02 Oktober 2009

Sugar Glider

Dari camera adik aku.....
sangat cumillll...........................


Suker menggigit....................




Pada sesiapa yang first time dengo, sugar glider bukan la sejenis gula2, mahupun makanan yang boleh disuap ke mulut....

Ini lah sugar glider. Ader org kata tupai terbang, ader lak yang kata bukan... lantak ler. Aku panggil chichi. Comeeeiiii............

Yang gambo blur nie dari kamera cabuk yang banyak berjasa....

This is my brother's pet. Ntah taktau sejak biler dier berkenan ngan inatang nie. Binatang berbulu dier kurang sikit, coz alergik dier sgt kuat kalo nak dibanding kan ngan kami2 yang lain. Silap sikit jek kang, asyik la bersin + lelah.


Yang nie baru 4 bulan. Dier beli sejak kecik. Mahal nie... Kalo nak yg murah tue ader, yang lahir kat sini. Tapi yang dier beli nie yang lahir kat Australia... Originalll... Tue yang mahal... Harga sekor RM 350 ++..... Nie kira sugar glider mat salleh la.... Kalo sugar glider melayu dalam RM 100 jek.....

Aku pun dah jatuh cinta sama ini Chichi... Sangat senang nak jaga. Makan buah-buahan jek.. Paling suker honey dew, tapi kiwi tak layan... demand sungguh.. Suker layan kerenah dier. Siang banyak tido, bangun biler lapo & sambung tido balik..... Malam ada sikit aktif laaa....

1,2,3.......say cheese





Sedang ralit menggigit kepala Mr. K...

Kalo dilepaskan laju jek larinyer... kalo biar atas badan dier memang suker menggigit... Memanjat kepala, gigit telinga, naik atas kepala dok gigit2... Mula2 sedap la, ngatuk, lamer2 geli lak......

Dari kamera adik aku.... Chichi ngan kawan dier kat umah sewa adik aku, iguana



Nak bela sugar glider nie tak yah permit cam nak bela iguana tue. Umah sewa adik aku nie macam2 adaaaa....

* 2 hari sudah dapat tau yang chichi dah mati. Kata adik aku mati terkejut sebab budak2 bujang umah dier tengok bola macam nampak hantu. Chichi lak jadi mangsa. Awat la g bawak chichi tengok bola samer..... Sodih pulak den.... Aku windu ngan chichi....huhuhuhu.

Entry nie aku dah siap ader dlm draft tp sebab internet tgh mengong ari tue, aku tak post lagi.... Biler post, kawan tue dah jadi 'arwah'....



Asamgaram : Adakah aku akan encari sekor tuk diri sendiri... Nanti difikirkan....





3 ulasan:

muezz@blaz berkata...

iguana idop ag x?
hehehe

Nietanozie berkata...

ntahler... iguana kwn serumah adik yg punyer. Tak tau kabo berita...

Priori.Incantatem berkata...

sugar glider adik awak tu kurang besar lagi.. umur die sebulan lebih je tu.. penjual tu tipu bagi sugar glider underaged.


makanan sugar glider lebih kompleks dari buah-buaham sahaja.. mana ada kes suggie mati terkejut. mati takda nutrisi/penyakit adalah.. hmm harap2 kalau awak bercadang nak beli sg, belajar and buat research dulu ye.. sg ni bintang eksotik, tak sama macam hamster dan kucing. Asal pun dari australia, papua new guinea dan sstgh kepulauan indonesia.

kalau nak tahu lebih tentamg suggies, baca la kat blog saya.. ada ajar.

suggies101.blogspot.com
peace :)

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin