07 Mac 2012

Fish For Aina

Lamer jugak masak ikan nie for Aina... Mula2 cadang nak buat sweet & sour, tapi end product nyer dah takde ruper sweet & sour. Cam singgang pun ader, cam ikan masak cuka tue pun ader.... Tak tau nak bagi aper namer dah lauk nie...



Sedang cuba utk mengingati resepi yek...

Frankly speaking, kalo masak utk Aina memang selalunyer saya main campak2... Main agak2 jek aper yg boleh masuk, aper yg tidak. Banyak maner nak pakai pun main agak2 jek... Payah kalo nak ngajo orang lain memasak nie..

Lucky me, Aina dah over 1 y.o, maka leh la ibu bermain2 ngan food dier. Kekadang dier suker kekadang dier tak suker walaupun ibu rasa ok jek... Tekak ibu la... As for ikan masak nie, dier suker nampaknyer...

Bahan2 :
Ikan yang dah goreng ( me guna ikan kurau)
bawang besar, halia, bwg putih (semua dimayang)
Tomato (buang biji, potong dadu)
Kulit kayu manis, bunga lawang
Hirisan cili merah (4,5 hiris jek..)
minyak ( sikit jek, utk tumis)
Garam

Cara2nyer : Panaskan minyak, sikit je yek. Unsalted butter pun boleh. Masuk bunga lawang & kulit kayu manis. Masukkan bahan2 yang dah dimayang. Udah naik bau, masukkan tomato. Tomato nie ader sedikit masam yek, jadi pilih la yg betul2 masak sikit. Takde ler masam sangat. Kalo kome ader buat puri, lgk senang. Buh Air. Biar menggelegak... Buh sedikit garam. For 1++ y.o yek. Kalo bawah setahun toksah la buh. Biler dah menggelegak tue masukkan ikan. Ikan td aku dah goreng atas pan dgn sedikit minyak & goreng separuh masak jek. Takmo dier jadi garing sangat coz nak masak lagik dalam kuah tue. masak sampai kuah sikit pekat. Dah nak masak buh hirisan cili merah. Sikit jek, penambah rasa. Kalo terlebih takut nanti ader rasa pedas pada baby...

Makan ngan nasik panas2. Aina tak habis, ibu yang habiskan. Sedap la pulak.

Dish nie boleh utk 11 bulan ke atas. Kalo baby dah mula makan ikan la... Ikan tue pun leh ganti ngan ikan2 lain yang sesuai. Bawah 1 y.o baby, toksah buh garam, dan tomato tue pilih dn dah ranum. Cili merah tue pun agak2 ler nak isi. Takut perut baby tak tahan.

Tak tau nak bagi namer aper food nie... Ibu2 ader cadangan tak nak bagi namer aper..? Sweet sour jugak ler...




Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin