23 Disember 2009

Mainan...

Si kecik sedang kusyuk megadap game kat lappy aku.... Syok sampai tak sedo tangan sebelah pun samer beraksi padahal bukan perlu 2 tangan pun... Penangan game..... Itu ler cara bebudak sekarang mengisi masa lapang....
Aku pun kekadang terpengaruh gak ngan game2 nie...bukan depa jek. Layan game sampai pening2 kepala. Pastu baru la nyesal....
Kecik2 dulu takde pun game2 cam gini. Main la segala benda yang ada keliling umah. Teringat game kecik2 dulu....
* Polis sentri ~ 'polis sentri want to jaga, polis mati, pencuri jaga'...hahahaha. Betul ke lagu nie yek. Lupa dah... Main kejo2 (read : kejar2). Lagi ramai lagik seronok.
* Baling kasut ~ bunyik cam ganazz... Kalo sekarang, budak2 angkat jek kasut, baru nak baling, terus kena marah..hehehe. Tapi, budak dulu leh main baling2 lagik... Tuju 'binaan' dari kasut sampai jatuh (ala2 boling gak) dah jatuh kejo... Terkenang...
* Kayu tiga (agaknyer ler...sesaper ingat betulkan.. lupa da....) ~ 2 btg kayu, 1 panjang, 1 pendek. Mcm main rounders gak. Main ikut team.
* Rounders ~ game nie kat sekolah pun ader. Tapi kalo rounders cara kampung, pakai buah pinang.... Kasi buang kulit, main. Kalo kena pukul kuat2 memang jauhhhh peginyer. Kao silap hala, cermin tingkap umah sebelah leh pecah....
* masak2 - skang pun ader kot. Tapi maser aku main dedulu, takde la permainan masak2 yang ada cam sekarang. Original punyer. Ambik periuk belanga, kekadang pun telur ayam pun belasah sekali. Nak masak katakan... Biler datang mood excited terlebih, siap buat api unggun api nak masak.... hehehe.
Ader lagik kot. Aku dah luper......





1 ulasan:

ezzati berkata...

bdk2 zmn sekarang...hehe

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin