06 Mac 2012

Lempeng Kurma Strawberi

Lamer dah tak mengepost bab makan2 Aina... Masak, amik gambo, tapi simpan buat harta karun...huhuhu. Meh la kiter buh satu2 entry, takde la sekadar menjadi harta karun....  :)

Lempeng kurma dan stroberi. Kebetulan Mr. K keje ke Cameron Highlands, dier der bawak balik stroberi tue. Bagi aina makan cam gitu cam masam sikit. Ibu makan pun terasa masam sikit. Maka kiter buat la something tuk menyedapkan....


Bahan2 : Tepung gandum + kurma + stroberi (hiris) + air. Kurma tue rendam ngan air panas sekejap & kenyek2 kan.. Kalo korang ader puri kurma lagik senang. Aku tak penah buat puri pun.

Cara : Bancuh tepung dengan air & kurma. Panaskan kuali/pan, letak sikit unsalted butter. Mula la melempeng. Biler dah letak lempeng atas kuali, susun stroberi. Dah masak sebelah terbalikkan... Tak payah letak gula, garam dah ( utk anak setahun ke atas..) coz dah cukup rasa kurma dan stroberi tue. Dier ader masam2 manis sikit...

Ader gak yang aku tak letak stroberi, takut2 aina takmo makan stroberi tue.... Tapi dier layan jek.... Dier memang suker lempeng kurma, infact dier memang suker makan kurma. Ibu pun layan nie jugak.. Ibu yang lebih pun... hehehe.

Resepi lempeng kurma nie sesuai tuk 10 bulan keatas. Kalo buh stroberi, kena make sure stroberi tak masam sangat yek. Acidic tak sesuai utk anak2 kecik....

Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin