21 Disember 2011

Nasi Impit

Nasi impit memang peberet Aina.. Kalo buat nasi impit memang sonok tgk dier makan.. Bagi dier pagang sendiri, suap sendiri. Dah abih mintak lagik. Kalo nasi impit berkuah cam soto tue, kuahnyer ibu suapkan ler. Tapi nasi impit dier suap sendiri.

Ari tue masak nasi impit banyak... Memang sengaja masak lebih, selain untuk aina, orang lain pun leh makan jgak. lebihnyer aku masuk esbok untuk makan hari berikutnyer... Makanyer 2 har ler Aina makan nasi impit...

Tapi menunyer berubah2 ler....

1st day masakkan soto... Pagi petang siang malam, makan soto. Memula ingat nak buat bergedil, cantik dah aku kumpulkan untuk dibasuhkan... Tetiba, mood tue hilang pulak. Sekelip mata jek.. huhuhu. Kalo tak merasa la Aina makan bergedil...:)

Nie la soto Aina. Sayur mayur aku buh terus dalam sup.. Yang lain tue cam biase ler....


Esoknyer pulak, nak pegi kenduri umah kenduri. Jadi, nasi impit diolah jadi nasi impit goreng lak.. Coz nak membawa sup ke hulu ke hilir, nak handle sup umah orang kenduri memang payah. Tambah2 lagik Aina ligat even time makan jugak. Jadi ibu masak nasi impit goreng jek...

Cara masak sama jugak cam buat nasi goreng biaser tue. Tambah sayur & telur... Sedap jek Aina makan.


Malam pulak, ibu buat lak lain... Buat sup tomato, cam ala2 bolognese tue.. Tapi kuah tak pekat la. Cair2 cam sup jugak... Tambah gak italian mix herb... Ape nak bagi namanyer yek, nasi impit sup bolognese ceria... heheehe


Tapi, aku notice cam poopoo dier keras sikit. Mungki kah sebab nasi impit itu, @ sebab dier kurang minum air..? Takpe len kali masak lagik,  buat kajian lagik..:)
Pas nie nak memain ngan food aper lak....? hmmmmm....


2 ulasan:

Ana Farhana berkata...

nasi impit kuah kcang,nsi impit soto.. perghhh,semua besttt ^?^

Nietanozie berkata...

tu la kan....
sedap semuanyer... lom cerita bab lontong lagiknie... hehehe

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin