11 April 2011

Bebelan Seorang Pejuang Masa....:p








Hidup saya dh berputar tanpa haluan dah...hehehe.



Lepas melahirkan anak, memang rutin hidup sgt berbeza dr yang sebelumnya.... Banyak kena adjust, kalo tak adjust memang haru biru jadi hidup aku... tentu mommy yg yg melahirkan anak sulung alami benda yg sama cam saya kot.



Bagi la 30 jam sehari pun, kalo tak diatur elok2 memang tak cukup punya... huhuhu.



Saya nie dulu2 bukan nyer rajin bebeno. Tp, idak ler maleh tahap melampo, cumer nyer kalo nak buat kerja2 umah nie saya ikut mood.... Kalo dtg mood rajin, berkilat la sinki, kalo sampai tahap malas, lubang sinki pun x nampak.. penuh pinggan mangkuk la...


Tapi itu dulu, skang saya takleh ikut mood. Saya kena buat. Wajib..... Mane yg nampak penting takde tangguh2 dah.. Tapi melipat baju tue, tak penting maner... Seminggu sekali pun boleh... hahaha...


Balik keje, kalo anak tido, terus senteng lengan baju masuk dapur masak... Mengkalo anak udah bangun kang lambat la siapnyer... Kalo dedulu sebelum beranak kecik nie, jarang masak kat umah. Balik keje terus carik makan... kat kedai. Kalo tak pun, malam lapo pun carik kedai gak... boleh dikira ngan jari brape kali saya masak seminggu...


Tapi skang, kalo nak makan luar mengangkut anak malam2, saya pikir 2,3 kali dulu. Sekali sekala takpe, kali selalu memang saya tak berkenan la... sian kat anak, berangkut kulu kilir.. tambah2 memalam hari. Lagipun, anak kecik lagik, nak kuar selalu sgt, environment nyer tak brape sesuai. Mcm2 adaaa.....


Kalo beli barang basah lak, selalunyer sampai umah terus humban dalam peti ais jek... tak yah pikir nak siang ke, basuh ke... Tapi skang takleh coz peti sejuk tempat saya simpan susu perahan setiap hari... Jadi, Ikan, ayam, udang dll kena siang, basuh dan simpan dalam tapewer molek2 dan susun cantik2 dalam freezer.


Bukan aper kalo tak buat kang bau2 haiwan2 nie kang bercampur lak ngan susu. Sian Aina minum susu perasa udang lak... hahaha. Lagipun biler dah di tapewerkan baru la nampak kemas dan tersusun. Muat la nak letak berbotol2 susu perahan pun....


Tetiba rasa cam saya nie organise sikit orgnyer... :-P..perasan.


Nak berjalan ke mana2 kena pikir anak dulu. barang dier cukup ke tak...? mood dier ari tue camner,..? Kalo mood kedaung asyik nak meragam, harus ler tertunda niat suci murni kami somi isteri nak melalak keluar....


Nak berbelanja pun kena pikir 2,3 kali gak... Keperluan anak kena didulukan.... Yg maner leh kendian, di kendiankan... Yang maner kena dulukan, harus ler jadi keutamaan...


Kat opis pun 1 hal... kena susun atur keje elok2... kalo dedulu, leh buat rileks, slow & steady coz dedulu saya leh jek balik lewat dr opis. Kadang kul 6 ptg baru gerak balik. Kul 6.45 baru sampai umah... Skang keje kena siapkan awai2... Tepat jam 5 ptg dah kena punch, leh sampai umah awai. Leh ngulit anak awai....


Nak g keje pun, skang rasa berat jek... Nak kuar umah tue sebelum betul2 bergerak, 2,3 kali masuk umah balik... bukan der per pun, tgk anak atas katil.. Akibatnyer punch kad bulan lepas penuh 'bunga' (tak percaya - nanti saya tunjuk....huhuhu). ish... susah tul.


Blogging lak, jangan harap la dapat dok lelama depan pc skang. sekejap2 jek. Maser pregnen memang tak blogging lansung, mood hilang ditelan lam perut. Skang nie mood dh dtg balik, ok la... Tapi nak menyiapkan 1 entry pun terkial2. Cam budak baru belajo. Kalo dulu tak sampai 1/2 jam siap 1 entry yang ringkas, nie kang yang ringkas makan 2,3 hari. Save dalam draft 4,5 kali... hihihi. Tapi saya suker blog, cumer amik maser nak asahkan skill balik.


Dalam pala otak nie banyak benda nak story mory. Perkembangan anak pun nak masuk kat sini... Tapi, lambat la sikit progress nyer. Tengok la aper jadi.


Panjang betul bebel aku ari nie.... Lain kali sambung bebel lagik. Penat dah tangan nie...



* gambar - semua hasil gugelan yek...



2 ulasan:

Suzie berkata...

gelak tgk gmbr tu tp betul la,kita dah la jenis bangun ngam2 utk uruskan diri tp nnti ada anak kena bangun awal pagiiiii

merasa la mata panda tu nanti..huhu..

Nietanozie berkata...

tu la suzie.. kena get ready dr sekarang la... nieta kalo pas subuh tue, 10 minit pun leh tido balik. skang kena la berkorban...

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin