08 April 2013

4 dalam 1.... Alhamdulillah

Alhamdulillah.....
Selesai majlis yang dirancang lama dulu. Sejak adik dilahirkan, baru sekarang terlaksana. Walaupun adik baru kuar spital, majlis tetap diteruskan.

Ari ahad - 7.4.2013 bertempat di rumah ayahbonda maka terjadinya peristiwa ini... (ayat skemaaaa...)
Ekceli, ia adalah Majlis Doa Selamat dan kesukuruan, Jejak Tanah Nur Iman Athirah, Cukur Jambul Nurhannani Ayuni dan Aqiqah Nur Aina Umaira.... Hamik ko 4 dlm 1...

Majlis pagi dimulakan dengan Jejak Tanah coz majlis nie memang kena buat time pepagi, time matahari baru nak naik. Budak bambam yang menangis sedu sedan biler 'dijejak'... Selesai jejak, dimandikan dengan air limau dan diberi makan nasi kuning berlaukkan ayam masak lemak... Semua kuning. Anak Raja la katakan...;p


Jamuan makan pagi ari tue, offkos la mom's special dish.... Nasi lemak lemuni... Memang sodap terangkat. Saper tak penah makan, memang seharusnya mencuba. Sambil naip nie, terliur la sudah. hahaha. Juga ader kuih serimuka dan cucur badak.


Jam 11 mula bacaan yasin. Aku memang request nak buat kenduri nie kat umah kuning emas dek kerana gangguan2 yang tidak dikenalpasti. Lama dah pun tak membaca kenduri bacaan yasin dalam umah, kao ader pun depa baca yasin kat luar umah jek, bawah khemah. Kali nie memang nak buat dalam rumah. Moga terhindar dr gangguan jin dan syaitan... amin.


Selesai bacaan yasin, acara seterusnya makannnnnn. Ape ke lagi. tapi, takde sape yang sudi men 'snap' gambo lauk pauk tengahari tue. Maka tiada la gambar makanan yang gojes... Menu semalam
- nasi putih
- sambal tumis ikan bilis (nak buh petai, tp sedih petai takde..huhuhu)
- Ikan goreng
- Gulai lemak udang + kacang buncis
- Kurma Kambing (aqiqah)
- Ulam ulam + sambal tempoyak kacau
- Ikan masin
- Desert : kuih muih, agar2, cupcake, puding

Licin bo liau. Alhamdulillah. Ngam2 habis kenduri, cumer ikan goreng jek yg habis tak cukup. Sambal tempoyak, biler dah habis sempat masak lain. Lauk2 lain cukup2 utk kenduri. Takde lebih pun.

Petang baru buat cukur jambul. Meraung sakan budak tue dibotakkan. Marah la tue orang dok main kepala dier. Seksa bidan tue nak mencukur sebab adik nani takmo duk diam. Sambil cukur kena umpan ngan nenen baru diam. Tue pun sekejap jek. tak selesa nak nenen pun agaknya. Dah habis cukur terus mandi air limau. Baru la diam nyengih2.



Habis selesai semua terus kemas... Kalo tunggu kang semua terbongkang keletihan. Pastu baru la masing2 carik bantal, pusing2 carik port nak membuta. Biler bangun semua gagau carik nasik, baru le terasa lapar sesangat....





Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin