05 Ogos 2013

24, 25, 26 Ramadhan 1434H - Sibuknyaaaa


Hujung minggu terakhir dibulan ramadhan.. Minggu terakhir di bulan ramadhan...

Maser nie memang la aku rasa memasing sibuk dan jadual penuh... Penuh ngan ibadah, penuh dengan persiapan raya.... Dah hujung2 nie dh takde cerita menu iftar dh.. Cerita lain la pulak.

Aku...??? Sama la jugak.

Jumaat sibuk ngan anak2... Kengkonon nak mula potong baju, sabtu boleh menjahit.. Takde makna, tetiba anak jadi 4 org malam tue. Iwan anto anaknyer kat umah sbb dier nk g kelas.. tapi idak la payah maner nk jaga, dh beso. Cumernyer tak boleh la nak membuat keje lain...

Sabtu baru mula potong kain.. itu pun makan sehari suntuk menyiapakan potong baju.. maklumlah amatur... Udah lama tak menjahit nie... Memang tangan sedikit pengko. tapi kuatkan semangat jek, kalo tak tak berbaju baru la anak2 kat umah....


Biler dh letih potong kain, mula la kepala malas nak masak. Kul 4 aku decide berbuka kat luar jek la, pilihan Rest House la. Gamble jek nie sbb kalo nk berbuka kt rest house kena booking awal2 sbb penuh selalu. Tanyer mak abah pun dedua ok. Terus call booking dan alhamdulillah masih available...

Kul 7 ptg baru kuar umah. Ari tue dh pegi sekali, memang penuh. Sesak ramai org. Tapi, kali kedua nie lbh rilek. Orang pun tak ramai. Masih ada meja kosong. Takde rebut2. makanan pun lbh sedap dr ari tue. Alhamdulillah rezeki hujung ramadhan.

Ingatkan kali nie santai2 boleh la amik gambo layan kt sini. Tak de maknenyer, tgh dok ralit pilih lauk azan berkumandang. kelam kabut ambik lauk, amik air.. Nak berbuka.. Cam org puasa sungguh jek.. Hahaha.

Tengah malam tue aku buat pulak kacang goreng salut tepung.... 1st trial. Buat sikit jek, tapi nampak sikit jd banyak pulak biler dah salut tepung. Try tgk apa jadi. Kena tambah rempah lagik. Ari tue cam tak brape kick tp sedap jugak... Esok atau mlm nie nak buat lgk 1 trip. Nak bwk umah mertua sekali. Kuih raya memang takde, maka ini la kuih raya aku...

Ahad memang dh decide nk menyopping baju anak, baju mak abah & baju uci.... Tempat tujuan Teluk Intan... Takde ler sesak maner pun, tp sbb membawa 2 org budak kecik memang tak jadi aper la...
Aiyokk...!!!

Aina sibuk dgn dunia dier, berlari ke hulu kehilir. Jenuh mengejor.... letih... Tak dpt aper.. seriusly, satu benda pun xdapat... adoiii aiii...

Mlm td ingatkan nak mula menjahti, time tidokan anak aku sama tertido.. Memula tidokan Aina, mata ok lagik. pastu tidokan nani, tau2 terjaga dh sahur.. Hahaha.

Aperpuntakboleh.....










Dia Datang Dah... Datang Dah!!!!


Udah ujung2 baru mari.... Tengah susun jadual siapkan aper yang patut. Check list berderet tp sempat ke tak nie...?

Jumpa nie kat fb... letak kt sini... hahahaha.
Lawak la pulak.



Aper yang dh datang..?

Mode raya, u olllsss... Baru jek datang tak sat nie ha... hahaha. udah ujung baru dtg yek.... streesssss acik... Maser nie ler semua benda nak buat....

Meh list sikit...
1. duit raya lom habih tuko - ari tue kengkonon sikit cukup la... la nie cuak pulak, takut tak cukup.. huhuhu. ader ke bank yg sudi bg duit kecik lg nie...

2. kuih raya - seriously aku tak memborong kuih raya tahun nie. tue pun sejenis jek aku beli dengan niat nak makan lepas berbuka.... tgh pikir aper patut ke takj aku tambah? tambah secara tunjuk ke secara uli nie...? Baru nak pikir nie.... huhuhu

3. Baju raya - yes...! baju raya anak beranak belum siap lg nie. Baru jek potong kain, belum sambung2 lg.. ntah ler aper nak jadi. Sian anak2 aku... Aku kain batik je la kalo tak siap pun... hahaha

4. Shopping raya - yes!!!!!!! Belum habis shopping raya... Biler buat last minit benda yg seronok pun jd tak seronok nie... Ingat mlm nie nak pegi berdua jek ngan Mr. K. Anak2 aku tinggalkan kat umah jek... Kalo bawak bebudak especially si Aina memang tak jd keje.... penat jek dpt...

5. Kemas rumah - ish..! mcm tongkang pecah dh...... kain baju jgn cakap berbakul tak berlipat....

Kerja dr semasa ke semasa...hahahaha....






03 Ogos 2013

Misi tergempar

semalam rehat tengahari menyibukkan diri kt jakel tg malim... tak sampai 1 jam, apa yg dicari dpt. jom balik....

orang kalo ujung2 puasa gini g kedai beli baju siap, aku baru nk membeli kain... harap2 misi menjadi. kalo tidak anak beranak berkain batik jek pagi raya

02 Ogos 2013

23 Ramadhan 1434H : Iftar ala Koboi


Sampai 1 tahap kiter rasa malas dan udah taktau nak masak aper kan..? aku selalu gitu. Paling parah dtg malas, biler time "bulan mengambang penuh".. Memang sakan la aku....

Semalam datang balik malas aku... Kebetulan mak pulak berbuka kat surau ader moreh, Aku yg sememang2 dh 2 hari 'puasa tanpa niat' nie mula la malas nak masak. Angkat tepon, call Mr. K, coz dier jek makhluk yg puasa kat umah hari tue.

'Bang, malas nak masak la ari nie. Beli je la aper abang nak makan' direct aku sound..hihihi

'ntah ler... Beli pizza je la..'

'cantikkk....'

Maka ini la iftar Mr. K dan makan malam aku.....


Pizza regular
garlic bread
mushroom soup
spaghetti

Alhamdulillah....





Merangkak dah..?


Usaha tangga kejayaan dik.... hihihi





Dah nak mula merangkak... Belum konfiden nak angkat tangan bawak ke depan.. Tapi udah kuat menampung badan lagu tue. Tahan tangan, naik bontot, goyang-goyang.... hahaha.

Takpe dik, take your time.... dah konpiden nanti adik angkat tangan bwk ke depan yek..

Bukan setakat dah nak merangkak... Dah nak belajar duduk. Senget2 bontot nak duduk. Tapi belum pas lg. Mak mertua den ari tue nk tolong dudukkan, aku tak bg. Biar adik buat sendiri.. hihihi.

Chaiyok dik chaiyok....










01 Ogos 2013

20 Ramadhan 1434H : Two One Grill


Hari nie kiter citer bab iftar je la.... Penuh gambo makan minum jek kt blog hari nie....:)

Last monday kitaorg ader program opis di Kuang. Disekalikan dengan Majlis Berbuka Puasa arranged by opis. Buat kat Restoran Two One Grill...


Restoran nie actually milik, salah seorang staf kitaorg jugak.... Western food concept... Restoran cantikkkkk. Semua buat dr kayu, ala2 western la... Dan semuanya di buat oleh owner tue sendiri... Dier buat sikit2, sampai la siap dan buka restoran nie.. Tukang masak, isteri dier sendiri. Kak Ana memang pandai masak... sedappp. Korang yang dok Kuang, aku rekemen kedai nie tuk korang. Yang kat shah alam nun pun idak jauh maner pun kuang nie....

Restoran nie dh penah masuk jalan2 cari makan, program safiyyah kt tv9, penah jugak masuk berita harian....:)

Petang kiter mulakan dengan Brainstorming pencapaian hasil. Patutnyer start kul 2.30 ptg, tapi sudahnyer kul 3 ptg baru mula. Tempat jauh dr opis, memang semua dh silap adjust maser. Sudahnyer, boss tunggu kitaorg... hihihi.


Aku datang dengan anak dara sulung aku nie...... Kul 11 pg, dr slim aku cabut balik Tapah, amik Aina terus pecut ke kerling pulak amik Kak Kam. Pastu baru terus g Kuang.... Nak pergi nie pun mcm2 drama ada... Mr. K aku ajak pegi sekali payah sgt, ader jek alasan. Dier malas sbb jauh sgt. Sudahnyer aku angkut la anak dara aku nie. Pastu mak pulak bising coz mlm2 balik kang berdua jek. Boleh ke drive jejauh malam2 nie.... Tapi, aku selesaikan jgk sbb aku minta staf dr bidor naik sekali ngan aku. Dier tinggalkan motor kt slim river jek. Takde la mak aku riso sgt nanti....

Budak nie memang suker sgt la dpt ikut aku... Kat sana pulak mcm2 xtvt dier boleh buat, memang sakan la dier main.


Brainstroming habis kul 5 lebih. Siap2 mandi solat kat sana.

Kul 7 ptg mula tahlil sikit.....


Restoran nie mmg lawa la... tmt duduk pun kiter boleh pilih nak bersila, nak kerusi rendah, nak kerusi tinggi.

Dah tahlil cukup time kiter makan la.... Dimulakan dengan appetizer...

Mushroom soup & garlic bread.... Ada jugak puding caramel.


Berbuka tue aku belasah 1 gelas besooo teh o panas. Pastu 1 gelas air suam.... Kenyang terus.... hahaha.

Untuk budak2 depa memang provide set kanak2 nie....


Pas buka puasa berenti dulu solat maghrib.. Then baru sambung makan....

Malam tue aku amik chicken grill.... tapi makan sikittt jek, pastu kenyang dah... Banyak sgt minum air. Tue pun aku tambah lg segelas beso air kopi o panas & air suam segelas beso jugak..... Sib baik tak terkencing2... hihihi.

Nie dier Chicken grill & chicken chop (bkn aku punyer)... Komen : Sedapp. Sos dier mmg sedap. Selain dr nie ader lamb grill... Utk menu2 nie, depa dh amik order siap2 petang tue. Senang nak bajet dan makn panas2....


Selain tue ader jugak nasi goreng bidan terjun namanya... Jgn tanyer kenapa bidan terjun...:p. Ikan siakap bakar.... Sotong bakar pun ader jugak. Takdan amik gambo. Dah lebuh habis....


Desert dier ader jugak kek lapis sarawak... Kek lapis yg sedap....thumb ups, kek nie dr salah sorang kontraktor kitaorg. Dier mmg tiap2 tahun bg kitaorg kek lapis tue.

Selesai makan semua, ada sikit upacara penyampaian hamper....


Selesai bagi hamper saper yg nk balik boleh balik. Tapi ader jugak yang terus tinggal sebab depa nak buat terawih jemaah. Pas habis jemaah depa sambung lak dengan aktiviti bakar2... Bakar kerang, ikan, mentarang... mcm2 la...

Aku tak tunggu. Settle jek makan, terus balik. Nak nyampai ke rumah tue pun kang makan dekat 2 jam......

Kawasan lapang kat kedai tue petang2 budak2 main. Ader buai, ader gelongsor... Malam depa bersihkan buat tmt tue buat tmt solat berjemaah.....


Aku sampai Tapah kul 11 mlm. Terus amik Mr. K ngan adik kat kg Raya, terus balik umah. Sampai umah terus terbongkang keletihan... huhuhu.

Kedai nie boleh datang lg... Tapi kena pikir dua tiga kali dulu coz jauh.. Kalo nak g sambil lalu ok la....





16, 17, 18, 19 Ramadhan 1434H


Tetiba blog kesepian....
Ini memang standard aku nie... awal2 ramadhan semangat... mcm2 cerita tambah2 menu iftar memang penuh jek. tapi dah hujung2 memang kedaung la sangattt... Sudah dijangkakannn..... hihihi. Ngam2 15 Ramadhan terus senyap sunyi sepi... kihkihkih.

Hamik ko tajuk berhari-hari jadinyer.....

16 Ramadhan 
Keadaan badan dh mula menampakkan agak tidak memberansangkan. Anak2 kat rumah jangan cakap la. Kak long ngan adik dh memang selsema.. Tapi alhamdulillah takde demam.

Belah petang badan aku dah semacam. demam terus... Melepek je la kat opis... Tengahari aku terpaksa balik rumah sekejap, amik barang customer tertinggal, then patah balik g opis. Memang mencabar betul memandu dlm keadaan gitu di bulan ramadhan.... Tersengguk2 aku bwk keta. Belum kira bersin sampai pejam2 mata...

Malam tue g ipoh lak coz ngambik anak sedara bercuti.... Berbuka ala kadar jek. Suruh Mr. K beli roti jihn kt pasar ramadhan, pastu ader pulak rezeki bubur lambuk dr opis dier. Cukup la utk berbuka.

Lepas maghrib terus pecut ke Amanjaya ipoh. Amik Nabil, then terus melepak kat Mydin sana. Melepak cari makan la, apa lagi...

Udah jam 9 lebih pun. Banyak kedai makan dh tutup. Ingat memula nak bawak aina makan kt kedai upin ipin tue, tp dh tutup. Sudahnyer ke sini kami... Mamak pun mamak la...


Menu utk Mr. K dan anak dara sulung.... Nasi goreng & megi goreng....


Menu utk aku yang kedemaman... Tapi makan masih gagah. Roti Naan & ayam tandoori.


Adik rilek atas stroller..... Budak nie skang dh pandai malu ngan orang. Malam tue jumpa abang nabil dier, boleh pulak malu2 kucing tapi senyum2... Kena agah, senyum pastu buat muka malu2 pandang ke belakang... hahaha.


Pas makan terus balik.... Dah tak lalu menahan mata dah aku. Memula ingat takmo pegi, tp Mr. K ajak jugak. Pegi jugak sudahnyer....

17 Ramadhan....

Lepak kat umah... Cuti nuzul Quran... Badan sgt tidak membantu.... Demam lagik.

Bangun sahur makan ala kadar, takde selera. Telan ubat. Lepas solat sambung tido....

Sebelum tue, dalam kepala otak bersusun-susun benda nak dibuat.. Maser susun tue, tgh sihat. Sampai hari, tak sihat pulak. Yang disusun ntah ke mana....

Tapi gagah jugak la mengemas rumah, mengemas dapur sikit2 sbb nak g balik Kg. Raya. Kang meninggalkan umah porak peranda sian kat mak... huhuhu. Tue pun pepagi tue ingat dh ok, ada hati nak buat popia goreng utk berbuka. Tapi, takde maknanyer....

Petang balik umah mertua coz hari nie ader iftar ramai2 kat umah atok. Menu mcm2.. aku pun lupa apa ada... Yang aku makan rendang ayam, tempoyak ikan patin, sambal tumis ikan bilis petai. Pastu balik umah melepak dalam bilik..... Gitulah hidup orang yg tgh demam....

18 Ramadhan
Udah ok sikit. Tp hidung tersumbat gak. batuk pun sama... kongkong.... huhuhu.

Kul 11 kuar g klinik ngan Mr.K. Bawak adik sekali, Aina tinggal jek. Tujuan utama nak bawak adik g sunat. Udah dekat 8 bulan belum sunat2 lagik... Sekali harung cek demam ibu dan nani yg still selsema....

Nie muka budak aler senyummmm.... Maser nie baru pas sunat nie... Surprisingly, tak bersuara langsung budak nie maser kena sunat. doc dh sapu ubat kebas kot. diam jek
.

Iftar dh kami booked awal2 di Rest House Tapah.... Sesekali ramai2 berbuka kat luar. Menu memang banyakkkk... Lauk pauk... Kuih muih... buah... bubur... sup... puding... mcm2 la....

Penuh meja....


Mee goreng... Belum berbuka lagik nie... Anak dara i memang semedang nak cepat. Samapi2 jek dh nak makan... Belum time lagik la kak long...


Nie pinggan aku... goyang inul lak dier....


Ape yek aku amik..? Jap aku ingat,... Nasi, Bayam tumis, ulam kcg boto, sambal tempoyak, remunggei masak kari, ayam masak kicap, ikan masin, paru sambal.... Penuh pinggan. Makanan so-so jek...

Aku suker sgt makan ramunggei nie. Tahun lps pun aku ingat, ader gak ramunggei, tp keras kematu yg tahun lps nyer. Dah tua. Yang nie cantik jek, lembut sedap dimakan. Tapiiiii, masin giler kari tue. Tue nampak ikan masin tue, kari dier lg masin dr ikan masin tue. Tertumpah garam ke bang...? potong terus nak makn.

Dok melepak makan kt situ sampai dekat 8.30mlm. Terus pecut balik sbb Mr. K nk g terawih... Solat maghrib kat rest house jek... Boleh la makan dgn tenang aman damai...

19 Ramadhan.,.
Lepak dok umah jek... Cuti 3 hari berlalu begitu saja...

Mr. K memang ngajak g shopping. Tapi badan tak larat. Mintak baring jek... Malas nak g memana. Pagi jek g ke TF jap beli barang sikit.

Petang masak cam biaser.. ukan aku masak la, mak mertua den. Ikan haruan masak lemak cili padi. Tumis sayur.

Pas berbuka aku terus balik umah.... kat umah byk benda nak dikerjakan....

Hamik kau entry panjang berjela... Tapi gambo cinonet jek. Aku malas nak amik gambo tgh demam2.... Sib la ader seketui dua tue.







Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin