13 Disember 2011

Baby Pasta : Pasta Berkuah Ceria



Serius aku tak tau aper namer makanan nie... Aku buh la nama pasta berkuah ceria.. muahahaha. sukati jek..

Nie bukan 1st time masakan pasta, tp 1st time aku guna baby pasta. Ari tue jenjalan kat Tesco, takde niat pun nak beli/cari baby pasta sementelah kat umah ader lg pasta. 2 ari sebelum tue pun aku der beli spiral pasta (betul ke namerner...), tapi biler terpandang kan pasta yang comei lote dan kiut miut nie terus sambar... Suker mak.. Balik umah terus masak. Excited lebih. :D

Tapi, sebab masak kat umah mertua, jadi mak behave well la. Takde campak benda bukan2 dalam tue, plus takde benda pun nak campak. Nak mencari bawang pun tak jumpa, maner la mertua aku sorok bawang nie..hehehe. Penyudahnyer bwg putih jek aku buh, bwg merah aku tak jumpa.

Maser nie jugak 1st time aku try guna udang dalam food Aina. Aina memang selalu kena rash kat tengkuk, tp due to peluh bukan makanan kot. Cumernyer biler tgh naik tue kena pantang ler kalo tak makin menjadi-jadi.

Aper yang aku buat tuk mengelakkan 'bisa' udang tue, aku rendam kejap ngan air panas. Pastu masak balik dalam food dier cam biaser. Nie aku guna logik akal je yek... Lom tanyer lagik kat HSFFYB maser nie. Balik umah terus carik otai2 kat situ.


Alhamdulillah, teori ku boleh diterima akal rupenyer. Jadi, ibu nie kena kreatif. Takpun rajin2 la masuk group tue utk ambik ilmu...

Berbalik pada menu tadi, Aina makan banyak. Aku masak banyak jugak (kes tak tau nak agak..), dan Aina makan banyak jugak... Suker dier. Mak lagik suker....:B

Resepi tuk pasta tue...

Bahan2 :
bwg putih,
udang (rendam air panas sekejap)
carrot + brokoli (cincang)
Tomato (potong dadu) - Aku guna tomato ceri
pasta (rebus sampai lembut..)
minyak zaitun

Cara-cara:
tumis bwg, buh udang dan buh carrot + brokoli. Tumis sekejap buh air. Dah nak masak buh tomato, masak tomato sampai hancur. Buh pasta, masak kejap. Angkat.

MAKAN...!
Aku beriya ler nak amik gambo maser nak masak. Elok pegang hp, padam. Sadaqallah hul azim. Tak payah ler.

Pasnie nak try buat bolognese la pulak. Tapi, ntah biler.



Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin