22 Januari 2012

Masak lemak cili padi ketam dengan nenas

Cabaran utama kalo nak masak dan makan ketam adalah tahap kegatalan (read : Alergik) diri sendiri.... Maser menyiang ketam tue, badan aku dah mula dah rasa gatal2... Tapi bo layan ler, kalo digaru makin 'sedap', lagik payah. Cabaran kedua maser nak makan ler.. Tue perkara biaser. Tapi, ketam nie la jugak peberet aku..... Sesekali takpe kot....


Resepinyer :

Ketam - siang.
bwg merah, cili padi, cili merah - Ditumbuk lumat.
Serai - ditik
Santan
Nenas muda - dipotong2
Garam

Satu kan semua bahan kecuali ketam. Sambil masak kena kacau2 selalu yek. Nanti 'pecah minyak', tak kick la lepas tue. Dah menggelegak baru buh ketam coz ketam masak kejap jek. Lamer2 nanti tak sedap.

Korang rasa la maser masak. Kalo nenas tue tak masam, maka tambah ler asam keping.Kalo nenas muda biasernyer masam, kalo nenas yg dah masak, dier akan manis. Tak syok, kena ader masam sikit...:)

Nampak cam senang kan.... Cuba ler...

Tapi korang lagik expert bab masak nie.. Aku nie ala2 jek...:)

Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin