30 November 2011

Nasi Impit goreng

Sehari sebelum kejadian, ader meeting kat opis.. Menu makan paginyer adalah soto. Jadi ader lagik lebihan2 nasi impit dalam esbok... Hari khamis tue makan emang mewah ler, pagi soto, tghari makan nasi beriyani.

Ari jemaat lak, tetiba jadi semekin makan balik... hehehe. Nak kuar ke kedai malas. Selngkar esbok au jumpa la nasik impit. Jadi meh kiter ubahsuai jadi nasi impit goreng pulak... Agakyer nie la orang panggey lontong goreng kot...

Nie la rupe nasi impit goreng yang hodoh tapi sedapppp....


Bahan2 : Nasik impit, bawang besar (mayang), Lebihan sambal kicap soto (kalo takde sambal kicap nie tumbuk la cili dan buh kicap...hihihi), telur. Timun (tiada dalam gambar...hehehe).

Cara2 : panas minyak, tumis bawang sampai naik bau. Masuk kan telur, kacau2 biar hancur. Buh sambal kicap. Last sekali buh nasi impit...Kacau sampai sebati semua. Nak makan potong timun, biar lengkap diet harian walaupun masak cincai... hehehe.





Hajjah sudah kembali


Lamer blog tertinggal... Aku kalo sehari cuti blog, terus jadi pakej seminggu..:D. Sehari cuti mood blogging leh tonggang terbalik oooo.....

Alhamdulillah, mak dah selamat sampai ke tanah air pada 24/11 ari tue.. Kami adik beradik semua ngambik mak kat KLIA. Dalam jadual asal, mak sampai kul 9.25 mlm, tapi kami survey2 ngan orang2 yang dah amik keluarga deme balik sebelum tue, semua kata depa sampai awal. Jadi, kami decide kena awal jugak ader kat saner. Kebetulan, aku ader cousin yang keje ngan MAS, jadi senang sikit nak kompomkan masa landing dan maser keluar.

Mak landing kul 8.25 malam, sejam lepas tue baru dapat kuar. Cousin aku jemput dari dalam. Happy dapat jumpa mak....

Jemaah dah mula keluar... sikit2 keluarnyer. bukan sekali serbu yek...


 2 orang budak kecik yang tetap menunggu ucinyer......



Tue uci dah kuar diiringi oleh cousin aku yang menolak troli.... Cucu terus berlari mengejar uci dan peluk.... Polis tak cakap aper dah... Kalo aku leh celuih pagar tue, aku pun nak lepas ke belah sana...:)


Lepas jek amik mak, terus gerak balik. Singgah kat Rawang, makan dan solat. Sampai umah kul 2 pg...

Yang tak syok, kena saman daa... parking merata, kena la tanggung. Bukan 1 saman tau, 2 saman sekal dapat. cittttt...




23 November 2011

Perempuan dan handbag

Kalo dah namenyer pompuan kan...!




22 November 2011

1 ke Jawa, 2 ke Barat

Sejak si Aina nie dah makan memacam, asyik la cerita pasei makan jek... :)
Hari2 la sibuk pikir aper menu nak buat kat dier......

Semalam buatkan soto idola kecil tuk Aina... Nama tak mo kalah... hehehe. Soto nie ikut versi aku la. Ari tue ader nampak kak Farah buat soto tuk anaknyer, tapi versi dier lagik best. Versi aku nie, versi gemuruh tengok bola...:D


Kebetulan malam tadi disuruh masakkan soto tuk menu mesyuarat opis ari nie, jadi bersoto jugak le Aina. Senang ibu. Dan nampaknyer dier suker, habis la jugak 3 suku nasik impit yang kecik tue.. Bagus2... Ibu pun suka makan soto, jadik pasnie senang nak masak2... Sekali jalan jek.

Kalo ikutkan aku, soto jek menu malam tadi sudah, tapi abahnyer tak makan soto daa... Kena la masak lain. Sbb malas nak masak nasik dan berlauk2, maka buat chicken chop je la... Sonang. Abahnyer tak brape suker sup jgak, kalo tak goreng telo makan ngan sup ayam pun dah o.k... Susah nak melayan tekak abahnyer. hehehe.

Nie dier, Spicy oriental chicken chop with blackpepper sauce....  Muahahaha... Pun takmo kalah namanyer... hehehe


Kosong je kan... Sebab malam tadi bola, mogok masak sayur. Makan je la aper yg ader. Takyah sayur mayur dah.... Resepi amik kat My Resepi. Nanti lain episod i letak resepi yek...


21 November 2011

Nasi Goreng Junior

Memberimakan kepada si kecik kat umah tue memang mencabar coz dier nak kan variety.. Kalo ari2 buat sup, tak layan. Jadi kena pelbagai. Aku banyak belajar pasal menu2 untuk baby bawah 2 tahun kat Homemade Solid Food For Baby di FB. Banyak ilmu leh belajo kat sini... Kengkadang buntu gak aper nak masak & macamaner nak masak due to baby ages..

Nie nasik goreng junior tuk Aina.. Dah lupa resepi dari saper, tapi memang dari page FB tue la.


Bahan2 : sikit bawang besar, Unsalted butter, nasi (lembik tuk baby), brokoli & carrot (ricik halus), telur.

Cara : cairkan butter dan tumis bawang, dah wangi masuk telur. pastu buh sayur mayur. Akhir sekali nasik. Senang jek.





18 November 2011

Moh Cuci Kereta....


Biler time malas nak nunggu, cuci keta auto jek. Senang...

Tapi, anak dara cek nie penakut ya amat... Kalo wiper pun takut. Tengok jek cam brutal, cam lasak, tapi banyak benda di takutnyer.


nie time belum masuk lagik... leh senyum2

Time nie dah nampak kot orang simbah air, mula la buat muka ganas.... :)
Bila masuk jek dalam nie, terus berubah karakter. 1st timw dulu bawak masuk dalam nie, terus peluk aku. Angkat kepala pun taut. Skang udah berani, tapi ontok (diam..) jek dier.


Masam mencuka sebab takut tgk mesin jalan kat luar...



7 days Counting





1 week to go....
Semoga mak selamat sampai ke tanah air.. Amin.

Penjagaan selepas c-sect

Jumpa artikel nie... Bagus untuk dikongsi dan sebagai panduan untuk aku juga. 1st delivered kena c-sect.. Lepas nie entah ler (eh..! ader lagik ke..?)..:)

By Maui R. Drilon for Yahoo! Southeast Asia


Nowadays, more and more mothers are opting to get scheduled caesarean or C-sections over vaginal births, for a number of reasons. Some mums would rather do away with the suspense involved in waiting for when their baby will arrive. Others love the idea that they get to pick their baby's birthday. And then there are those who schedule it around certain events (Posh Spice scheduled her C-sections around her hubby David Beckham's football schedule).

However, most people don't seem to realize that a caesarean section is a major form of surgery. And with any major surgery, there are many risks involved.

But just in case you have to go under the knife to deliver your child for health reasons (e.g. if you're carrying multiples, you have problems with your placenta or blood pressure, or if your baby is breech), it's good to keep in mind that you'll be needing extra special care after your delivery.



At the hospital
Unlike a vaginal birth, C-sections take longer to heal, so expect to stay about three to four days at the hospital. You'll be closely monitored for the first 24 hours, and will be asked to walk within a few hours after the surgery to relieve any gas build-up in your abdomen.

You might not be allowed to eat anything for the first few hours after — instead, expect to be given fluids through your IV.

You'll most likely be given morphine for the first 24 to 48 hours. Expect to be groggy and nauseated at this time. Despite all this, if you plan to breastfeed, you'll have to muster up all your strength to nurse your baby every two hours or so. After about two days, you'll be taken off the morphine and be given oral painkillers, such as acetaminophen. If you feel you need stronger pain killers, alert your doctor. Everyone's threshold for pain is different; so don't feel bad if you think you need some help with pain relief.



Heading home
Just because the doctor gives you the go-signal to head home doesn't mean you're fully healed. C-section incisions take about 4 to 6 weeks to heal — and some women claim it took them about 2 to 3 months before they started feeling "normal." Either way, avoid strenuous activities for the first six weeks. These include aerobic exercise and heavy weight lifting. Driving might not be a good idea, at least until your doctor gives you the go-signal to get back behind the wheel.

Your incision, which is kept shut by staples or stitches, will be checked a few days after you're discharged from the hospital. At this time, your doctor may remove the staples or stitches — but the wound still needs time to heal. Don't remove any steri-strips placed on the incision — let them fall off on their own. Baths may not be a good idea right now, but you can take showers. Wash the area with warm, soapy water, and pat dry (rubbing is obviously not a good idea). Cover the area with gauze if it rubs against clothing, but try to make it breathe when possible.

It may be hard to do, but try to walk a bit each day, increasing your walking time every day. Walking helps blood flow and prevents blood clots.


As for your diet, it might be a good idea to stick to bland, low-fat foods if you find your stomach is still a bit wonky from the procedure. Your bowel movement might not be as regular as it was pre-surgery, which is common. Just try to avoid getting constipated by eating high-fiber foods or taking a fiber supplement; your doctor might prescribe a mild laxative in case you really need it.

Most importantly, get as much rest as you can. Having a baby is overwhelming enough, and coupled with having to recover from a major surgery can easily drive anyone up the wall.

This is not the time to fret over whether the laundry has been taken cared of or if dinner has been cooked — make your husband, partner, a parent, or friend help you with the household chores for the first few weeks. Sleep whenever you can, and don't feel bad about missing out on doing errands around the house. Your priority right now is to take care of yourself and your baby. Everything else can wait.



Mula2 aku ingat nak buh gambo c-sect, pegi la gugel. Sekali semua gambo yang aku tengok mengerikan la pulak... Padahal semua aku dah lalui dulu... Takpe takyah gambo, tak sanggup nak tengok.


17 November 2011

Terklik pulak

Ntah camner terklik lak 'cash out' ari tue. Bukan banyak maner pun, leh la buat bayo astro sebulan, tapi sebab perasaan nak tengok aper jadi kalo cashkan, maka terus terklik. Dah klik tengok akaun kosong balik, menyesal la pulak...hihihi.


Pasnie tunggu berkepuk2 dulu la baru cash kan.... Brape tahun mau tunggu, lantak la. Yang nie pun first time cash kan. bayangkan ler, dah 3 tahun punya simpan, baru banyak tue... hehehe... *Saya bukan blogger tegar*

Tapi kan, aku salah paham pasal kaedah nyer.. penyudahnyer dekat 2 bulan aku menunggu cek tak sampai2.... Pasnie dah tau ler camner nak buat.


Saya dan sikat


Ibu saya sibuk la ari nie... Saya tolong ibu saya update la....

Nampak tak gigi saya tue... Saya ader 2 batang gigi yg besarrrr kat atas, dan 2 batang gigi bawah. Tapi, saya baik. Saya jarang mengigit2 orang lain. Cumer saya suker gigit barang2 yang saya jumpa.


Nie pulak sikat yang ibu belikan tuk saya. Ibu tau saya suker kucing, jadi ibu belikan sikat bentuk kucing jugak... Saya suker sangat...


Nampak tak sikat tue dah rongak. Saya kan suker masuk barang dalam mulut... Saya gigit2 semua terus patah. Yang panjang tue ibu jumpa atas lantai. Yang pendek 2 batang tue lagik, mula2 ibu tak jumpa kat maner jatuhnyer. Shhhh! jangan bagitau ibu tau saya sorok dalam mulut tau...

Tapi, rupenyer ibu tau jugak. Dier korek2 dalam mulut saya. Tapi ibu jumpa sebatang jek. 1 lagik ibu tak jumpa. Jenuh ibu carik. Saya tengok ibu terbongkok2, tertoggeng2 kat tempat saya main. Mencari lagik sebatang tue.. Tak jumpa langsung. Saya pun tak ingat kat maner saya sorok... Saya nak tolong ibu carik, tapi ibu marah saya. Suh saya baring tengok tv.

Saya lupa nak bagitau ibu, masa sayer main tue, saya ader rasa rangup2 tau.. Ntah2 saya dah telan. Kalo saya bagitau ibu ibu marah ke?



First Solid food

1st time bagi Aina solid food, mak yang buat. Cek nie takut2 lagik, anak sulung la katakan... Jadi serah kat mak...



Nie la anak manja saya kalo dieri makan....




1st solid food Aina adalah ini...

Aku beli jugak beras merah punyer... Tak abis pun 2 tin nie.. separuh pun tak luak, kejap jek Aina makan nestum. Pastu dah bagi bubur nasi blend pulak. Yang tak abis 2 tin tue aku pas kat Ija lak... Anak aku ngan dier beza 2,3 bulan jek. Leh la dier lak 'selesikan' baki nestum tue. Aku rasa tak abis jugak kot, bagi nestum as pengenalan jek.
Nie lak bubur nasik Aina yang belum blend.

Mula2 bubur nasik blend & tapis. Pastu tak tapis dah, blend jek. Then bubur nasik yang aku blend berasnya kasar2, mula bagi cair, lamer bagi nasi yang still guna beras blend jugak. Skang nie nasik biaser dah.

Lauknyer macam2, selagi ader sayur dalam peti ais aku buh. Tapi, protein nyer tetap 1 jek sama ada ikan bilis, ikan @ ayam. Lain2 lom penah bagi lagik. Telur aku baru cuba sekali dua. Setakat nie takde ler nampak cam naik merah2.. Malam kang nak try lagik.








16 November 2011

Mencari 'Permata' Yang Hilang

Jom kiter menbelah hutan belantara mencari 'permata' itu.... Aku agak mesti ader yang pikir kot lain nie... Bukan.. Bukan. Nie bukan kisah pasal buku yang penuh ngan ilmu pengetahun untuk mereka yang bakal berkahwin... Nie cerita yang 300% jauh terpesong dari maksud yang korang pikirkan....

Tempat yang kitaorang tuju adalah kebun getah... Kalo nak carik benda alah tue, kat sini la sepatutnya korang datang.


Tapi kalo kebun dah nampak macam hutan belantara, memang tak jumpa ler. Nak redah pun pikir 2,3 kali.. Takut terjumpa benda lain lak.. Ish! simpang malaikat 44 la... Tempat nie kat Sg. Hijau Selangor.


Benda yang pertama aku jumpa... Ni ha. Korang kenal tak amende nie.... Nie la tapak kaki khinzir.... Aku ingat maser kami sampai tue depa baru je lepas beroperasi coz banyak tanah yg baru 'digembur' dan tapak kaki nie nampak 'fresh' lagik. Depa larik coz dengor bunyik 4 bijik jimny masuk kot....

"Musuh datangggg, larikkk..."


Pastu aku jumpa nie ha... Takde aper pun semut jek.. Tapi aku rasa cam menarik la. Ralit jugak aku menjadi penonton.


Yang benonyer, ini la yang aku carik. Biji getah. nampak cam senang kan, tapi payahhhhhhhhhhhh..... Nak dapatkan 10 bijik pun payah coz skang bukan musimnyer.

Korang tau tak bijik getah nie skang bernilai RM 2-3 sekilo sebabnyer kekurangan anak pokok. Jadi jual la biji getah nie kat maner2 nurseri under RISDA, FELCRA, FELDA ke atau tmt lain yang mau terima. Mungkin ader yg ambik lagi mahal kot...

Dan korang tau tak sebenarnyer biji getah nie leh dimakan,.. Ntah aper orang panggey. Aku pun lupa, tp memang leh makan. Aku tak penah cuba pun. Tak reti camner nak masak pun.

Dan korang tau tak, mencari biji getah pun dah jadi KPI cawangan kitaorang.... pas nie dok kebun carik biji getah je la, takyah buat keje lain.

Jadi kalo korang agak2 banyak beno bijik getah tue, meh bagitau kat aku. Aku beli dari korang jek.

NANA for Nasi Ayam Nur Aina


Anak dara i skang dah macam takde selera nak makan... Makan pun memilih jek... Dah takmo makan sup2 dah, kalo buat bubur sekali sekala pun takmo. Dah perasan beso la tue... Alaaaaa.... Jangan ler beso cepat sangat, tak puas ibu menggomoi kamu. :)

Jadi petang semalam balik umah terus buatkan dier nasi ayam... hopefully dier suker la... Bagi makan malam tadi, suker jugak dier. Tapi abahnyer kata dier baru makan nasik kul 4 ptg jadi takde ler banyak beno makan nyer. Kalo aku tau dier dah makan kul 4 ptg, aku buat benda lain tuk dier. Takde la masak nasik dah...

Nie la nasik ayam versi Aina.


Untuk nasi aku tumis bawang + kulit kayu manis + bunga lawang dengan butter. Aku gunakan unsalted butter. Nak bagi kuning sikit buh sikit jek serdbuk kunyi. Kalo ader kunyit idup lagik bagus. Pastu masukkan beras yg dah dibasuh dan ditapis. kacau2, buh air. Kalo guna air rebusan ayam lagik sedap Tapi ak guna air biaser jek, coz tunggu ayam defrost lamer bebeno. Masak cam nasik biase.

Ayam tue, aku rebus ngan sayur sekali. Dah 3/4 masak, angkat. Goreng sekejap atas pan ngan minyak yg sikit jek. Aku guna minyak zaitun. Nak bagi feeling cam ayam yg sama cam nasik ayam tue. Dah leh makan. Sebab dier takmo sup2 dah, memang aku takde buat sup.

Untuk kami org2 tua nie pulak, aku buat ayam masak kicap. Malas nak masak sayur2, itu je la lauk seketul. Minum air oren twister tue, lengkap lah dier anda untuk hari itu...:p


Kalo kira nak senang, aku nak masak nasik ayam jek terus untuk semua. Tapi Mr. K aku tak suker makan nasik ayam. Jadi kena la buat alternatif lain...


Bermain sambil bergaya

Walaupun sekadar untuk memunggah barang permainan dari bakul didepan tv didalam rumah jek, harus la berseri2...:)

Cantik tak saya.....


Saya berjaya menyepahkan umah dengan bergaya sekali....!

Homemade cheezy wedges

Tumpang lalu, sticky post yek...

Sesekali meh kiter buat sendiri makanan yang kiter suker makan. Kalo ikutkan wedges nie ader jer jual kat pasaraya2 atau kedai2 runcit seantero Malaysia nie. Nak senang beli, goreng, makan...

Tapi aku saje jek feeling2 jadi chef, nak buat wedges sendiri. Nie semua pengaruh dari Masterchef la nie. Agak2 nyer pasnie leh la mohon utk Masterchef Malaysia season 2 lak..hehehe.

Ok, back to the title (nak masuk masterchef kena pandai cakap omputih..:))

Ambik beberapa bijik kentang. Rebus tanpa buang kulit. Kalo buang kulit nanti manis kentang tue hilang.


Dah selesai rebus, buang kulit dan potong....


Dah tue leh la goreng pulak... Leh jugak gaul ngan tepung sikit, jadi tekstur kat luar nanti akan jadi lebih rangup. Tapi dalam kes ini, aku malas. Jadi terus jek goreng. Sebelum tue tabur sikit ngan lada hitam + garam. Takyah garam pun takpe. Goreng sampai kekuningan kat luar. Angkat.




Bancuh HCP Cheese powder ngan air panas....


Pastu tabur cantik2 atas wedges td...:p Senang kan.. Dan lebih murah dan cepat.. Dah sedia kengkawan... NGAP ler..


Untuk cheese powder tue, leh email aku tuk details at nietapah@gmail.com


... Harga RM 14/200 gm.

 



Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin