31 Mei 2011

Pasar Sungai Besar

Balik dari kursus tue, singgah pasar Sg. Besar. Depa kata ikan-ikan kat sini murah-murah.. Jadi pegi la kami beramai dengan ahli rombongan yang lain.

Sampai saner, memang giler tengok harga ikannyer.. Tapi tak semua la, ader la yang harganya sama jek cam kat apah. Ader yang mahal lagi. Kena pilih la....

Tue tong ikan yang bawak dari sana... Beli mcm2 kat sana, sampai kena beli tong ikan yang beso nie la.... Tapi, berbaloi2.. Meh kita tengok ape isinyer...



Nie ikan kembung @3.50/kg. Murahhhhh kan..... Kalo kat Pasar Tapah nie 8 hinggit/kilo. Mak beli 2 kg. Ikan Belanak pun murahhh gak... RM4/kg. Tapi mak beli sekilo jek... Tak banyak. Balik umah ikan belanak nie dimasak dulu utk dinner. Ratah jek....


Dalam bekas nie sotong yang jenis beso sikit tue... RM 8/kg. Mak beli 1.5 kg... Yang sotong kecik biaser tue, RM 4/kg. Yang beso lagik pun ada.. Pilih jek maner korang nak...







Nie udang laut yek... Bukan udang bela.. RM14/kg. Kalo kat tesco harga udang lbh kurang jek, tp tue udang bela. Kalo udang laut biasernyer RM19/kg.... Yang nie beli banyak gak since mak nak buat sedekah. dekat 3 kg la jugak.








Nie ikan merah.... RM19/kg. Consider murah lagi kalo kat pasar biaser. Dekat 2 kg ikan nie.






Ketam pun ader... Lupa dah harganyer... Masa mula2 pegi pasar tue, takde teringat kat ketam. Dah kuar pasar, pusing sana sini kat pekan tue, baru teringatkan ketam.Patah balik ke pasar tue dah tutup daaa... takdak rejeki...




Pasar yang kitaorg beli nie pasar borong. Tapi, korang jgn tersilap lak, sbb depan tue pasar biaser which is harganyer adalah harga biaser. Korang g belakang pasar sikit, jauhnyer cumer 5,6 langkah jek, kat situ la pasar borongnyer.




Tapi membeli ikan kat sini, takde siang2, takde pilih2. Minta jek depa amikkan. Tak boleh la nak pilih. Tapi don't worry walaupun tak pilih tapi ikannyer fresh... sodap jek...




Balik2 umah aku terus siang dan cuci binatang2 tue. senang masuk peti ais. Dan hasilnya...




Tada......





Penuh ko.... Sib baik stok EBM tak brape nak banyak dah. Ader sikit2 lagik, leh selit2. Pasnie nak buat stok EBM baru. Cadangnyer utk supply bulan ramadhan.. dapat ke yek.

Nie pun ikan merah tak siang lagi. Dok dalam ice box tue lagik. Tangan teman sakit, tak larat nak siang kan....




Asamgaram : Kalo ke sana lagi, harus la pasar tue gak aku terjah.
















1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

I love to come back to nietapah.blogspot.com
[url=http://topmusclesupplements.org]prohormones[/url]

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin