29 Januari 2010

Pulang ke pangkal jalan

gambar adalah hasil ihsan google
Akhirnyer....
Aku pulang jua ke pangkal jalan.... Begitulah lumrah hidup manusia kan... Jauh berjalan, merantau, akhirnya kembali jugak ke pangkal jalan........ hehehe. Merepek......
Adoii... Lepas 5 hari mendambakan diri degan kursus di K.L, sampai jugak ke rumah akhirnya. Home sweet home..... Syok giler dapat baik dan berehat, melepak2 depan tv... Walaupun umah nie takde ler sebeso villa, takde la secantik istaa, tp.... Syokkkkk.......
Malam nie memang malas nak masak + letih...(mcm ler ari lain aku rajin punnn.......). Mr. K lapo, ajak makan luar, ajak mak sekali.. Skang perut dah kenyang.. Layan blog jap. Jap lg aku nak tido.... Nak ber blog walkig la mlm nie... Blog kengkawan dah lamer aku tinggalkan. Mesti banyak dah depa udate... Aku yang ketinggalan. Jenuh nak 'cover' balik story depa.....
Nuffnang aku aper jd pun aku tak tau.... Sempat melayan facebook jek..... Cian blog aku di anak tirikannnnnn..... Settle kan satu2 dulu la....
Jumpa anda di blogggg.........

27 Januari 2010

Kursus melukis.....;-p



Hari nie dah masuk 3 ari kat sini........ Takde aper yang menarik. Biaser ler, kursus, dpt topik yang best, ok la... Tapi kalo satu hapah pun tak paham, memang ler jadik membosankannn....

Kategori akunyer kursus nie sebenornyer idak ler boring maner, asalkan lengkap segala mak nenek prasarana yang diperlukan... Mewujudkan 1 sistem online harus la kena ader connection yang baik, ye tak...?



Nota dah lengkap, laptop sorang sebijik, data dah ader, ketuk2 untuk mengira pun dah ader...



Segala mak nenek jenis gula2 pun penuh sebagai pengubat ngantuk.....

Tapiiiiiiiiiiii.........................

Internet lak tak kuat. Ai yokkk.... Camner nak belajo sambil buat keje nie. Dah la zaman belajo dah lamer aku tinggalkan, biler masuk balik kursus yang kena study balik bab akaun nie, sgt la mencabar minda... hehehe. Rindu samer UTM Skudai......T_T



Sudahnyer, kelas akaun jadi kelas melukis... Ye adik2... Ari nie kita lukis bab pemandangan yek...hehehe. Lukis cantik2 yer.. Nanti tampal kat dinding...hahahaha. Terkenang lak zaman sekolah rendah... SKJM, Bidor aku merinduimu.......
Dah siap lukis, warnakan yek...hehehehe. Kalo gambo hitam putih berubah warna menjadi lebih ceria & meriah seperti di atas ini, maka something wrong somewhere le ngan kursus yang aku attend... Sangat2 membosankan untuk ari pertama ari tue....
Tapi, sib baik ari nie, connection dier ok sikit la drpd ari sebelumnya. Walaupun lambat, sikit2 dah boleh tangkap. Learning dengan teori + praktikal adalah lebih meyakinkan... Cumer diri sendiri jek, yain ke tak...? hehehehe.............



25 Januari 2010

Steamboat @ Rosa pasadena, CH

Last day di Rosa Pasadena, sesi ber 'steamboat' diadakan... Makan steamboat nie kena take time sikit. Tapi sebab lepas sesi makan2 nie kea sambung kerja yang belum setle, semuanyer terpaksa dilakukan dalam jangka masa yag singkat. No time to lepak2.......

Layanz gambo je la yek... Malas nak tulis panjang2.. Semua gambo2 yang ada tidak melibatkan mana2 individu sebab aku tak suker bergambo...hahaha..










Asamgaram : Biler la nak buat steamboat kat umah lagik..adik2 kuuuuu.......




Jalan-jalan Cari Makan - pasar malam CH

Cerita kat Cameron Highland pun tak abih lag... Punyer ler tak dan aku nak meng 'update'. Silakan menjamu mata, tapi jgn sampai terliur tgk makanan yek...hehehehe.

Pasar malam kat Cameron Highland setiap ari jemaat & Sabtu.... Macam2 ader. Layanz gambo je la yek....




Souvenir2 dari CH memang banyak... Memacam ader, fridge magnet, key chain, bantal, baju... pendek kata macam2 adaaaa.............Serbuk tea pun ader jual katsini. Baju2 bundle pun banyak, especially baju sejuk.....






Nie aku tak penah lagik jumpa kat tempat lain...... Jambu batu jeruk.... Sedap gak... Buah jambu batu yang dah dijerukkan... makan cam tue jek... Rasenyer samer jek cam jambu batu biaser, tp lg lembut la sebab dah dijeruk....


Produk berasaskan strawberi...










Yang atas nie semua gambo makanan... Biaser la.. Tp yang specialnyer cendawan grg, kimchin (betul ke yek...?) goreng, ubi madu & jagung madu... Memang menjilat jari la......

Asamgaram : Part paling best alo berjalan... Jalan-jalan cari makan...huhuhu. (gemukkk....(O_O) )

Blog ku sepi

Lamer dah blog nie terbiar tanpa update yek.... Sangat ler ke'bizi'an sekarang ini. Sekali datang keje bertimbun2, kalo time takde tue, sampai naik boring lak dok opis.....

Ari nie nak ke K.L lak sampai ari jemaat nanti. Kursus sistem perakaunan baru..... Lamer siot... Sekejap2 ok la, nie sampai 5 ari........ Terpaksa ler....

Dan skang nie aku sedang menunggu kawan aku datang amik katumah sambil update blog.....ahakksss....


Cantik kan modem nagn lampu2 tueeeee........hehehe. Semalam wakil tmnet datang anto modem & setting. Aku Adik aku daftar maser pc fair kat Ipoh ari te. Selepas 3 minggu lebih kurang dah siap pasang... Syioookkkk........


Jadi, lepas nie aku nak kurangkan blogging kat opis. Nak update blog kat opis nie ambik maser lamer sikit..... Kalo time busy memang aku tak pandang blog aku...sian dierrrrr..........



Mingg nie tak tau ler aper jadi gan blog aku...... wait & see je la.....


17 Januari 2010



Hujan lebat menemani kami menyiapkan keje di petang Ahad. Ya, saya sedang bekerja di petang Ahad... Hari orang lain sibuk mengulit mimpi dan berehat2 bersama keluarga, kami di Cameron Highland sedang mengejar maser, berbelit dengan angka.... Apo nak buek kan.....
Semakin lebat hujan, semakain la sejuk rase kaki tangan.... Nak menekan keyboard pun jadi malas... Dok kat tempat sejuk nie, aku jadi malas nak update blog...hehehe... Lagi enak berbalut selimut di atas katil kalo takde keje nak buat..... Syokkk.......
Setiap hari aku mengira maser nak balik, dok lelamer kat sini boring lak.. Kalo de tmt shopping ke, wayang ke, leh gak buat cuci2 mata cuci2 otak... Nan adooo.....
Esok balik, 25 - 29/1 nanti g K.L lak.. Kalo sekali-sekala g outstation, ok la jugak... Nie sebulan 2,3 kali... Penat wehhh..... Sekali lagik, sabo je la... Itu je la yang mampu tuk merawat hati yang tensenn.....
Esok mula la mengira waktu nak g outstation balik..huhuhu.. Ader sesaper nak belanja aku kat K.L dak...? aku menadah tangan & perut...hehehe.

15 Januari 2010

Tradisi Kami


2 beg plastik penuh dengan jajan untuk kudapan sambil buat keje.....

Menjadi urusetia, semuanya kena lengkap. Termasuk la jajan2 nie, kalo dak panas telinga. Memasing menyembur bak laser......... Tapi itu ler kemesraan kami..... Biler jumpa baik punyer sembur, laser, tapai biler nak balik salam di hulur, ampun dipinta....

Itu lah tradisi kami terutama untuk kursus2 seperti ini, berkaitan dgn kewangan. Group yang kehadiran nya orang2 yag samer, yang sudah kenal hati budi. Nak mengunyah koci sambil bising bunyian koci tersebut ta jadi masalah. Tapi kalo untuk kursus2 yang lain, dengan kehadiran berbeza, semua behave baik aje.

Ini yang urusetia sediakan, yang murah hati membeli, membelanja, berkongsi rezeki pun ramai.... Memasing menghulur demi memenuhi keperluan perut memasing.....




Lesen Memandu Sah Punyer....

Orang lain selalu bising aku awak keta laju ler sangat...Kekadang, not all the time la.. Dalam keadaan terdesak & mendesak, aku ngaku aku aderlah pelumba tegar di atas jalan..... Buktinyer kat bawah nie....


Tapi korang tau, sebenarnyee tingkah laku dan cara kiter selalunyer dipengaruhi oleh faktor sekeliling, seperti mereka yang berada di bersama kiter....disekeliling kiter. Cara & perlakuan depa kekadang kiter pun terikut samer....

Korang paham ke aper aku try repekan nie....?

Camnie, orang selalu kata aku bawak keta laju kan.... Tapi orang keliling aku, bawak keta lagik laju dari aku.... Bukan jek family tau, kengkawan yang selalu aku tumpang, bawakkkk keta, mak kau mengalahkan pelesit... Lagi dasyat. Ader gak, yang jenis aku takut nak naik, laju & menggerunkan.

Korang tengok la bukti kat bawah nie... Nie keje Mr. K maser balik dari kelas usahawan jutawan kat Ipoh. Jam menunjukkan kul 12 lebih maser nie.. Bukan siang tapi malam... Nak cepat sampai umah, begitu ler... Aku kalo nak pecut beragak, malam2 aku surrender. Mata aku dah rabun, tak berani pecut malam2....


Jadi, sebelum orang lain bising aku bawak keta laju.... Baik cari dulu punca nyer... Hahahaa...

Tetiba dok menyalahkan orang lain...hehehe. Tapi memang pun, depa semua bawak keta laju gak. Aku pun ikut la samer..... Tak salah kan...???






14 Januari 2010

Cerita Sejuk...Cerita Panas.....


Sedang bersiaran dari Rosa Pasadena, Cameron Highland....

Sejuk..???Memang sejuk giler memalam nie. Hari pun memang sedikit mendung... Ye la, bintang2 kat langit tue tak nampak, aku assume mendung la... Bukan sebab aku tengok langit gelap.....

Sampai tadi lebih kurang kui 8 malam ikut Simpang Pulai. Memang jauh. Baik ikut Tapah jek. Tapi driver aku (wah..tetiba ader driver lak...) kata ikut jalan tue lagik teruk konar baringnyer...hehehe. Tapi aku lagik suker ikut saner...

Badan gigil. Aircond lak centralised kat sini... Sendiri kena cover..... Taip ketar2..... Camner mau kasik paas. Jajan lom sempat beli... Kao dak leh jugak kasik panas.... Esok la cerita. Malam nie rehat jek....










Cameron Highland - Here I Come


Will be away dari umah & opis sampai ari senin minggu depan..... Kena attend kursus kat Cameron Highland........

Tapi mustahil aku akan away dari blog nie...hehehe.
Dengan kuasa veto sebagai tuan umah yang aku ader, aku telah memastikan setiap ahli kurus kursus boleh berinternet 24 jam... Walaupu kena bayo, takpe aku bayo kan... Aku bayo ngan duit opis ler, belum cukup murah hati lagi untuk bayokan semua dengan duit sendiri....hihihi.

Tapi yang menjadi gundah gulana dalam hati nie ialah, ari nie kamis, pastu jumaat, then sabtu, ahad seterusnya isnin... (mari belajar mengira hari...hehehe). Ari Sabtu, Ahad adalah jatuh hari bekerja bagi kami2 di CH tue... Tensen...... Dok umah, main2 ngan laki anak buah lagik baik kannn.... Sabo je la...

Tunggu la live telecast ak dari CH. Itu pun kalo tak lupa diri la. Bet friends ak semua join samer, takut lupa diri lak ngan depa. Jangan lupa suami dah ler.........





Asamgaram : aku tensen biler byk beno outstation nie...







Telur = Teluq = Egg

Ihsan gugel....


Korang tau dak, aku tengok gambo telur nie pun, tekak nie dah rase lain macam. Nak muntahhhh... Huhuhu. Masalah baru yang wujud selepas terkena jangkitan virus denggi ari tue......

Sebelum nie, telur menjadi makanan ruji aku terutama waktu pagi. Makan mee goreng, bihun goreng, nasik lemak, Semua mau letak teluuq....... Kalo dak takde selera.....

Telur separuh masak
Telur goreng mata kobau
Telur bistik
Telur masak kicap
Telur Rebus
Telur masak sambal
Telur masak sweet sour..... macam-macam resepi telur. Semuanya aku penah telan, lelagi kalo goreng mata kobau, cicah cili padi sama kicap. Asyikkkk bangatttt........

Tapi, malangnyer, nafsu itu tidak bersama aku lagik. 2,3 hari lepas aku makan tomyam + nasi + telur dadar. Suddenly, aku rasa macam telur yang aku makan sangat hanyir dan ntah aper2 rasanyer.... Bukan sebab telur tue memang rasa hanyir tapi tekak aku yang tetiba meragammmm...

Awal2 demam tue, aku memang ada makan telur mata kobau + nasi, tapi aku makan separuh sbb tetiba aku rasa cam muak... Maser demam ari tue aku langsung tak leh makan telur. Aku tengok pun tak lalu. Mak nak buat telur 1/2 masak tuk aku, nak bagi tenaga la kenonon. Tapi aku tolak, dengo jek mak sebut telur, terus aku geleng.

Baik demam aku ingat dah ok. Tapi, sangkaan ku meleset. Semalam, akak opis buat roti telur, aku try gak makan, penyudahnyer sekeping pun tak abih.... Nampaknyer telur akan keluar terus dari menu harian aku buat sementara waktu... Kalo tak makan telur leh kurus dak...? ;-P





Asamgaram : Sesekali ALLAH tarik nikmat yang diberi.. Rasainnnnnn....



13 Januari 2010

Hidup Seekor Tetikus

Hasil gugelan...


Aku baru jek tau ilmu nie... Terukk kannn.. Tak kira la korang nak kata per, janji aku dah tau. Korang dah tau belum..?

Amaran : Nie bukan hasil taipan aku yek...Semua nie aku cilok terus dari blog z4Tech

Perhatikan mouse korang, kebanyakannya sekarang mempunyai 3 button, kiri,tengah dan kanan (Note: button tengah boleh jadi Scroll Wheel yang mana bagi kebanyakan mouse, boleh diklik). Tetapi buat masa sekarang aku hanya akan tumpukan kepada yang tengah sahaja. Kenapa, sebab daripada survey di internet, hanya 1 daripada 10 orang yang benar2 menggunakannya (fakta beb).

Tutup Browser Tabs dengan cepat
Pertama sekali: browser tab. Kebiasaanya aku ade dalam 10 tab yang dibuka pada satu2 masa. Kalau nak close tab, kena klik ia, kemudian klik X kecik tu pulak. 2 kali klik bukan? Kalau korang middle klik mana2 tab sama ada Apple Safari, Mozilla Firefox atau Internet Explorer, poof ia terus hilang. Tak perlu nak tercari2 button X. Hanya middle klik, poof-gone by the wind.
Membuka Link dalam tab baru
Bila korang middle-klik mana2 link dalam Apple Safari, Mozill Firefox, Google Chrome atau Internet Explore (tak pasti dengan Opera, boleh cuba), link itu akan terus dibuka dalam tab baru. Korang juga boleh Hold CTRl + klik kiri atau menggunakan menu klik kanan tapi kenapa nak susah2 kalau boleh buat dengan sekali klik sahaja.
Membuka sites faveret atau bookmark
Contohnya korang ada simpan bookmark2 faveret korang dalam 'satu' folder, sama ada pada bookmarks bar atau bookmarks menu. Dengan sekali klik pada folder itu, semua site fav korang akan dibuka dalam tab masing2. Tak perlu nak klik banyak kali untuk open setiap sites yang ada dalam folder tu. Cara ini berfungsi tak kira di mana folder itu terletak: bookmarks toolbar, navigation toolbar atau pull-down menu.

Skrol dokumen2 korang
Apabila korang klik dan hold MMB, ia akan mengaktifkan fungsi page-scrolling dalam aplikasi seperti Microsoft Word dan Excel, Adobe Reader, Apple Safari dan Firefox.
Dengan kata lain, apabila korang klik dan hold MMB, korang boleh seret mouse korang ke atas atau ke bawah untuk scroll page ke atas juga ke bawah seperti. Lebih menjimatkan tenaga daripada nak putarkan roda scroll ke atas, ke bawah.
*************

Itu jek.. Walaupun simple tapi sangat berguna Terima kasih Mr. Z4Tech.. Sudi berkongsi 'rahsia'...

Suasana baru

Kalo keje kat opis, staf datang dan pergi, especially biler masuk tahun baru. Ada jek pertukaran, kenaikan pangkat lak, kenaikan gaji la, melintang, menegak... macam2..... Kalo orang tue disukai, masing2 buat mka sedih, beli hadiah berlambak2... Tapi kao staf tue tak berapa berkenan punyer orang, cepat2 ler k pegi kannn.... Hadiah beli gak, tapi yang kecik2 jek. Itu ler senario biaser suasana di opis.....

Sok2 kalo aku yang kena pindah, camner lak yekkkk...?

Opis aku pun samer gak ler.. Orang baru datang, orang lamer pergi.... Sebagai menghargai jasa dan sumbangan yang akpergi ne, kami buat farewell. Cerita ah lamer, orangnyer pun dah pindah, orang baru dah datag pun, tapi sebab aku mc lamer ari tue, maka cerita basi ini akan terus 'dpanaskan..' hahahaha. Layanz gambo je la yek....

Kejadian berlaku di Dusun Bay, Tg. Malim jam 4 petang....

The Food


Makan time....

Dah kenyang baru la majis cakap2 & penyampaian cenderahati...


Asamgaram : dah terdelete 1 gambo staf terima hadiah... nasib la. malas nak upload lagik...

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin