28 Januari 2009

Nasib Badan.....

Jam dah pukul 7.45 mlm..

Aku masih di opis....

Keje memang ler byk....

Tapi aku dah xde mood nak buat....

Malangnyer aku numpang orang.....

Jadi kena ler tunggu gak nie......

Maunyer dekat kul 9 kang baru sampai umah nie.........

huuuwaaaa......................

Cuti-cuti Malaysia 1/2009 - Siri 20/1/2009

Sebelum teman terlupa apa jadi pada hari kejadian, baik teman post hari2 terakhir cuti-cuti Malaysia kami.

20/1/2009

Ari nie breakfast samer cam menu sebelumnya. Roti, telur, butter & sekaya. Pepandai ler olah sendiri nak wat camner & nak makan apa....;-).

Selesai makan adik2ku ngan keluarga memasing g turun pool. Nak mengabihkan maser kat saner. Fadhil pulak since malam tadi datang lak batuknyer yang teruk + semput. Jadi dier lepak tido jek. Bangun g klinik & doktor kata alergic ngan habuk. Aku lak kat apartment jek coz xde rase nk membizikan diri kat pool, jadi aku telah diberi tugas tuk buat makan tengahari + jaga anak Iwan yang kecik lagi tue. Masak nasi, sardin & telur masak kicap. Senang kojo den.

Settle masak, kemas sikit barang2 dapo. Since Aqilla dah bangun, Iwan tepon suh bawak dier g swimming pool. Aku ngan hubby pegi la nyibuk kat saner, tapi x mandi pun. Maleh nak membawa baju basah balik umah.....;-P...... Dalam kul 10.45 pg, semua dah selesai mandi dan balik bilik terus bersiap nak check out. Tapi sebelum check out, isi ler perut tue penuh2 dengan nasi & lauk pauk yang simple td.

Tepat kul 12 tghr check out. Singgah stesen minyak & teruskan perjalanan. Dalam perjalanan masih buat meeting lagi nak g maner (guna walkie talkie). Memula decided nak g nilai, tp terkenang gak cuaca yang panas nie, kang 'masak' lak kat saner. Tetambah bwk bebudak nie. Yang benonyer xde aper nak cari pun, saje nak membuang masa kat saner. Akhirnyer setelah sepanjang jalan bermeeting, kami decided takmo g Nilai 3 tue. Jadi perjalanan kami diteruskan lagi.

Lebih kurang kul 1 ptg kami sampai ler tmt yang dituju, IKEA. Ahakksss.... Teruja aku, maklum ler first time jejak kaki. Kat belah utara tue maner ler ader menda alah nie. Kat dalam pun bukan shoppng sgt, saje cuci mater. Suker tgk barang2 yang comel2 tue, yg tak suker tgk harga2 depa yang boleh tahan gak.... Beli la jugak sikit2, kalo tak parking kena bayo. Hehehehe.....

Kul 4 lbh kurang, biler perut memasing dah berkeroncong, kami pun kuar IKEA & mencari ler tmt untuk santapan. Kalo ikut maser, dlm kul 5 nanti rasenyer dah mula jem kat area situ. Jadi keputusannyer carik makan kat Shah Alam je la memandangkan memang nak anto adik aku balik ke sana.

Kat Shah Alam lepak kat Pak Li Kopitiam. Tmt nie dah biaser aku baca sebelum nie dalam beberapa blog yg penah aku singgah. Sekali lagi aku teruja. Ahakkksss......Tapi, hampa, tidak memenuhi selera aku sepenuhnya. Selesai santapan, terus g umah adik aku kt Sek 7 & singgah solat sekali kat situ. Kul 7, gerak balik. Iwan nak g umah kawan dier kat Selayang, jd konvoi kami diteruskan dgn 2 biji kereta je la.

Singgah lak kat Rawang. Solat Maghrib & Isyak lak. Teruskan perjalanan, keta aku ngan Ija berpisah kat Tol Tapah & dier teruskan perjalanan ke Ipoh. Anto mak & abah kat umah, pastu hubby ajak g umah mak dier. Saje jenguk deme. Balik tue singah makan sebab dah lapo balik.

Itu ler cerita percutian kami sekeluarga yang sempoii........

Nota kaki sakit : next n3 pulak, kisah kucing2 hubby kat umah sepanjang kami xde...InsyaAllah kalo rajin nak buat.

Ralat : Post sebelum nie aku tulih Corus Paradise Island, biler dah baca 2, 3 kali baru perasan, sebenornyer Corus Paradise Lagoon. Sukati aku jek.......hehehehe

23 Januari 2009

Cuti-cuti Malaysia 1/2009 - siri 19/1/2009

Sambung balik pasal cuti-cuti Malaysia...

19/1/2009
Pepagi bangun buat breakfast. Breakfast pagi nie berasaskan telur, roti, butter & sekaya. Pepandai ler masing2 pilih nak makan aper.... Nak buat camner... Cadangan pagi nie nak g ke Melaka, jenjalan kat sana. Since kat PD nie aper je la yg ader kan, so kami nak jalan jauh sikit. Kami bertolak kul 10.30 pg. Sampai kat Melaka dalam kul 12 tghr. Sebabnyer kami ikut jalan kampung, saje2 jek nak tengok tmt orang kan ++ singgah stesen minyak tuk memenuhi keperluan kereta kami. Sib baik la teknologi dah semakin canggih, jd navigator sgt2 ler diperlukan maser2 camnie.

Kalo dah sampai Melaka tue kompom2 ler benda wajib kena cari mestilah Asam Pedas Melaka. Kami makan kat Kg. Duyong (lupa jap...betul kot), Restoran Kak Sue kot (lupa gak....;-)). Selesai makan ader ler insiden skit yang telah menyebabkan kereta Iwan xcident. Bab xcident nie crite lain kali ler.

Dah selesai semua masalah tue, terus g Masjid terapung tue. Ape yek namer masjid tue. Lupa ler.. (teruk betul ingatan aku skang nie...:-( ). Menenangkan hati dulu kat situ. Rehatkan minda jap. Selesai kewajipan yg 1 nie, terus mula jenjalan. Maser tue dh kul 3 lebih. Konon2 (kononnyer la...) nak balik PD balik dlm kul 4. Maleh nak balik malam2, tp kul 3 kami lom g maner2 lagi.

Perjalanan kami diteruskan ke tmt ngabihkan duit, shopping ler... Tapi aku tetap gak lupa aper namer tmt nyer. Kami tak pegi pun Dataran Pahlawan, kat situ barang mahal sikit. Kami shopping kat....alaaa, kat bangunan putih tue...;-) (tengah amagine bangunan tue....). Selesai, lokasi kami seterusnyer ke Menara Taming Sari dan River Cruise, memangdang 2 tmt nie jek yg kami lom penah jejak. Yang lain tue dah biaser, lain kali datang leh menjejak lagi. Kul 6 lebih kami bertolak balik ke PD. Singgah tepi2 jalan beli souvenier2 tuk org2 kampung....;-).

Kami balik ikut jalan yang kami datang tadi. Best sikit, jalan tepi laut. Tapi dah malam, x nampak aper pun. Singgah makan kat Pengkalan Balak. Makan malam kami disponsor oleh Fadhil.. Ahakksss.... Lepas nie jgn luper belanjer lagi ye dik... Sampai apartment dalam kul 10.30 mlm. Mandi, solat, sembang2, makan2 (lagiii........) dan tido.

Episod seterusnyer bersambung minggu depan ler....
Biler xde gambo nie rase rugi la pulak. Bukan xde kamera pun, ader tp semuanyer not in a mood nak bergambar bagai. Selalunyer kalo g cuti2 nie lengkap ngan video cam bagai, kali nie semuanyer memang nak rehat habis kot.....

Nota sakit kaki : Tumit kakiku sakit nie, byk jalan kot + dah overweight dah nie.....:-(.

Cuti-cuti Malaysia 1/2009 - siri 18/1/2009

Sesi 1 cuti-cuti Malaysia 2009 telah bermula baru-baru nie. Patutnyer n3 nie dah dipost 2 hari lepas, tp coz busy langsung tak dan nak ngedet. Dah nak basi pun. Tapi kalo tak post ari nie gak, kena tunggu minggu depan memandangkn cuti panjang yg bakal menjelma. Dan kalo tunggu gak minggu depan kompom2 ler basi dah....;-).

Lepas mesy yang panjg ngan ahli rombongan, kami decide nak g ke PD jek. Sebabnyer 1 jek, hotel lain kat Malaysia yang under HGVC dah fully book. Terpaksa la gak dok ngadap kat situ. Percutian kami disertai semua ahli keluarga belah aku - 9 org dewasa & 4 org kanak2. Bermula 18 sampai 20 Januari 2009. Lengkap gitu...ahakksss.....

18 Januari 2009
Dari umah bertolak kul 11 pagi. Rombongan dari Tapah 2 bj keta. Adik aku yang sorang lagi a.k.a Iwan ader hal pagi nie, so lewat sikit tolak dari Ipoh. Takpe la since kami nak menyibukkan diri kat Shah Alam jap, jd nanti leh janji kat maner2.

Lom jauh perjalanan tetiba teringat lak benda yang plg penting lupa nk bwk. Confirmation letter tak bawak, nak taknak kena patah balik. Adik aku no. 2 a.k.a ija, meneruskan perjalanan & aku patah balik jap. Sebenornyer 'tulah' tue, sebelum tu maser kat area umah lagi mak aku bgtau kopok yg dier beli nak wat makan2 tertinggal, tp sebab maleh nak patah balik dan leceh nak bukak dan kunci pintu balik jadi aku kata xpela lain kali makan. Dah 10 minit jalan, mak tanyer surat de bawak ke? Maser tue baru ler teringat dan kena patah balik. Lain kali kalo mak ckp tue dengo, kan dah 'dibayo' awal2 lagi maser tue gak sebab melawan cakap mak. Sorry yek mom......;-).

Singgah Shah Alam, ambik adik kecik (dah beso ler, tapi yg bongsu) aku a.k.a Fadhil kat sek 7. Dan kami meneruskan perjalanan. Janji ngan Iwan jumpa kat R&R Dengkil untuk sesi memenuhkan perut. Kami der bwk bekal. Mmg suker bwk bekal kalo jln cuti2 Malaysia nie. Lauknyer sempoi jek sampai tumis ikan bilis petai, ayam msk kicap, telur dadar dan ulam timun jek. Nasi siap bwk ngan dapurnyer sekali since kami dok kat apartment jd leh ler masak2 nanti. Siap makan lebih kurang kul 3 ptg kami meneruskan perjalanan kami. Tak banyak masalah dlm perjalanan kami coz cuaca pun sgt cantik dan anak2 buahku behave dengan baik sekali.

Sampai kat PD singgah kat kedai2 kat Teluk Kemang mencari baju mandi tuk budak2 & makbudak..;-). Tapi kami tak bercadang nak mandi laut pun sebab pantai kat aparment kami tue tak menghairahkan lgsung tuk mandi kat situ. Kami cuma nak memenuhkan swimming pool kat situ jek. Pas shopping, basahkan tekak sikit dan mengisi perut ngan santapan2 yang ringan. Pastu terus shut ke apartment, Corus Paradise Island.

Settle mengangkut barang semua, melepaskan lelah jap. Solat dan depa semua terus g swimming pool. Mak, Abah, Hubby, Aku & Aqilla (baru 6 bulan daa.....) dok melepak kat bilik jek. Maleh nak g. Malam xde per xtvt pun. Dok kat bilik rehat2. Dinner kami, lauk lebih bekal (mmg sengaja msk byk....) tengahari td. Pas makan aku kuar g carik brg2 tuk breakfast. Balik apartment lepak sambil layan AJL. Pastu terus zzzzz.........

Itu ler percutian kami hari pertama......

Nota sakit kaki : Takde saper nak snap gambo. Semuanyer mmg nak berehat je, maleh nak pikir benda lain.

22 Januari 2009

Lepas & Bebas...!

Lamer dah tak ngedet kat sini. Aku nak crite pasal lepas & bebas nie.

Skang aku dah lepas & bebas dari 'di blacklistkan' oleh bank sebab kereta lamaku yang aku jual tapi tak tuko namer. Bukan aku taknak tuko namer, tapi dealer bodoh & putar belit tempat aku tolak kereta tue yang telah menyusahkan aku. Dan akhirnya aku ambik balik keta aku tue dan aku jual sendiri tanpa mendapat untung aper2 pun. Bertambah lagi duit yang aku keluarkan untuk repair keta tue ader ler.

Kronologi

Ogos 2006
  • Aku dan suami berhasrat nak jual keta tue dan ambik keta lain. Aku namekan keta tue sebagai WHJ , dan keta baru yang aku ambik, aku namekan AED... (siap ader karektor gitu...;-)). Jadi urusniaga tue berlaku dengan lancar sekali. Dalam proses urusniaga nie ader ler aku dengo cerita2 orang yang dealer nie, Abg Lan, cakap dier tak boleh pakai gak. Ader yang gelar dier 'Lan Buaya', tapi sepanjang aku berurusniaga dengan dier aku takde masalah sangat. Jadi aku assume, itu cuma cakap2 orang jek.

September 2006 - Mei 207
  • Keta aku tue dah diserah kuasa pada Abg Lan dan sepanjang 4 bulan nie dier cuba jual keta tue tapi belum berhasil. Aku tak tahu aper masalah dier. Ader buyer baru tapi semuanyer xleh buat loan. Ader yang boleh wat loan, tapi last minit kensel lak. So kereta tue atas tanggungjawab Abg Lan membayarnyer.

Jun 2007
  • WHJ kena tarik ngan bank, sebab orang yang pakai WHJ maser tue tak bayo duit keta sampai 3 bulan. Bank dah muler kaco aku sebab keta tak bayo. Aku dah cerita masalah aku pada bank tapi depa tak leh nak buat aper sebab keta masih namer aku. Gerammmm......... Aku terpaksa menyelesaikan utk keluarkan kereta dari simpanan bank. Tapi bukan duit aku yang 'menyetelkan', duit Abg Lan, aku cumer kena g bank dan ambik keta tue sebab yang kena ambik adalah tuan punyer sendiri. Menyusahkan betul la. Keadaan kereta agak uzur.

Julai 2007 - Jun 2008
  • WHJ bawah tanggungjawab Abg Lan. Dier repair keta tue dan cat sikit2. Aku dah naik runsing sebab Abg Lan tak bayo keta tue ikut schedule, dan bank masih kaco aku biler depa tak dapat call Abg Lan. Aku dah mula angin ngan Abg Lan, dan dah banyak kali gak aku mula tinggi suara ngan dier. Aku tension tul maser nie. Telepon makin susah nak angkat, tapi aku tak kisah sangat sebab aku kenal family2 dier jadi memang aku tuju umah dier jek. Lepas aku marah2 tue, Abg Lan bayo gak ler duit keta, tapi kalo sangkut 4 bulan bayo 2 bulan. Bulan depan sangkut balik. Bulan Mei dier kata keta dah jual pada orang Grik, tapi orang tue pun takleh buat loan sebab keje sendiri2. Aku sound kat Abg Lan, taknak benda yang samer berulang lagi. Dier jamin ngan aku tak jadi lagi.

Julai 2008 - November 2008
  • Aku dah mula angin, sepanjang buyer baru tue pakai WHJ, sekali jek dier bayo. Cilakak tul la mamat tue. Akibatnyer tunggakan WHJ dah masuk 6 bulan. Dan bank tetap cari aku. Nama aku dah blacklist. Aku lepas tetapi aku tak bebas nak buat aper2. Aku ada cadangan nak ambik keta baru tapi kompom tak lepas sebab aku dah blacklist. Hwaaa...Hwa.....
  • Aku dah mula berkasar balik ngan Abg Lan. Kalo aku yang call, Abg Lan memang susah nak angkat call. Tapi biler hubby aku yang call ok jek, sebab hubby aku tak suker2 nak bising2, cakap baik2 jek ngan Abg Lan tue. Tapi lepas bank call, 6 bulan tunggakan, Hubby aku mula berubah watak. Dier pun dah mula angin. Mula la nak gaduh. Cari Abg Lan kt umah memanjang takde, bininyer ader ler.

Disember 2008
  • Aku memang dah angin giler. Aku ugut Abg Lan nak report polis kata keta hilang. Aku takut keta disalah gunakan pd perkara2 yang tak elok. Jenuh aku nak menjawabnyer sok. Sebenornyer dah banyak kali aku ugut camtu, dier tahan aku. Tak bagi aku report polis. Tapi maser tue, lepas aku bising2 nak report polis, dier bayo duit keta. Skang dier memang dah tak leh pusing duit dier tuk tolong bayo WHJ tue. Bank pulak suh aku guna duit aku tuk bayo tunggakan keta tue. Aku tak setuju, sebab biler aku bayo, kompom2 ler keta tue nanti aku susah nak ambik balik.
  • Aku bagi cadangan kat bank tuk tarik keta tue. Tapi nak mencari keta tue 1 masalah pada bank. Sebab depa dok kat hulu grik saner. Bank suggest kat aku suh cari keta tue sendiri, pastu tarik sendiri. Kalo depa yang buat boleh gak, tapi semua kos nanti jatuh atas aku, nak kuarkan keta dari simpanan bank sok pun kena duit. Sib baik la bank tue masih boleh slow talk ngan aku. Dan akhirnyer, aku, hubby ngan Abg Lan g ambik keta tue kat Grik. Aku & hubby tak jumpa pun mamat yang ambik keta tue Abg Lan jek yang g, dier takut aku bising2 sampai gaduh kot ngan mamat bodoh tue. Lantak ler janji keta tue aku dapat balik.
  • Tapi keadaan keta sangat ler mendukacitakan aku. Tayar botak terus sampai nampak benang. Sport rim keta dah pecah sebijik, akibatner mamat bengong tue pakai sport rim 16' tuk tayar belakang & pakai standard rim 15' tuk tayar depan. Aku ngan hubby ingat nak tuko ler sebijik tayar yang dh kuar benang tue ngan tayar spare. Sekali tengok tayar spare lagi teruk dari tayar yang ader tue. Haru tul. Cari kedai tayar takde. Ari ahad kat Grik kedai semua tutup. Nak tanak kami kena gak bawak keta dengan keadaan tayar camtu. Perjalanan dari Grik ke Tapah bukan dekat tau. Makan 3 jam pejalanan. Dalam perjalanan kami singgah kat Kuala Kangsar tuk tuko gak tayar tue sebab dah teruk sangat. Hari lak hujan. Kami taknak tanggung risiko. Kena ketuk ngan cina kedai tayar tue, sebab kedai dier tutup tapi kebetulan pintu kedai tue terbukak sikit jadi kami mintak gak tuko tayar tue. Masalah tayar settle di Kuala Kangsar.
  • Stering lak jgn tanyer. Sikitnyer susah nak kontrol, alignment & balancing tayar dah lari habis, stering keras nak mampus, ntah aper masalah tak tau ler. Tapi jalan gak slow2. Roadtax dah mampus bulan 11 ari tue. Camner ler depa pakai keta tue. Hubby aku cakap yang pakai tue sakai. Temprature keta naik tinggi. Biler tengok sius auto kipas dah rosak. Sib baik ler dalam perjalanan tue ari ujan, jadi sedikit membantu ler perjalanan kami, cumer xleh berenti lamer2, kompom naik balik tempratue tue. Air cond xde lak. Berkuap la kami dalam keta sebab ari ujan. Biler cek aircond, belt aircond pun xde. Ntah maner depa campakkan. Memang sakai tul la.

Januari 2009

  • Keta aku dah selamat dijual. Tapi aku tak ambik untung atas keta tue. Aku cuma nak namer aku bersih jek. Takde blacklist. Geran pun dah siap tuko namer. Semuanyer aku uruskan sendiri. Abg Lan...? Lepas ambik keta terus ontok2 (bahasa rawa : diam, tak peduli) jek dier. Tak tanyer langsung. Nak tolong hulur2 sikit tuk repair keta pun tidak. Tunggakan semua kami yang settle sendiri. Hampeh tul la. Lantak ler dier. La nie aku dah lepas dan bebas...Ahaksss..................

Panjang berjela aku cerita. Tapi aku puas hati WHJ dah slamat dijual. Kos aku repair keta tue mencecah RM1300. Memang tak berbaloi degan nilai aku jual. Tapi yang beli tue pun tak banyak songeh dan senang nak bawak berbincang jadi kami tolong samer tolong. Lamer gak aku menanggung masalah ngan keta tue, dekat 2 tahun. Tapi ini ler pengalaman orang kata.

16 Januari 2009

Yahooo...!

8.00 pg
Masuk opis punch card. Terus bukak laptop mulakan kerja. Nie semua pasal audit yang nak masuk inggu depan, membuatkan aku busy bagai nak rak. Pasalnyer aku nak cuti ari senin selasa, ada program cuti-cuti Malaysia ngan pemiliku. Walaupun cuti aku tak lulus, tapi mc masih hakku :-), dan untuk memastikan urusan uadit tdk mengganggu 'mc ku' nanti, aku kena make sure semua laporan ku siap, kemas dan lengkap.

9.25 pg
Dapat call audit tak jadi datang, ditangguhan minggu lagi satu. Yahooooo.......!!!
Dan cuti aku telah disain oleh bos, dan bermakna telah diluluskan jadi aku pun aper lagi, terus tutup fail dan bukak blog. Hahahahaha............
Aku sangat gembira kerana aku boleh bercuti dengan tenang.......
Sayang spuloh minit (pinjam tipahvogue..jgn marah yek tipah) kat bos audit k.l tue dan sayang lima minet jugak kat boss aku sebab dah luluskan cuti aku...


Sembang2 : Release giler......

Bizissss.......

Lamer tak mencoret...
Banyak nak ditulis............
Banyak benda nak update...........
Banyak nak cerita..............

Tapiiiiiiiii..............

Bukan sekarang..........
Huwaaaaa..........Busyyy.........

08 Januari 2009

Lunch...

Waktu break tengahari tadi sempat la kami 2 orang wanita melayu terakhir memasak kat opis. Nak makan kat luar tak brape memenuhi selera kami satu pejabat. Jejaka-jejaka yang lain menanti dengan penuh sabooo......

Kebetulan pulak, pagi tadi ader pasar pagi lak kat depan opis nie. Apa lagi ambik kesempatan ler. Dah lamer jugak dapur kami kat opis nie tak berasap waktu tengahari.



Itulah menu simple untuk santapan kami 1 pejabat lunch tadi. Burrrpppppppp....................;-).
  • Udang masak cili padi (pedeh tak hingat nie, tp puas ati....)
  • Tumis Pucuk Paku
  • Ikan goreng

Alhamdulillah.... Kenyang........

Sembang2 : Leburlah dietku biler dah mula main masak-masak balik nie...Huuwaaaaaa.........

Water Filter




Kotornyerrr.........:-

Tadi aku mencuci filter Bio Aura yang aku pasang kat opis. Nauzubillah, sikit punyer kotor la. Filter nie dari seramik, asalnyer warna putih tapi warna putih dah hilang dek kekotoran yang melekat kat situ. Air kat Slim River nie teruk betul kotornyer.




Tengok tanganku yang gebu itu...... ;-), yang memegang filter tue, warna coklat tue melekat kat tangan. Tue baru 3 hari tak cuci. Ish...ish...ish.... Gerunnnnnn tengok kaler tue. Kalo tak tapis kan, semua tue la yang kiter telan tetiap hari kan........



Sembang2 : Nape yek dada nie kalo napeh rase tak selesa.........:-(

07 Januari 2009

Adat Menumpang

Jam dah kul 6 lebih. Aku masih di opis, sengsorang mengadap laptop. Camnie la adat menumpang. Kena la tunggu tak kira kul brape pun orang yang kiter tumpang tue balik.
sob...sob...sob.....;-)

Sembang2 : Perjalanan jauh ke opis meletihkan...........

Selsema....

Ari nie idung x brape nk betul....
Selsema menyerang. Tapi takde ler teruk maner pun. Rasa x best jek....

Sembang2 : Semalam x cukup tido. No wonder la kann...kan....

06 Januari 2009

Bergaduh Dengan Orang Gila

Apa dah jadi...???

Semalam hubby gaduh ngan sorang lelaki yang suker merayau-rayau kat pekan. Pada pandangan mata kasar dier tue giler ler.

Alkisahnya.....

Semalam aku kuar dari 1 kedai nak menuju ke kereta. Hubby dok tunggu dalam kereta. Maser nak lalu tue tetiba lak orang giler nie muncul dari belakang kereta. Biler nampak dier aku terus larik la sebab takut. Sebelum nie aku memang ader sejarah ngan dier.

Sejarahnyer, tengah aku dok makan kat kedai tetiba dier datang cuit belakang aku, aku menjerit sekuat hati. Lepas tue sekali lagi dier cuit belakang aku, aku dah pegang cawan air nak simbah muka dier, tapi terfikir lak kang dier mengamuk lagi teruk, susah gak aku. Jadi aku pegang jek gelas tue, kalo dier 'over the limit' baru aku bertindak. Tapi lepas tue dier belah dari situ. Alhamdulillah....Selamat aku. Yang menggerunkan aku, sebelum nie ramai orang dah nampak dier memeluk orang lain especially perempuan kat tengah pekan. Tue yang aku menjerit tue. Biler dier blah jek, baru perasaan semua mata memandang kat aku.

Semalam tue lepas nampak dier aku terus larik ke kereta dan hempeh (hempas) pintu. Aku rasa dier terkejut kot sebab aku hempeh pintu depan dier, terus dier tumbuk cermin keta aku. Hubby yang dok belah pemandu terkejut la, aper lagi dier terus kuar keta tolak lelaki giler nie. Dier tolak 2,3 kali gak, tapi dier tak melawan. Tapi dengan selamba dier leh kata "kalo mau pukul, pukul la...". Elok pulak dier. >:-.

Hubby aku masih waras lg, dier x ler pukul orang giler tue, tp bagi warning jek. Tak tau ler orang giler nie paham ke tak...:-). Kang biler dier pukul kang dh tentu2nyer orang giler tu x sabit salah walaupun dier yang mulakan. End up, kami jugak yang kena. Haru betul la.....



Sembang2 : Lupa lak nak snap gambo orang giler tue.... Letak kat sini, bio semua orang berjaga-jaga....

Cerita Cuti

Selepas bercuti selama 3 hari, ari nie mengadap ke pejabat balik. Bermula la rutinku seperti biasa. Actually semalam bukan ler cuti tapi aku ambik mc. Tapi bukan sebab sakit. Puncanyer, semalam takde transport nak ke opis. Sejak pejabat aku pindah jauh dari umah nie memang selalu ler mc atas alasan nie. Ngape tak naik bas? Ntah ler kalo nak balik naik bas perkara biasa tapi, kalo pegi opis nak naik bas tue cam luar biaser lak. Takut pun ader pepagi buta nak naik bas. Ngengader pun ye gak nie....:-). Nak naik bas tue pulak bukan 1 bas jek. Sampai 3 bas kena tukar, rasa macam tak confident jek. Baik aku dok umah.

Bagus gak dok umah semalam. Dapat ler mendobi kain baju yang melambak. Maklum ler sepanjang ari sabtu ujan dari kul 3 pagi sampai ler ke malam... Memang xde mood nak mendobi ari tue. Ader lak kenduri belah sedara adik iparku. Jadi memenuhi jemputan ler ari sabtu tue. Sebetulnya, adik pompuanku berkawin dengan husband dier yang memang ader bau-bau bacang ngan kami. Tapi aku tak tau ler camner punya kaitan, mak aku tau ler. Yang aku tau kami memang sedara.

Esoknyer lak ader kenduri kawin sedara sebelah hubby. Jadi malam tue kami mengadap ler ke dewan tempat kenduri. Nak nolong aper yang patut. Dok sana sampai kul 11.45 mlm pastu balik. Kat dewan memang dah rancak berborak. Ingatkan sampai umah abih ler sesi berborak tue. Rupanyer sambung balik sampai kul 2 pagi. ahakkss.....Bukan ramai pun mak ayah mertuaku, mak sedara hubby, aku & hubby. Kami berlima dah cukup menggamatkan suasana. Jiran sebelah agaknyer menyumpah seranah kami. Memekak tengah malam. hehehe....;-)

Cerita selanjutnyer bersambung nanti....

sembang2 : akibatnyer ahad malam isnin semua yang berjaga sampai 2 pg tue terus 'flat', pening + demam sebab tak cukup tido. Aku ngan hubby maintain, kami muda lagi.....;-)

02 Januari 2009

Langkah Pertama......

Salam....

"Selamat datang ke dunia blog" - ucapan untuk diri sendiri..;)

Kata orang (orang la kata, aku tak tahu lagi camner), buat blog untuk meluahkan rasa hati. Leh gak jadi diari sebagai kenangan untuk kita. Juga sebagai 'extra memory device' untuk menyimpan segala mak nenek kenangan+gambar yang kita ader. Pendek kata semua ler yang ingin kita simpan...

Betul ke..??
Buat maser nie, aku xde jawapan untuk persoalan nie. Tapi aku akan cuba merungkaikannya 1 persatu..ahakksss.

Sebenarnyer niat di hati nie memang ler dah lamer nak ber'blog', tapi aku takut...Takut aper...?
Aku nie kekadang nak buat sesuatu semangat giler teringain nak buat, tp sampai 1 tahap biler aku dah boring mula ler jadi malas, akibatnyer mungkin blog aku nanti akan dok dalam stor. nanti apa yang aku mulakan jadi sesia pulak. Tapi takpe la, aku nak tengok camner akunyer progress (cam tak percaya ngan diri sendiri jek ;)). Aku bagi peluang kat diri aku untuk mencuba, nanti takde la orang kata aku nie ketinggalan zaman...kuikuikui....

Sebagai langkah pertama, cukup ler setakat nie. kang banyak sangat langkah kang, takut jatuh terduduk lak.....>:)

p/s : lepas nie kena mula bertatih dengan semangat juang yang tinggi....

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin