29 Oktober 2009

Robek

Bagai di guris sembilu.
Saya dh cuba buat yg plg baik, plg sempurna.
Tp, xmampu nk membuat semua gembira.

Sbb hati saya, hati wanita maka org lain susah nk paham. Sebab tue jgk saya adalah sedikit emosi. Ya...! Saya sdg menahan air mata dr gugur.

Kalo saya boleh berada di semua tmt pd satu masa akan saya lakukan. Tp saya xboleh. Jd saya memerlukn bantuan org lain. But then, x semua org boleh terima jek permintaan kita. Dan akhirnya saya jgk yg kena marah... Sedih.

Sangat sedih....


Asamgaram : sakit kepala....

Ladang Boh Sg. Palas

Rentetan dari jalan-jalan kat Cameron Highland tue, kami nyinggah ler sini gak....





Sg. Palas Boh Plantation...





Jauh gak masuk dalam. Jalan dah ler sempit. Kalo berselisih kena lebih berhati-hati.



Maser kita orang balik pun memang kami sangkut kat satu part nie. Keta masuk berduyun2, keta nak kuar pun banyak. Kebetulan lak kat estet dalam tue ader kematian, tu ler pasal tetiba tempat nie jadi sibuk.



But, the best part adalah biler dah sangkut masing-masing cuba untuk membantu maner yang patut tak kira cina, india, melayu & org asing pun. Itu ler namanyer 1 Malaysia..hehehe.





Jalan masuk yang sempit.....





Seluas mata memandang



Biler sampai kat dalam tue lagi sekali jem kat kawasan estet tue la, which is penuh ngan umah pekerja & kuil pun kat tepi jalan jek.. Lagi ler menyesakkan. Yang meninggal tue pun org india, jd ompom ler sesakkkkkkk kat erea sini.



Parking keta. Terus la memanjat bukit yang mak aikkk, somput jugak den ha....



Kat belah atas tue ader cafe, kedai boh & kilang teh boh. Abihkan maser kat sini sampai perut lapar, pastu turun cari makan.





Boh Cafe....



Kilang boh nie kiter leh masuk & tengok aper depa buat dalam tue. Tapi depa dah siapkan laluan cermin la. Bukan ler kiter leh masuk, leh pegang mesin2 dalam kilang tue pun. Tapi kiter leh tgk la proses buat teh satu2...





Kilang Boh....



Dah macam bonsai lak aku tgk pokok teh nie....



Pas makan aku & 'geng' gerak g Kuala Kurau yang lain balik appartment, membongkang. hahaha.





28 Oktober 2009

Heritage

Dua bijik umah kampung yang menjadi kunjungan aku kecik-kecik... Umah pusaka yang menjadi tempat aku membesar, tempat aku belajar mencari pengalaman, belajar erti hidup... Waaaa, tetiba sentimental lak... hehehe.



This first picture, umah arwah opah kat Kg. Jeram Mengkuang, Bidor. Opah belah mak aku. Aku membesar di sini. Sekolah rendah aku belajokat kampung. Biler masuk sekolah menengah aku dok ngan ma kat Tapah.

Umah nie dah melalui pelbagai fasa perubahan. Skang umah nie takde orang. Kekadang ader pakcik aku yang bongsu dok. Kekadang kalo dier malas, dier g umah orang lain.... Kalo takde orang umah nie jadi umah tinggal jek.

Tapi, hari raya umah nie tak penah sunyi. Setiap kali nak raya, De & Pak Uda mesti balik raya ke sini. Pakcik Makcik aku yang lain mesti dok menjengah kat sini. Biler dekat2 nak raya, sesaper yang dok dekat datang tolong bersihkan umah..

Umahnie 2 tingkat, kat atas tak berapa nak pakai dah. Dari arwah opah ader dulu, belah atas nie tak dipakai sangat kecuali ader kenduri kendara. Atas jadi tempat beradu.




2 gambo kat atas, umah arwah nenek kat Sg. Sumun, Perak. Nenek belah abah. Umah nie tempat kami cuti2 ujung minggu. Bukan balik tetiap minggu pun, tapi sebulan sekali balik la... Tapi itu dlu. Umah nie dah terbiar. Tak silap aku skang ader orang nyewa.
Umah nie setingkat jek. Tapi dari depan sampai belakang, umah atas. Yang belah dapo dah roboh pun. Tinggal bahagian depan jek. Itu pun kayu dier dah banyak yang roboh. Satu jek masalah aku maser kecik2, umah nie biler air kat luar. Jadi biler nak g bilik air memalam kena ada orang teman. Takut bebbb......
Kawasan umah nie sangatttttt luas. Depan dier le buat main bola. Tepi kiri kanan, penuh ngan pokok koko & kelapa. Belakang pun samer. Parit depan tue tempat kami adik beradik memancing dulu2... Titi tue pun dah tinggal seco'et tue jek. Dulu titi besar. Keta leh lalu.
Lepas arwah uci (panggilan opah tuk orang rawa) meninggal, & nenek kawin lain umah nie tinggal cam gitu jek. Nenek ikut uci baru pindah K.L. Dan dok kat sana sampai ajalnyer sampai. Tempat nie sangat aman damai.... Sejuk jek mata memandang...
* Gambo nie dedua aku ambk hasil klik2 adik aku, iwan. Bro, pinjam yek.

Asamgaram : terkenang-kenang....





Hadiah saya dah dapat

Last month kalo tak silap, Vanessa from Leo Burnett Advertising dah call sama saya, mau bagi saya satu hadiah. Tapi bukan ler saje2 bagi. Tapi sebab aku dah menang contest depa daaa... I aimed for the phone, tapi saya dpt menda alah nie... Anyway, TQ very much Vanessa.

Depa suh datang ambik hadiah, tapi akutak dan nak g K.L nak ngambik menda alah nie.... Some more aku tak tau kat ner doknyer... Jadi aku dah anto despatch aku tuk ambik hadiah nie tuk aku....

Malam tadi, adik aku, as my despatch ader balik dengan hadiah aku sekali. Aku tak tunggu dier la. Aku tunggu hadiah aku tak sampai2 lagi nie.... hahahaaha. Anyway tq to Fadil coz dah tolong kakak dier yang cute nie...hehehe.

Dan akhirnya, beg hadiah bertukar tangannnnn...........

5
4
3
2
1




Beg yang dah bertukar tangan...Yeayyyy!!

Isi dalam Beg....


5 Hadiah yang aku dah dapat....



Itu diaaa... Set Natural White dari Olay... Pasnie putih melepak la den nanti.... Kalah la Nasha Aziz...heheehehe..propa je lebih aku nie...
Ada night cream, day cream, foaming cleaser, UV blocker & Day Lotion... Day cream tue aku dah ader. Depa dah bagi aku dulu...... Maybe nak let go kat adik beradik, ipar duai.... So sesaper yang rase adik beradik aku, sila la beri komen anda jika berminat ngan menda alah nie...hahahaaha.. Sukati jek paksa orang komen kat blog... Yang aku rase akan berkubur dalam almari je, aku akan let go gak ler.
Tq to Olay... Nanti bagi lagik yek..


Asamgaram : ader sesaper nak berzakat ngan saya....;-P


My Mom's Speciality



This is my mom's speciality... Why. Sebab mak saya yang masak...heheehe. Mesti la special..





Nasi lemak lengundi. Mungkin ader yang tau, ader yang tidak. But kat tapah, kalo nak makan kena la masak coz takde jual kat sini.





Kenapa panggey nasi lemak lengundi...? Sebab nak masak kiter kena guna daun lengundi nie, sejenis daun herba yang baik untuk antioksidan. Rasenyer cam ader mint sikit. Tapi lak rase lagi kuat, buh lagi banyak.



Ada orang kata, kalo dalam pantang elok makan nie. Buang angin.... Aku memang suker makan herba, ulam nie nie asalkan rasenyer tidak terlalu kuat... Dapat lak cicah ngan sambal tempoyak mentah, peeegggghhhhhhhhhh.............. Meleleh air liur kau.











~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





Pokok lengundi @ lemuni
(hasil gugelan -- tq mr. gugel)



Ini ler daun lengundi @ setengah orang panggey lemuni @ langundi. Daunnyer belah depan memang warna hijau, belah belakang warna ungu gelap. Tue pasal biler masak, nasi lemak jadi warna hitam.

Khasiat - juga hasil gugelan
Akarnya boleh direbus dan diminum bagi perempuan lepas bersalin.Ia juga boleh digunakan untuk merawat luka terbakar dengan cara memanaskan daunnya didalam periuk yang panas tanpa dicampur air. daun yang panas ini kemudiannya ditekapkan pada luka tadi.Lakukannya dua hingga 3 kali sehari.Daunnya juga boleh digunakan untuk merawat penyakit beri beri, rheumatik dan cirit birit dan juga boleh digunakan sebagai antiseptik.Dimalaysia daunnya yang telah ditumbuk bersama bawang butih, lada hitam, kunyit dan nasi, kemudian digentel kecil-kecil digunakan selalunya untuk merawat sakit kepala, mata berair dan juga untuk menggalakkan pertumbuhan janggut.Ia juga digunakan untuk merawat kanser payudara.selain itu daunnya boleh juga dijadikan bantal untuk mengubat sakit kepala selain daunnya juga dijadikan ulam dan bahan campuran ketika memasak nasi.Daunnya juga dapat membunuh jentik-jentik dan boleh digunakan sebagai ubat nyamuk (nyamuk aedes).












27 Oktober 2009

Nak cerita gak...Tak kira.

Ayat yang berkuasa vetoooo....;-)

Cerita yang sangat lamer nak di upload. Hari raya ke-7 kot, semua pemili belah Mr. K telah membawa diri lari ke Cameron Highland. Plan yang dah lamer deme buat, ari raya ari tue baru la terlaksana. Takyah banyak cerita ler.. Dah lamer. Kiter banyak gambo je la.


On the way, singgah kat Batu 14 @ Lata Iskandar.

Aper lagi, klik2 ler. The anak dara & teruna.
Dah sampai kat pekan Ringlet.
Sampai Brinchang, terus check in hotel. bukan hotel, apartment daaa. (Jangan tanyer aku per namanyer. Aku dah lupaaa.) Sapdek. Kami bertolak kul 11.30 pg. Sampai sana dah dekat kul 2 ptg. Haruslah laparrrr. Memang dah siap bawak bekal dari umah. Pas makan, masing2 mengulur.
Pemandangan dari apartment. Depannyer, golf course.
Pilih ler maner nak g... Kitaorang kat tengah2
Kul 5 lebih, baru ler g jejalan. G straWberi park, pastu terus jalan2 kat pasar malam. Pasar malam kat sini setiap jumaat, sabtu & ahad. Kalo aku tak silap ler.... Kat pasar malam, macam ada. Kalo nak beli sayur kat sini pun boleh. Melambak-lambak. Tapi aku idak ler amik gambo pun. Kalo kamera beso gabak, idak ler malu. Nie kamera cinonet, sibuk nak posing2... Mcm la aku nie profesional sgt...hahaha.
Strawberi Park..........
Malam, takde per pun. Aku ngan Mr. K kuar ke pekan jek ngan cousin. Saje cuci mater. Kul 12 lebih tengah malam g ngetea kat kedai minum kat depan apartment.
Satu masalah aku, kalo tempat baru memang sah sohih ler susah nak tido. Insomnia menyerang. Akibatnya aku tido kul 4 pagi. Camno yek.....
Pagi tue, aku, Mr. K & family Kak ngah terus kemas. Kak ngah nak balik Kuala Kurau & kami berdua menganto deme ke sana. Kami ambik, kami anto ler. Beranak kecik.... Kesian turun naik bas.
MIL, SILs & niece......


Ahli rombongan............. Tak cukup korum bergambo.

Singgah jenjalan dulu. Mula g strawberi park, pastu g Boh Plantation, Sg. Palas.

Kanak-kanak rianggg............

Little girl dalam family, Malisha.....


Lepas makan tengahari, gerak turun ikut Simpang Pulai. Yang lain, stay semalam lagi. Pas anto Kak Ngah, kami terus balik Tapah. Idak ler lalu nak manjat balik gunug tue....


Perjalanan Balik........


Akan bersambung pada episod Sg. Palas.....(^_^)





Menumpang Kasih Di Dusun Orang....

2 minggu sudah dapat ler jemputan drpd pekebun kecil nie, suh datang dusun dier makan durian. Biler dengo jek jemputan tue, maka dengan penuh rela hati terus la bersetuju nak ikut. Mau nyer tak, ajak makan durian kat dusun tueeee... Xtvt yang dah lamer sangatttt aku tinggalkan.

Dulu2 maser sekolah rendah, maser arwah opah ader, aku dok ngan dier. Kalo musim durian jek, ari minggu pegi la kat dusun dier. Siap tido saner lagi. Memang dah ader jambo (pondok kecik) kat saner. Memang la syokkkk....

Jadi biler dapat jemputan cam gini, bak pucuk dicita ulam mendatang ler. Tapi, sangat rugi ler pegi ngan deme2 yg kat opis nie. Pegi dusun besar2, tp makan durian sikit jekkk. Aku ler yang paling awal mula dan paling akhir sekali sudah makan durian. Orang lain makan 2,3 ulas, pastu leh ngadap jek aku makan. Rugi sungguh.....

Buka setakat durian, pulasan pun ader... Makan durian kat umah, ngan makan durian kat dusun memang ler jauh ler beza nyerrr.... Makan kat dusun, manisssss jek durian tue... hahaha. Leh ke cam gitu. Tambah2 lagi free, memang ler lagi lemak berkrim.

Layan gambo je la yekkkkk......










Asamgaram : Sangat merindui zaman kocik2 dulu....






Ingatkan lepas selesai present bajet kat opis nie minggu lepas, hari2 'hectic' dah hilang lenyap ler. Leh la begumbira bersama blog. Tapi, tekaan ku sangat meleset..... Tensen seiiii....


Semalam kul 7 baru kuar opis. Dekat kul 8 mlm baru la sampai umah. Rehat & mandi. Kalo ikutkan hati memang nak sambung tido, tp aku dok mengangkut laptop ku kulur kilir sebab ader tujuan. Tujuan aper lagi...krojeeee.... Jadi aku batalkan niat suci murni nak tido tue...


Turun bawah, Mr. K request masakkan tuk dier. Tapi yang ringan2 coz dier nak gi main badminton. Masuk dapo, rasa mcm masuk dapo orang lain lak...hahaha...


Ye... Saya sudah lamer tidak memegang senduk. Dah lamer tak mengupas bawang. Mlm td ingat nak buat jemput pedas je la. Katanya nak yang ringannn. Aku bagi la yang betul2 ringannnn...


Keje pertama, kumpulkan bahan2 yang perlu. Rupanya bawang kat umah pun dah abih... Huwaa.. Brape lamer da tak masak. Ader la 2,3 biji yang dah tumbuh pokok. Aku belasah je la. Jangan membazir.


Akhirnya kenyang gak la kami anak beranak, Mr. K, aku & mak, makan sambil layan badminton kat tv.... Alhamdulillah.


Hasil jemput2 malam tadi.




Beginilah kami menjamu selera...




23 Oktober 2009

1 jam setengah berlalu

Sudah 1 jam setengah saya mengadap pc nie. Bukak blog & mula berblog hoping & resultnya aku hanya sempat khatam 2 blog sahaja. Hampir seminggu aku tak dan membuat lawatan muhibbah ke blog lain. Jadi malam nie I try to abiskan blog hoping nie. Tapi rupanya tak abih pun...

Blog yang paling lama aku tatap adalah blog kak red. baru seminggu tak menjengah blog dier lebih dari 5 muka surat aku kena catch up.. Wahhh...! bravo kak red. Aku siapkan 1 entry setiap hari pun terkulat2. itulah kak red.

Dierlah idola saya... Camner yek nak mendisiplinkan diri dgn kerja-kerja begini. Saya akui saya bukan seorang yg sgt berdisplin dlm bab2 gini. Tapi saya sgt jelous dengan semangat yang ada pada kak red. bukan shj dalam blog, dlm keje2 lain pun kadang2 saya belum tentu saya boleh konsisten...

Salute lah Redmummy.com. Semuanyer lengkap disitu... petik jari anda dpt sedikit infomasi...

blog hoping terpaksa bersambung esok hari.... Selamat malam. & kak red don't worry yek, kak red masih pemenang di hati saya....;-)




Back To Normal

Aku dah leh berbicara di blog mcm selalu. Dah boleh ber blog hoping mcm dulu...

Aku suker... Harap2 takde ler projek beso lg seminggu dua nie. Bagi aku rilek, lepak, rest dengan aman dan damai....hehehe.

Banyak tul gambo yang aku nak upload, cerita yang aku k story. Tapi, aku tak tau ler sampai biler ending nyer.... Ntah2 langsung tak berstory di sini...hahaha. Motivasi pleaseeeeee........

Bisnes pun hopefully will be back to normal. Bulan nie sedikit slow kerna kerja ku ituuu....

Rasa cam nak g bercuti. Ntah biler la dapat yek... Adik2 ku, biler nak arrange next trip nie. Aku dah penat kojoooo....

Nak g layan Blog orang lain lakkk....


21 Oktober 2009

Aku ader kat sini....

Bersiaran langsung dari Excella Business Centre. Dah 2 hari aku jadi penetap di Ampang..
Tapi esok dah boleh balik. Hopefully, keje2 aku takde gangguan dan semua report akan settle by tomorrow. Pastu aku leh balik.

Sebabkan keje2 cam gini la, maka aku belum lg berkesempatan mengadakan lawatan muhibah ke blog2 yang lain. Agaknyer ader blog dah berpuluh entrynyer yang aku catch up balik....

Tue a satu habit aku, kalau aku jumpa blog yang menarik, aku akan mula menyelongkar dari entry pertama lagi sampai la aku khatam. Selagi tak abih, blo tue ler yang aku hadap hari2.....

itu jek aku nak kabo.....haahaha




19 Oktober 2009

Ahad Yang Indah

Sejarah...!

Lamer dah aku tak g memenatkan diri berjogging. Ari Ahad tue dengan penuh semangat kesukanan, aku setuju untuk ikut Mr. K g jogging. Sangat bestttttt biler peluh2 meleleh di seluruh badan ku..

Lama dah tak g berjogging nie. Seingat aku kali terakhir adalah ujung tahun lepas, itu pun sebab aku wakil Netball tuk Zon Utara jabatan aku nie... Pastu, kasut aku terperap dalam lemari jek...

Terasa sedap sikit badan.... Tapi idak ler all out, sebab dah lamer beno tak bersukan kena la slow2 kan... Kang mau tegang2 urat kaki aku....

Meh layanz gambo....

Jogging track pandangan dari atas....




Belah atas Taman Merdeka nie ~ menara & playground


Mr. K meninggalkan wifenya jauh di belakang



Air sungai yang deras coz ujan malam sebelumnya

Satu jek yang tak syoknyer... Tempat nie macam tak berjaga. Terbiar jek, padahal setiap hari ader jek orang jogging kat sini. Tepi-tepi track tue macam baru beracun sebab weeds nyer dah kuning. Agaknyer terbiar sebab Ramadhan ari tue... Tapi syawal dah nak abih pun tak jugak buat maintanance ke..? Maner orang2 Majlis Daerah nie.... Takkan ler tak tau tempat nie jadi tmt orang beriadah... Kang kalo cakap, melenting, tp lu pikir la sendiri...



Track yang baru lepas diracun....


pokok tumbang pun dibiar jek cam gitu


Tempat senaman yang terbiar

Track yang takleh nak lalu... Semakkkkkkk...
Tengok ler keadaan nyer... Nie yang buat aku malas nak jogging lagi nie.....hahaha (alasan...!).
Tapi sebenornyer ader cerita camner aku leh terjebak ngikut Mr. K g jogging tue. Dier jugak ler punya angkara pun... Sebab Mr. K teringin nak makan maggi goreng mamak, maka aku pun turut terpengaruh sama.....
....
....
Malam sebelumnya kami ke sini....

Aku telah mengoder 2 benda nie....
Ayam Tandori

Garlic Naan
Sambil aku makan sambil mulut aku menceceh pasal camno nak kuruih nie kalo dah kul 1.30 pg masih mengadap benda2 cam gini.... Tue la pasal aku terpaksa merelakan diri aku berjogging... Tapi ayam tandori dier sedap la... Aku ingat aku sorang jek yang makan, tapi nasib baik orang tak berapa suker ayam tue pun tolong share lemak2 yang ada....hehehe.


Asamgaram : dulu-dulu, aling tak suker masuk kedai mamak. Tapi somi nyer pasal, harus ler mengikut jugak....





Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin