06 Disember 2011

Food for rawa's junior

Korang tau yang masak lemak cili padi tue makanan ruji orang rawa..... :). Jadi baby rawa pun patut makan masak lemak tapi tanpa cili ler yek...hihihi


Semalam dah tak tau aper nak masak tuk baby. Masak sup kang, makan nyer sikit la sangat. Aina makan gak sup, tapi kalo dah setiap hari, dier jadi jemu. Mula la makan main2... Sementara cuti, ibu buat la yang lain sikit. Waktu keje kang kompom menunyer sup jugak lagik.

Jadi semalam dengan beraninyer, ibu perkenalkan santan tuk anak comei ibu. Tapi, santan nyer sikit jek, stok geli2 jek..muahahaha. Nak test kealergikan dan keterimaan santan oleh anak dara tue... Keputusan nyer, takde alergik (baru sekali dah buat kesimpulan...) dan Aina memang anak rawa coz leh makan masak lemak dengan cemerlang banyaknyer...

Bahan : ayam, kentang, carrot, tomato, serai (titik), bawang merah (hiris), halia (hiris), santan, serbuk kunyit & air

Cara2 : campur semua sekali dalam periuk kecuali santan & tomato. Masak sampai kentang dan carrot hampir2 empuk. Dah agak2 kentang dan carrot nak empuk baru masukkan santan dan tomato. Masak sampai semuanyer dah empuk.

Senang sangat. Aku masak memang jarang ukur2 yek.. Main campak2 jek. Agak2 sesedap rasa.

Aina makan banyak. Takyah garam dah, memang sedap. Taktau la dr maner datang manis tue, mungkin carrot kot atau tomato kot. Ibu makan pun takyah garam pun takpe. Cukup rasa dah.

Santan pun aku guna sikit sangat. aku guna lbh kurang 1 sudu makan santan jek + 1 1/2 mug air. Tapi still leh rasa santan tue. Takut2 berani sebenarnyer, bantainyer tak tahan perut anak dibantainyer cirit birit lak... Tapi, alhamdulillah. Ok nampaknyer. Sebenarnyer, minggu lepas lagik nak buat, tp takde santan fresh. Yang ader santan kotak jek, terus terbantut niat. Semalam tgk ader santan fresh dalam peti. terus buatkan untuk Aina.

Esok aper lak menu nie....


Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin