23 Disember 2011

Ayam Kung Pao Yang Derhaka...

Sape ader masalah cam aku..? boring memasak benda yg sama jek. sesekali nk jugak menunjukkan kepakaran masak lain lak.... Itu ler aku...:)

Ader ayam dlm peti... Mula2 semangat nak buat goreng kunyit... Tapi, biler nak masak mula la hilang mood. Terus capai hp, menggugel resepi. Sambil kopek bawang, sambil gugel.. Maka decide ler nak buat Ayam Kung Pao walaupun ade benda yg tak cuup. Aku belasah jugak. Aku kan memang jarang ikut resepi 100%, selalunyer ikut dan jek. Flexible.

Ini ler dier Ayam Kung Pao yang derhaka amik resepi dari Cikmin. Aku copy paste je la resepi...



Resepi Kung Pao Chicken – dari blog Kak Nor Secubit Garam


Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil


Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.


Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih – dihiris
Halia muda sebesar ibu jari- dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Cara-cara:
Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu.
Kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cili sedikit gareng.
Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau.
Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan.
Sedia untuk dihidang


Kenapa derhaka...:
1. Resepi tulis guna dada ayam, aku pakai jek semua bahagian ayam since beli ayam pun memang pilih yg bhgn tulang jek ari tue. Takde amik bhgn dada pun....

2. Banyak jugak bahan tak cukup - air pati ayam, kicap manis, minyak bijan, kacang gajus.

3. Yang tak payah buh pun aku buh jugak - bwg besar. Sedap tau buh bawang besar banyak2...

4. Resepi tak kata pun buh sayur, tapi aku buh semua sayur yang ader dalam peti ais. Reason, malas nak masak sayur lain dah... Masuk jek sekali, sekali tumis jek..:)

5. Resepi dah bagi cara-caranyer, tp ends up aku guna logik akal step sendiri. Coz maser nak numis aku tak tgk resepi dah. Dah off internet.
.
Kesimpulannya, versi yang aku buat nie sedap... Kalo nak tanyer aku rasanyer betul ke tak, ntah la yek. Nie la 1st time aku masak ayam kung pao, dan 1st time jugak aku makan ayam kung pao. Jadi tak tau ler betul ke tak... Takpe lain kali aku makan kedai aku order nie...:)





3 ulasan:

PCL berkata...

salam, terima kasih. .pcl dulukan dgn folo sbg pengenalan.

pstt..kung pao chiken, blm penah ku makan lagi resipi nih...ada rezeki sy suatu hari nanti.

محمد رازيق berkata...

wah, belum pernah makan.. nmpk menarik ni :)salam kenal.

Nietanozie berkata...

PCL : tq pakcik... sedapppp ayam kung pao nie..

Raziq : salam kenal... menarik. tayah masak lauk byk2...(kes malas...:))

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin