30 April 2013

Tabik Spring...toing! toing! toing!


Ape punyer tajuk la.... muahaha.

Aku tabik kat blogger tegar yang mampu maintain momentum blog depa. hari2 boleh menulis sampai 3,4 entry. Sebulan boleh mencecah ratusan entry. Walaupun depa tue bkn xde keje, malah profession yg sangat menarik semuanya, tp boleh jek handle dan membahagikan masa kat rumah dan boleh lg tue menulih kat blog...

Oh blogger-blogger tegar sekalian, apakah rahsia korang ha... Habaq mai sikit.

Aku nie ha.. Kat opis kdg2 idak la sibuk maner.. Ader jek ruang. Tapi kemalasan melanda. Ingat balik umah boleh la layan blog sikit, siap bwk laptop balik. Tapi nan hado... Sibuk ngan 2 org anak kt umah. Terus terkubur. Baru 2 org jek tue....

Nak menulis entry nie pun 1 hal. Memikir tajuk jek dah makan separuh hari.... Dapat sehari 1 entry pun aku dh cukup gembira....

Ari tue maser anak 1 aku blog belah malam.. Amik peluang tulis 3,4 entry sekali jalan, schedule kan... Pastu rilek 3,4 hari... hahaha. Skang belah malam, masa mengulit anak2. Tetambah lagi dua2 menyusu badan.... Memang totally sepenuh masa je la utk depa. Kalo aku bukak laptop, ka long orang yang paling hampir ngan aku sepanjang malam... Duduk jek takpe. Sama nak menaip. Terus tutup laptop...

Lain kali je la buat entry...

Sudahnyer diam membisu...

Cukup la tue membebel sengsorang. Aku nak buat entry holiday. Tp kemalasan masih menyelubungi. Tgk Kerajinan aku esok pulak....:)






Follower

Sticky post untuk korang. Cerita baru kat bawah.

Follower skang 99... cam cantik no. 99 nie. Jadi terasa cam nak buat giveaway la....In Shaa ALLAH.

*Setiap follower dengan gandaan 5, akan diberi sedikit giveaway. Terhad tuk 11 pemenang je. Maksudnya follower yang ke 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130, 135, 140, 145 dan 150.... Korang jangan expect hadiah mewah pulak yek. Belum decide lagi nak bagi aper. Aku akan hubungi korang nanti biler korang adalah dikalangan mereka2 yang terpilih. Tapi makesure la blog korang aku boleh bukak... kot kang private pulak, jenuh.






24 April 2013

Tanda-tanda dengki

Dengki Aina ngan adik la yek.

1. Biler peluk2 adik, masa tue la Aina dtg ajak main ke, ajak mandi ke atau ape2 je la.

2. Biler kata adik jom masuk buai, maser tue la dier berlari terus pegi kat buai sambil ngaku dier nak buai jugak.

3. Biler adik baring2, Aina jugak yang akan datang ngaco adik.

4. Biler pakaikan adik topi, Aina sibuk tarik dan try pakai jugak padahal topi dier ader jek.

Tapi bukan la sepanjang maser pun Aina mendengki kekadang ok jek layan adik. Maser adik nak tido dier tolong dodoikan tapi cara dier la. Baik punyer goyang buai tue. Kalo tepuk mula2 ok la, lama2 tak brape nak ok dah.







WW : Cedera Ringan



Kena carik 'klinik' nampaknyer.






23 April 2013

Selasa lemau


Cuti dari hari Khamis sampai hari Isnin...
Berjalan holiday seberang laut, sakan...

Hari nie lemau datang opis.
Anak2 pun dua2 tak sihat.
Demam, batuk, selsema.

Cuaca pulak tak memberansangkan, makanya hari nie kurang produktif.
Kerja buat ikut mood.
Mata rasa nak lelap...

Moga2 esok tiada lagi kelemauan.








12 April 2013

Panik Sekejap


Dekat seminggu hari berdebar2... Jangan la dulu.



Period tracker aku dok kabo aku dh lambat 6 hari dr last period. Makanya, aku dah mula rasa panik... huhuhu. Tapi hati kuat kata takde aper.

Alhamdulillah... Pagi nie debaran udah terjawab. Bagi la masa bergomol dengan adik nani lelamer sikit.

Anak kecik baru 4 bulan weiii......






11 April 2013

Roti Bai Slim River


Kat Slim River nie ader satu kilang roti yang agak well known kat seantero daerah....;-p.

Aku pun baru tau lepas aku dah pindah ke mari. Tapi orang2 lain yang bukan bermastautin di sini ramai yang dah tahu siap tanya aku lagi pasal roti nie. Tercangak2 la aku menjawabnyer. Tapi itu dulu. Skang aku dah tau dah, takde tercangak-cangak lagi dah nak menjawab.

Nie kilang nyer..... Kilang Roti Mokhtar. Tauke nyer memang nama Mokhtar.



Nampak cam buruk jek kan. Cam rumah lama. Memang dah lamer giler kilang nie. Kayu2 yang bersepah kat luar tue untuk buat bakar roti. Dier masih gunakan dapur kayu untuk membakar roti.

Seingat aku, udah banyak kali aku pegi takde nampak pekerja2 lain. Dier sorang jek yang buat roti. Pepagi dier buat. Tengahari dah siap dan orang dah mula dtg kat sini tuk beli roti. Petang pulak, pakcik Mokhtar akan round kampung2 naik motor jual roti.. Retro sangat kannn....

Nie roti2 yang tunggu untuk di pek. Tengah tunggu sejuk sikit. Macam2 jenis roti ader.



Roti Bai nie takde bahan pengawet yek. Jadi roti nie beli dan terus la makan dalam tempoh sehari 2 jek. 2 hari dier masih lembut lagi. Masuk hari ketiga pepaham je la yek, sbb takde bahan pengawet kan. Roti dier lembut dan liat2 sikit.

Nie roti yang aku rembat ari tue.... Roti krim dan roti kaya. Nak amik roti bijan, tp udah habis pulak.


Kalo teringin leh la korang datang ke Slim River nie. Tanyer la orang2 Slim. Kilang dier belakang pasar Slim River.












09 April 2013

Gigi Oh! Gigi

Orang kata
"daripada sakit gigi, baik sakit nak bersalin..."

Punyer ler ngerinyer biler kena sakit gigi nie. STRESS.

2 minggu aku menanggung sakit gigi. 3 kali mengadap doc kat klinik.

Memula pegi sebab gusi bengkak. Udah tak tahan sakit sangat la tue, kalo tak aku telan panadol dh elok. Kali nie memang tak tertanggung dah. G klinik memang tak boleh nak cabut pun sebab masih bengkak, doc cuma bagi ubat surut bengkak ngan antibiotik sebab katanya ader infection. Dah elok bengkak nanti datang balik. Cadangnyer cukup seminggu aku datang balik.

Makan ubat tue ok la. Bengkak pun dah surut sikit. Belum betul2 surut pun.

Belum pun sampai seminggu, baru bengkak nak surut, tetiba naik balik... huhuhu. Nangeh wooo. Idak termampu untuk ditanggung. Sekali lg pergi ngadap doc. Kali nie doc bagi ubat tahan sakit, 2 jenis antibiotik tp ubat surut bengkak tak bagi dah.

Cukup 3 hari, bengkak dh kurang walaupun still ader rasa sakit sikit2 lagi, aku tetap nak cabut jugak gigi tue. Tak mampu dah nak tunggu. Buatnyer belum ape2 naik balik bengkak, memang saja cari pasal la.

Maka, untuk kali ke-3 nyer aku kena ngadap Doktor Shah.... Dengan penuh kesabaran dan ketakutan kaki melangkah masuk klinik. Nekad dah nak cabut, kalo tak tu, maser sakit beria semangat nak cabut. Biler elok diam terus agenda nak cabut tue. Skang takde manja2 dah, takut pun tetap la cabut jugak. Hilang seri gigi udah kurang...kihkihkih

Penantian 1 penyisaan. Lamer lak tue menunggu.


On your Mark...................


Get set..........


Gooooo..............

hahaha. doc tunjuk kt aku gigi yg dah cabut tue. pecah 2 maser dier tarik keluar sbb gigi dah reput. Tak sampai hati aku nak amik gambar. kihkihkih

Maser cabut tak rasa aper. Balik umah rilek lagi. 3 jam lepas tue baru la menanggung sakit tidak bertepian... muahahaha. Darah kuar tak henti2 sampai malam. Tapi sakit biler malam tue dh makin kurang. Esok nyer dah ok walaupun masih ader saki baki sakit kt gusi tue, maybe sbb belum betul2 surut bengkaknya dah g cabut.

Ada lagi 2 gigi yang rosak menunggu maser. Tunggu sakit kot baru cabut....;-p








08 April 2013

4 dalam 1.... Alhamdulillah

Alhamdulillah.....
Selesai majlis yang dirancang lama dulu. Sejak adik dilahirkan, baru sekarang terlaksana. Walaupun adik baru kuar spital, majlis tetap diteruskan.

Ari ahad - 7.4.2013 bertempat di rumah ayahbonda maka terjadinya peristiwa ini... (ayat skemaaaa...)
Ekceli, ia adalah Majlis Doa Selamat dan kesukuruan, Jejak Tanah Nur Iman Athirah, Cukur Jambul Nurhannani Ayuni dan Aqiqah Nur Aina Umaira.... Hamik ko 4 dlm 1...

Majlis pagi dimulakan dengan Jejak Tanah coz majlis nie memang kena buat time pepagi, time matahari baru nak naik. Budak bambam yang menangis sedu sedan biler 'dijejak'... Selesai jejak, dimandikan dengan air limau dan diberi makan nasi kuning berlaukkan ayam masak lemak... Semua kuning. Anak Raja la katakan...;p


Jamuan makan pagi ari tue, offkos la mom's special dish.... Nasi lemak lemuni... Memang sodap terangkat. Saper tak penah makan, memang seharusnya mencuba. Sambil naip nie, terliur la sudah. hahaha. Juga ader kuih serimuka dan cucur badak.


Jam 11 mula bacaan yasin. Aku memang request nak buat kenduri nie kat umah kuning emas dek kerana gangguan2 yang tidak dikenalpasti. Lama dah pun tak membaca kenduri bacaan yasin dalam umah, kao ader pun depa baca yasin kat luar umah jek, bawah khemah. Kali nie memang nak buat dalam rumah. Moga terhindar dr gangguan jin dan syaitan... amin.


Selesai bacaan yasin, acara seterusnya makannnnnn. Ape ke lagi. tapi, takde sape yang sudi men 'snap' gambo lauk pauk tengahari tue. Maka tiada la gambar makanan yang gojes... Menu semalam
- nasi putih
- sambal tumis ikan bilis (nak buh petai, tp sedih petai takde..huhuhu)
- Ikan goreng
- Gulai lemak udang + kacang buncis
- Kurma Kambing (aqiqah)
- Ulam ulam + sambal tempoyak kacau
- Ikan masin
- Desert : kuih muih, agar2, cupcake, puding

Licin bo liau. Alhamdulillah. Ngam2 habis kenduri, cumer ikan goreng jek yg habis tak cukup. Sambal tempoyak, biler dah habis sempat masak lain. Lauk2 lain cukup2 utk kenduri. Takde lebih pun.

Petang baru buat cukur jambul. Meraung sakan budak tue dibotakkan. Marah la tue orang dok main kepala dier. Seksa bidan tue nak mencukur sebab adik nani takmo duk diam. Sambil cukur kena umpan ngan nenen baru diam. Tue pun sekejap jek. tak selesa nak nenen pun agaknya. Dah habis cukur terus mandi air limau. Baru la diam nyengih2.



Habis selesai semua terus kemas... Kalo tunggu kang semua terbongkang keletihan. Pastu baru la masing2 carik bantal, pusing2 carik port nak membuta. Biler bangun semua gagau carik nasik, baru le terasa lapar sesangat....





04 April 2013

ward 2, kpj ipoh


Bersiaran dari wad 2, Ipoh Specialist Hospital.... dah 2 malam berada  kat sini dan in shaa Allah petang nie dah boleh keluar. cukup2 la dok spital. aje yang boringgg... hihihi

masuk sebab demam adik nani yang berpanjangan ari tue.... nampak
 mcm xde nak kurang, makanya kitaorg decide unuk bawak jumpa paed. cadangnya nak jumpa paed adik nani yg selalu tue, malangnya dier lak cuti ari tue. jadi terus la ke kpj nie. jumpa dr. liew, terus dier suh admitted sbb dada nampak penat dan ada bunyi yang kuat. nanti kiter story bab tue yek...

skang nie, little princess tengah tido. menjnggu untuk fisio pagi nie. bangun pagi td, bwk jalan2 kt luar, mandikan pastu tido balik. ibu keboringan. try connect guna laptop, gigih bwk laptop tue, tp mlg nya tak boleh pulak. tp pakai phone ok jek, guna network yg sama jugak. apesal yek..?

semalam kak long dtg ngan abah, opah ngan nenek. datang tolong tepukkan adik tido.... sweet sgt rupwnyer, x sampai 2 minit mula ngocah adik.

adik mmpk dh ok byk. cumer batuk agak kesian kalo kiter dengar. nyusu alhamdulilah,byk jgk. tapi walaupun byk, still kena perah sbb bengkak dusu yg terlampau. sakit sampai rasa cam nk demam mungkin sbb kakaknyer xde. boasa nyusu utk 2 org, kali nie sorang mmg sakit dibuatnyer. 2 mlm dok sini dpt lbh kurang 25 oz. byk jgk...







Fail aku nyusun gambo blogging guna phone nie. Caca marba jd entry nie. Lantak la blog aku.... Pepandai la korang buat interpretasi sendiri... Huhuhu


Adios la. Nyampah pulak nkmenyeting guna phone nie... Typo hrp maklum...





02 April 2013

Jalan Hujung Minggu

Cerita hampir basi. Gambo dok dalam draft sejak minggu sudah. Tak sempat nak merepek. Mari kiter merepek hari nie....:)

Sabtu minggu lepas, ambik peluang ke Ipoh. Tujuan utama untuk bawa adik nani check up kat Pusat Rawatan Ar Ridzuan. Check up masuk bulan ketiga. Tapi, masa 2 bulan ari tue, aku skip bawak nani g check up dan cucuk due to keadaan nani yang agak merunsingkan. Takde ler runsing maner, ader la sikit gangguan kiri kanan. Nanti kang meragam jek, payah nak handle. Jadi kiter selesaikan satu2 masalah dulu.


So, untuk bulan ketiga nie, amik dulu dos cucuk untuk bulan kedua punya. Doc cuma ganjakkan jek bulan tue, idak ler pulak dier bagi sekali dua2 cucuk tue. Sebabnyer cucuk 2,3 dan 4 bulan adalah cucuk yang sama. Jadi nanti bulan ke-6 doc akan buat 2 cucuk sekali, kiri dan kanan. Cucuk 4 bln dan 6 bulan.

Selesai misi utama ke ipoh, kita teruskan misi seterusnya. SHOPPING....! Malangnya misi nie hanya valid tuk Mr. K sbb dier kan baru masuk kerajaan. Jadi baju, kasut, seluar memang kena beli la, keje yg lama dier pakai uniform, la nie kena la beli sendiri. Untuk pakai sendiri. Ari ahad pulak dier kena pegi induksi utk 7 hari, maka mmg kena siapkan keperluan seminggu.

Aku kengkonon nyer nak la jgk nyelit barang seplastik 2, malangnya tak berkesempatan... Aku kena tgk kan anak yg bijak sorang tue. kehulu ke hilir dier menerjah. Adik tentu la dalam dukungan aku, Aina dalam stroller, tp sbb stuck kat 1 tempat jek lama, maka mula la tak senang duduk. asyik nak kuar. Tak sempat la ibu nak jeling2. Tue pun nasib baik awal2 lagi sempat rembat utk anak2. Kalo tak x dpt aper.

Mentara abah sibuk shopping, ibu bawak anak lepak kat luar. Adik tido masuk stroller, kakak ngan aktiviti kanak2 nyer.....




Selesai shopping round 1, perut dah berkeroncong. Makan dulu. Pizza hut je la. Senang dan mudah....


Habis makan, sambung lak shopping round 2...

Pusing sana sini. Aina pun dapat habuan nyer coz nak ngelakkan dier ngaco abahnya nak carik brg, ibu bawak dier g tmt mainan. Adik tido dlm stroller ngan abah. Akhirnya jam 5 baru la bertolak balik Tapah...

Kerugian yang berlaku...??? Usah la dikira2, anggap jek investment tuk masa depan. In shaa Allah.

On the way balik, anak2 semua tumbang. 10kg + 5kg atas ribaan ibu. Nasib baik stok peha besar, muat la nak tampung dua2 sekali... muahahaha. Dua2 nak nyusu serentak. Maka layankan la kiri dan kanan. Tak sampai 10 minit, terlentok dua2...








Demam berpanjangan


 Demam sejak ari sabtu... Adik Nani masih belum sihat. Hari nie dah selasa, susah hati ibu tgk anak tak sihat. Pagi tadi hantar kat pengasuh, nampak cam dah kurang sikit demam, tp masih ada saki baki.



 Kool Fever tue memang tak lepas dr kepala. Silih berganti. Nampak tak aktif sangat, tp nyusu masih sama macam biasa, jadi aku rasa masih ok kot. Tidor pun nak berdodoi, sudahnyer masuk buai. Kalo boleh aku takmo masukkan buai, coz aku rasa dok dalam buai nie panas badan lambat nak kuar coz dier cam terkurung jek dlm tue. Dok dalam buai pun asyik nak berenjut jek. Kalo tak dier tak brape nyenyak tido.



 Tengok la muka sedih dier... Hilang langsung senyuman dan gelak tawa dier. Kalo ikutkan dier nie peramah sikit, asyik senyum gelak jek... Tapi, skang nie monyok sikit. Agak2 badan dah kurang demam tue, dier senyum la. Biler badan dh naik panas balik, dier masam jek.



Abahnyer balik ari ahad terus mengadap layan dier.... Ader la sikit senyuman tengok abah...


Moga ari nie anak ibu semakin sihat yek... Takmo demam lama.

Kakaknyer pun dah mula nampak selsema. Semalam sekali jumpa doc ngan adik.. Dua2 kena makan ubat... Oh anak2, cepat-cepat la sihat yek...




Pengaruh Rakan Tak Sebaya


Orang lain aku rasa dah lamer dah dihantui Candy Crush nie... Aku jek baru terjebak. Taunyer dah lamer, tapi cam malas nak ambik port, takut nanti 'sangkut' kat sini. Payah nanti.

Tapi entah camner, ader la sorang minah nie anto request, terus aku accept. padahal nie bukan la request pertama, dah banyak dah, tp aku bo layan. Tapi entah camner kali nie terklik pulak accept. Maka bermula la 'perjuangan'... hihihi




Syok2 main, rupenyer ader stage yg kiter kena minta ticket dari kengkawan... ooooo. patut ler deme selalu send request tue. Ini la yek...


Ok, tiket dah dapat. Jom teruskan perjuangan...



Dah itu jek. Jangan Kaco teman nak berjuang....\
hahaha.....




Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin