28 Mei 2013

Jom Holiday - Sabah (day 3)

Memaksa diri sendiri utk menyudahkan apa yg tak habis.... Kuat sungguh serangan virus M...

Hari ke-3 hari rilek2, lepak2... free & easy. Tujuan utama semua orang hari nie adalah SHOPPINGGG!!!!

Kami anak beranak kul 9 pg baru turun nak g breakfast. Breakfast kat hotel jek.... Makan kenyang2 sbb hari nie makan tak provide, jadi makan kenyang2 tghari kang kiter cari lain....hihihi.

Mula2 kitaorg pegi ke pasar pagi kat KK. Seberang hotel jek. strategik betul kedudukan hotel... Pasar Tamu kot depa panggey, lupa dah.... Pusing2 sikit, ader ler dalam 50 mtr kot kitaorg jalan, pastu xjadi la. Maleh nak bersesak, ngan anak kecik lagik. Tak payah ler.... Balik hotel balik, tunggu kat lobi sbb dah janji ngan org lain nak ke pasar filipine pulak kul 10 pagi.

Sebelum g pasar filipine, g dulu ke Kedai Jamilah, penjual brg2 mutiara. Katanyer dekat jek... Hamik ko, berpeluh ketiak. kalo muda belia, lenggang kangkung je boleh la. Nie ngan anak kecik 2 orang... huhuhu. Tobat dah nak jalan jauh gitu.

Kat kedai Jamilah nie mcm2 ader. Bukan setakat brg2 mutiara, souviner lain cam fridge magnet, keychain pun ader kt sini. Aku sambar souvenir kat sini... Brg mutiara beli sikit sbb cam mahal sikit. Sebelum tue dh beli kat pasar tamu sikit. Nanti kat pasar filipine leh tgk lagik... Niat nak shopping sakan la.

Selesai kat sini, jalan lagik ke pasar filipine pulak... huhuhu. Patah pinggang mak, dengan si Aina yang dh tak larat nak jalan, mintak dukung jugak... Sian. Sian kat anak yg dh letih berjalan, sian kat apak yang dh larat nk dukung.

Sampai kat pasar tue, hari makin gelap. macam nak hujan sangat. Aku ngan Mr. K, decide tuk balik hotel je la. Memandang membawa anak kecik. Tak sempat jalan pun kt dlm pasar tue, kt luar2 jek. Tak membeli aper pun kat sini. huhuhu. Balik dh tak mampu nak menapak lagik dah, tahan teksi je la.. Dari pasar filipine ke hotel RM15 kot.

Elok sampai depan hotel, hujan selebat2 nyer. Nasib baik la kami mengambil keputusan yang bijak. Lepak je la kat bilik. Nak turun makan pun dh malas. Tidokan adik. Siapkan aina...

Tue Aina dah ready nak keluar. Tapi sadis sungguh sbb hujan terlampau lebat. Takde langsung arah tujuan. Adik tido ngan nyenyak dlm bilik. Hidung dier dh cam tersumbat, cam nak selsema. Aku dok kemas2 barang. Nak sumbat dalam luggage.


Sekali baru terperasan, plastik beg souvenir takde pulak. Harus la tertinggal kat kedai jamilah tue. Cari phone no, dan terus call sana. Memang tertinggal laaa... Apa daaa... Nak menapak masih hujan. Jauh pulak tue.

Tinggalkan nani kat bilik ngan orang lain, ahli rombongan jugak. Bawak Aina. Tahan teksi, pegi kedai tue, balik terus suh teksi tue dropkan kitaorg kat KFC. Makan KFC je la tengahari nie. Udah maleh nak mencarik. Selesai makan, balik bilik, siap2 ape yg patut. Kul 6 bas dah tunggu nak amik kitaorg kt lobi.

Bas datang kul 6 amik kat lobi, tapi flight kitaorg yang benonyer kul 11.20mlm.. Hazab menunggu.... huhuhu.

Ada lak buat cadangan kiter pegi makan dulu sblm g ke airport. Maka terpusing2 la bas mencari port makan, sbb takde dlm ittenary maka jenuh jgk bas tue terpusing2. Akhirnya makan kt Sri Tanjung Restoran. Cam biaser sambil makan, ader persembahan.

Jenuh gak menunggu makan sbb takde buat booking, datang mengejut pulak. Pastu sekali 3 meja. Tue yang jenuh menunggu. Takpe kiter layan joget dulu... hihihi


Bukan leh joget jek, leh tangkap gambo ngan nie jugak..... Terkebil2 aina coz lobster tue dok melibaskan ekor dier... takut yekkkk....



Selain tue, Aina turut test power jadi ahli muzikkkk.... Ader rupe tak..???


Selesai makan semua, baru la terus ke airport. Masa tue lebih kurang kul 8.30mlm... huhuhu. Lama lagik nie. Aku tak kisah sgt. anak2 la boring mengamuk nanti....

Buat check in semua, sekali depa bagitau flight delay 20minit, 11.40mlm baru leh terbang... huhuhu. luggage pun jgn lupa check in pulak. timbang2 luggage aku, 18kg... erk! datang 19, balik 18. magic. nampak sgt takde nyopping takde membeli. yang berat ari tue, pampers bebudak nie la.

Masuk dalam. adik lak mengamuk. ngantuk nak tido. Aina pun nampak lembik. Lepak surau la. sana senang nak baringkan adik. dua2 tido dlm surau tue sampai la depa panggil naik flight.

Sampai LCCT kul 1.20 lbh kurang. Dalam flight semua ketiduran...

Sebagai penutup tamatnya siaran episod Sabah nie, nah ambik la gambo kitaorg 1 family...:)










21 Mei 2013

Murah Rezeki, Kenyang Perut


Alhamdulillah...

Murah betul rezeki di hari selasa....

Nie yang sayang sangat kat kengkawan opis i nie... Sorang bawak tue, sorang lagik bawak nie. Macam2 ader kat opis. Takyah keluar makan lunch dah...

Redvelvet dr khambaly. chocolate cake dr kamaliah... dua2 jawa, orang jawa nie memang murah hati kan... hihihi.


Tapi korang jangan pandang serong ngan orang rawa cam i. Aku pun bawak gak bekal... Makan ngan kengkawan...

Nie ha..... Aku bawak banyak tadi, ader dalam 15 ketoi kot. Tapi 8 ketoi aku tibai, selebihnyer depa kongsi2... Dasarrrrr. hihihi


Tak lupa bancuh HKCC, bio lemak2 tue terbakar sbb tahap metabolisme yang tinggiii... kihkihkih. Dasarrrr


OK. itu jek. BYE




Jom Holiday - Sabah (day 2)

Kiter sambung balik kisah dari episod 1 ari tue... giler lemb la aku nie...

Second day bermula jam 6.30 pg... hamik kau.
Anak2 kena kejut bangun awal. Tapi naik bas semua tidur balik... Kalo taknak kena tinggal kena la bangun awal. ye dok...?

Muka fresh anak2 maser sampai kat 1 tempat nie. Kitaorang berhenti sarapan kat sini. Hotel ader packingkan breakfast kitaorang, aku bukak jek bekal terus tak lalu makan. dier bagi sandwich cheese ngan telur rebus. Masalahnyer telur rebus tue langsung tak basuh.... berselupar jek.. Korang leh bayangkan tak camner rope... ish, potong betul la depa nie...


Pas makan, sambung balik perjalanan. Dari KK nak ke Gunung Kinabalu Park tue jauh ko. 3 jam perjalanan ditambahkan jalannyer yang nauzubillah. Macam jalan g Cameroon highland, dengan keciknyer pastu naik bas pulak, seriau mak... Aina sampai muntah dalam bas, tak tahan dengan jalan 'ular sawa' tue... Sabar je la.... Nani cam biasa, naik bas, bagi candu, sambung tido.

Sebelum sampai kat kaki gunung tue, kiter singgah dulu kat 'Tagal' Sg. Moroli kat Ranau. Tempat spa ikan kelah.... Kalo g sini nanti ikan kelah tue akan gigit2 kaki ko. Katanyer menggigit daki2 kaki... bersihkan aper yang patut. kasi urut2 sikit.. Ntah ler.

Setiap pengunjung kena bayo singgit kot.. kitaorg semua dh masuk pakej. Pastu leh lepak kt tmt tue 15 minit jek. Biler wisel bunyik kena naik, sebab orang lain pulak nak masuk...

Aina berani berani takut nak masuk dalam tue... Aku siap bukak kan terus seluar dier, bukan boleh percaya tue, kang nampak air terus terjun tak ke haru mak.. hihihi. Tapi, mungkin sebab ader ikan kot, dier behave la sikit. Takat main batu tepi2 jek.... Tau ko takut yek.


Tengok sakan memasing main ngan ikan..... Depa ader jual palet kat sini, boleh la korang beli buat bagi ikan makan...






Kejap jek kat sini... Lepas tue kitaorang terus gerak ke Kolam air panas... Sesi mandi manda....

Nie ha tempatnyer.... Kolam air panas. Ader tempat takde bumbung, ader tempat ader bumbung dan ader jugak bilik kalo korang nak privasi sikit....




Kolam air panas dier kecik2 jek.... Pastu dier akan sediakan 2 paip air, 1 air panas, 1 air sejuk...
korang 'bancuh' sendiri tahap kepanasan atau kesejukan air yang korang nak.... Aina cam biaser ngan 'boyfriend' sementara dier.... hihih. Maner Aina pegi, dier polow jek. Adik nani pun mandi samer... Sonok la dier.


Lebih kurang 3 jam gak kat sini. Pastu baru la pegi ke Kinabalu park... Udah petang baru sampai sana. Hari pun hujan. Aku tak turun pun sbb anak2 tido memula pastu hari hujan pulak... kang demam lak anak2 aku...

Nie gambo Mr. K amik maser kt sana... aku pun tak tau ape ader kt situ. Agaknyer botanical park kot nie....:)


Turun dr Kinabalu Park memasing perut berkeroncong. Singgah makan dekat cafe dekat2 situ. Sebelum tue terpandang lak Gunung kinabalu yang sungguh jelas kelihatan dr bawah. Sangat clear pemandangan di puncak bukit. Subhanallah... Memasing kuar kamera, tapi biaser ler aku pakai phone jek, takde canggih manggih pun. Maka nie je la gambo yg paling clear aku boleh amik... Serius sangat cantikkkkkkk. Tengok live baru real...










Ok. Balik time. Hari pun hujan lagik. Sojuk giler kat sini....

Cam biaser sebelum balik meh bergambo. Aku takde, ari hujan, aku dh mencicit larik naik bas. Menyelamatkan nani dr tempias hujan...


Sampai kat Kinabalu terus jek g makan... Padahal perut kenyang giler nie makan petang tue. Dh schedule nyer giter maka kiter turutkan aje.

Makan dekat2 bandar KK jek, kedai asam pedas. Gambo takde... Korang dh biaser tgk asam pedas kan..?? hihihi.

Perut kenyang, suka hati. Mata ngantuk, tido lena....:)








16 Mei 2013

16 Mei



* image googled

Terima kasih Cikgu...!!!

Untuk semua cikgu2 kat Malaysia, Seantero dunia malah, tiada ucapan mampu diungkap utk ilmu yang telah dicurahkan.. Semoga semua diberkati dan dikasihi ALLAH. In Shaa Allah..

Untuk cikgu-cikgi aku dedulu :-
* Tadika Jeram Mengkuang - 2 hari jek sekolah, pastu cuti sepanjang tahun sebab cikgu g kursus. Tau2 terus masuk darjah 1 jek... hihihi.
* Sek. Keb. Jeram Mengkuang - darjah 1- darjah 6
* Sek Men Hamid Khan, Tapah - Ting. 1 - Ting. 5
* UTM Skudai - 1997 - 2001

Itu kira yang formal. Yang tak formal pun banyak...
Terima kasih banyakkkk atas segalanya...







Syndrom Gelak Sakan





Saper layan Hot FM...? Sila angkat kening... :)

Memang gelak sakan sepanjang jalan kalo layan Am krew nie... Ader jek modal depa nie...

Antara sindorm g ketara
* Pasang radio kuat2.. Kang slow2 tak dengor depa cakap per. Bukan setakat tak dengor, tapi tak paham sekali sebab kekadang depa cakap sambil gelak... korang paham tak...? hehehe

* gelak sengsorang dalam keta. Bukan tahap gelak tersipu2 malu yek, gelak sakannnnn. Ketawa beso dalam keta pun bukan ader org kisah kan... hihihi. Jgn orang keta sebelah kata kiter mereng sudah ler...

* Kalo dah sampai destinasi, tp conversation atau segmen tak habis lg, maka akan duduk la dlm keta sampai selesai. Cth kalo panggilan hangit, ngam2 mula panggilan hangit aku sampai kat destinasi, maka dok la dlm keta sampai habis... Naik opis, tgk2 punch merah... muahahaha. Parah nie.

* Kisah2 pagi tue boleh jadi topik perbualan...

* Lebih parah, kekadang sambil buat keje, teringat benda2 yg lawak dlm hot FM AM krew pagi tue kompom gelak balik. of coz ler gelak sengsorang kan... hahaha

Saper ader mslh yg sama ngan aku..????
Tahniah anda juga pengidap sindrom yg sama... kihkihkih
















15 Mei 2013

Jom Holiday - Sabah (Day 1)


Hari pertama bermula jam 8.30 pagi... Kul 6 pg kt sini dh terang benderang yek. Sila aware dgn waktu subuh korang coz kitaorg solat pun udah subuh gajah. Eh..! aku tak solat, laki aku la solat matahari dah tinggi. Bangun2 terkejut beruk tgk matahari dh naik.

Breakfast di hotel dan terus berangkat ke destinasi pertama dengan menaiki bas.

Lokasi pertama ialah Jesselton blablablabla... kihkihkih. Aku lupa namanyer. yg aku ingat tue jek. Tmt nie jeti jek, ader la kedai makan 2,3 biji. Sbb hari nie program kitaorg tuk ke Pulau Manukan dan Pulau Sapi jd ke sini la kami tujui...

Berjalan ke jeti.....


Kat sini dier bagi life jacket dan alatan snorkeling. Ambik, tulis nama dan balik nanti pulangkan. Kalo hilang bayo la. Aku tak tau berapa hinggit, tapi udah ambik pepandai la jaga.


Yeeayy..!! Dah sampai kat Pulau Manukan. Gila laju bot tue, nama pun speed boat ye dok...

Adik sedap tido dalam pelukan masa dalam bot. Aina diam seribu bahasa, masih mamai lagi kot, selalu bangun kul 11 pg. Ari nie kena bangun kul 7 lebih. Mata kuyu. Tapi kejap jek, nampak laut terus berubah perwatakan. Tak sabar nak mandi...:)


Aktiviti kat sini mandi manda je la selain snorkeling. Ikan2 banyak jugak. Kalo ikutkan tak boleh bagi makan ikan kat sini sbb coral kat sini mati sbb byk bendasing yang ada. Tapi, mmg udah tak mandang pun coral nyer. Udah pupus. Kata deme, deme la kata, dulu2 byk la coral.

Ikan berebut makanan....


Aku tak jejak langsung kaki kat laut. Mak mithali biaser la, menjaga anak kecik. Lagipun, anak aku dua2 menyusu badan, kalo aku mandi baju basah lenjun, nak nyusu anak pun tak selesa. Baik dok diam kat pantai jek.

Sekejap jek kat Pulau Manukan. Kul 12 kitaorg pindah ke Pulau Sapi pulak. Sebab kat sana depa sediakan lunch. Makanya kul 12 terus challo sbb kalo lambat2 nanti berebut makanan....

Nak ke Pulau Sapi, naik bot jugak...


Kat Pulau Sapi, depa sediakan meja berpayung utk lunch. Anak2 terus landing atas meja berlapikkan kain batik yang aku bawak. Dedua tumbang. Lepas makan, sambung mandi balik.. mandi, mandi dan mandi lagi...

Sepatutnya kul 4.30 ptg baru bot ambik tuk balik ke seberang balik. Tapi, since udah penat, jemu mandi laut, maka kitaorg request nak balik awal. Seawal jam 2.30 ptg kitaorg dh siap2 nak balik bilik balik. Nasib baik buat keputusan cepat, sementara tunggu bot, hujan dah mula rintik2.


Sampai kat jeti jesselton tue, lepak dulu kat situ tunggu bas dan tunggu hujan reda sikit.

Aina dah jumpa 'teman tapi mesra' masa kat Pulau Manukan. Udah ler mamat kecik akil namanyer, asyik mengekor si Aina jek kejenyer. Dalam bas pun sikit2 datang nyengih2 panggey Aina... hahaha. Lawak la budak nie.,..


Balik bilik, berehat a.k.a TIDO....

Kul 6.30 ptg semua dh get ready nak pegi dinner. Dinner kitaorg di Restoran Kg. Nelayan. Tak tau kat maner... Tak jauh pun dr bandar KK tue. Dalam 20 minit.

Sambil makan, mata dan telinga turut dihidangkan dengan persembahan kebudayaan suku kaum Sabah. 5 jenis persembahan, persembahan penutup yg ada persembahan api tue. Dari suku kaum maner aku tak tau. lupa daaaa.

Aina kusyuk tgk persembahan. Adik meragam minta didukung....


Lepas makan semua, ader sesi bergambar. Ader gambo tp sebab aku dh susun baik2 entry nie, udah malas nak masuk gambo lg, nanti haru biru jadik nyer. Aku is sgt malasssss.

Selesai sesi photo memotho, ader sesi potong kek. Khas utk mereka2 yg sambut birhtday bulan April, termasuk la tuan tanah kedaung nie. Cam biaser, anak aku lbh excited. Kena la angkut dier sekali..


Selesai makan, takde singgah maner2 pun. Terus balik bilik. Dan zzzzzzzzz....

Penutup nyer gambar kitaorg maser kat Pulau Sapi, sedang menunggu bot. Dalam sejarah, g Sabah la paling banyak gambo family kitaorg. Sebelum2 nie gie memaner tak rajin nak amik gambo...

ok.
Sambung dilain episod. Harap2 mood baik utk selesaikan minggu nie jugak....





WW : family potrait


LOVE!!!!!!












04 Mei 2013

semangat PRU13





silap percaturan... terpaksa meredah jem kat highway dengan hujan yang sangat lebat.

dah agak pun sebenarnyer. tapi tal sangka la pulak udah mcm siput sedut. 20 -30 km/j jek. sudah kuar tol sungkai... ya ampunnnnn. lengang gilee. hihihi
 tau td terus ikut jln lamer jek.

masuk highway tue sbb aku tgk langit gelap gelita.... kalo hujan aku prefer ikut highway, jln lbh stabil x byk lopak air... kalo jln biaser kang asik terlanggar takungan air sudahnya aku yg terlejut sendiri.

jem sbb org berpusu pusu nk blk ngundi la nie. semangat sungguh depa. baru hari jumaat. ngundi ari ahad.... ngape yg awei beno menyesak jalan nieee. aku pun sama kena tNggung... kihkihkih.

xpe la... ape pun alasannya, berhati memandu yek... jalankan tanggungjawab dengan buat pilihan yg terbaik pd korNg. hrp2 semua berjalan lancar. tiada rusuhan tiada ketegangan... amin




*ampunkn typo. jari godang sgt nk naip kt note nie... hihihi

03 Mei 2013

Jom Holiday..!


Campak jauh2 rasa malas...... shuh..shuh..

Meh update blog pasal holiday sebelum aku lupa apa dah jadi.

1 beg besar utk keluarga kecil kami. + 1 beg sandang. Takmo angkut byk2 beg kang susah nak manage dengan 2 org budak kecik. Tapi sekali angkat patah pinggang.... 19kg... Tue baru pegi. Nanti balik tgk pulak brape kg...;)


Budak nie excited terlebih nak g holiday. Nak naik kapal terbang katanya.


Kitaorg bercuti ke Sabah, lepak kat Kota Kinabalu. Pegi dengan group opis. Perancangan nya dah lama, tiket dah amik tahun lepas lagi. Kitaorg pilih tarikh nie memandangkan 19/4 ari tue public holiday kat perak, jatuh pulak hari jumaat jd takde la kena amik cuti banyak beno.

Flight kitaorg jam 9.25 mlm hari khamis. Jalan malam la kami. Sampai sana udah pukul 12 lebih. Takde ke mana, bas amik kat airport, check in hotel pastu tidoooo....

Kitaorang lepak kat Kinabalu Daya Hotel. Kat bandar Kota Kinabalu. Hotel biasa2 jek tp sangat stress biler dlm bilik air takde paip nak cebok atau nak amik wuduk. Sib la jugak dier bagi gayong, tp tak best la..... :p

Mula2 dulu maser amik tiket nak ajak mak abah sekali... tgk pulak pakej depa, agak mahal la jugak. Terus cancel, lain kali dtg ngan family lah. Tapi, kebetulan adik aku g indon pulak. dier angkut sekali mak abah.. ok la tue. jauh sikit jalan.








Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin