30 Disember 2011

Sehari sebagai surirumah...



Budak kecik nie baru baik demam..... Alhamdulillah, kejap jek demamnyer.

Kali nie demam panas tapi kejap jek, selsema pun tak brape teruk... Sebelum nie, penah demam tp tak brape panas, tp on off. Selsema pun lambat baik... Biler anak tak sihat, mak-mak pun sama jadi moody kan.. Lebih parah kalo kasik makan, pastu muntah balik... Memang stress la. Kesian tengok dier... Kalo kena macam nie, kena la ibu korbankan kerja. Dok umah jaga anak...

Kesimpulannyer, penat... huhuhu. No, ini bukan merungut yek... Cumer teringat biler orang kata, syok la cuti, jaga anak kat umah. Syok la dok umah tak yah keje... Orang selalu membayangkan housewife nie keje nyer senang jek... Tapi, kebenarannya adalah tidak.. Dok rumah lagi la kita penat dan banyak keje. Cumernyer keje ikut time sendiri dan enjoyyyy... Walaupun penat, tapi seronok... Betul tak housewives sekalian.... respect tul aku ngan depa2 nie... Plus kena lak perah otak bab makan, bab main ngan anak, bab ngajo anak... macam2 lagik... So, jgn la korang memandang rendah ngan surirumah2 seantero dunia yek..

Berbalik kepada Aina, kali nie dier demam sangat melekap la pulak... Nak berdukung jek. Letak dalam walker menangis. Takleh la kena tinggal kejap pun... Nak suh dier main pun kena dok sebelah dier. Kali nie ibu redha jek umah bersepah, penuh ngan mainan yg dier campak. Asalkan dier tak meragam. Elok jek kemas dier punggah balik... Takpe nak, ibu suker jek aina buat sepah, dr aina merengek jek...:).

Menyusu pun tak putus... Kejap2 minta. kejap2 minta... Sib baik la takde nak bancuh ke aper... Tapi letih la sikit kalo dah bergayut jek. Nak tido pun lamerrrr gayutnyer. Kalo tak puas lagik, kiter tarik maka akan membebel la mulut dier.. huhuhu. Kalo menyusu duduk, patah la piggang ibu, kalo nyusu baring kang, kompom ibu berjemaah tido ngan anak, makanyer 1 keje pun tak siap. Maser anak tido la nak buat mcm2 keje.....

Biler demam nie,kompom makan mesti muntah.. Jadi, ibu kena turn on mood rajn tuk masak aper jek yg dier suker yg tak membuatkan dier muntah. Semalam, ibu masakkan Aina nasi impit ngan sup. Ok, makan tak muntah & leh la tahan banyak dier makan. Tapi tak macam hari2 biaser. Selalunyer kalo nasi impit nie leh habis seketul dier makan. Semalam sekali makan 1/2 ketul jek. Aku pun tak berani nak bagi dier makan banyak2. Kang muntah lagik...

Harap2 hari mood dier dah o dok ngan uci. Kalo tak kang payah uci nak buat keje.....




Mode : Pantai Timur....

Muahaha... Tetiba lak jd 'murtad' dr negeri sendiri....:)

Arinie jumaat, mode adalah sedikit muslimah. Datang opis pun berjubah (1st time nie...), tue yang nak makan pun tetiba kena amik mode pantai timur gak... Errr...Err... Ape kena mengena jubah dengan pantai timur yek...

So nie la sarapan pagi ari nie... No cheese2 pagi nie..:) Nasik Kerabu sajorkk...


Komen juri...:)

1. Suapan pertama : Manis (tanpa sambal....), potong stim sikit.
2. Suapan kedua : Pedas (dgn sambal...), ok leh diterima.
3. Cam tak cukup 'korum' jek nasi nie.... Takde keropok rupenyer. Makcik nie lupa ke @ memang takde keropok kat kedai dier... Terpaksa ler goreng sendiri keropok. Kalo tak, tak cukup syarat namenyer....
4. burp..... Alhamdulillah... (hilang kemuslimahan nyer....:))





28 Disember 2011

23 Disember 2011

Ayam Kung Pao Yang Derhaka...

Sape ader masalah cam aku..? boring memasak benda yg sama jek. sesekali nk jugak menunjukkan kepakaran masak lain lak.... Itu ler aku...:)

Ader ayam dlm peti... Mula2 semangat nak buat goreng kunyit... Tapi, biler nak masak mula la hilang mood. Terus capai hp, menggugel resepi. Sambil kopek bawang, sambil gugel.. Maka decide ler nak buat Ayam Kung Pao walaupun ade benda yg tak cuup. Aku belasah jugak. Aku kan memang jarang ikut resepi 100%, selalunyer ikut dan jek. Flexible.

Ini ler dier Ayam Kung Pao yang derhaka amik resepi dari Cikmin. Aku copy paste je la resepi...



Resepi Kung Pao Chicken – dari blog Kak Nor Secubit Garam


Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil


Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.


Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih – dihiris
Halia muda sebesar ibu jari- dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Cara-cara:
Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu.
Kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cili sedikit gareng.
Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau.
Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan.
Sedia untuk dihidang


Kenapa derhaka...:
1. Resepi tulis guna dada ayam, aku pakai jek semua bahagian ayam since beli ayam pun memang pilih yg bhgn tulang jek ari tue. Takde amik bhgn dada pun....

2. Banyak jugak bahan tak cukup - air pati ayam, kicap manis, minyak bijan, kacang gajus.

3. Yang tak payah buh pun aku buh jugak - bwg besar. Sedap tau buh bawang besar banyak2...

4. Resepi tak kata pun buh sayur, tapi aku buh semua sayur yang ader dalam peti ais. Reason, malas nak masak sayur lain dah... Masuk jek sekali, sekali tumis jek..:)

5. Resepi dah bagi cara-caranyer, tp ends up aku guna logik akal step sendiri. Coz maser nak numis aku tak tgk resepi dah. Dah off internet.
.
Kesimpulannya, versi yang aku buat nie sedap... Kalo nak tanyer aku rasanyer betul ke tak, ntah la yek. Nie la 1st time aku masak ayam kung pao, dan 1st time jugak aku makan ayam kung pao. Jadi tak tau ler betul ke tak... Takpe lain kali aku makan kedai aku order nie...:)





22 Disember 2011

Favourite Song...

Buat masa nie, lagu nie memang jadi peberet Aina.. Selain dari Upin Ipin tue... Kalo tengah melasak, pasang lagu nie, terus diam cari sumber lagu... Selalunya dr henpon ler.







Banyaknye Telur..!


Biler datang musim kenduri kawin, masalah yang sama akan berulang setiap tahun... Lambakan telur ayam rebus...:) Begitu lah juga yang terjadi pada aku nie ha...

Hasil dr kenduri ujung minggu baru nie.... Selalunyer, keputusan akhir yg akan dibuat ialah di tong sampah kan @ dilongkangkan... (lepas beberapa hari la, dh tak elok nak makan...). Pembaziran kan....


Tapi skang aku dah insap... Taknak lagik bazir2 nie...:)

Maka dengan penuh azam dan iltizam terjadi perkara yg jarang2 berlaku dalam rumah ini....
Kari telur....

Punya la semangat, sanggup tue pegi kedai memalam buta.. Kalo tak jgn harap ler.. Itu pun 1 perkara yang sangat jarang berlaku... muahahaha.

Tgk cam terliur kan... Tapi, camner tah aku leh lupa 1 benda yang sangat234 penting dalam pembuatan kari... Dah nak kering gulai tue baru la perasan bahawasa aku dah lupa nak buh daun karipulai... huwaaaaa.... Camner la leh lupa.

Korang tau tak, kalo takde daun kari pulai tue cam lagu yg tanpa irama, bagai siang tanpa matahari.... Ish, memang hilang kick kari tue. Walaupun kari tue dah sedap camner pun, kalo takde kari memang terus gagal la dalam peksa...

Selain dari kari, watak sampingan nya adalah................................

Ikan goreng & ikan masin goreng... Ikan masin nie la yg paling bahaya... Kalo ader nie, napsu makan memang melampau betul... Sepinggan leh jadi 3 pinggan.


Selain tue, Sotong goreng kunyit....

Alhamdulillah... Kenyangggggg.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut sukahati...:)


Redho...!

Live telecast.... hihihihi.

Milo panas + Mee Sedap...):


No one in the office, except me... Orang lain ader agenda memasing. Aku la jadi penunggu gua opis... Nak kuar carik makan sedap2 pun terbantut... maka makan la mee sedap jek.. Ok la tue...

Dalam esbok dah takde aper.... Roti Gardenia ader, tapi takde kawan. Telur pun elek... Nasib la kan... Redho je la ngan aper yg ader. Oran kat tempat lain makan pasir jek... (insaf...!)

Tengahari kang kalo takde orang gak, aku kunci opis pastu balik keluar jek...

tue jek.. Nak makan. Laparrrrrrrrrr.



Ringgit Malaysia Berwajah Baru..?




Suker la yang warna oren tue... suker warna je la. Kalo di beri pilihan bagi la aku yang kaler ungu tue.. Tp ungu pun cantik bangat la......

Mula dikeluarkan bermula Julai 2012... Maklumat aku dpt dr FB la, kalo tipu FB tipu la aku...:p

Ke kome semua dah tau. Aku jek yang ketinggalan zaman.... hehehe



21 Disember 2011

Nasi Impit

Nasi impit memang peberet Aina.. Kalo buat nasi impit memang sonok tgk dier makan.. Bagi dier pagang sendiri, suap sendiri. Dah abih mintak lagik. Kalo nasi impit berkuah cam soto tue, kuahnyer ibu suapkan ler. Tapi nasi impit dier suap sendiri.

Ari tue masak nasi impit banyak... Memang sengaja masak lebih, selain untuk aina, orang lain pun leh makan jgak. lebihnyer aku masuk esbok untuk makan hari berikutnyer... Makanyer 2 har ler Aina makan nasi impit...

Tapi menunyer berubah2 ler....

1st day masakkan soto... Pagi petang siang malam, makan soto. Memula ingat nak buat bergedil, cantik dah aku kumpulkan untuk dibasuhkan... Tetiba, mood tue hilang pulak. Sekelip mata jek.. huhuhu. Kalo tak merasa la Aina makan bergedil...:)

Nie la soto Aina. Sayur mayur aku buh terus dalam sup.. Yang lain tue cam biase ler....


Esoknyer pulak, nak pegi kenduri umah kenduri. Jadi, nasi impit diolah jadi nasi impit goreng lak.. Coz nak membawa sup ke hulu ke hilir, nak handle sup umah orang kenduri memang payah. Tambah2 lagik Aina ligat even time makan jugak. Jadi ibu masak nasi impit goreng jek...

Cara masak sama jugak cam buat nasi goreng biaser tue. Tambah sayur & telur... Sedap jek Aina makan.


Malam pulak, ibu buat lak lain... Buat sup tomato, cam ala2 bolognese tue.. Tapi kuah tak pekat la. Cair2 cam sup jugak... Tambah gak italian mix herb... Ape nak bagi namanyer yek, nasi impit sup bolognese ceria... heheehe


Tapi, aku notice cam poopoo dier keras sikit. Mungki kah sebab nasi impit itu, @ sebab dier kurang minum air..? Takpe len kali masak lagik,  buat kajian lagik..:)
Pas nie nak memain ngan food aper lak....? hmmmmm....


Wordless Wednesday - DOA



Amin...!


20 Disember 2011

Kuda ku Terpeleot kaki

'Kuda' yang sedang menunggu untuk diservis... ai la kuda, ujung tahun nie la ko buat hal la pulak yek.. Nasib la.


Tue pun bernasib baik, pagi nak pegi keje tue aku ngato Mr. K ke opis. Dier rasa keta lain macam jek. Kalo tak anto, kemungkinan besar sampai Slim River la aku bawak keta tue dalam keadaan tayar yang leper.... Aku bab tayar memang lemah skit. Nak suh pam sendiri kat stesen minyak pun, mintak maap la, acik tak berani.. aku takut kalo terlebih angin kang, meletup lak tayar keta tue.. huhuhu. Melampau imaginasi...

Sehari sebelum tue aku dah rasa keta tue cam berat jek.. Aku tgk tayar cam ok jek... (ok la sangattttt...). Takde lak aku cerita ngan Mr. K.. Malam tue pulak aku g umah makcik aku kat bidor, menziarah orang yg ditimpa musibah. Mr. K yang bawak, dier pun tak leh agak ader yg tak kena ngan keta tue yek... (bukan salah mak yek...).

Melayang la jugak ratut2 kerna sebijik tayar... Takpe la, jangan ko jgn merajuk lagik ye keta.. Jangan patah kaki lak yek...


Nasi goreng utk Baby...


Kalo kepala buntu nak masak aper utk si kecik, nasi goreng adelah penyelesai nya... Coz, nasik goreng nie, kiter le letak aper jek yg kiter nak. Selalu kes2 camnie terjadi biler ketandusan haiwan2 dan tumbuh-tumbuhan dalam esbok...

Dier suker je makan nasik goreng, ikut abah kot...:)

Nie la dier nasi goreng Aina.. Aper nak kasik nama yerk.......

Nasi goreng alif ba ta... muahahaha


Nie bahan2 nyer....


bawang merah + bwg putih (mayang halus),
Tomato (buang kulit) + Brokoli (floret jek) + Carrot (semua hiris halus....)
Ikan bilis (bersihkan, rendam dan tumbuk.)
Kentang & Nasi yg dah masak...

Goreng dulu kentang, dah nak masak masukkan bwg.. Pastu masukkan ikan bilis dan sayur mayur... Pastu masukkan nasik.. Leh tambah telur, aku tak buh sbb telur dah abih ari tue...

Selepas 1/2 jam.... Licin....


Aina memang makan lambat.. Takleh nak suap dier laju2, kena main2 ngan dier. Kalo laju2 dier senang tercekik... Layan kan je la tekak anak... Kalo muntah kang kesian lak tgk, sampai keluar ikut hidung... Menangis tak hingat..


19 Disember 2011

I-city yang nauzbillah...

Memang nauzubillah... Bukan i-city tue yg bermasalah, tp punya ramai umat manusia. Nak mencari parking pun, siksa. 40 minit atas jalan jek mencari parking kat sana. Udah la tue, kena lak masuk 2 kali, meaning 2 kali bayo parking coz nak mencari parking yg dekat. Kami bawak warga ems dan anak kecik, jd tak sesuai utk parking jauh2, maka berkorban la duit parking...

Dah sampai sana, hilang mood dah nak jalan jejauh. Jalan area dekat2 jek. Membawa anak kecik aku tue ha....

Ade ler 2,3 keping gambo yang diamik. Sib baik dier tak meragam dah sampai sana. Cumernyer mentara mencari parking tue, dier dah tunjuk moody sikit sbb boring dalam keta lamer2... Sian dier yek.








5 tekak, 4 rasa...


Nasi Goreng Aina...


Nasi goreng Abah Aina

Pasta Aglio Olio Ibu Aina

Capati untuk uci dan nenek.. (takde gambo coz ibu tak pegi pun...)



Kalo aku pandai masak capati harus lah capati pun homemade jugak... Udah rasa mcm restoran lak umah tue... Begitu ler, tekak memasing lain2 seleranyer..

Tapi takpe mak puas hati biler semua orang makan dengan berselea sekali....






16 Disember 2011

Mistik : Apa korang nampak..?



Malam jumaat dan hantu sinonim kan..? Ish... merewang bulu roma lak.. Tapi aku buat schedule post, letak ari jumaat ler.

Gambar nie dapat dr kamera my friend. Original yek coz saya tahu kawan saya nie mmg tak brape arif pasal komputer. Jadi adalah mustahil dier nak buat super impose ke apa... Ntah ler, sekali tgk mmg susah nak percaya. Tapi, makhluk Allah tue kan pelbagai... huuhuhu.

Motor tue motor kawan saya gak... Anak nyer melepak ngan kengkawan memalam kat warung tepi2 jalan. Kejadian berlaku kat Kuang. Sambil melepak bawak kamera dan snap2... Snap jugak motor tue sekali. Biler bapaknyer tgk balik, ..????

Semalam dier dtg opis pas kat kami semua.

Katanyer cam panglima. Aku tgk tak mcm panglima, cam budak pompuan jek... (tegak bulu roma...(~_~')).

Korang nampak aper yek.... ? huhuhu.


15 Disember 2011

Ikan bilis Sangai



Ikan bilis saiz besar (senang nak bersihkan.) dibuang t*hi (kalo saya buang tulang sekali..). Direndam (semalaman pun takpe..), dibersihkan dan dikeringkan. Pastu goreng dalam kuali tanpa minyak. Dah goreng, blend dan simpan.

Benda yang paling senang nak buat nie la... Simpan elok2 (saya simpan dalam esbok..). Kalo sesekali nak masak bubur anak, atau masak sayur mayur anak, saya just tambah ikan bilis nie jek... Rasa pun sedap & anak pun suker. Stok dah habis dah nie, kena beli ikan bilis lagik...:)

Kalo ibu nak makan pun boleh... Buat cam dalam pantang tue, tambah lada hitam tumbuk. Makan dgn nasik panas2... ish... Sedapnyer... Makan lak ngan ikan goreng dan temu... ish, lagik sedap.... Mak kepingin sudah...hehehe.

Leh jugak buat sambal yek... Tumbuk cili padi semata (tambah cili besar pun boleh) + garam (sikit jek...). Pastu tambah ikan bilis blend nie dan perah limau... ish.. terliur pulak dah... hehehe. Kalo tak perah limau pun tak pe, kacau dengan tempoyak... muahahaha. Sedaappppppp nyerrrrr........ Dah terasa kat tekak nie (menitik2 air liur ku...(: )

Kalo terdesak, leh gak masuk dalam nasi goreng, bihun goreng, mee goreng... Maner la tau dalam freezer dah kehabisan lauk... Ikan bilis nie buat pengganti.

mula2 dulu buat banyak gak, skang nie buat sikit2 jek coz aina dah banyak option lain leh makan... Stok ikan bilis blend dah kehabisan pun nie. Ikan bilis tinggal sikit jek nak buat sangai x berbaloi. Penyudahnyer malam tadi nasik goreng Aina guna ikan bilis yang dicincang halussssssssss2... hehehe. Nak pakai lesung batu kang takut terpedas lak ikan bilis tue, lesung mmg takde yg lain, tue la 1 je.


Perempuan tua pun korang nak tipu, aper jenis manusia betul la...

Panjang berjela tajuk... Cam melepaskan perasan jek...

Memang pun..... Tgh marah dan bengang dengan manusia2 yang amik kesempatan atas kelemahan orang lain... Terutama yang dah berumur, warga emas yang sedang berbahagia di ujung usia.

Aku membebel bersebab yek.... Mengenang nasib seorang warga emas yg tinggal kesorangan tapi ditipu orang2 muda yang sebangsa dan seagama (mungkin.....). Agaknyer depa tue lupa yg depa ader mak ayah yang dah tua @ bakal tua. Depa jugak lupa depa jugak akan tua 1 hari nanti...

Ambik cerita nie sebagai pengajaran dan peringatan kepada kiter yek... Manusia diluar sana bermacam tabiat, bermacam ragam... Semoga ahli keluargaku, sahabat handai ku dan semua sekali dilindungi dari perkara2 yang tidak baik...

Kejadian nie berlaku di Bidor... Di perak...

Taktik 'penyangak' bermacam.. Petang kelmarin tgh sibuk kat dapur dapat call dr pakcik A, katanyer Makcik N kena pukau. Terkejut la mendengar nyer.. Pegi la menziarah orang ditimpa musibah malam tue jugak. Tapi setelah diteliti (udah cam pegawai penyiasat jugak...) aku rasa bukan pukau. Tipu hidup2.. Kuang ajo betul la...

Modus operandinyer mmg licik jek bunyik nyer... Mula2 dtg sorang (Mamat A.. Takmo la mamat, penyangak A), mgkin menyiasat berapa ramai isi rumah. Setiap alasan tuan rumah dijawab.. Makcik N kata dier nak sembahyang, takpe Penyangak A kata dier datang balik kejap lagik. Makcik N kata dier taknak, tinggal sorang, takpe, penyangak A kata dier anto org pompuan...

Tak lama lepas tue dtg la pulak sorang pompuan (penyangak B..). Datang masuk umah, sembang2. Barang yg nak dijual ari tue, mesin urut kaki. Makcik N beriya kata taknak, Penyangak B suruh cuba dulu. Tak payah bayo. Maser tue datang penyangak A, bawak mesin urut kaki.

Pasang mesin alat kaki tengah rumah, membelakangkan pintu keluar masuk... Membelakangkan bilik2 yang ader... Dahtu makcik N disuruh bukak semua brg kemas yg dipakai kalo nak cuba mesin tue. Makcik tue pun ngikut je la, ingatkan depa nie betul2 nak meniaga. Dier pun masuk bilik, bukak barang kemas, letak atas katil tutup ngan bantal, kuar bilik tutup pintu.

Penyangak yg 2 org nie nampak bilik maner makcik tue masuk... Depa pun pasangkan mesin urut kaki, setkan masernyer lebih 1/2 jam.. Pasang jek mesin tue penyangak tue bgtau makcik nie suh try dulu... Jangan bangun coz mesin tgh berjalan. Depa nak kuar jap, balik pejabat. Nanti dtg balik...

Tunggu la makck sampai mesin berenti.. Tapi coz lamer sgt menunggu, belum mesin tue berenti, makcik tue bangun jugak.. Tunggu 2 org penyangak tue pun tak dtg2 langsung.. Terus tuju bilik, nak pakai balik brg kemas yg dah bukak td. Terpandang pintu bilik tak bertutup, tgk barang kemas semua dah lebuh. Penyangak 2 org tue sampai ke sudah tak dtg2.. Lebuh, lesap terus...:(.

Mesin urut kai yg dier kata harga RM 15k tue dier tinggalkan.. Ntah2 150 hingit jek..

Aduhhhh.... Ape nak buat. Benda dah jadi...Tapi, cara kehilangan tue sgt2 mengecewakan... nape la org tua cam tue yang korang tipu.... manusiaaaa... manusiaaaa....

Dah ler tue, menyelesaikan polis report bagai sampai lebih kul 11, makcik tue dah tak larat. Letih, penat kena berdepan stuasi cam tue... Tak de akal sungguh org yang buat tue... Maser nak balik dr balai polis tue, salam2 semua, bergenang gak airmata org tua tue. Sebelum tue aku tgk cam steady jek.. Mungkin steady dan kuat sebab mak aku ader tuk temankan, tp biler kami nak balik, kekuatan dier cam hilang lak... Malam tue jugak anaknyer dah sampai umah. Nak temankan maknyer yg dalam kesedihan...

Jadi, org2 diluar sana amik iktibar atas kejadian nie yek.. memang la kata org, kalo nak jadi tue, jadi jugak.. Tapi, sekurang2 nyer biler kiter dah tau dan beringat kebarangkalian nak kena tue mungkin rendah..... Wallahualam.


13 Disember 2011

Baby Pasta : Pasta Berkuah Ceria



Serius aku tak tau aper namer makanan nie... Aku buh la nama pasta berkuah ceria.. muahahaha. sukati jek..

Nie bukan 1st time masakan pasta, tp 1st time aku guna baby pasta. Ari tue jenjalan kat Tesco, takde niat pun nak beli/cari baby pasta sementelah kat umah ader lg pasta. 2 ari sebelum tue pun aku der beli spiral pasta (betul ke namerner...), tapi biler terpandang kan pasta yang comei lote dan kiut miut nie terus sambar... Suker mak.. Balik umah terus masak. Excited lebih. :D

Tapi, sebab masak kat umah mertua, jadi mak behave well la. Takde campak benda bukan2 dalam tue, plus takde benda pun nak campak. Nak mencari bawang pun tak jumpa, maner la mertua aku sorok bawang nie..hehehe. Penyudahnyer bwg putih jek aku buh, bwg merah aku tak jumpa.

Maser nie jugak 1st time aku try guna udang dalam food Aina. Aina memang selalu kena rash kat tengkuk, tp due to peluh bukan makanan kot. Cumernyer biler tgh naik tue kena pantang ler kalo tak makin menjadi-jadi.

Aper yang aku buat tuk mengelakkan 'bisa' udang tue, aku rendam kejap ngan air panas. Pastu masak balik dalam food dier cam biaser. Nie aku guna logik akal je yek... Lom tanyer lagik kat HSFFYB maser nie. Balik umah terus carik otai2 kat situ.


Alhamdulillah, teori ku boleh diterima akal rupenyer. Jadi, ibu nie kena kreatif. Takpun rajin2 la masuk group tue utk ambik ilmu...

Berbalik pada menu tadi, Aina makan banyak. Aku masak banyak jugak (kes tak tau nak agak..), dan Aina makan banyak jugak... Suker dier. Mak lagik suker....:B

Resepi tuk pasta tue...

Bahan2 :
bwg putih,
udang (rendam air panas sekejap)
carrot + brokoli (cincang)
Tomato (potong dadu) - Aku guna tomato ceri
pasta (rebus sampai lembut..)
minyak zaitun

Cara-cara:
tumis bwg, buh udang dan buh carrot + brokoli. Tumis sekejap buh air. Dah nak masak buh tomato, masak tomato sampai hancur. Buh pasta, masak kejap. Angkat.

MAKAN...!
Aku beriya ler nak amik gambo maser nak masak. Elok pegang hp, padam. Sadaqallah hul azim. Tak payah ler.

Pasnie nak try buat bolognese la pulak. Tapi, ntah biler.



12 Disember 2011

11 bulan

Anak ibu dah besooo... dah 11 bulan ..:)

11 bulan dah makin bijak, makin ligat, makin panjang akal... Orang kata kalo anak sambil duduk suka goyang2 kaki, panjang akal. Aina bukan setakat goyang kaki, kalo duk kat meja, tangan letak atas meja sambil tangan ketuk meja ( ketuk cam org tengah memikir tue, tak keluar bunyik...). Dan memang panjang akal dier, ader jek benda nak buat...

Nie maser tengah demam sikit... Muka serabai kan. Selsema dan batuk jugak. Ngam2 maser 11 bulan tue. Orang kata nak 'membeli'. Nanti kiter tengok aper yg dapat dibelinyer.... :D


kalo pegang benda dah tau maner letaknyer... Kalo pegang hp, terus letak kat telinga. Bukan setakat letak jek, mulut sama bebel..:). Anak mak memang peramah....



Kalo pegang remote astro, terus hala ke tv... Kalo bagi berus gigi terus masuk mulut.. muahahaha. Sebab dier tau ke @ sebab memang semua benda masuk mulut...:P

Dah pandai tadah tangan berdoa..... Kalo dengar azan ke, ayat suci dalam tv, terus tadah tangan. (sejuk perut ibu ngandungkan kamu...:)). Kalo baca doa makan sebelum makan pun, terus tadah tangan. Nampak abah pegang kopiah, bentang sejadah, terus tadah tangan... Ader sekali tue, balik dr umah makcik dah dekat kul 12 malam. Sambil riba dier, aku bacakan ayat kursi, al-fatihah kat telinga dier. Spontan jek dier tadah tangan... Anak ibu... Alhamdullillah.

Tue kalo dengo ayat suci, tapi kalo dengar muzik kat tv terus berubah watak ko.. Hilang watak muslimah nyer... Terus depang2 tangan, goyang2 badan... Comei la sangat nak oiii.. Tapi, kecik2 nie memang la comei yang oii, sok dah beso bukan comei dah, comottt...

Dah pandai buat mata kalo suh tunjuk maner mata... mater je la pandai pun. nie la rupe suh buat mata...


Berjalan..? Kalo berdiri tue nampak cam dah boleh berjalan sangat dah... suh berdiri sengsorang memang konpiden. Tapi suh angkat kaki, teragak2 lak. tak cukup konpiden lagi la tue... Kalo berjalan sambil pegang meja, pegang dinding, laju sungguh....

Makan...? Ikut mood dier. Skang dah makan nasik yang lembut. Kalo keras kang susah lak nak telan. Sesekali ibu masa gak roti telur, pasta. Ikut kesempatan dan tahap kemeragaman aina... Nasi ayam pun dier suker. Setakat nie tak nampak la dier ader alah2 aper2.. Alhamdulillah...

Ape lagik ye... Rambut..? Lambattttt sungguh nak naik... Sejak cukur bulan 2 ari tue, cam gitu la rambut nyer... Belakang nampak dah penuh, depan nampak kosong lagik. Orang kata sulah, tp harap2 tak sulah lah ye sayang...:B

Bulan depan 1 tahun la.. Semoga membesar dengan sihat. Takde niat nak celebrate aper2 pun lagik.. Kot ter'celebrate' tue secara tak sengaja la tue...




Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin