17 April 2010

Chef In The House ~ Kek Batik Simple...


Ujan kat luar, layanz kek batik... lazat....


Kek batik nie peberet Mr. K. Ari nie terajin nak wat coz nak bwk g trip sok...


Meh aku cerita sikit the making yer, sebab adik2 aku selalu request resepi. Jd, Ambik kat sini je yo...


Bahan :

1 buku butter

3 cwn milo + 3/4 tin susu pekat, 1 sudu serbuk koko ~ bancuh ngan 1 cwn air suam..

Biskut Merry - 500gm



Butter & bancuhan milo satukan dlm kuali. Masak sampai pekat cam kat bawah. Rsepi tue resepi asal, tp aku buat aku kurang kan milo jd 2 1/2 cwn & susu 1/2 tin jek.. Kurang sikit manis. Kalo saper sukamanis ikut jek resepi asal.


Api jgn beso beno yek, selalu la jugak kena kacau Kalo tak kat bawah berkerak...



Dah pekat, masuk jek biskut merry... Tutup api. Kacau sampai rata....



Dah rata ini ler jadinyer....



Masuk dalam loyang dan tekan kasi padat... Biarkan sejuk kat lar kejap, pastu masuk dalam eti ais....


Selepas 3 jam dalam peti ais in la hasilnyer.....



Dalam resepi asal jugak ader buh telur.. Mula2 elajar buat dulu uh gak telur, tp tak cantik la jadinyer. Skang buat takyah telur dah... Sgt simple...


Jemput makan.....




Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin