31 Disember 2009

Entry Terakhir....

Alhamdulillah.... Sampai juga penghujung tahun 2009...

Sampai maser untuk melangkah ke tahun baru yang lebih mencabar. Syukur atas Kesempatan yang diberiNYA untuk kita menhirup udara 2010...(pollution....:-( ).

2009 - Aku tinggalkan banyak sejarah pahit, manis, getir, suka, duka, tangis, ketawa.... Andai ia pahit maka satu dugaan dan pengajaran untuk aku. Andai ia manis maka satu pengalaman dan kebahagiaan buat aku....

2010 - Kaki dilangkah untuk terus memajukan diri. Yang bakal datang belum diketahui bagaimana coraknyer, warnanyer, peritnya, manisyer.... Apa yang pasti ia akan diteruskan. Moga aku tabah & redha melaluinyer.....


Asamgaram : Mood sentimental activated...


Belacan & Sepat

hasil carian di gugel...



Ini bukan ler kek coklat, mahupun biskut chipsmore. Ini adalah 'musuh ketat' aku no. 1...^_~.

Hidupku terus di hantui benda nie sampai la saat ini. Akibatnya, lunyai lah sekotak tisu....

Malam tadi balik umah MIL, atok kat dapur baik punyer tumbuk sambal belacan. Pekat, pedas, 'kaler' hijau cabai burung yang tenggelam dik warna belacan yang coklat2 hitam, ngan bau yang menusuk hidung. Aku tewas...hahahaha. Nasik panas, sambal belacan luyak bak kata orang rao dannnn ikan sepat masin. Dan cukup membuka selera aku. Sementelah masa & keadaan kejadian, memang aku sangat la laparrr..

Akibatnyer, hidup aku tersiksa hari nie. Asyik la dok bersin, samai kepala naik pening dah nie... Nasib la kan, saper suh 'melawan takdir' yang sendiri takleh makan belacan.Tanggung dek kau la.....



Asamgaram : MIL dah leh kuar wad ari nie. Alhamdulillah....










Wajah Baru 2010


Tahun baru bakal menjelma....
Tak lamer aku pakai template yang sebelum nie.... Skang dah tuko template baru. Lelamer tengok menyampah lak template ari tue. Try yang nie lak.. Brape aku leh tahan. Agak2 bosan, aku tuko lagikkk... Blog aku kannn........hehehehe...
Aku cuma tuko background jek. Aku try tuko template tapi banyak beno la pulak gadget yang hilang... Aku tak sanggup... Jadi jalan selamat la. Background ambik kat Simply Blog It Backgrounds. Kalo ader ang nak tengok2silakan. F.O.C.....









30 Disember 2009

Hectic



Aku rasa susah betul nak bernafas.... Tetiba 2 hai nie hidp aku hectic betul. Kelam kabut....


Semua benda datang serentak...Dugaannnnnn............

Harap2 sok aku leh bernafas seperti biasa..........

Politik di Opis....

Jenja;an jumpa nie.... Untuk release tension. Kalo kecik klik kat gambo yek....






Doakan...

MIL admitted semalam, 'suspek' jantung....

Semalam keje aku memang berlambak kat opis coz bos nak g meeting ari nie. Malam tadi baru berkesempatan nak ziarah dier, tapi sampai kat spital dier tengah tido. Malas nak kacau, biar jek MIL aku berehat..... Malam kang baru jenguk die lagik.

Doakan kesihatan MIL saya yek.... Harap2 2,3 ari lagik dier kembali sihat.



29 Disember 2009

Plan 2010

Tahun 2010 bakal menjelma..... Meh kiter tengok cuti tuk taun depan. Leh merancang.



* untuk gambo yang lagik beso klik la yek......







The Celebration

Sebeno-beno nyer la kan, tujuan kami makan2 kat Ipoh Hainan Chicken Rice nie adalah untuk meraikan Birthday mak kitaorang... Walaupun sebenarnyer tarikh sepatutnyer 27/12 tapi kami awalkan sebab memasing ader komitmen lain pada tarikh sepatutnyer....

Memang benda nie dirahsiakan... Yang merancang kami adik beradik, mak pak datang bawak diri jek.... Bukan ler datang sendiri pun, kami jugak ler yang bawak.

Kek dah tempah awai2 dan dah anto kat kedai nie sesiap. Pelayan kat kedai nie la yang bawak naik atas dan mempersembahkan sebelum di sambut oleh kami. Thanks to staf2 kat sini, sporting.




Ada cam muka terkejut dak....cucunyer pun samer excited.
Kami memang rahsiakan walaupun ngan bebudak kecik tue coz tahun lepas depa punyer tak tahan nampak kotak kek, depa leh bagitau kat uci depa. Spoil betul.


Kek & bunga dari anak cucu....
Eancangan asal nak buat percutian pendek sambil raikan birthday nie. Tapi disebabkan komitmen yang tinggi anak menantu, maka tak jadi la. Buat la grand holiday je la terus. Takyah mini2 nie....


Time untuk potong kek
Cucu2 nie asalnyer tengah senang hati berlarian kat atas tue. Tetiba nampak api lilin dengan lagu birthday terus semua diam membisu. Bukan uci jek yang terkejut, deme pun terkejut sama. Terus mengadap kek...

Hadiah farewell

Ini bukan ler hadiah dari kami, tapi dari staf2 opis mak. Sehari sebelum tue ader majlis tuk mak, ini ler hadiah2 nyer....





28 Disember 2009

JJCM Ujung Tahun

Layan je la gambo2 masa makan-makan kat Ipoh ari tue....


Kami berada di tingkat atas, dan tempat nie dah direserved untuk Keluarga Tuan Mokhtar...hehehe. Kami dah booking awal2... Tu la pasal.

Antara Menunyer...
Leh tahan... nasi ayam hainan dier sedap, kata deme ler, aku tak order nasi ayam, aku order asam laksa. Boleh la...Tapi asam laksa Old Town lagik sedap pd aku...
Air amra asam boi dier pun lazat. Aku minum selasih asam boi, leh tahan. manis sikit.


Si kecik tengah memilih order...
Adik nak makan per...?


Dah order... Tungguuuuuuuuu
Sambil nie nyembang pasal next trip. Tapi takde keputusan... Bising amek...(read : amat)


Si kecik sibuk melasak.... Namernyer pun takde orang lain... depa la 'konker'...
Tingkat atas nie mcm dewan, siap PA system bagai. nak buat function pun bulieh...

Budak2 zaman moden... nak main HP. Benda lain taknak... Kalo bagi yang dummy punyer pun depa campak...

Nangis sebab nak HP la nie....

Appetizer...

Bukan kedai yang sediakan, sendiri bawak.

'Hantu coklat'....

Tengah2 makan sepinggan dier punyer, leh lak mintak yang lain sebab itu ler pinggan yang last yang ader. Takut abis... Tamak la pulak....

Makan time....

Gambo2 food memang takde yang di snap... Syok sangat makan, sampai lupa.... Nak tau camner rupa, datang sendiri, baru la syok.

Sambil makan, nak mintak yang lain pulak. Sila tekan buzzer nie....

Sebab kami di tingkat atas, jadi depa letak la buzzer nie, kot2 la ade menda lain lagi nak tambah.

Dah dapat order tambahan tadi, sambung makan balik......

The dessert

Kosong dah......



Dah kenyang kan...? Moh balik. Tunggu aper lagik.



27hb Disember

kocik amek la pulak gambo nie....bulieh la

Itulah mak saya bersama cucu2 nyer...

Today (27/12) adalah birthday dier. Dan tahun nie umurnya genap ler 56 tahun sekaligus pencen.

Takde hadiah setanding yang dapat diberikan, hanya doa anak2 bonda untuk kesejahteraan, kesihatan, kebahagian dan kedamaian dalam menempuh usia yang mendatang. Terima kasih atas segala-galanya yang telah bonda lakukan untuk kami adik beradik, pengorbanan yang telah dilakukan demi kejayaan kami semua.

Doa dan restu bonda mengiringi kejayaan kami adik beradik.....InsyaAllah...

Terima kasih sekali lagi....











Tarikh yang takperna dilupakan...




25 Disember 2009

Update ringkas....


Baru balik dari makan2 ngan family di Ipoh Hainan Chicken Rice....

Makan sedap, harga pun tak mahal sangat.... Sambutan yang dibuat berjalan seperti dirancang... Alhamdulillah... Harap semua puas hati...

Meeting untuk cuti2 keluarga tak dapat kata putus coz suara nak bermesyuarat tenggelam dik suara yang lebih kuat asyik menjerit kat anak atas kenakalan masing2...hehehe... Next time ler. Meeting dalam talipon lg senang....







24 Disember 2009

Sesi memalukan diri sendiri..

Menaip sambil tutup muka...malu....huhuhu..;-p



Kan best kalo nak masuk keta sendiri ader orang bukak kan... Tentu2nyer kompomketa tue keta yang sepatutnyer kita naik...





Petang semalam ader sikit lupa mau ambik mak kat opis. Tapi dah pas baton kat Mr. K, still balik dalam kelam kabut.

Turun tangga, ader ler sebijik TW (brand keta aku la nie...) warna putih (colour pun samer) parking betul depan tangga tue. Tgk cermin depan, cakap dalam hati "apesal la sticker nie 'parking' kat situ. Tak cantik tul la..."

Pegang kunci, tekan. Takde respon. Tekan lagi. Samer gak. Tarik la tombol pintu keta tue, tak leh pulak.

Letak beg laptop kat tepi tayar, rim tayar dah samer. Betul la tue.

Kuar kunci spare, tekan. Takde respon gak. Tekan lagik, samer gak takde respon. Bateri kong ke...? Tarik lagik pintu, depan belakang...

Capai tepon, dial nombor Mr. K... Pusing belakang keta..

"La, nie bukan keta aku..." sambil gelak2 kat Mr. K. hahaha.... Tak jadi cakap ngan dier. Letak tepon.

Pusing kanan, keta TW aku yang warna putih ada selang sebijik keta ngan keta tue.... Dengan muka selamba, sambil gelak2 jalan kat keta. Tekan, Sonang jek. Bukan masalah bateri pun..hahahaha.

Aku masuk keta, nak start enjin, keta TW yang lagik 1 tue pun jalan samer. Dier nampak ke yek....? Adoi aiii... Maluuuu..............

Dari Slim River sampai Sungkai aku gelak sengsorang. Sebab malu, singgah petronas Sungkai, beli ais krim.........Malu punyer pasal.


Hahahaha....Logik ke....?





Asamgaram : Sesekali ilang ingatan.......


23 Disember 2009

ALZA

Lamer dah g tengok ALZA nie. G ngan seorang Pak Haji yang teringin nak tuko (read : tukar) keta tapi takut2...hehehe.

Pendapat aku, agak cantik gak. Tapi kalo beli kereta nie sebab family memang beso, senang nak g jenjalan. Aku rasa tak sesuai la, memang ler MPV tapi kecik beno ler berbanding MPV lain. Tempat luggage pun amat ler ciput ntuk mengangkut barang yang melampau banyak. Tapi kalo pasang tempat luggage extra yang biaser atas keta tue, ok kot.

Layanz ler gambo (read : gambar) bagi mereka2 yang belum sempat melawat tapak kejadian...


Meter

Enjin


Pak Haji YB dengan gayanyer...


Depan


Pilih plat....
Ader lagik gambo nie, tapi tetiba lak malas nak upload... Carik ler kat tempat lain yek... hehehehe...
Asamgaram : tolong support keta Melesia...

Mainan...

Si kecik sedang kusyuk megadap game kat lappy aku.... Syok sampai tak sedo tangan sebelah pun samer beraksi padahal bukan perlu 2 tangan pun... Penangan game..... Itu ler cara bebudak sekarang mengisi masa lapang....
Aku pun kekadang terpengaruh gak ngan game2 nie...bukan depa jek. Layan game sampai pening2 kepala. Pastu baru la nyesal....
Kecik2 dulu takde pun game2 cam gini. Main la segala benda yang ada keliling umah. Teringat game kecik2 dulu....
* Polis sentri ~ 'polis sentri want to jaga, polis mati, pencuri jaga'...hahahaha. Betul ke lagu nie yek. Lupa dah... Main kejo2 (read : kejar2). Lagi ramai lagik seronok.
* Baling kasut ~ bunyik cam ganazz... Kalo sekarang, budak2 angkat jek kasut, baru nak baling, terus kena marah..hehehe. Tapi, budak dulu leh main baling2 lagik... Tuju 'binaan' dari kasut sampai jatuh (ala2 boling gak) dah jatuh kejo... Terkenang...
* Kayu tiga (agaknyer ler...sesaper ingat betulkan.. lupa da....) ~ 2 btg kayu, 1 panjang, 1 pendek. Mcm main rounders gak. Main ikut team.
* Rounders ~ game nie kat sekolah pun ader. Tapi kalo rounders cara kampung, pakai buah pinang.... Kasi buang kulit, main. Kalo kena pukul kuat2 memang jauhhhh peginyer. Kao silap hala, cermin tingkap umah sebelah leh pecah....
* masak2 - skang pun ader kot. Tapi maser aku main dedulu, takde la permainan masak2 yang ada cam sekarang. Original punyer. Ambik periuk belanga, kekadang pun telur ayam pun belasah sekali. Nak masak katakan... Biler datang mood excited terlebih, siap buat api unggun api nak masak.... hehehe.
Ader lagik kot. Aku dah luper......





Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin