11 November 2011

Hari Melemang

Bagi yang tak tau, hari melemang tue merujuk kepada sehari sebelum raya, maser tue kan orang sibuk masak2 tuk raya. Orang dedulu memang la melemang sehari sebelum raya, kita sehari sebelum raya menyopping jek..
Tahun nie beraya ngan adik beradik jek... Mak takde kat Malaysia, abah beraya kat Ipoh. Tapi, diakhir2 perancangan tinggal adik bongsu jek beraya kat umah. Adik tengah terpaksa beraya kat spital.

Niat dihati nak masak rendang. Lemang ader sebatang (jadi la....). Tapi malas nak g pasar beli santan. bawang2 pun dah habis. Takpe, padil nak balik pagi nie. Nak g Ipoh, balik dari ipoh je la baru masak. Buat keje lain dulu...

Kul 2, adindaku tepon, dier baru nak gerak dari Shah Alam... Wahhhhh! Sangat surprise ingatkan tepon suh siap nak g Ipoh. Kalo masak rendang, sempat selesai nie. Barang tak cukup, ape ke hei nyer. Nak nyuruh Mr. K, dier takde pegi melemang kat surau kampung. Nak pegi sendiri, malas nak angkut anak kecik sekali. huhuhu. Balik dari Ipoh jugak ler baru masak nie...

Memandangkan aku lom makan aper2 lagik. Jenuh bukak tutup peti ais, tak tau nak masak aper utk makan sendiri. Sudah nyer bukak lemari rendam maggi asam laksa... Terbaekkkk!

Gini ler keadaannyer di hari melemang. Sadiskan. Aina nyenyak tido.


Kul 4.30 baru padil sampai. Terus siap g Ipoh. Jalan jem la pulak, dari Tapah ke Ipoh makan maser dekat 90 minit... Habis 1 game bola. Stressss...

G Ipoh coz melawat budak happy go lucky nie ha... Asalnyer batuk dan selsema, tapi coz dah lamer sudah jadi infection pulak. Sian. Sebaya ngan Aina. Kami sampai dier tido jek.. Biler iwan datang bawak Amin, baru la dier mula bukak mata. Dan selepas 2,3 hari tak senyum, hari tue baru la dier senyum. Ramai orang datang kot. Sonok la tue...




Budak cute yang excited dapat masuk ward kanak2 yang super meriah... Kiri kanan penuh kartun, jari asyik menunjuk2 ke hulu ke hilir. Semua benda nak pegang.


Selesai urusan ziarah menziarahi, terus balik. Beli aper yang patut, balik terus sinsing lengan baju. Masuk dapur. Meh buat rendang.

Cara-caranya, blend serai, bwg besar, bawang putih dan halia. Kat dlm peti ais ader cili blend dah, jadi takyah aku masuk sekali. incase takde cili blend maka campurkan sekali cabai kering dan blend. Campurkan terus dalam kuali, aku masak kan main campak2 jek. Dan hidupkan api.


Hidupkan api... hidup la api pun.. eh! apesal ler takde nie.... Seperti tamparan hebat kena kat muka, rupenyer gas habissss. Jam maser tue dah kul 9.45 malam.... Maner der orang jual gas dah memalam buta nie.... Hish! nyusahkan betul la gas nie... Separuh masak pun tak dapat. Bukak2 langsung takde gas.

"Makan jer la lemang ngan gula ye Dil.. huhuhu."

Tue la rupenyer beraya tanpa mak...


Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin