21 Mei 2013

Jom Holiday - Sabah (day 2)

Kiter sambung balik kisah dari episod 1 ari tue... giler lemb la aku nie...

Second day bermula jam 6.30 pg... hamik kau.
Anak2 kena kejut bangun awal. Tapi naik bas semua tidur balik... Kalo taknak kena tinggal kena la bangun awal. ye dok...?

Muka fresh anak2 maser sampai kat 1 tempat nie. Kitaorang berhenti sarapan kat sini. Hotel ader packingkan breakfast kitaorang, aku bukak jek bekal terus tak lalu makan. dier bagi sandwich cheese ngan telur rebus. Masalahnyer telur rebus tue langsung tak basuh.... berselupar jek.. Korang leh bayangkan tak camner rope... ish, potong betul la depa nie...


Pas makan, sambung balik perjalanan. Dari KK nak ke Gunung Kinabalu Park tue jauh ko. 3 jam perjalanan ditambahkan jalannyer yang nauzubillah. Macam jalan g Cameroon highland, dengan keciknyer pastu naik bas pulak, seriau mak... Aina sampai muntah dalam bas, tak tahan dengan jalan 'ular sawa' tue... Sabar je la.... Nani cam biasa, naik bas, bagi candu, sambung tido.

Sebelum sampai kat kaki gunung tue, kiter singgah dulu kat 'Tagal' Sg. Moroli kat Ranau. Tempat spa ikan kelah.... Kalo g sini nanti ikan kelah tue akan gigit2 kaki ko. Katanyer menggigit daki2 kaki... bersihkan aper yang patut. kasi urut2 sikit.. Ntah ler.

Setiap pengunjung kena bayo singgit kot.. kitaorg semua dh masuk pakej. Pastu leh lepak kt tmt tue 15 minit jek. Biler wisel bunyik kena naik, sebab orang lain pulak nak masuk...

Aina berani berani takut nak masuk dalam tue... Aku siap bukak kan terus seluar dier, bukan boleh percaya tue, kang nampak air terus terjun tak ke haru mak.. hihihi. Tapi, mungkin sebab ader ikan kot, dier behave la sikit. Takat main batu tepi2 jek.... Tau ko takut yek.


Tengok sakan memasing main ngan ikan..... Depa ader jual palet kat sini, boleh la korang beli buat bagi ikan makan...






Kejap jek kat sini... Lepas tue kitaorang terus gerak ke Kolam air panas... Sesi mandi manda....

Nie ha tempatnyer.... Kolam air panas. Ader tempat takde bumbung, ader tempat ader bumbung dan ader jugak bilik kalo korang nak privasi sikit....




Kolam air panas dier kecik2 jek.... Pastu dier akan sediakan 2 paip air, 1 air panas, 1 air sejuk...
korang 'bancuh' sendiri tahap kepanasan atau kesejukan air yang korang nak.... Aina cam biaser ngan 'boyfriend' sementara dier.... hihih. Maner Aina pegi, dier polow jek. Adik nani pun mandi samer... Sonok la dier.


Lebih kurang 3 jam gak kat sini. Pastu baru la pegi ke Kinabalu park... Udah petang baru sampai sana. Hari pun hujan. Aku tak turun pun sbb anak2 tido memula pastu hari hujan pulak... kang demam lak anak2 aku...

Nie gambo Mr. K amik maser kt sana... aku pun tak tau ape ader kt situ. Agaknyer botanical park kot nie....:)


Turun dr Kinabalu Park memasing perut berkeroncong. Singgah makan dekat cafe dekat2 situ. Sebelum tue terpandang lak Gunung kinabalu yang sungguh jelas kelihatan dr bawah. Sangat clear pemandangan di puncak bukit. Subhanallah... Memasing kuar kamera, tapi biaser ler aku pakai phone jek, takde canggih manggih pun. Maka nie je la gambo yg paling clear aku boleh amik... Serius sangat cantikkkkkkk. Tengok live baru real...










Ok. Balik time. Hari pun hujan lagik. Sojuk giler kat sini....

Cam biaser sebelum balik meh bergambo. Aku takde, ari hujan, aku dh mencicit larik naik bas. Menyelamatkan nani dr tempias hujan...


Sampai kat Kinabalu terus jek g makan... Padahal perut kenyang giler nie makan petang tue. Dh schedule nyer giter maka kiter turutkan aje.

Makan dekat2 bandar KK jek, kedai asam pedas. Gambo takde... Korang dh biaser tgk asam pedas kan..?? hihihi.

Perut kenyang, suka hati. Mata ngantuk, tido lena....:)








Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin