Kat umah, mak beraya sorang2. Adik2 semua ari jumaat baru balik. Ari Sabtu baru cukup lengkap 1 family coz korban kat taman tue buat ari sabtu. Tue yg semua balik umah mertua dulu.

Aku kt kampung, mentidokan diri coz sakit kepala. Mr. K sibuk berkorban kat surau. Mak syok jek bergolek2 atas katil. Malam tue kami makan kt resthouse, dah malas nak masak. Dan disitu la bermula nya kesihatan aku yg makin tidak membantu. Redha...

Malam tue aku tak leh tido, jadi layan game sampai kul1 pg. Pastu cuba nak rehatkan diri coz sgt tidak selesa. Tapi, mata tak mahu lelap langsung. Perut udah rasa tak selesa. Aina dok nak nenen jek, tp aku layan jek, malas nak bagi dier nangis.

Ntah camner kul 3 lebih aku muntah.. Kosong perut terus... Pas tu siap la memulas2 ngan berdesup2 sendawa keluar angin.. Tp lepas tue leh la lena sekejap. Dekat2 kul 5 pg, terjaga balik coz udah ceri beri pulak.... huhuhu..3,4 kali kuar masuk toilet.

Lebih malang, Aina turut termuntah atas katil... Dan pagi tue dier cirit jugak. tp sekali jek. Terkena badi ibu dier la tue..... Sian anak ibu, tp dier maintain happy + lasak.

Pagi tue baru aku balik umah, tue pun lepas Mr. K selesai bawak maknyer ke hospital sebab sesak napas pagi tue... Pagi yang dh nak masuk tengahari.... Tapi, balik umah aku flat. Tido jek. Deme g surau pun aku tak pegi, suh bawak Aina sekali. Aku tertido lepas minum air garam....

Dah malam baru ok sikit....

Ari Ahad lak, kengkonon merancang nak g Cameron ngan family, tp biler Mr. K kata jalan adalah sesak. Cancel... Dok umah layan Hantu Kapcai. Jangan tanyer syok ke tidak, tak dpt nak kosentret... hehehe

Petang biler semua dah balik, ajak Mr. K g Tesco Kampar. Mencari aper yg patut..

Nauzubillah, jalan jem bagai nak mampusssss..... Tak penah keta berderet depan umah aku menyampaikan ke Batu 3. Tapi ari te mmg traffic sgt teruk, sian depa yg nak balik jauh2. Kitaorg nasib baik la bertentangan arus, kalo tak kompom patah balik...

Kisah di Tesco.....




Terkedu aku.... Cepat betul kamu belajar nak... :)

Balik tue, nak taknak kami kena gak hadap jalan2 yg jem td.. Tapi, Mr. K memang kaki cilok jalan pintas... ader jek jalan pintas kami. Jadi selamat sampai Tapah dengan lancar, tapi jauh sikit la. Ingat nak carik makan kat kedai jek, udah malas nak masak. Sekali semua kedai penuh dan dah habis makanan. huhuhu.

2,3 kedai gak pusing, penyudahnyer aku balik umah, buat nasi goreng jek... Makann. Jangan banyak bunyik... hehehe.

Begitu ler raya kami yg tak seberapa.




24 Oktober 2012

Bergumbira di Taman Permainan


Aina, kalo dibawa ke Taman permainan memang la sakan habis syok nyer... Lalu lalang kat sini pun dah menunjukkan tanda2 kegembiraan, apatah lagi kalo ibu bawak main...:)

Maser nie kecik lagik... Muka serius jek... Ngape aku tgk anak aku nie cam debab jek yek....? hehehe. Skang nie dh kurussss sikit.


Nie maser umur setahun.. Pagi sambut besday, ptg bawak jenjalan.... Muka ada senyummmmmm......


Nie gamba petang semalam..... Muka ada sengihhhh....hahaha


Lately nie kan hujan, memang jarang ler dier nyinggah ke sini. Tapi petang semalam, ari elok cerah. Ibu decided bawak Aina gi taman jap... Bagi hati anak sedikit gumbiraaa... Bukan susah nak gumbirakan hati anak, bila anak gumbira, ibu pun senang hati.

Balik keje semalam, amik Aina kat Kg. Raya. Dalam keta ibu sembang ngan Aina...

Ibu : Aina, nak main taman. Hari elok nie...
Aina : Nak... Nak main taman.. Nak? (memang percakapan dier kebanyakannya berakhir dengan persoalan...)
Ibu : Jom main buai kejap. Lari2 ibu tak larat.
Aina : ok....

Sampai kat sana, parking. Dalam keta mulut dah bising...
"Yea! Yea! Main taman"

Sampai kat taman, sambil memanjat tangga taman tue, dier gelak ngekek2.... Larik2 ke buai sambil gelak ngekek2... Oh! anak ibu yang gumbira. Ader org kat situ tgk Aina gelak jek... hehehe

Sampai kat buai, sambil pegang buai, mulut still tak diam...

"Sonok nyeeeeeee..." Ulang banyak kali... kihkihkih.

Aku buaikan kejap.. Punyer la seronok dier.
Gelak tak hilang lagik. Kejap2 kang nyanyi lagi buai laju-laju... hahaha.
Senang hati ibu tgk kamu gembira nak...

Tapi, biler ajak balik memang payah.... Sian dier...



23 Oktober 2012

Tidurkan Anak


Benda yang paling susah buat masa nie dalam membesarkan Aina adalah NAK TIDURKAN DIER....

MasyaALLAH, boleh hilang sabar dibuatnyer. Bertambah2 time skang nie. Ngan perut yg dah memboyot, badan yg dah letih... Belum kira dier bergayut menyusu lagi.... Kalo dtg time gian nyer, memang kejap2 terjaga nak n*n*n....

Ini bukan rungutan. Ini adalah luahan perasaan dr seorang ibu. Walau penat camner pun, letih camner pun, tetap la jugak melayan anak nak tido. Cuma kekadang tue, kesabaran diluar kawalan.... Tapi, Aina kena marah pun buat tak reti jek... hahaaha.

Sori ye sayang, bukan niat ibu nak marah kamu.... Ibu letih + stress... hehehe. Tapi, ibu tetap sayang Aina tau. Ibu redha jek ngan jadual tido Aina tue...

Kalau Aina tertido jam 11 malam tue, satu keajaiban la tue. Maybe tue dh terlampau letih la tue. Jadual tido dier selalunyer lepas kul 11.30 mlm membawa ke pukul 2 pg.... Kekadang dh lewat sgt, ibu & abah biarkan jek dier buat hal sendiri. Kami tido jek.

Dalam keadaan gelap, memang dier takkan bangun berjalan coz dier tue penakut. Tapi, mulutnya tak renti la membebel. Kejap2 kang menjerit. Kejap2 kang kejutkan ibu dan abah suh layan dier. Asalkan dier tak menangis, kami biarkan sampai dier tertido.

Jangan la dier tertido sebelum kul 11 malam... Memang dier akan terjaga balik 1 jam lepas tue, dan mula la susah nak tido.

Nie tadi, dier tertido kul 10 mlm... Baik punyer ibu setting... Tutup lampu, kasi gelap, tv kasi slow, tmt tido kasi selesa, punyer la taknak Aina terjaga balik. Tapi, belum kul 11 mlm dier dh terjaga. Masak la ibu nak melayan....

La nie, baru dapat tidokan dier selepas 1 jam berjuang... hehehe. Sampai biler la waktu tido kamu gini nak. Esok ibu dalam pantang, leh la kamu tlg jaga adik yek kalo adik jaga malam2... hahaha.




19 Oktober 2012

30 week....

Salam...

Kalo ikutkan udah masuk 30 week.... Tapi, 1 hape pun xde buat persiapan. Nama anak pun takde sibuk nak carik.... Mentang2 anak no. 2, maka leh berilek2 ke? Kengkonon dh ader experience, takyah nak sibuk2.. Ish..! Tak Patut.

Kena on panic button agar tak terleka ngan kehidupan harian, sampai lupa dgn perkara penting yang bakal berlaku.. hihihi.

Tadi baru habis check up kat KK kesihatan Ari Isnin lepas, kat Klinik Pakar, Hospital Tapah. Minggu lepas kat Ar-Ridzuan, Ipoh. Semua mak sapu bersih.... hahaha. Tamak kah itu...????

Alhamdullillah, semuanya ok. Berat yang dulu aku dok hebohkan memang takde kena mengena ngan masalah lain, just masalah aku sendiri yg kuat makan minggu tue. Kompommmm. Result minum air gula ari tue pun dh ader, semuanya normal. Kan...! Aku tau dah, i know my body very well.... Hahaha. Berlagak. Buat masa nie ok la, lepas nie jgn la tetiba kena masalah2 lain lak.

Skang dh kena check 2 minggu sekali. Yang pakar 2 minggu sekali kena check. Yang kat swasta, dulu 2 bulan sekali, skang dh kena dtg sebulan sekali.... Jadi, masa skang semakin singkat.. Eh..! masa tue sama jek, 24 jam jugak, takde singkat pun. Masa aku je la semakin singkat.

Kerja2 opis kena disettlekan sikit2. Maner yg penting jgn bar pending utk orang lain cover. Sendiri kena buat. Alhamdulillah, opis nak amik staf ganti tuk aku start bulan !! kalo boleh. Ader maser 1 bulan lebih sebelum aku handover keje pada dier. Staf yg sedia ada tak sanggup nak take over keje aku sebab terlampau banyak.. hahahaha. Tak tau ler keje sementara ke atau keje terus jek staf gantian tue nanti...... Erk..!!! hehehe

Yang dirumah pun kena buat persediaan. Bilik bawah tue nak dikemas untuk 'permaustatin' ibu dan anak esok... Skang nie memang berterabur. Tak tersusun... Mr. K, asyik la sibuk ngan keje. Bininyer tak mampu nak angkat brg sorang2, kena tunggu dier gak. huhuhu.

Adoiii....!

Berbalik pada cerita check up.....:)

Nie gambo scan maser kat Ar-Ridzuan. Dier terangkan satu2. Ape benda yg dier ukur, aper benda itu, aper benda ini.. Semua dier cakap. Kalo kat klinik pakar, Hospital Tapah, jgn harap la dier nak terang satu2. Dier scan secara syok sendiri... hehehe. Yang dier tunjuk kat aku cuma, denyutan jantung baby. Pastu dier tarik balik screen, dah tak dpt mak nak tengok anak sendiri dalam perut...:(. Kalo kat gynae kat Ipoh tue, sampai aku dah tak tau nak tanyer aper... hehehe.


Kalo ikut gambo nie, baby kat dalam melintang. Dok kata ader maser lagik utk dier pusing.

"Anak ibu yang baik, nanti pusing2 sampai betul2 duduknyer yek.. Takmo lintang-lintang..."

Uri masih dibawah. Harap2 sgt uri leh naik sikit pun jadi la.... Aku tanyer misi, bab uri nie leh ke naik, kata misi memang payah sikit dah ujung2 nie. Adoi, kalo leh nak cuba normal, kalo tak kiter kuar tingkap jugak la. Tak kisah ler, asalkan semuanya selamat sudahhhh... Amin.





13 Oktober 2012

Secawan kopiiii.....


Begini la nasib ibu mengandung... Sekali terjaga di tengah malam, memang la payah nak lena balik..... Maka, mari melayan perasaan..

Actually, aku dah tertido td masa nak tidokan aina, tp malangnyer Aina tak juga tido, maknyer pulak yang over. Abah aina balik dr main badminton, dier take over jaga dan tidokan Aina... Tapi, maner mau Aina tido selagi tak dapat candu dr ibu....

Lagi pun Aina bukan nyer jenis tido awal. Paling awal mata dier leh lelap adalah 11 ke atas.... Kalo tidak jangan harap. Kalo tidokan dier jam 10 malam, 1 jam lepas tue dier akan terjaga....:(. Terpaksa mak layan sampai jam 2 pagi pulak lepas tue...

Hari nie, ntah dr maner dpt 'kuasa' kul 1 pg pun lom ader tanda2 nak tido.... terpaksa la ibu bangun dan amik alih tugas.... Banyak benda kena adjust, lampu kasi lagi malap... tv kasi tutup. Sesunyi dan segelap yang boleh la.... Akhirnya tido jugak td....

Anak dah tido, mak pulak mata terbuntang takmo lelap.... Masuk dapur, masak air bancuh kopi... Lantak la tak tido sampai kul 4 pg pun. Esok cuti.... Amik roti, sapu mentega, tabur gula.... Habis 4 keping.... Ntah ler aper nak jadi....

Skang, jam 2.30 pg, baik punyer layan blog.... Tapi banyak maner beno la blog yang ber update since hujung minggu... Penyudahnya, update la blog sendiri...;p

Niat dihati lepas nie, nak ngadap kerja opis yang bertambun aku bawak balik nak diselesaikan... Skang tak leh bertangguh. Maner yg boleh disettlekan maka kena la buat dulu.. Esok kalo terbersalin awal, takde la menyusahkan orang lain, & diri sendiri.....:)




12 Oktober 2012

Boleh diharap....

Anak dara memang la sepatutnya boleh diharapkan..... Harap bukan boleh diharap masa kecik jek, udah beso pun sama jugak boleh diharap harapannya... (berbelit2...paham dok...?)


Mengopek Ikan bilis.....

Mengopek petai....


Menyapu sampah......

Bab nyapu sampah tue, memang la selalu jadi bahan dier. Asyik la mengaco ibu. Pantang kiter pegang penyapu, dier sibuk la keliling rumah ngan penyapu.

Time nak mengopek ikan bilis pun sama jugak... Menyibuk..
"aina, nak jugak. Nak ikan bilishhh...."

Tapi ngopek petai tue, cam tak percaya jek dier mampu buat. Abahnyer la, ngajak anak sama ngopek petai. Ingatkan anak tak pandai, sekali ko, sebijik2 dier kuarkan.. Terkujat abahnyer...:).

Tapi, biaser bertahan la utk 5 minit kot utk keje2 yang dok diam mengadap camtu. Lelama boring....

Kalo suh amik pampers, amik baju ke, amik remote ke, laju jek dier ikut. Pampers yang kotor dh pakai, sendiri jek terus pegang nak buang. Tapi, kalo ralit tgk tv kena la suruh, insyaAllah dier buat. Kalo ader air tumpah, tau jek dier maner nak amik kain kotor dan lap. Biasernyer dier pegi kat bakul baju kotor jek, amik kain kt situ.

Yang nie pun kira boleh diharap jugak......... boleh diharap MENYEPAHkan umah.....
Nangis mak.....:(.
Tapi, aku angggap aina anak normal la biler aktif dalam 'kerja-kerja' beliau... hahaha....








10 Oktober 2012

Mabuk


Salam.... Adios....!!!

Skang nie mak dh cukup redho dengan pergerakan blog yg sgt slow.... Terimalah keadaan tuan punya blog yang sangat tidak 'produktif' dlm hal ehwal blog.... Walaupun hakikatnyer, setiap kali sesuatu terjadi, dalam kepala dah terbayang tajuk entry dan bayangan karangan yg bakal di buat.. Tapi, semuanya hilang dengan sekali kunyah jek... hahaha.

Berangan jek lebih nak jadikan blog kembali ceria, tapi, angan2 tinggal angan2 jek... Takpe, berangan la banyak2, bukan kena bayo pun, FREE...!!!!...;-p

Skang nie rasa cam badan tak berapa nak sihat sangat. Eh..! bukan tak sihat la, sihat jek. Tapi, macam tak berapa nak sedap.... Camner nk cakap yek... korang paham tak..? (Mcm ader orang baca lak...hihihi.). Xpe ler, janji aku paham....

Rasa nie sama jek cam 'perasaan' masa 1st trimester mengandungkan Aina. Cam ala2 mabuk... Tak larat nak buat per2... Biler rasa tue datang cam nak baring atas lantai, depang tangan, kangkang kaki, pejam mata.... takyah buat aper2....  Dedulu masa ngandungkan yang sulung, rasa tue datang masa awal2 pregnen, masuk 4 bulan cam gitu hilang la rasa tue. Ubatnyer tido & minyak cap kapak jek. Amik sehelai sapu tangan, ikat salah satu bucu, then tuang minyak cap kapak banyak2 kat situ. Hangkut la kulu kilir sambil cium bahagian tue... Ramai yang tegur tabiat gitu....

Skang nie rasa 'mabuk' yang sama datang... Dah masuk 7 bulan baru muncul. masa awal pregnen tue berlagak seronok coz takde mabuk-mabuk... Kuat sangat rupenyer. Skang, amik ko... hujung2 dier bagi rasa tue balik. Biler terasa teramat tdk sedap badan tue, mula mencari minyak cap kapak. Malangnyer tak jumpa, last2 sekali lupa pasal 'ubat' mujarab tue dah.... Esoknyer, biler dtg balik rasa tue, mula la ingat balik kat minyak ajaib tue.. Tapi, still malas nak mencari di kedai. Sampai sudah la, tak berminyak... kihkihkih.

Mak redho je la dengan keadaan nie.....

Skang dah masuk 29 week... Barang bayi aper pun tak siap lagik... patutnyer beg baby ngan mak baby dah de dalam keta. dah kena hangkut kulu kilir, kot2 tetiba kena check in kat maner2 spital, senang.. Tapi, mintak dijauhkan la, biar cukup 'haul' nyer baru la leh g spital.

Ok, dah kena panik kot coz barang tak siap lagik..... Lain kali la sambung balik.
Nak g panik ngan Mr. K..... hahaha





21 September 2012

Post Mortem


Alhamdulillah.....
Baru lepas membedal mentekedarah menjamah KFC.... Tue pun sebenarnyer teringin nak minum float, tapi frust coz kat KFC sini takde float. kecewa mak tau... Kena carik kat tmt lain la pulak..... Kat Slim River nie, satu2nyer kedai fastfood adalah KFC, tue pun baru jek bukak sebulan yang lepas.....

aku sebenarnyer tak pueh hati lagik pasal per la berat aku naik mencanak... huhuhu. Aku pun menung2 pikir... Kenang2 kan aper yang aku mentekedarah makan sampai jadi lagu tue... Meh aku story mory sikit...

Tak yah jauh la, aku ambik seminggu sebelum je cukup la...

Khamis
Pagi : Nasi lemak kongsi ngan Aina
tengahari : aku makan aper yek? Aku masak, tapi tak makan coz ader jemputan open house PUSPANITA
Open house : Soto, tepung bungkus, lemang (1 ketul jek pun), rendang
Malam : Nasi, ikan, sayur

Jumaat
Pagi : Open house kat opis lak. Nasi impit, kuah kacang, rendang, kuih muih. Minum teh tarik bergelas2... huhuhu
Tengahari : Makan burger KFC jek + cheezy wedges.... muahaha
Malam : Nasi lauk takingat.

Sabtu 
Pagi : Bihun goreng singapore....
Tengahari : makan kenduri. 2 buah rumah yek, bukan 1. umah pertama jek makan nasi, umah kedua makan kuih muih jek...
Petang : Makan laksam & nasi berlaukkan ikan goreng + sambal tempoyak (xleh tolak la kalo tempoyak...huhuhu)
Malam : Makan nasi lauk takingat. G umah kak long tido sana.

Ahad
Pagi : Makan nasi goreng
Kul 11 lbh aku makan aiskrim 2 gelas, kongsi ngan aina
Tengahari : nasi ngan pelbagai lauk
Petang : Makan mee goreng kat umah kak wani 2 pinggan, kongsi ngan aina....:)
Malam : Nasi dgn lauk takingat..

Isnin
Pagi : Nasi lemak. Pastu gerak umah iwan utk sesi makan2 lagi. Dalam keta mengunyap biskut choc fudge..
Tengahari : Nasi ayam & sheperd pai (betul ke eja ntah..) kat umah iwan.
Petang : Steamboat kat umah ija pulak
Malam : KFC dibelanja oleh padil....

Selasa 
Pagi : kueh tiaw goreng
tengahari : nasik dan lauk pauk....
Benonyer mase nie aku kenyang. Tapi, aku makan jugak coz besoknyer nak check up, aku takut HB pulak jatuh nanti. Sekali maser check up tue dier tak amik HB... Baik aku takyah makannnnn.... hahaha
Malam : Nasi + kurma ayam...

Rabu
Pagi : ala2 western... telur, fries, hotdog, baked bean, roti
Petang : CHECK UP!

No doubt...!!!!!
skang aku terima la kenyataan kenaikan itu. Tapi, aku bet next check up mesti berat aku turun balik 0.5kg - 1 kg. Kompom punyer la. Sbb mengadap bulan raya ari tue kot, badan aku naik giler...

Harap2 itu cumer kenaikan berat biaser jek. Takde kena mengena dengan kenaikan gula atau benda2 lain dalam badan..

AMINNNNNN. *meh tadah tangan sama2 aminkan doa aku...*
TQ...:)




20 September 2012

Cengkodok Check Up


Seminggu blog sepi balik... Last week ade WW, tue pun sbb schedule post, kalo tak, harus senyap menyepi jugak... Takpe ta, take it easy....:)

Semalam adalah hari check up kat KK.... Skang dh banyak sgt check up, kena ingat satu2....:)

Selalunyer pegi check belah pagi, tapi sebab komitmen keje yang melampau banyak skang, aku adjust pegi ke petang... Pagi nak settlekan benda lain dulu..... *mata menjeling fail yg berderet atas meja*.... Kul 3 baru nak gerak dari opis.... kira lambat dah tue....

Cam biasa, amik nombor, terus ngadap misi, timbang berat.... Misi pakai timbang jenis lama tue, yg pakai pemberat.......

Ha..! kat sini la semuanya bermula......

Sekali amik kau 84.5kg..... tambah 4.5kg dr last check up... OMG!!!! Aku sendiri terkejut.. Makan rasa cam biasa... Takde lak terlampau menyelerakan, tp aku notice 2 minggu terakhir tue memang penuh ngan kenduri kawin & open house... 3 hari cuti sebelum tue pun, memang sepenuh2 jadual makan jek....

Misi mula menjalankan tugas2 sepatutnyer biler jd gitu....

"Jumpa doc la ari nie kak..?" Ish, ingatkan ok la.. Takde per, takyah jumpa doc.... Tapi aku nie cam blur skit, terkejut pun ye, berat jadi cam gitu.

"Ngape kena jumpa doc misi, saya takde masalah pun..." hahaha... tetiba mengaku takde masalah.

"tue berat naik banyak sgt..."... oooo. baru aku paham. Aiyokkkkk!

Sebelum jumpa doc, misi tue tak puas hati juga, ajak timbang jarum lak. Takut timbang pemberat tue tak betul....

Result : 83.5 kg.... kan aku cakap, maner der banyak naik, sikit jek... hahaha. Tp, itu consider masih tinggi yek kengkawan.... huhuhu. Ikutkan normal sepatutnyer naik dlm lbh kurang 2 kg jek, kalo lebih tue tak normal namanyer.... Padahal sebelum nie nak naik 1 kg pun payah. Bulan nie naik, bulan depan turun balik 0.5 kg... takde penah naik mencecah 2 kg pun... sama la masa mengandungkan Aina, tue pasal la aku konpiden aku nie ok2 jek.... *terlebih konpiden pun tak bagus jugak kannnn....*

Masuk bilik doc pulak, ayat pertama nyer sungguh dramatic...

"Puan, mengape puan? Selera makan menjadi-jadi sekarang.... Berat naik mendadak nie. Kita potong perut buang lemak yang banyak tue boleh...?" 

Ayat terakhir adalah sgt tidak syok didengar... hahaha. Aku speechless. Diam membantu, sambil senyum2 dengan harapan doc tak suruh minum air gula lagi.... Tapi, harapan tipis. Sila pilih tarikh untuk next MGTT test..... Adoyai...!

Ok, mak redho jek... Sambil tunggu doc mengisikan buku pink aku tue, dengo dier nyembang ngan misi.. Depa sembang cam takde patient dalam tue ok.... Lepas satu2... kejap2 kang gosip bab doc lain... hahaha. Lawak lak. Aku tercongok jek kat kerusi tue, deme nampak ke idak....?

Tapi, bab penimbang yang aku curious nie....

Misi : Saya rasa penimbang tue rosak la doc... Hari nie semua kes yang dtg kebanyakannyer semua berat naik mendadak....
Doc : Dah tau rosak, kena la supply yang baru.... Amik dengan 2 penimbang berbeza pun tak sama, memang something wrong la..... Tapi, dah rekod dalam buku gitu, kiter nak buat camner?
Misi : Dah tulis, kena la buat prosedure biaser. Tak buat kang salah....

Haaa... Korang tengok. Sekarang aku tau, aku adalah mangsa keadaan.... * still takleh terima berat naik gitu..* Sebab dah tertulis gitu, maka kena la hadap la ape yang tertulis dalam carta alir depa...... huhuhu.

Punyer la banyak doc tue tulis, jenuh aku nunggu. Sampai 1 point, pen pun habis dakwat, nampak cam serius jek masalahnyer.... Tapi, aku masih cam blur2 lagik... Cam ish, kenapa leh jadi cam gini pulak....... Haishhhhhh!

25/9/2012 kena dtg, minum ayaq gulaaa..... 24hb sila berpuasa.... Baikkkklahhhhhh.

Capai buku terus balik.....

Sampai umah Aina tido, perut berkeroncong. Bukak peti ais, ader cheese tat big saiz.... ader mak kisah, belasah makannnnn. Lapoooo. Berat naik..???? Esok kiter diet yek.... pastu layan baring ngan anak.

Bangun balik perut keroncong lagik.... Bukak esbok, ader karipap segera. Goreng, tapi, dalam kepala otak, mau makan cucur udang. mau makan cucur udang... Goreng sikit je la karipap, masak cucur udang pulak.... Makan tanpa ader rasa bersalah....

 2 menu jadi santapan....

Pas makan nak g belek buku pink... Benda biaser setiap kali pas check up, aku mesti belek buku pink.... Tgk ape doc tulis.....

 Sekali terpandang benda nie........


Laaa... Bukan setakat MGTT minggu depan, rupenyer kena pantau BP tuk 2 minggu.... Laaa, apesal la misi tak cakap aper2 pun.... ish.... Rasa nak kuarkan balik aper yg dah makan td... hahaha. Apesal la aku tak perasankan buku pink aku jadi lagu tue.....

Maka, jadual lawatan ke KK adalah penuh...

20/9, 22/9, 24/9, 26/9, 28/9, 30/9 - BP & urine test
25/9 - MGTT
1/10 - Klinik Pakar Hosital Tapah (susulan LSCS)
2/10 - Review BP & MGTT test
11/10 - Monthly check (scan & cucuk apepunakutaktau... Lupa daaa)

Tgh berikir2, biler aku nak ngadap gynae swasta aku pulak.... Nak jumpa baby kecik nie... Lamer tak tgk muka dia.....:)


Semoga semuanya dipermudahkannnnnn.. Aminnnnn..........




07 September 2012

Week 24.....






Alhamdulillah.... Hari nie dah masuk 24 week pun... Sepanjang tempoh tue, tak penah bercerita details pun pasal pregnen kan...? Nauzubillah, malas to the max... hehehe

Syukur sesangat, sepanjang tempoh mengandungkan yang no. 2 nie takde alah....Morning sickness pun takde... Semua berjalan dengan sangat lancar, sampai kekadang aku tak sedo yang aku tengah mengandung. Semua main belasah, makan ke, berjalan ke... Duduk pun main hempas ponggong jek... Siap boleh main aci kejor ngan anak...hihihi

Nak masak pun takde masalah.... pendek kata macam biaser je la.... puasa pun alhamdulillah sgt2, takde masalah. Balik keje jek, singsing lengan terus g dapur, masak untuk berbuka. Jarang sekali beli kat pasar.. Takut tak lalu nak makan. Baik masak simple2 kat umah, tapi makan berselera.

Cumernyer belah malam sikit, badan minta baring. Napas pun sikit cungap2. Tapi maser awal2 pregnen je la.. Maybe sebab menyusukan anak... Keletihan...

Alhamdulillah, Aina masih menyusu badan. Dier refuse nak minum susu fm. Tapi beli juga standby, buat jugak. Tapi, nan hadonyer dier nak minum. Kalo bancuh 2oz tue, suku pun payah nak abih. Sudahnyer dier buat simbah2 atas lantai... kreatif kan....

Bukan takde yang menegur suh berenti menyusu, mcm2 alasan depa bagi. Tapi still teruskan. Tak sampai hati nak wean off lagik... Dan aku rasa aku belum bersedia nak lepaskan dier... waaa.... Rasa cam anak aku tue kecik je lagi. Sok dah bersalin camner la anak aku tue... waaaa..... Taknak dier rasa tersisih lak coz ader adik. Kalo dier nak tandem ngan adik pun, ibu rela melayan.... Sayang sama kamu....

Kerja aje yang sgt beban sikit skang... Hari2 stress memanjang.... Tapi, idak la pulak sampai mc, tak mampu nak kerja. buat jugak la.. Tapi, letih kepala otak...

Check up masih follow sama macam yang lama. Gomen pun pegi, swasta pun pegi.... La nie Klinik Pakar Hospital Tapah pun kena hadap, coz dulu bersalin c-zer dan tak sampai 2 tahun. Jadi, kena la menyerah diri kat sana jugak. Amik semua kemungkinan yang ada, kena pegi banyak tempat pun takpe la.... InsyaAllah, semoga semua dipermudahkan..... Amin.

Nampak macam takde masalah kan pregnen kali nie....? Alhamdulillah. Tapi, yang kat dalam memang takde hal, yang kat luar nie ha, sedikit over... Biaser la tue, sindrom nak dapat adik kot... Mak nyer ok jek, anaknyer pulak yang alah kat luar nie ha... Nasib baik bapak dier tak alah melampo cam anak, kalo tak jenuh mak nak layan.... kihkihkih.


Memang berbeza sikit pengalaman pregnant 1 & 2 nie.... Ada orang kata, maybe lain jantina kot... Scan dah buat, tp kiter tunggu je la apa yang kuar esok... Tak kisah la, laki ke pompuan, janji sihat walafiat... Kalo yg kuar girl, harus bapaknyer dok pujuk2 lagik pas nie... Kalo yg kuar boy, mgkin bapaknyer ambik masa sikit... kihkihkih.

Sambung la lain kali pulak.... Jumpa lain siaran....


MERONTA


Assalamualaikummmmm.....

Belum terlambat nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA untuk semua sahabat blogger... Untuk yang membaca blog nie...(ade ke yek..?) Utk yang tak membaca, harus tak tau aku bagi ucapan, tambah2 lagi udah nak hujung2 syawal nie.....

Pagi nie tetiba hati sangat sangat sangat sangatttttt la meronta untuk mengupdate blog... Perkara yang sangat jarang2 berlaku lately.... Kalo tak memanjang bukak tutup jek blog, coz nak mengupdate idak ber'mood'.. Tetiba mood sangat terserlah pagi nie...

Alhamdulillah.....

Tengah semangat nie, kiter mulakan dengan entry yang ringkas.... Kalo panjang2 kang, semangat hilang entah kemana, apa yang ditulis pun idak difahami.. Mari mencari balik skill dan teknik (cewahhhh...!) menulis dan membaca blog...:D

Adios dulu....
Panjang jodoh, sampai masa, kiter bersiaran lagi.

InsyaAllah.




25 Julai 2012

Ramadhan ke-5


Assalamualaikummmmmmm....! Tak jawab dosa..... hehehe

Ader kah lagik orang2 yg dok menjenguk blog yang kesepian dan kegersangan nie... huhuhu. Susah betul nak dapatkan mood blogging. Idak ler sibuk maner pun, sesekali jek tetiba tak cukup tangan...

Anyway, SELAMAT BERPUASA yek semua.. Dah 5 Ramadhan baru sibuk nak wish. Aje yang poyo... hahaha.

Alhamdulillah, diberi kekuatan dan kesihatan yang baik sepanjang 5 hari puase nie.. Mampu tuk menjalankan kerja pejabat + kerja umah... Moga bertahan sampai la hujung ramadhan nanti.. kot2 la boleh puase penuh... Amin.

Udah 5 hari ramadhan nie, kurang sikit pembaziran... Hari2 dok masak kat umah. Maleh nak memenatkan kaki dan menambahkan nafsu kat makanan2 di param yg belum tentu ape ke rasanyer nanti....

1 Ramadhan : Berbuka umah mertua... datang betul2 dh nak berbuka.. Baik tak saya... hihihi.
Tapi ader jek bawak rendang ayam + kuih buah melaka.... Aje yang kuang ajo kalo datang tak bawak ape2...

2 Ramadhan : umah mertua jugak... Mak mertua yg masak, den cuma tlg goreng ikan jek.. Baik tak saya...?? hahaha. Tp, Mr. K, ajak gak pegi param.. Membeli itu ini, yg ends up sgt menduka citakan dr segi rasanya... Kan aku dh bilangg....

3 ramadhan : Balik pejabat terus sinsing lengan, masuk dapoo, masakkkkk... Asam pedas melaka, tumis kobis panjang & telur dadar + cucuq ikan bilis.. Mr. K beli kuih kat Param, 2 hnggit belinyer pun tak habihhh.. Ish. Camno tue.

4 Ramadhan : Nie disajikan lauk di hari ke-4 yg sempat disnap... hari2 lain terlupa daaa....:)
kan goreng, sambal tumis udang & sayur lemak kobis + karot... Kuih..??? Nan hado... Kurangkan pembaziran. :D



5 Ramadhan : Masih mengekalkan kerajinan memasak.. Entah sampai biler yek bertahan semangat rajn nie...
Menu ari nie Ayam masak kicap, sup cendawan & ikan goreng.... Kuih...???? Sekali lg nan hado... kihkihkih.

Lauk yg dimasak tuk berbuka memang ngam2 adjust utk berbuka jek... Sahur kiter masak lain lak... Masak yg simple2 jek, telur ka, sardin ka, ikan bilis ka... tgk maner yg dan ler. Semua tuk membangkitkan selera makan fresh2... Maklum la ibu ngandung nie kekadang ngengada tekaknyer... hehehe.

Esok ntah ape pulak yg jadi...:)




27 Jun 2012

WW : Rutin Harian



Oppsss... Pagi nie belum telan lagik. Lupa daaa...


Notakaki : yg hijo tak masuk mulut yek...:p



31 Mei 2012

Merawat Hati....


YES..! Hati aku tengah sakit...

Macam2 perasaan ader frust, marah, kecewa, panasssss.... 1 hari, 1000 rasa.

Frust, kecewa biler penat lelah tak dipandang.. Tiada harga. Udah macam kuli aje, tp reward yg sangat mendukacitakan... Aku tahu dimana letaknyer performance dan prestasi diri.. Tapi, hakikatnyer ia tidak seperti yang diharapkan. Ia dinilai dengan sangat sadisssssss.... Semoga Allah Permurahkan rezeki ku dilain masa.. Bukan rezeki aku buat masa nie, but... frankly speaking, its hurtttttsss. Deeply disappointed.... *cryinginside*

Marah, panas.... berurusan dengan manusia yang ish... payah nak cakap.. Kalo mlut celuoar kang takut lak terkena batang idung sendiri. Tapi memang la panasss hati....

So, rawat hati dengan ini......


Tapi, makan la banyak maner pun. tak mampu menutup kekecewaan hati. Menangis di dalam hati je la..... Sesungguhnya itu je rezeki yang ditentukan oleh Allah untuk aku buat maser nie..... Mungkin akan dimewahkan dengan rezeki yang lain.....

Aku REDHA....!!!!!



Perjalanan menuju Ilahi


Alhamdulillah..... 3 orang family member aku sedang menunaikan umrah. Rezeki datang memanggil depa. Biler la pulak ader rezeki aku pulak. InsyaALLAH.....

Mak, walaupun baru balik dr haji, alhamdulillah diberi peluang lagik untuk menjejak kaki ke tanah suci. Mak diiringi abah ngan fadil, adik bongsu ku...

Kami sekeluarga menghantar semua ke KLIA. Flight kul 3 ptg. Tapi kena berkumpul kul 12 tghari tuk urusan check in oleh agen. Agent yang adik amik (coz dier yg uruskan semua), Nur Travel kot (aku tak ingat nama penuhnyer), member dier punyer family bisness. Based kat Segamat.. Nampak mcm semuanyer berjalan lancar dengan agen nie. Harap2 sepanjang perjalanan urusan dengan agen ini dipermudahkan...

Mak ngan fadil bergambar ngan kitaorg.. Eh..! Kitaorg yg bergambar ngan mak & fadil..:).. Abah ntah ke mana menghilang...


Lambaian terakhir sebelum hilang dalam kawasan check in... Semoga dipermudahkan urusan dan perjalanan mereka. Selamat pergi dan selamat kembali. Amin... Doakan kami2 di sini juga......



14 hari berada kat sana. 29hb Mei berangkat, InsyaAllah akan selamat pulang pada 11h Jun....


Bertemu lagi...


Alhamdulillah....

Bersyukur kerna masih berdaya menulis kat sini...

Penat tgk template lama, kiter kasi tukar template baru sikit. Sesaje mencari motivasi menulis yang tenggelam timbul.. Tak tau ler pulak berapa lama bertahan nyer mood nie... Harap diberi kekuatan dan kerajinan.

cukup dulu setakat ini... nanti dicoretkan lagik di lain entry...:)

InsyaAllah



11 Mei 2012

Habuk dan Naluri...

Salam jumaat semua....

Adoiii aiiii...! Lamerkan blog terbiar...huhuhu. Sampah, sawang, habuk penuh nampaknyer dalam umah nie...:) Nanti slow2 kiter kasik clearrr... hahaha. Sib baik dah cover ngan kain siap2... tinggal nak sapu jek..:p (berangannn...)



Alhamdulillah diberi kesempatan lagik untuk bercerita kat sini..hmmm.



Aku rasa niela puncanyer ngape sangat2 malas nak update blog.... simptom yg samer maser awal2 mengandungkan Aina..... hahaha. Skang baru 6 week... Doakan kesihatan saya serta baby dan dipermudahkan segala urusan. amin

Actually, mood blogging sgt sedih dh dekat sebulan kan... Bukak jek blog, kengkonon nak update. tenung sana, tenung sini, last2 tutup balik... Mmg mula2 tue rasa cam, adakah aku mengandung...hahaha. Teringat keadaan aku maser mengandungkan Aina dulu... Sekali rupenyer mmg betul la...

Actually, banyak sungguh tanda-tanda yg menguatkan naluri keibuan ku bab mengandung nie. Walaupun due period aku masa tue masih belum tiba & aku takde kompomasyen pasal kandungan aku...

1. Bab blog - sangat sadis kekerapan mengupdate. ke memang langsung takde dalam sebulan nie....

2. Dah dekat 3 minggu, nipple aku sakit satu macam terutama time Aina menyusu.... Yes, mase mula2 pregnen Aina pun gitu. Seluruh badan jadi super sensitip, nak2 Cik B.. terasa bengkak 1 macam dan nak gelak pun sakittt.... La nie, masih menyusukan anak.. Harap2 takde banyak masalah dan masih boleh teruskan penyusuan. Sian kat dier, nak wean off pun tak tau camner...:(

3. Sangat teringin makan Key Ep Si. Selalu tak penah gitu pun... Padahal, baru jek makan key ep si, 2,3 hari sebelum tue. itu pun masih teringin lagik ke?.... seminggu dua tue, 2,3 kali gak aku 'punch in' kat situ... Tapi yg last aku teringin tue, aku tak layan. Sebab dah rasa mcm, ish mengandung ke..? telan air liur jek... Takleh layan sgt wooo...:) maser tue makin kuat la naluri aku.

4. Asyik la nak terkucill... Being a bf mother, mmg jarang la nak terkucil nie. Coz air yang masuk keluar melalui susu.... Dah selama menyusu nie, kekerapan ke toilet sgt la kurang, tapi seminggu dua tue, makin dasyat lak.. sampai malas nak bangun g toilet... teruk kan....

5. Peyed dah lewat  2 minggu.... nie memang aku dah rasa makin kompom la... Tapi aku tahan... takmo kecewa... Biar jek dulu...

Ngan Mr. K, aku bagitau biler aku rasa cam sgt kompom. Padahal tak cek aper2 lagik.. Dier la yang memaksa aku tuk buat UPT. Kalo ikut aku, bio la dulu.... Tapi, aku buat jugak la, coz aku teringat Aina menyusu badan dan aku perlu merancang pemakanan dan aware dgn keadaan diri kalo nak menyusu anak dalam tempoh pregnen nie....

Buat maser nie cukup ler dulu... Tgk camner pulak mood aku kai ini... Harap2 idak ler macam dulu. Langsung tak update sepanjang tempoh pregnen... Sadis sungguh....

Again. semoga dipermudahkan dan diberika kesihatan yang baik... Amin...

21 Mac 2012

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger


Peluang baik untuk blogger....:)


Tetiba rasa macam duit jatuh depan mata... hehehe. But ader syarat la yek. Takkan bagi gitu jek...
But terhad utk 100 peserta pertama jek... meh cepat...

Klik sini utk proses seterusnya.. Kalo dah penuh jgn marah haaaa...:)





07 Mac 2012

Fish For Aina

Lamer jugak masak ikan nie for Aina... Mula2 cadang nak buat sweet & sour, tapi end product nyer dah takde ruper sweet & sour. Cam singgang pun ader, cam ikan masak cuka tue pun ader.... Tak tau nak bagi aper namer dah lauk nie...



Sedang cuba utk mengingati resepi yek...

Frankly speaking, kalo masak utk Aina memang selalunyer saya main campak2... Main agak2 jek aper yg boleh masuk, aper yg tidak. Banyak maner nak pakai pun main agak2 jek... Payah kalo nak ngajo orang lain memasak nie..

Lucky me, Aina dah over 1 y.o, maka leh la ibu bermain2 ngan food dier. Kekadang dier suker kekadang dier tak suker walaupun ibu rasa ok jek... Tekak ibu la... As for ikan masak nie, dier suker nampaknyer...

Bahan2 :
Ikan yang dah goreng ( me guna ikan kurau)
bawang besar, halia, bwg putih (semua dimayang)
Tomato (buang biji, potong dadu)
Kulit kayu manis, bunga lawang
Hirisan cili merah (4,5 hiris jek..)
minyak ( sikit jek, utk tumis)
Garam

Cara2nyer : Panaskan minyak, sikit je yek. Unsalted butter pun boleh. Masuk bunga lawang & kulit kayu manis. Masukkan bahan2 yang dah dimayang. Udah naik bau, masukkan tomato. Tomato nie ader sedikit masam yek, jadi pilih la yg betul2 masak sikit. Takde ler masam sangat. Kalo kome ader buat puri, lgk senang. Buh Air. Biar menggelegak... Buh sedikit garam. For 1++ y.o yek. Kalo bawah setahun toksah la buh. Biler dah menggelegak tue masukkan ikan. Ikan td aku dah goreng atas pan dgn sedikit minyak & goreng separuh masak jek. Takmo dier jadi garing sangat coz nak masak lagik dalam kuah tue. masak sampai kuah sikit pekat. Dah nak masak buh hirisan cili merah. Sikit jek, penambah rasa. Kalo terlebih takut nanti ader rasa pedas pada baby...

Makan ngan nasik panas2. Aina tak habis, ibu yang habiskan. Sedap la pulak.

Dish nie boleh utk 11 bulan ke atas. Kalo baby dah mula makan ikan la... Ikan tue pun leh ganti ngan ikan2 lain yang sesuai. Bawah 1 y.o baby, toksah buh garam, dan tomato tue pilih dn dah ranum. Cili merah tue pun agak2 ler nak isi. Takut perut baby tak tahan.

Tak tau nak bagi namer aper food nie... Ibu2 ader cadangan tak nak bagi namer aper..? Sweet sour jugak ler...




Wordless Wednesday : Doa Ibu

"Semoga menjadi anak solehah, beriman. Rajin2 belajar dan mendengar kata orang tua...Amin"


Pantang tengok orang bentang sejadah nak solat... Dier samer nak solat jugak.... Tapi kiblatnyer carca marba...







mode : cedih tengok anak semakin membesar...:(



Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin