28 Ogos 2009

MERDEKA.....!!!




Memandangkan ari nie jemaat dah... Dan kiter akan terus bercuti sampai senin nanti, aku nak wish awal2 kat korang...


Selamat Hari MERDEKA..!!!

I am proud to be Malaysian.... Moga terus la kiter aman damai kat negara sini. Jangan biar kta dijajah lagi, bukan hanya lahiriah, tp batiniahnyer sekali......

Saya Menang......:-)




Korang penah cuba tak menda alah nie....



While 'cuci mata' tadi, i had received a call from Vanessa (kalo tak silap ler), from Oil Of Olay. I won for this game competition. Korang nak try nasib g ler. Tapi aku baru menang hadiah mingguan jek, bukan hadiah bulanan. Go & check the list of prize here.



Hadiah dier idak ler beso maner pun Tapi biler dah mula main, aku dah ter'addicted' lak. Main2 tak sangka lak leh ak dapat hadiah. Untuk korang2 yang ader skil main game yang hebat g la try. Maner tau ader lak rezeki korang kan.......

Korang g kat sini yek.....Findfairness


Asamgaram : Aku sedang berfikir...

Ari Nie Ari Jemaat...

Ari nie jemaat... Haaa.. Saper tak tau... rugi ler. Sok dah cuti.
Kalo jemaat selalu waktu rehat dok la menangut kat opis. Kekadang tido, kekadang layan blog....

Tapi ari nie aku telah memenatkan kaki & mataku..Hahaha..
Saje g jalan2 kat Tanjung Malim, cuci mata & cuci dompet... hehehe. Tapi dompet tue tak dan nak cuci, sejam lebih jek dok jalan2 maner cukup nak memilih. Jadi ari nie ari cuci mater sedunia... hehehe.

Saper yang penah pegi Tg. Malim tentu tahu saner memang banyaaakkkk le sesangat kedai2 baju memang sesuai tuk org2 perempuan yang suker cuci2 mater & dompet...

Jemputla ke Tg. Malim......;-)


Asamgaram : Saje nak buang maser.............

27 Ogos 2009

Menu...

Puasa dah 5 ari...

Maner blog aku lompat2 pun kebanyakan bercerita pasei menu buka kan....

Meh aku cerita sikit menu aku..

1st Ramadhan
~ Ikan masak lemak,ikan kembung grg, Tauge + kuchai tumis, Sambal Sotong ==> masak...;-)

2nd Ramadhan
~ Ikan + petai msk lemak, ikan sungai goreng, Tauge kasar + kuchai tumis ==> Masak....;-)
*samer je kan lauk aku 2 ari pertama tue. Kekdahnyer ari pertama buka umah mak, ari ke-2 buka umah MIL... MIL pulak demam, menu dier dah decide, barang dier dah beli, aku melaksanakan jek....Anak menantu yang taattt......

3rd Ramadhan
~ Ikan msk sambal cili padi + cendawan goreng ==> masak....
* 2 lauk je pun dah cukup.... Keje ma.. maner sempat masak banyak2.

4th Ramadhan
~ Nasi goreng, Drumet ayam pedas Ayamas, Sup sayur ==> Masak...
* Tak yah pikir banyak....

5th Ramadhan
~ Kari ikan ==> MIL masak; Ikan Bakar , Tumis pucuk paku ==> Beli kat Pasar Ramadhan
* semalam bukak kat umah MIL. Dier lom cukup kuat nak masak... Dier suh beli jek... Aku kan taatttt, beli je la.

Ari nie ~ tgk aper jadi kanggggg.........


Asamgaram : Aku cdg kul 1 nak singsing lengan baju kat opis nie, memotong daging. Sonang nak masak karang petang.... Kiter tengok ape jadi kang....

Ligat Berfikir...

Aku rasa bulan puasa nie kepala otak aku lagi ligat berfikir dari bulan2 biaser... Apesal yek....!

Datang opis, ngadap keje, ngadap FB, ngadap blog.... Fikir aper nak buat..!

Ari nie ader pasar pagi kat bawah dok pikir ape nak beli buat stok lauk...

Kalo ari biaser lak, kul 11 dah berfikir2 aper nak masak... Kejap2 kang nak masak tue, pastu kang tetiba tukar menu. Tapi, biler cukup time masak lain lak jadinyer... Penat pikir jek...;-)

Petang g pasar ramadhan kang pikir lak aper nak beli... Tengok kuih tue tak jadi.. tengok kuih tue teringin... Kuih lain lak nampak sedap...ishhh....Jangan tamakkkk.!

Pastu berbuka kang.. sibuk pikir sembahyang terawih, nak ngaji... sempat ke tak..? Larat ke tak...? Lepas sembahyang aper nak makan....?

Dekat2 nak tido kang bukak peti ais, pikir lak aper nak masak sahur esoknyer... Belek lauk dalam peti ais.... Fikir...!

Esoknyer rutin otak ku samer ler jugak......;-)




24 Ogos 2009

2 Hari Dah Berlalu.....

Alhamdullillah.. Selamat dah 2 ari...

Skang otak aku tengah pikir aper nak dimasak untuk dijamah berbuka nanti.. Aku rasa kaum2 ibu, isteri dan wanita kat luar sana pun tengah ligat berpikir apa nak masak...kann..kann..kan....

Aku berazam tahun nie nak kurangkan beli lauk kat luar. Kalo leh ari2 nak masak ler... Hopefully aku leh buat cam gitu. Masak sendiri pueh ati ckit. Kalo tak sedap pun air tangan sendiri, kurang garam, kurang gula leh adjust sendiri. Tapi kalo beli dah siap masak expectation aku tuk sesuatu masakan tue sangat ler tinggi. Bersesuaian ler ngan harga sekarang kan...;-).

Tapi itu untuk lauk jek, kuih aku memang langsung tak brape expert la. Setakat 2,3 jenis tue biaser ler.... Baik ler beli jek, kalo buat kang bukan pandai sikit2. Tentu2 nyer beli untuk cukup2 makan jekkkk.....

2 ari nie misi aku tuk tak beli lauk siap berhasil. Tapi tu la kan, cuti. Ari nie keje lak. Kiter tengok aper jadi petang kang...


Asamgaram : Ingatan untuk diri sendiri 'JANGAN MEMBAZIR TAU....!'


21 Ogos 2009

Shakey's Pizza

Meh kiter goyang2 sikit....:-D
Sebelum puaser nie sesajer ler kuarkan cerita cam ginikan...Kang kalo silap ari bulan kang ader yang terliur tengahari remang sok...
Malam nie g Tesco Stesen 18 atas 1 tujuan, mencari pizza. Rakan kongsiku sangatlah berhajat nak membelanja kami suami isteri nie makan kannn...
Tapi, malangnyer Pizza Hut kat situ tutup sikitnyer awal. Kul 9.30 mlm dah tutup...hangin jek aku tau... Itu ler namernyer takde rezeki....
Maka, dengan hati yag sangat berat kami masuk ler ke shakey's Pizza nie. Ngape kat sini..? Sebab ie ler satu2nyer kedai yang namernyer akan2 Pizza Hut....hehehe.
Tapi, takde sorang pun antara kami yang ngoder pizza. Semua ngoder ayam gorang jek. Dan hasilya tidak ler seperti yang diharapkan. Lain orang, lain tekaknyer.. Korang g la cuba, maner tau kena ngan selera tekak korang. Tapi, for us yang g saner semalam, that's the first time & the last time kami jejak kaki kat situ...;-)..
Asamgaram : Ini bukan entry suggestion suruh korang tak g, tp hanyalah pandangan peribadi penulis.....




Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Salam Ramadhan..
Selamat Menjalani Ibadah Puasa
&
Mohon Segala Salah Dan Silap Dimaafi
Ikhlas dari,

18 Ogos 2009

Sugar Hunt...!!!



Siap ader sugar hunt wei....!


Maunyer tidak, mencari gula kat tapah nie macam mencari harta karun la pulak. sikit punyer susah.... MIL aku dah kelam kabut,kat umah dah abih gula... Siannn...... Ngape ler deme nie suker sorok2 gula..(statement...:-)...

Kebetulan ari ahad aku memang nak gie Ipoh, 'dating' ngan member aku. Niat hati nak cari kasut yang sedap kaki ku memijak, maklum ler kaki ku dah tak mampu untuk menahan berat badankuu....Huhuhuhu..... Sekali harung ler mencari gula tuk MIL ku. Kat umah aku ader lg, cukup ler untuk menyampai raya. Tapi MIL aku pulak gula dier sebulan dekat2 5 kilo, maunyer tak kelam kabut dier gula takde.

Dan erkat usaha gigihku mencari gula di Ipoh maka, dapatler aku lbh kurang 8 kilo... Jgn nangis yek mak, gula dah ader....;-)


Asamgaram : Aku bukan pencinta gula......







Simpul Mengkarung

Korang penah dengo dak menda alah nie......?

Kalo kena memang menjerit ler jawapnyer. Aku selalu kena benda nie.. Biasernyer kena time tido ler... Biler kena simpul mengkarung nie, kiter akan jadi camp/kejang kat belakang betis. Kejang yang bukan sikit-sikit tau.... Memang boleh menangis.

Ari tue, aku telah diserang simpul mengkarung nie sekali lagi. Sebelum nie kalo kena, abih2 pun aku jerit yang tak kuar suara (tgh malam wei, kalo aku jerit kuat2 kang lain lak ceritaner....;-)). Tapi ari tue ntah camner leh lak terkuat suara aku, tapi dah masuk subuh la, Mr. K dah bangun.

MIL aku pun dego rupenyer, apa lagi terus dier dtg tolong. Dier pesan kalo kena simpul mengkarung nie, tekan tempat yang sakit tue dengan tumit yang sebelah lagi. Tahan jangan bagi kejang tue naik ke atas lagi. Dier kata kalo dier naik kat atas leh sampai bawak maut....

Gulp...!!! Terkedu jap aku. Aku ingatkan benda2 nie cam sakit2 biaser jek. Kalo kena selalunya aku biarkan jek. Dah rileks dalam 10 minit aku bangun ler dari tido. Tapi biler dengar jek dier cakap cam gitu, baru ler aku tau... Rupe-rupenyer simpul mengkarung nie leh bawak mati...


Asamgaram : Apapun hidup, mati, jodoh ditangan ALLAH S.W.T.....


13 Ogos 2009

credit tue cik gugel





Sinus menyerang...!!!!!
Semalam memang takeh buat aper2. sikit2 bersin....naik rimas jadinyer...
Petang semalam balik umah tido terus tido.
Kul 7.45 mlm bangun mandi, solat, sambung tido sampai kul 1o.30mlm....
Pagi nie dah ok, tapi badanku sakit2...
Beginilah keadaanyer setiap kali lepas kena selsema.........


11 Ogos 2009

Biler Kaki Mula Menekan

Biler kaki muler menekan, kadang-kadang sampai lupa diri. Tertambah lagi dalam keadaan yang diluar jangkaan. Dalam keadaan yang kiter rasa ia sangat diperlukan. Apatah lagi dalam keadaan kiter marah & tensen...

Aper yang aku merepek tengahari kedaung nie....???

Selalunyer, kalo ari senin keje idak ler banyak. Dan kalo banyak pun, aku anggap tak banyak ler. Monday blues la katakannnnnn....., seharusnyer aku menikmati hari tersebut dengan jayanyer. Tapi berbeza dengan semalam. Semangat aku pagi semalam, memang aku layan ala-ala monday blues.

Tapi....

Tengahari tue dapat call dari 'opis beso badan induk', kata sok ader meeting. Dan sepantas kilat gak ler mulut AM laju jek sound aku, buat report yek... Hancur lebur Monday blues aku semalam..hehehe....

Akibatnyer...

Kul 5.45 baru kuar opis. Aku sangat2 berharap aku leh sampai Tapah dengan pantas & laju, maka tanpa berfikir panjang terus pecut masuk highway. Hasil dari perjalanan aku semalam aku berjaya men'snap' gambo nie..... Wahhh.....tetiba dengan berani siap ambik gambo... Orang kata keta mahal xsyok bawak pelan2, itu kata orang ler.. Aku tak kater pun cam gitu....;-P


Asamgaram : Biler tengok gambo nie balik, rase gerunnnn.......... Nasib baik ler x jd aper2...








Temujanji MRI



Rentetan dari 'kemalangan' kecik yang Mr. K kena mase main badminton ari tue, terpaksa la dier merelakan dirinya untuk di MRI.
Maser g Hosp Tapah ari tue mcm2 ler doc kata. Masalahnyer setiap kali susulan, mesti pergi doc yang berbeza. Abih tue camno..? Tapi, lepas sebulan mc doc dah kata leh kerja tapi kerja2 ringan sebab tulang belakang mcm ader crack ckit......8-()...
Masalah Mr. K nie pun buka reti dok diam, tetambah lagi dlm perkara2 melibatkan BADMINTON..... Baru nak elok ckit, g lak main badminton balik. Apa lg kena la tanggung sakit balik. Buat susulan semula, mc 3 minggu lagi..... Last sekali, doc suggest buat MRI. Tengok camner keadaan. Kalo perlu buat operation, kena la teruskan gak......
Ader lak tue cerita2 dari kengkawan dier yg mmg dah mengalami masalah yg samer yang kata buat operation pun lom tentu elok..... Camtu gak... Entah ler... Tengok ler dulu apa hasil ujian MRI tue, then, later2 lah we decide what the next procedure... harap2 ler xde ler aper2....


Asamgaram : Hari nie cam rase melayang2... nape yek...?



07 Ogos 2009

Jojak Tanah..

Actually Jejak Tanah sebenonyer, tapi urang2 rao panggey jojak tanah. 1 adat yang diamalkan oleh urang2 rao pantang tanah. Ader gak urang2 rao yang bukan dr pantang tanah. Aku pun tak brape nak tau bab nie, tapi layanzz...

Sebenonyer ari sabtu ari tue ader ler sedikit majlis jojak tanah tuk anak buah aku nie. Pas tu kami buat sekali kenduri doa selamat sikit, sempena sambut ramadhan nie. Meh aku story mory sikit what had happened last saturday...........


Sumpahan KETURUNAN RAJA RAWA

Sumpahan bermula berabad-abad lalu apabila rakyat Pagar Ruyung di Bukit Siguntang, Sumatera mencari pengganti raja yang mangkat. Yang menjadi masalah dua putera almarhum telah lama meninggalkan negeri itu, seorang ke negeri China dan seorang lagi pergi ke Rom dan anakanda ketiga almarhum pula adalah seorang puteri yang di panggil PUTI. Masa berlalu, raja-raja dilantik semuanya mati tidak serasi, melalui tukang tilik, rakyat diberitahu bahawa cuma ada seorang sahaja yang sesuai dinobatkan menjadi raja, iaitu anak anakanda kepada puteri, tapi masalahnya, anakanda puti juga perempuan. Lantas, rakyat bukit siguntang mengelilingi rumah puti untuk mengambil anakandanya menjadi raja, puti membantah namun tak diendahkan.
'Kalau kamu berkehendak juga, ada pantang larangnya; anak dan keturunan beta tidak boleh memijak tanah, naik buaian dan menyentuh bunga sampai umurnya 13 purnama. KALAU INGKAR, TUNGGULAH BALA DATANG MENIMPA. Juga bila raja kamu mangkat, hendaklah tujuh orang menadah air mandian mayatnya, tujuh lagi melompat keluar dari tingkap dan cacakkan tombak ditanah. Rakyat semua bersetuju, lalu anakanda puti pun dijadikan raja. Adat dan pantang larang terus dipatuhi sehinggalah warga bukit siguntang dan darah daging puti yang berketurunan rawa berhijrah , termasuk ke semenanjung tanah melayu.
Wallahualammm.....

Ituler ceritanyer.... Jadi kami meneruskan jek adat yang ader....





Mula2 sekali budak kecik nie kena diinai kaki & tangan. Cute betoi budak2 biler kena pakai inai...



Nie ler barang2 yang digunakan. Jangan suh aku describe banyak2. Indo ku tahu.... Semua benda nie Tok Bomoh, Pak Dahalan yang siapkan. Kami cumer siapkan tempat. Tapi rasenyer kilen tengok pun, kilen dah boleh agak apo bondo barang yang ado. Bunga tue pun dier yang carik kan, tp 1 bunga yang wajib ader ialah bunga gelenggang (kalo aku tak lupa ingatan ler yek..), kalo xdo bungo, daun pun bulieh eh....

Kalo perasan barang2 yang Pak Dahalan tue punyer kebanyakannyer warna kuning...Katanyer anak rajo, kena la kuning kannnnn. Baju budak kecik nie pun kuning gak, tuala pun samer. Tapi idak ler buat baru, recycle jek dari sepupunyer sebelum nie. Elakkan pembaziran....;-) Baju2 camnie selalunyer pakai kejap jek. Pastu tersimpan dalam almari...



Pak Dahalan tengah menyiapkan barang2 dier tuk proses seterusnya....hehehe...Bagus jek ayat, proses lak.. lantak ler, asal korang paham....




Then, budak kocik (Aqilla) nie dibawa berjalan ataih bungo sambil ondeik & abahnyo menunggu di kiri kanan. Meraung budak kecik nie, dier memang tak suko kalo urang lain pogang dio....


Pastu Pak Dahalan akan cari tanah & bawak Aqilla untuk dijejakkan kakinyer atas tanah. Sebelum nie budak2 yang pantang xleh jejak tanah, takleh pegang bunga, takleh dijunjung & takleh dipakaikan barang kemas...(nie pun kalo aku tak luper ingatan gak ler...). Tapi, yang bab naik buai tue aku xtau ler sbb budak kecik nie kadang2 tido pakai buai gak....

Dah tu, Aqilla dijunjung abahnyer untuk ke tempat mandi.



Pehtu, dimandikan ler oleh Pak Dahalan. Main jirus2 je, & dibilas ngan air lalu. Dan dibawak masuk umah pun kena dijungjug. Selesai ler acara.
Budak2 lepaih mandi tentu2nyer lapokan. Siap2 pakai baju semua, bagi ler makan. Makanan yang dihidangkan untuk bebudak lepas jojak tanah nie ialah nasi kuning & ayam masak gulai lemak kuning. Kannnnn, semua kuning, dari mula sampai abih....Anak raja la pulak...(ader bau2 riak tak...hehehehe)

Abaikan ler ketidak semenggahan mangkuk lauk tue yek... Bukan setakat bebudak yang makan, mak2 & pak2 sedaranyer pun sibuk mencuit lauk yang samer... Sodapppp....Gambo nasi luper ler pulak, tapi nasi tue masak cam biaser cumer ditambah ngan kunyit & sedikit garam.


Nie la budak kecik yag jadi 'pengantin' ari tue, Nur Iman Aqilla. Birthdaynyer bulan lepas, tp sebab takde maser yang lapang, tue yang delay sebulan baru buat. Bukan aper nak buat cepat2 tue, budak nie dah 'dapat kaki', jadi laju jek kaki melangkah ke hulu ke hilir.... Menangih cam kena dera jek budak nie. Sedih sangat ler tue.

Tapi, yang paling sadis abang Aqilla nie ler, Amin, biler tengok adiknyer menangih bagai nak rak. Mula ler dier cebik2 jek, tapi lamer2 tak tahan tengok adiknyer tue, terus dier meraung samer. Lagi teruk dari Aqilla.... Dah macam kena cucuh ngan api jek. Si 'pengantin' dah berenti nangis dah, dier tak abih2 lagi... Sayu sangat atinyer tengok adiknyer nangis. Tapi jangan tak tau, kalo dier tengok video dier jejak tanah dedulu, time dier tengah nangis, kompom dier nangis balik on live tue.... hahahha... Lawak tul budak nie.


Makan time........ Semua lauk tue main cater jek, aku & family tidaklah ader upaya utk menyiapkanyer sendiri.. Lotih..... Siapkan jek duitnyer..... Sonang. Lauknyer tue, kan goreng bertepung, ayam masak lemak cii padi, ikan masin, sayur campor, ulam2, sambal belacan, sambal tempoyak kacau (meleleh air liur sambil menaip lauk nie...) & buah orange.

Esoknyer, perkara yang samer berulang. Tapi, kejadian berlaku kat umah MIL. Anak sepupu Mr. K lak berjojak tanah.... Makan kenduri pun cater gak.. Tak sanggup kami nak handle.....


"Gelaran Bukan Untuk Di Puja Puji, tetapi sekadar Mengenal Asal Usul Jati Diri, Jangan Malukan Keturunan Sendiri, Amanah & Janji Harus Turuti, Bila Gelaran Sudah Di Beri, Laksanakan Tugas Seikhlas Hati "


Asamgaram : Malamnyer aku ke'demam'an...... sadis tul...
Rao-Malay Dictionary
ondeik - emak; urang - orang; indo - tidak; apo - apa; bondo - benda; ado -ada; bungo - bunga; bulieh - boleh; rajo - raja; kocik - kecik; ataih - atas; suko - suka; pogang - pegang; dio - dia

Addicted........


Ngah takde kroje asje test nie.....hmmmm.....


Nak try....? Klik sini..

Orang Rao..

Sedikit info yang I jumpa. Leh la share pda sesiapa yg berminat....

"Kenalilah susur-galur nasab keturunan kamu, supaya membawa kepada silaturahim”
Menerusi Hadith:. Imam Tarmizi Ibnu Kathir vol 4, ms.218

Sejarah orang Melayu Rao/Rawa
Sejarah orang Melayu Rao@Rawa bermula di Kecamatan (Daerah Kecil) Rao Mapat Tunggul, di dalam Kabupaten (Daerah) Pasaman, Propinsi (Negeri) Sumatera Barat, Indonesia. Duduk di sebelah utaranya pula, bermastautin suku kaum Mandailing. Pekerjaan utama suku kaum Rao ialah sebagai petani, pedagang, pelombong; dan mahir datam bidang pentadbiran serta kerohanian/ keagamaan.

Hijrah Rawa ke Tanah Melayu
Mengikut sejarah, suku kaum Rao yang mula-mula sekali berhijrah ke Tanah Melayu ialah golongan petani. Ini berlaku sekitar abad ke 5 Masehi. Faktor perdagangan bebas semasa zaman Kesultanan Melaka di abad ke 15 Masehi telah menggalakkan lebih ramai kaum Rao merantau, berdagang dan bermastautin di Tanah Melayu. Kerancakan aktiviti perlombongan emas di abad 17 Masehi dan perlombongan bijih timah di abad 18 Masehi telah mendorong sebahagian besar para pelombong suku kaum Rao ke Tanah Melayu, melalul Negeri-negeri Selat (Singapura, Melaka dan Pulau Pinang).

Penghijrahan beramai-ramai suku kaum Rao ke Tanah Melayu berlaku semasa Perang Padri (1816-1833) di Indonesia semasa zaman pemerintahan penjajah Belanda. Sebahagian besarnya terdiri daripada golongan istana, para ulama, cendekiawan, panglima dan sebagainya.

Berikut ialah proses penghijrahan Rao mengikut negeri:
• Negeri Sembilan - Penghijrahan ke Seri Menanti di sekitar tahun 1773 dan melatul Sungai Ujong (Seremban) di sekitar tahun 1848
• Negeri Pahang - Penghijrahan melalui Sungai Hulu Pahang (Bera, Hulu Pahang, Kuata Lipis, Raub, Bentong) sekitar tahun 1857-1863. Antaranya Tengku Khairul Alam, Pakeh Khalifah Saka, Tujuan Saka dll.
• Negeri Selangor - Penghijrahan melalui Sungai Klang (Hulu Langat, Hulu Selangor) dan Sungai Selangor (Kalumpang, Ampang, Kuala Lumpur, Gombak) sekitar tahun 1867- 1873. Pelopornya belum lagi dapat dikenalpasti.
• Negeri Perak - Penghijrahan melalul Sungai Perak, Sungai Bidor dan Sungai Bernam (Teluk Intan, Kuala Kangsar, Larut, Kinta, Gopeng, Tapah, Kampar) sekitar tahun 1875-76. Antaranya Datuk Sakti Putih dll.
• Negeri Kelantan - Catatan sejarah juga menunjukkan bahawa suku kaum Rao turut berhijrah ke Kelantan melalui Pahang, khususnya di Jajahan Pasir Mas melalui Sutan Amir Kaharuddin Budiman.

Hijrah Perantauan Rao ke Tanah Melayu
Ada empat gelombang perantauan orang-orang Rao ke Tanah Melayu iaitu:
a) Gelombang Pertama bermula pada tahun 500 Masehi hingga tahun 1400 masehi terdiri daripada golongan petani dan pemburu emas, kerana Tanah Melayu terkenal dengan Semenanjung emas..
b) Gelombang Kedua bermula pada tahun 1401 masehi hingga tahun 1600 masehi terdiri daripada golongan pedagang, terutamna pedagang emas, kain dan ubatan –ubatan terutama apabila Melaka menjadi Pusat Perdagangan Nusantara.
c) Gelombang Ketiga bermula pada tahun 1601 masehi hingga tahun 1800 masehi terdiri daripada tokoh agama, pemburu emas. bijih timah dan tentera upahan apabila dibuka Pusat Perdagangan di Pulau Pinang dan Singapura disamping Melaka.
d) Gelombang Keempat bermula pada tahun 1801 masehi hingga tahun 1900 masehi dengan perantauan beramai-ramai apabila orang-orang Minangkabau bekerjasama dengan Belanda membunuh orang-orang Rao terdiri daripada Anak-Anak Raja Rawa dari Rao-Mapat Tunggul, Padang Nunang dan Pagar Ruyung, bersama-sama hulubalang dan pahlawan, ulamak dan tokoh agama Islam terutama ketika era Perang Paderi di Sumatera Barat (1815 – 1833) termasuk pakar-pakar dalam mencari emas, bijih timah, hasil hutan, tukang-tukang rumah, tukang-tukang emas/besi, pesilat yang handal dan kebal dan dukun/bomoh yang handal.

Info nie aku kutip dari beberapa sumber internet. Ader jugak bercerita ngan org2 lamer, tp biser ler cerita jek mesti masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Skang nie letak terus dlm blog, agak2 nak tau cerita balik leh rujuk kat sni. Sonang yo.

Abah aku memang urang rao, & aku sejak kocik laei aku nie urang rao pantang tanah laei. Tapi, jarang ambik port pun. Sejak berkahwin ngan urang rao gak, yang pantang tanah gak, baru ler raso minek nak tau lebh lanjut pasal urang rao nie.

Kalo dengo sekali imbas bahaso rao nie, ader sikit cam bahasa nogori. Tapi kalo diamati betul2 memang ader kelainan sikit. Aku raso bahaso rao nie ader lembut sikit berbanding bahasa nogori tue... Pendapet aku lerrrr... Abah maser aku kocik2 dulu, kalo marah anak2 dier kadang2 keluar gak cakap rawa nie. Sebelum aku kawin ngan Mr. K, bahaso rao tue idak ler terer. Infact, skang pun lom cukup terer lagi, tapi maser mula2 kawin dulu dengo pemili belah dier cakap rawa, berabukkk bebbb... Ado gak perkataan yang aku tak paham. Nak suh cakap, memang hancus... Boleh tergeliat lidah aku. Tapi skang ok le jugak. Idak ler keras lidah aku cam dulu. Perbendaharaan bahaso rao dlm kamus otak aku pun dah bertambah. Idak ler mcm dulu lagi, yang basic2 jo.

Sebenonyer keliling aku dipenuhi ngan urang 2 rao, antara ndak ngan tidak jek aku belajo dari deme semua. Skang aku tau dah kepentingan mengetahui susur galur keturunan kiter. Dan aku sedang belajo sedikit demi sedikit.... Persatuan untukurang2 rao pun dah ado , JARO, pepandai ler kiter bawa diri..

Panjang berjela lak aku raser entry nie... lain kali sembang pasei rawa lagi. Mungkin ramai urang2 rao kat luo yang x tau susur galur deme. Moga nie jadi panduan......


Asamgaram : aku cube menaip dalam bahasa rao, tapi takut kilen indo paham apo yang aku kecek......

06 Ogos 2009

Rock Kapak....

Pepagi nie Hot FM AM Krew dok layan lagu2 rock kapak 90-an. Sesetengah lagu tue leh meruntun jiwa tul... Aku memang suker lagu2 90-an nie, walaupun jiwang sikit ler kan, but lagunyer sedap.... I'm not that jiwang type, but aku layan lagu2 nie....best bangat...



Maser lagu2 nie kuar, zaman aku sekolah lagi.... Siap ader buku lirik tue, tapi ntah maner ntah buku tue. Hobi jangka masa pendek je tue.... Biler dengo lagu2 tue balik, nostalgik lak... terasa tetiba cam muda belia lagi...hahahaha......tua ke pun....;-)



Sementara cari mood nak berblog & berkerja nie, layanzzzzz dulu lagu2 syok kat Hot FM yek...wahhh...promosi gitu...hehehe..





Asamgaram : Maner ler kengkawan sekolah aku nie.......





05 Ogos 2009

Nisfu Syaaban

Picture courtesy of Abang Yang

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini.
  • Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah
  • Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya

  • i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allahii)
  • Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allahiii)
  • Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

Disusun dengan bantuan Ustaz Abdul Kareem As-Saquofi
Arkib dari Risalah Surau Malabar Hidayatul Islam



Asamgaram : aku terlepas peluang iniii.......









Akhirnyerrr....

Salam...
Botah ko kilen ari iko...? Wahhh...Tetiba la speaking rawa (read : rao) gitu...hehehehe...

Walaupun ari senin teman dapat menyelamatkan diri teman dari meng'mc'kan diri, tapi semalam teman tak dapat melawan qada' & qadar... Aku telah meng'mc'kan diri hanya kerana 1 sebab...........................

...............
...........
.......
...
.



aku kesiangannnnnn.........giler tul la. Sonang jo.... Lambat bangun jek, mc. Tapi semalam memang sudah tdk dapat ditolong...Dari aku menyusahkan orang lain, baik aku menyusahkan diri sendiri...hahaha.....

Ari nie aku nak story satu2 cerita kat dlm e-diary aku nie....hopefully, i'll can manage it very well......hopefulllyyyy.........


Asamgaram : aku rasa mcm nak jd suri ruah jek dah nie.. copek la weiii....


Rao-malay dictionary :
Botah - sihat; kilen - kalian/kamu; iko- ini....


03 Ogos 2009

Hectic Weekend.....

Aku dah cuti sejak Khamis lepas...why..???

Saje jek nak merehatkan minda dari kerja2 opis dan memenatkan badan ngan kerja2 umah pulak.....;-). Tapi idak ler jugak penat maner pun tp leh tahan letih gak.....

Reason aku ambik cuti awei2 tue, sbb ari sabtu & ahad aku akan (read : telah) melalui hari2 yang akan memenatkan gak tue. I'll blog about it later, coz kamera ku tertinggal lagiiiikkkkkkkk..... huwaaaaaa.......Asyik luper jek nak bawak dari minggu lepas...

Sabtu: Pagi ader sesi menjejak tanah (read : menjojak tanah) + tengahari buat sedikit kenduri doa selamat sempena ramadhan yang bakal menjelma...

Ahad : same reason & event seperti ari sabtu but at my MIL's house...

Ponekkkkk.....

Pepagi td sampai opis, tido dlu 1 jam...kul 9 baru mula bukak my lappy......


Asamgaram : Sib baik dedua umah ambik katering jek......kalo tak harus aku meng'mc'kan diri ari nie...............

89 Tahun.....





31 Julai 2009 genap umur atuk 89 tahun... Nama atuk Habibah Yusof. Mata dier idak ler rabun beno, leh lg nampak. Tapi telinga dier agak trouble sikit, tu pun baru 2,3 tau nie jd cam gitu. Dulu idak pun. Puncanyer, anak cucu main mercun kat telinga dier. Sejak tue ler sound dier trouble sikit. Tapi leh lagi nak nyembang. Sembang ngan atuk sonok, kami suker tanyer cerita2 zaman jepun dulu2....

Sekarang nie atuk duk ngan my MIL. Dulu2 dier duk kat umah dier, tp umah dier pun tak jauh depan umah MIL jek. Tapi sebab umah dier tue bertangga, susah dier nak turun naik g bilik air tgh2 malam, jadi lg senang dok kat umah anak dier. Ada orang jaga makan minum.

Alhamdullillah, atuk skang nampak sihat ler jugak. Tapi dier dah tak boleh wat keje2 umah. Kalo buat mesti dier akan sakit balik. Tapi, atuk nie kuat, taknak duk diam, walaupun kami tak bagi nak jugak buat. Agaknyer dah terbiasa buat keje dulu. Suh duduk diam dier tak brape reti.

Jadi semalam, kami bua ler sikit sambutan tuk dier. Potong kek kami anak beranak yang ader jek. Pagi tue memang kami dah buat kenduri tahlil & doa selamat nak sambut ramadhan. Jadi, petang tue anak cucu ada ler lagi jd kami decide buat ler sikit acara potong2 kek. Acara kecil-kecilan jek.





Kek untuk Atuk.......

Antara keluarga yang ader....


Sesi memotong kek.....
.
.
Buat syarat jek kek tue. Atuk bukan makan beno pun, yang lebihnyer kami anak cucu dier ler...;-)
Doa kami moga atuk diberi kesihatan yang baik. Selagi dikandung hayat kami InsyaALLAH kami akan jaga atuk......

Asamgaram : Panjang maner la pulak umo kiter nanti yek......










Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin