26 Ogos 2011

Eid Mubarak & Merdeka....

Terbiar sepi seminggu blog nie..... tetiba hujung2 ramadhan, workload menjadi2 lak.. Patutnyer dah boleh rilek, goyang2 kaki... tapi tak boleh. Usah dikenang la kan... raya mood la sekarang....
Sempena ramadhan yang bakal berlalu, syawal yang semakin hampir, marilah kita saling bermaafan...
Untuk semua terimalah 'kad' pengganti diri dari Khirol, Nieta & Aina. berhati2 dijalan raya... semoga semuanya selamat.
Bukan setakat sambutan raya, kita juga menyambut hari merdeka....
MERDEKA.....!!!!!!!!!! MERDEKA........!!!!!!!!!!!!! MERDEKA.......!!!!!!!!!!!!!!!



19 Ogos 2011

Diari Ramadhan 1432 H - Day 18


Salam Ramadhan hari ke-19.. huhuhu. Sepatutnya hari nie aku bersenang lenang di rumah, tapi malangnya semalam pepagi bos dh call suh datang opis kerana kerja penting yang perlu diselesaikan.... SYMP, ape nak buat.

Semalam adalah hari yang sangat2 penattttt.... Memang penattttt. Dari pagi membawa ke malam.... Tapi, aku suker jek...

Mood raya sudah mari, dah selamat ku siapkan peyek. 1/2 kilo tepung jek, tapi leh pitam wooo membuatnyer.......hehehe. Ader sesapr yang ngidam nak makan peyek mak, meh balik kampung meh.. Tak menyesal punyer.

Iftar sepatutnya adalah tiada. Ya..! Memang aku maksudkannya, tiada. Tapi, semuanya berubah sekelip mata....

Menyelesaikan menggoreng peyek hampir jam 7.00 mlm. Aku dah call Mr. K, 'halau' dier berbuka umah mak nyer... Dier ok jek. Mak pun takde, berbuka moreh di surau. Aku..? Aku takyah berbuka pun takpe, tema berpuasa ari tue adalah berbuka sepanjang ari, untuk aku je la. :) ...

Sekali kul 7.10 mlm, Mr. K balik umah. Aku ingat dier balik nak mandi, pastu nak kuar g umah maknyer coz pastu nak terus solat terawih. Sangkaan aku meleset rupanya. Dier turun tanyer masak aper.... Alahai suamiku, mesti dier nak air tangan isteri gak berbuka puasa kot. Ataupun rindu kat anak nyer la tue.. Tue pasal la tak jadi berbuka kat kampung.

Penyudah, masak la jugak. Kul 8.00 malam baru dapat makan. 1/2 jam jek aku menyiapkan menu berbuka. Konsepnya adalah, senang dimasak, cepat dimakan.... Masa tue la jugak, si Aina sibuk nak nyusu. Multitask la jadinya... Barulah betul supermak... hahaha

Maka jadilah,


Ayam masak kurma, telur dadar & ulam timun..... Senang kan, cepat pun.....


Kat umah pun SYMP jugak... Tapi, aku suker jek. Yang SYMP kat opis tue, paksa rela jek tue. huhuhuhu......





* SYMP : saya yang menurut perintah.





16 Ogos 2011

Al -Fatihah

Al-Fatihah untuk arwah Pak Lang, Hamdin Bin Hamzah yang telah kembali ke rahmatullah senja tadi. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.
Amin

DariNYA kita datang, kepadaNYA kita kembali

Diari Ramadhan 1432 H - Day 15


Hari ni kepala weng sikit... Serabut dengan keje kt opis yang berlambak. Kena pula 'berpasangan' dengan orang yang cerewet.. Ditambah dengan hal kat umah.... Jadi ari nie tepek gambo je la yek...

Pemain utama..... En. Fried nasik


Dibantu oleh.... En. Ayam cute & En. Tempura terung..




Sukarelawan & sukarelawati.... Miss cucumber



Pemain yang dah dibuang padang, tapi masih diterima.... Pak udang merah & Mak ayam merah



Referee yang bersih, tidak berat sebelah.... Tuan Lambuk



Dan pompom girl yang seksi dan cute.... Cik Choc Moist




Pasukan lawan dianggotai oleh kekuatan 3 tenaga dan berjaya melicinkan beberapa pemain dalam gambar diatas. Marvelous..


Pepandai la korang imagine.....













Diari Ramadhan 1432 H - Yang susah tidak dilupakan

Alhamdulillah... Ramadhan hari ke 14 dipenuhi dengan program yang telah dirancang.... Majlis Berbuka Puasa bersama Anak-anak yatim dari Sek. Kg. Sg. Gading.... Semua anak yatim yang hadir seramai 10 orang berusia bawah 12 tahun. Kalo ikutkan perkiraan awal, 20 orang anak2 yatim. End up, hanya 10 orang yang hadir... Takpe, janji apa yang dihajati tertunai...
Tak banyak cerita, kita layan gambar je la....
Anak2 yatim sedang menunaikan solat. Actually, sekolah anak yatim nie bergabung dengan sekolah tahfiz. Murid Tahfiz disekolah tersebut lebih 100 orang. Dan daripada 100 tue, lebih kurang 20 orang adalah terdiri dari anak2 yatim...
Sebelum makan, acara menyampaikan sedikit sumbangan untuk pengurusan sekolah dan untuk anak yatim juga... Sumbangan datang dari ramai orang. terima kasih atas sumbangan kalian, hanya Allah yang membalas nya. Sumbangan yang diterima bukan sahaja dapat diberikan kepada sekolah ini, tapi lebihan akan diberikan kepada rumah anak yatim yang lain.
Skang makan time. Waktu berbuka dah hampir, sementara tunggu tue, anak2 nie dilayan untuk mengambil juadah. Berbaris menunggu turn... Semua anak2 yatim yang ada kat sekolah tue lelaki sahaja... Tahun depan, kalo ader rezeki kita cari umah anak yatim lain pulak.
Antara kaum wanita yang hadir....
Sumbangan bukan sahaja dalam bentuk wang ringgit tapi makanan dan kederat jugak... Macam2 makanan yang datang mencurah2 petang tue terutamanya desert... Nie jek gambo yang dapat diambil, banyak lagik yang dijamu.
Aku tak sempat pun mengambik gambo. Nie semua dr kamera adik aku... Petang tue hujan, dan anak kecik aku harus dipegang coz dah lincahhhhhh... Takleh nak bagi dier baring2 dah... Kang bantal ntah ke mana, dier ntah ke mana.
Semua makanan utama ari tue disediakan secara gotong royong oleh kariah Taman Bukit Hijau... Terima kasih atas sumbangan tenaga diaorang.
Selesai majlis, balik umah.. layan bantal la pulak.

15 Ogos 2011

3 botak.... ;)


Peberet katun Aina....

Kusyuk layan...


Kalo ditutup screen lappy tue, merungut2 dier... hehehe.

Sambil tengok, gelak2, tangan tepuk meja...


Masa gi kelantan ari tue, aku pegi kedai jual patung. Saja suh dier piih patung untuk dier (bukan reti memili lagi pun...), aku sua kan mcm2 patung kat dier. Semua tak berapa dier nak.. Biler aku suakan patung upin & ipin, melompat-lompat. Suka la tue.


Aku lak yang tak brape nak belikan coz patung tue kan kepala botak, pastu besar.... Aku lak yang seriau tengok... Takut lak nengok patung kepala beso... hehehe.


Tunggu beso sikit yek, ibu belikan untuk Aina yek.....







13 Ogos 2011


Ari nie leh rilek masak2.... Berbuka kat umah SIL. Maka gantung periuk dan sudip.

Iftar semalam adalah meriah. Meriah ler daripada hari2 biasa yang masak jenis main humban jek. Konsep semalam adalah percubaan untuk menghabiskan semua haiwan2 dalam fridge. Tapi tak dapat gak menghabiskan. Ada jugak lagik tinggal.


Menu semalam sotong tempura, mixed vegetable, chicken in black & fried fish... Hahaha. International la kengkonon. nan ado international nyer. Semua masakan melayu. Saja jek nak propa lebih.

Yang benornyer ayam masak kicap + kentang, sayur campur + hati ayam, sotong goreng tepung & ikan goreng jek... Ikan tue memang banyak tue je la ader dalam peti ais. Goreng kan jugak ler, malangnyer tak berusik langsung. menggoreng untuk kucing rupenyer.... hehehe.

Semalam takde desert... Ari ujan. Malas aku nak mengadap pasar ramadhan basah2 nanti. jalan selamat takyah beli, tak rugi aper2 pun....

Dah nak masuk 2 minggu ranadhan kan..? Ader yang dah buat kuih raya ke..? 2 minggu jek lagik, ramadhan bakal melabuhkan tirai....





12 Ogos 2011

Diari Ramadhan 1432 H - Day 11



Pagi tadi mood adalah swing... Petang nie mood adalah mereng... Ini semua selepas membaca beberapa buah blog yang jugak sedikit 'mereng' sepanjang pengrehatan ku dalam dunia pejabat. Terima kasih pada blog2 yang telah disenaraikan..... U make my day...hahaha



Petang semalam sampai umah jam 6.30 petang selepas ke pasar ramadhan dan amik anak kat umah MIL.... Kelam kabut capai periuk belanga dan sudip...



Walaupun ke pasar ramadhan, yang saya beli adalah ini sahaja. Khas untuk Mr. K. Aku tak makan ikan pari. Alergikkk.... Ketul besar nie RM 3.00 hinggit. Masih diterima akal...



Balik umah terus masak lala.... Pagi semalam beli kat pasar tani kat bawah opis nie jek. Jadi berbuka ini la hidangannyer.... Mula2 ingat nak buat sweet sour, sekali terpandang macam botol pes tomyam melambai2.. Jadi la lala tumis tomyam.....




Tumis tauge dengan tauhu.....



Kuih muih.... Aku beli jek semalam terus sangkut dalam keta. Idak la nengok2 dah. Rupenyer adik tue campur jek kuih2 nie... Sampai umah terlebih mesra dah depa..... Nasib la. Hilang 'seri muka' tue dah....






Itu jek.... Nasik dah mintak mak tolongmasak awal2 takut tak sempat sampai umah. Jadi idak ler meratah lauk jek time berbuka. Semalam mak berbuka kat surau lagik....

Ari nie jumaat kan... Yeay....! Sok nak ke umah SIL, ahad lak ader program ngan anak yatim. Gantung periuk la sok...





Dugaan Terhebat



Salam jumaat sahabat...



Pepagi ne mood swing sikit... Moody satu macam... Skang nie aku tau dah ngape aku moody pepagi... Put aside je la reason dier kenapa... ;p



12 Ramadhan sudah... Alhamdulillah, tiada aper yang mengganggu gugat keimanan dalam berpuasa. Makan iftar pun skang nie takde pembaziran yang melampau... Semuanya under control. Cuaca kat luar pun sedang2 molek la untuk kiter bertahan seharian. Kat sini la, kat tempat lain teman idak ler tau camner ropenyer...



Yang mencabar sikit ramadhan nie adalah menjaga pancaindera. Especially mulut nie haaa... Kekadang bila hilang sabar sikit, mulut laju jek menuturkan kata.... kan..kan..kannnn

Aku bercakap sebagai pemandu kereta setiap hari ke pejabat. Perjalanan dari Tapah ke Slim River mengambil masa lebih kurang 45 minit dengan jauh perjalanan 50km satu hala.... Jadi, macam2 benda, macam2 perangai, macam2 rupa manusia aku leh jumpa.... Kalo aku lambat dan mengejar masa lagi la macam2 benda yang selalu 'mengaco' perjalanan ku..



Bukan la aku nie bagus sangat memandu, bukan la hebat maner pun, kekadang silap jugak. Tapi biaser ler, biler situasi mendesak mula la kesabaran entah kemana hilangnya. Mulut pun aper lagi la, laju jek merapu meraban dalam keta sengsorang... Korang cam aku jugak ke..?



Kekadang kiter tengah laju kat lane kanan, ader lak keta kat lane yg sama slow melow jek bawak keta... Makan angin pulak..... Kalo 2 orang lakipompuan dalam tue aku kata deme nie tengah bercinta ke apa. Ader lak tue, nak kata ke kiri tidak, ke kanan tidak. Dok tengah2 antara 2 lane, itu lagi la satu kepantangan aku.... Masuk simpang sana, masuk simpang sini, keluar simpang, bagi la signal... Kiter nie kekadang nak kuar simpang nunggu la sampai clear, tapi biler dah dekat2 rupenyer keta yang ditunggu tue nak masuk simpang. signal lak tak bagi... alahai..... Menguji kesabaran lagik..



Selalunye bawak keta paling habis pun aku angkat lampu tinggi jek... Tak penah lagi sampai aku bunyikkan hon, coz aku rasa kalo guna hon tue cam nak gaduh jek. Macam ala2 kurang ajar ker.. ni pada aku yek, orang lain aku tak tau. Tapi dalam kes2 yang mengejut dan memerlukan, memang aku pakai gak hon tue. Biaser ler, sambil angkat lampu, sambil tue mulut aku lancang berkata2... huhuhu.



Tapi selalunyer pas aku dah abis bebel2 tue, aku sedo balik. Ntah2 orang nie baru belajo bawak keta, ntah2 orang tue keta dier stering nak ke kiri rosak, tu yang dok jek kat lane kanan...:). Ntah2 orang yang bawak keta tue tengah berzikir, sampai terlupa dah masuk lane tuk keta laju... hehehe. Cam2 la yang aku cakap nak positifkan balik kenegatifan aku sebelum tue.... Nasib la kena pujuk hati sendiri... hahaha.



Perjalanan keta yang jauh nie la kekadang jadi sebab mengape aku demotivated sikit dalam keja... sikit ke... banyakkkkkkk. Tapi digagahi jugak. Lemau dah sebenarnyer, tapi apakan daya, aku hanya makan gaji.



Sib baik la ader Hotfm... Leh layan sengal aku kat dalam keta hari2... Semoga perjalanan aku hari2 dilindungi ILLAHI dan sentiasa berjalan lancar.



Aku pun tak tahu la nape aku bebel pasal nie ari nie... Tapi, aku lega coz dah lepas... Maap la kepada mereka yang terpaksa membaca emosi kucar kacir aku....










11 Ogos 2011

Diar Ramadhan 1432 H - Day 10



Mengantuknyer ari nie... Tersengguk2 kepala menahan ngantuk mata... Pas sahur tadi sape suh tak tido.... sekarang rasainnnn..... (*...*)


Iftar Ramadhan ke-10 semua adalah hasil tangan orang lain. Kecuali nasik & kuih nyer jek hasil usaha aku sendiri...


Dalca daging... Mak bawak balik dari surau. Dier dah bgtau awal2 ader dalca, jd aku ke pasar ramadhan memang takde cari sayur2 dan kuah2 dah... Cukup dengan dalca jek...




Ikan cencaru sumbat.... Seekor RM 3.50. Mahal ke murah yek..??? Boleh diterima akal kot. Ade tue ikan kembung bakar, sedang2 jek saiznyer, seekor RM 3.00. Tue akal aku kurang nak terima la..... Ape rasa pun ntah ler, aku tak makan. Aku beli tuk Mr. K & abah. Tak habis pun. Separuh masuk longkang.




Dalam banyak2 benda yang jual kat pasar ramadhan tue, ini ler yang aku teringn. Rangka ayam. Masa mula2 tue ingat nak beli 1 jek, tapi biler time memilih aku end up dengan 2 ketul rangka ayam... Unsur2 tamak disitu... Menjelang sahur habis gak.... Seketul RM 2.00.




Nie buat lauk tambahan, paru goreng cili. Aku nak beli sikit jek, tanyer kat adik manis tue, leh ke beli singgit jek. Semua mula ngan 2 hinggit la kak... Alahai, kalo nak beli sikit2 tak leh la... Beli la jugak 2 hinggit....




Yang nie air tangan aku sendiri, bekerjasama dengan opismate. Kitaorang buat masa kat opis. Start kul 4, ngam2 kul 5 siap.... Bagi2 ngan kengkawan opis lain.



Aku balik umah terus masak nasik.... Mandikan anak dan berhidang. Takde kelam kabut sangat... Alhamdulillah selesai day 9....


Petang nie ntah aper pulak jadi. Pagi td ader pasar tani kat bawah, ader la aku beli sikit2. Tapi ntah jadi aper lauknyer, wallahualam.. tengok je la kang.
















Saper nak order kuih... murah.. murah....

Meh, meh.. saper nak order kuih untuk raya. Murah...! murah....! Siapa cepat der dapat, kalo lambat melepas. Mari... Mari...!

Haaaaa...... Baik punyer seru... Tapi bukan untuk raya tahun nie la yek, raya tahu depan la. Tahun nie baru nak setting kedai... hehehe.

Yang benonyer, ujung minggu baru nie aku telah menyibukkan diri menghadiri kelas membuat biskut. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Seronokkkkk.... Berdabel2 ronokkkkk....... Tujuannyer adalah untuk curi2 teknik2 & petua2 nak buat biskut yang cantik, sedap, menarik dan cepat.... Buat biskut tuk raya penah, bukan tak penah. Tapi macam2 rope ler, mcm2 saiz, mcm2 kaler (read : hangit), macam2 rasa..... Nak improve skill kena masuk kelas kan... Meh layannnnn.

Kelas nie diadakan setiap sabtu ngan ahad.... Minggu nie pun ader lagik, tapi tak dpt datang la. Sehari kelas kiter kena bayo RM 10 hingit... Yaaa... 10 hinggit jek. Murah la sgt coz datang bawak diri, balik bawak balang kuih. Kelas dibuat kat Jelapang... Jauh memang jauh dari umah, tapi memikirkan bukan senang aku nak attend benda2 canmie kat Tapah, maka kugagahi.

Bahan2 dah siap atas meja, meh kita mulakan.... Semua bahan dan peralatan disediakan oleh pihak penganjur. Kita datang jek bawak badan dan balang kuih coz kuih yg dah siap kiter leh bawak balik. Kalo tak bawak balang dari umah leh beli kat kedai bawah, bermacam2 jenis balang ader jual.




Murid2 pun dah penuh.... Cikgu pun dah ready.... Actually, aku sampai lambat. Aku sampai depa dah mula dulu. Jadi, aku sempat la snap2 dulu mentara tunggu cikgu setting tempat untuk aku. Kelas dihandle oleh Makcik Ros ( mak mertua adik aku..) dan dibantu leh Farah (Adik ipar aku..). Setiap meja untuk 2 orang dan 1 bancuhan. Jadi bekerjasama la membuat biskut. Nanti biskut yang dah siap, bahagi 2 la.



1st day pembelajaran kita dimulakan dengan Marble Shortbread. Sumpahhhhhh senang. Aku dulu sebelum belajo ingat kan susah benor la nak buat kuih nie, rupernyer semudah ABC jek... Tapi kena tau teknik dan peralatan yang lengkap. Gerenti menjadi...



Pastu sambung lak ngan Almond London. Buat biskut tue senang sangat. Aku penahbuat, yang melecehkan aku sebelum nie nak menyalut coklat tue... Skang dah tau, pandai ler dah.



Tengok la beso2 gabak biskut nie, bercampur saiznya... Kami kan buat bedua, aku pair ngan sorang makcik nie.... Makcik nie buat beso2 gabak, aku buat beso gak, tapi idak ler beso beno. Cantik la pada pandangan mata nie. Nak aku tegur makcik nie, kang kecik ati lak. Takpe la... Lepas bakar lagi beso. Ambik kau... Nak sumbat dalam cup tue pun payah. Kami orang pertama siap.




Dah siap semua, makcik nie terus belah. Biskut yang dier buat pun dier tak amik, tp der dah tinggalkan balang. Baru la aku tau ngape makcik nie, buat laju2, beso2 gabak. Rupanyer dier ader hal, nak cepat balik. Patut la laju semacam jek buat keje. Citttt baik aku buat sorang, pastu bahagi jek 2 ngan makcik nie, takde masalah. Nie tak, semua biskut aku bersaiz xxl..hehehe.

Selesai yang kedua, yang ketiga kitaorang buat biskut gajus. Kali nie aku buat sorang.... Biskut nie time nak membentuknyer kena tangan yang lembut dan berseni yek... Kalo tak takde maknanyer jadi gajus, kompom jadi epal...hahaha..


Dah siap bako, salut ngan gula kastor. siap. Masuk balang...








Selesai la kelas untuk ari pertama. Dalam kul 4 lebih gak baru sudah...




Hari kedua kami sambung lagik... Ari kedua aku kena buat sorang2. Meja lain semua dah penuh. Lambat, nasib la kan.




Dimulakan dengan blueberry tart...... First time buat dan makan... leh tahan susah, dan leh tahan sedap. Sebenarnyer, biskut nie takde dalam schedule pun. Yang ader, biskut mazola. Tapi anak murid semua dah pandai, takmo buat mazola. Nak biskut yang susah sikit. Jadi la benda alah nie.





Sambung lak ngan biskut hazelnut....





Dan yang terakhir......




Alamak lupa la nak amik gambo. Dah ingat nak balik je kot. Last sekali kami buat coklat chip. Korang mesti dah kenal biskut nie camner rupakan...




Dapat la aku 6 balang kuih dah... Takyah buat kuih dah tahun nie. Takyah beli pun... hehehe. Tapi, aku jamin biskut2 nie tak sampai raya, selamat masuk perut. Takdan raya pun, InsyaALLAH... hehehe




Walaupun pegi kelas biskut, extra luggage aku tak tinggal. Mengepam tetap kena pam.






Ari sabtu pagi tue, aku pam dalam keta. Aku sangkut napkin kat tingkap dan pam. Harap2 takde orang nampak la. Dan sesi seterusnya termasuk ari ahad, aku pam kat bilik tue jek. Aku ngadap dinding dan pam. Sib baik kelas semua orang pompuan jek. Nak buat camner, takde pilihan. Sembahyang pun dalam bilik tue jugak...




Tapi bukan la dapur yang panas terik. Biliknya bilik ber ekon, berkarpet bagai... Jadi selesa nak belajo dan nak buat ape saje...








Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin