31 Oktober 2011

Moh Bereksperimen - Pusat Sains Negara

Pas anto mak kat Kelana Jaya, kami tak terus balik. Tido semalam kat Shah Alam... Mula2 jenuh jugak nak decide balik terus ke @ tido jek kat Shah Alam. Tapi memandangkan beranak kecik memasing, jadi rehatkan diri membawa anak2 kecil...

Ari senin mula la merancang nak membawa anak2 berjalan2... Gugle sana, gugel sini akhirnya pemilihan sebulat suara adalah ke Pusat Sains Negara. Mula2 nak g Petrosains, ari senin tutup. Nak g Planetarium, pun tutup ari senin. Nak g Zoo Negara, cam malas la pulak. Letih bebudak nanti. Lain kali la... Akhirnya kami membuat pemilihan yang tepat... hehehe

Nie dier bakal2 agkasawan negara yang menyertai rombongan En. Mokhtar...



 Nie ketua rombongan kami, Dr. Mokhtar...:)


Memula masuk, nie la yang kami jumpa dulu..... Hidupan laut & air... Leh bagi tangan tuk ikan gigit kulit2 mati tue. Betul kot, ikam makan kulit mati coz kalo letak tangan bebudak nie, ikan tak heran pun. Kami letak tangan kami yang tua2 nie, laju jek ikan tue datang.


Akuarium terowong....(ke terowong akuarium...??)


Pastue banyak ler bahagian2 nyer.... Macam2 leh diteroka... Kami pegi pagi senin tue lepas sarapan. Sampai lebih kurang jam 12 (pagi...????).. Isi perut dulu, baru la berjalan2. Time kami pegi tue, orang tak ramai lagik, jadi kami senang hati boleh mencuba semua benda alah yang ada kat sini. Takyah berebut2 dengan orang lain.

Nie bahagian bunyi kot.... Aina masuk sini cam takde perasaan jek. Tercengang2 jek. Cam jakun pun ader. hhahaha...


Bahagian tenaga kot....


Eksperimen oleh bakal Dr. Aqilah..InsyaALLAH...


Professor Syahmi, camner ngan ujian nie, betul ke tak...?


Lawak lak tengok Aina....hehehe. Bapak nyer jelingan mata jek, anaknyer dengan kepala2 sekali pusing. Agaknyer ape la yang Professor Amin cuba nak buktikan tue....


Hahahaha... Aku pun dah lupa benda alah nie untuk aper sebenarnyer... Aku ingat pas kitaorg test pun, tak tau aper bezanyer.... Tapi dah macam orang bercinta jek kan...? Oh! cinta hati saya....;p


Kerjasama menyelesaikan puzzle.....


Cermin2 nie bahagian aper yek..? Imej kot. Ntah ler...


Bahagian nie paling syok. Bergelak sakan kami, berpuluh gambo amik. Tapi skit je la letak kat sini. Korang kalo nak tengok badan tue ader cutting ke tak, kurus ke gemuk ke, bunt** besar ke kecik ke, lebar ke leper ke.... Buat la benda alah nie. hahaahaha.

Nie Aina ngan abah kot... Yang sebelah tue shahir agaknyer.


Nie bebudak kecik tue, tak tau ler saper.




Ader gak bahagian dinasour.... Aqilah menjerit menangis-nangis sampai menggigil2 badan coz takut tengok binatang2 nie... Benda alah nie siap bunyi2 dan gerak jugak. Besar pulak tue maner la tak menggigil budak tue. Aina jugak yang steady...


Nie bahagian playground. Tuk budak2 melasak.


Diam tak diam, 3 jam kami kat dalam tue. Lamerrrr jugak. Perut memasing dah berkeroncong... Tapi semangat nak menghabiskan journey...

Kalo ikut jadual kat kaunter, kul 12 ader sains show, tapi kitaorang tak sempat pun nak catch up show tue. Next show kul 3 ptg, ingatkan tak sempat la nak menonton sains show, tapi meleset tekaan kitaorang. Pusing sana, pusing sini, akhirnya dah nak mula pula show petan tue. Terus la dok melepak, bawak bebudak tengok show....

Syahmi on the stage... Berani dier jadi volunteer... Good boy dear.



Nie pulak pak sedara syahmi. Juga menyahut cabaran... good uncle..hehehe. Tapi, muka family kitaorang jek yang naik. Gila kuasa kan. Orang lain pun ader gak.

Berani nak membakar tangan sendiri.????




Sian mamat nie... Aku tengok gambo dier semua sama jek pesen. Menangkap gambo sendiri. Sian, takde saper nak amikkan gambo ko kan....hehehe


Tengah menunggu show bermula.... Nie leh jadi bukti nie, saper yang bertanggungjawab membawa beg sandang kecik tue....


Kisahnyer, pas show tue, kami terus balik. Singgah kat RnR Sg. Buluh mengisi perut yang berkeroncong dan solat.... Time solat, terus mandikan anak kecik, maser tue baru la perasan beg hitam tue dah takde. Jenuh cari sana, carik sini, rasanyer tinggal la kot kat Pusat Sains Negara tue. Terus call, tak angkat la pulak. Dah kul  lebih maser tue. Pejabat tutup kul 5 petang. Dalam tue, barang si shahir dan yang penting kunci keta Ija pun dalam tue. Dier tak bawak keta, tinggal kat umah jek.

Jadi ndak tak ndak kena la jugak patah balik. 1 keta g Bukit Kiara, 1 keta balik Tapah. Tapi, alhamdulillah, beg tue dapat balik. depa tinggalkan kat kaunter depan. Fuhhhh....!!!

Walaupun letih tapi best... Tak rugi pun bayo 8 hinggit masuk sini.. Bebudak aku tak tau brape, sebab bebudak nie semua free jek. Kami yang tua2 je la yang kena bayo. Masuk situ bayo RM 3, yang lagik RM 5 tue tuk masuk bahagian dinasour. Agaknyer ler, aku pas duit kat adik aku jek. Lupa sudaaa.....

Pasnie kiter g tempat lain lak yer anak2.....

Panjang berjela entry nie, lamer dah tak bercerita panjang camnie.... nie tanda mood dah kembali.

Dapurgas

Rasa-rasa cam nak bukak 1 blog lagik pulak. Khas tuk makan-makan, masak-masak... hmmm

Aper pendapat orang lain yek..?

Aku memang suka masak, tapi coz orang nak makan tak brape nak ader kurang la masak2 nie. Mr. K, dunia dier adalah nasik. Takde nyer nak makan yg merepek2 nie. Kurang la. Aku kalo masak ala kadar jek. Skang nie dah ader anak yang nampak cam kaki makan gak... Sonok la ibu nak mencuba resepi2 baru tuk anak dara tue...

Masalahnyer blog yang 1 nie pun kekadang idup, kekadang mati... abih tue camno...?

Kalo jadi blog tue aku nak namakan dapo gas... boleyy..??? hehehe.

Tunggu la, tengok aper aku mimpi 2,3 ari nie nanti.

Labaikallah

Alhamdulillah... Rezeki mak kali nie menyahut seruan haji...



Yang benornyer dah 22 hari pun mak kat sana, lebih 3 minggu pun. Tapi, aku yang tak sempat nak story mori kat sini. Masing2 (anak-beranak... ) dah 2,3 kali call mak. Alhamdulillah, sihat seadanya, cuma batuk jek, maklum la cuaca kat sana kan panas.

Mak pegi 9/10 ari tue, pendaftaran jam 9.30 malam. Bertolak dari rumah lepas zohor, lebih kurang jam 3 coz 2 jam sebelum masanya dinasihatkan berada kat Kelana Jaya..... Kami adik beradik ngan abah sekali pegi la nganto ke Kelana Jaya. 2 biji MPV jek dari sini, coz taknak menyesakkan jalan + kalo sesat larat lagik siksa.

Sebelum bertolak, ader la kengkawan mak yang datang ziarah... Nyembang2, ucap selamat. Tepat jam 3 ptg kami gerak la.






Singgah solat asar kat Sg. Buloh. Pastu terus sambung perjalanan... Jam 6 lebih kurang kami sampai ke Kelana Jaya. 



Ingatkan kitaorang nie dah kira awal la, rupenyer dah penuh pun manusia2 yang sesama mengiringi jemaah haji. Kami port tempat paling ujung, walaupun jauh tapi sebenarnya lagi baik sebab dekat2 ngan pintu tue dah penuh sesak orang ramai. Kami memasing dah la beranak kecik.

Siap bawak bekal jugak. Yang penting untuk mak dan cucu2 yang kecik kot2 meragam lapar.

Ramai sedara mara yang datang mengiringi mak kat Kelana Jaya. Tq semua.




Sementara tunggu masa tue, ader benda lain kena daftar gak. Bilik kot, aku pun lupa coz bukan aku yg g, bukan mak jugak. Adik aku yang pegi buat semua. Amik sekali kelengkapan yang diberi Tabung Haji. Sekali adik aku belikan nombor phone sana tuk mak. Jadi kami dah siap2 amk nombor, senang nak call pasnie.

Tepat jam 9.30 malam, announcement suh masuk pun bergema la seantero Kelana Jaya. Maka bermula la episod air mata..... huhuhu. Aku nie memang la susah nak berenti kalo udah menangis, tapi kutabahkan hati. Esok2nyer, time memandu biler ingat kat mak, mengalir lagik airmata. Emosi terlampau kan.... huhuhu.

Aku anto sampai hilang kelibat mak dari pandangan mata aku....


Lambaian terakhir dari mak.... huhuhu.



Rasa nak nagis lak tulis entry nie... Adik2 aku yang membaca jangan nangis yek...;p...

Mak balik 24/11/11 nanti. InsyaAllah akan kami sambut mak kat KLIA. Maknanyer 46 hari mak kat sana. Doa aku kat sini, semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik dan mampu melaksanakan ibadah haji dengan dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Semoga mak mendapat haji yang mabrur.

AMIN....





28 Oktober 2011

Cerianya Raya 2011 - Berkonvoi ke Kuala Kurau

Salam aidilfitri...Opps...! Dah habis, udah nak masuk aidil adha. Ader ke yang sanggup menerima cerita2 raya puasa lagik... Eh! ader ke yang baca blog aku nie..????

Aku pun dah tak ingat, raya ke brape, brape haribulan program kitaorang nie berjalannn... Ish..

Raya baru nie ader open house di umah pak sedara teman kat Taiping. Jadi berjemaah ler kami 3 keta ke Taiping. Orang ajak makan free, moh ler kiter... Kami ikut jalan lama jek, coz taknak membizikan diri meredah jam... Kebetulan kami nak nyinggah beraya kat ipoh dulu, jadi jalan lama je la.

Sampai jek, cari makan dulu.

Nie geng2 gosip sambil makan.....


Nie geng lelaki-lelaki melepak....

Nie geng orang2 yang dah kenyang coz dah sampei awal pagi...


Nie geng2 mak2 beranak kecik..... :)

Nie geng2 seisi keluarga yang semangat bergambo.

Habis jek sesi bergambo, terus gerak g Kuala Kurau pulak. Beraya umah SIL aku yang tak balik sbb beranak kecik. Kebetulan biler dipelawa sedara mara yang lain, semuanya dengan rela hati nak memfollow... Jom...!

Total keta yang ikut 12 bijik... Ye ke yek..? Aku pun lupa, tapi memang ramai. Ketua rombongan adalah Mr. K la...


Dah sampaiiii... Yeay..

Umah kak ngah nie kawasan sawah padi, jadi aktiviti utama depa kat sini memancing la, ape ke lagi....

Tapi, nie bukan geng mancing. Nie geng penonton menunggu ikan naik yang tak kunjung tiba....

Nie pun geng2 penonton gak nie....

Yang mancing nyer sorang jek... Yang menonton berpuluh orang. Kalo nonton sambil mulut berkunci, alangkah bagusnya. Tapi, biler dengo suara deme ikan pun takut nak dekat... Camno..?

Nie bodyguard kampung dusun yang bertugas di hari raya....


Menjelang malam, memasing mula la bawak diri pulak. Ader yang balik tg. Malim, ader yang terus ke Penang, ader yang balik ke Tapah... Tapi kami 4 bijik keta lagik, tido kat umah kak Ngah... Malam melepak kat ban pecah.

Esoknya balik, melepak kat Kuala Gula pulak, makan tengahari kat restoran terapung kat situ. Gambo ader, tapi malas nak upload ler. Lain kali bole...???

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin