27 April 2011

Tempoh Mengandung

Sepanjang tempoh mengandung, aku ambik cuti tanpa gaji dari blog... Mood kedaung la sangat nak menaip. Tapi still buka dan nyibuk kat blog2 lain. Ntah kenapa ntah, mood larik terus. Kekadang tue bukak blog, buat new post. Tapi sekerat jalan tinggalkan. Udahnyer dlm list of post berderet2 draft jek. Penyudahnyer, DELETE. Menyemak jek...



Ini la buku pink saya... nampak tak tag hijau tue... bagi yang tau, tag hijau utk ibu2 yang ader masalah kesihatan juga overweight/underweight... Dalam kes saya, coz saya over weight maka diberi tag hijau tue. Berat saya masa mula2 buat buku nie, masa tue 10 minggu, 84++ kg..


Sepanjang ngandung, berat tak naik banyak pun. Sikit2 jek, ader masernyer turun. Makan takde berapa nak selera sangat. Sampai la penghujung ngandung, berat akhir cuma 89++ jek. maknanyer naik 5 +++ kg jek... huhuhu. Tapi kalo ditengok perut maser dah ujung2 tue, memang la melampo. Sampai ramai orang kata, saya mengandung anak kembar sebab perut saya besar.


Morning sickness takde le sangat. Muntah pun takde sangat, sesekali jek. Tapi mata mengantuk la sesaja. Kalo dpt tido, seronoknyer rasa. Masuk 3 bln lebih, bab ngantuk nie dah kurang ler. makan still tak brape nak selera. Dah masuk 6 bln baru selera makan ok sikit.


Tapi 1 habit aku, minyak cap kapak kena sentiasa ada. Ikat ujung sapu tgn, pastu curah minyak cap kapak. Kulu kilir la mengangkut sapu tangan. dicium je la minyak cap kapak tue... huhuhu. Tapi dah 5 bulan habit tue dah takde.


Masalah lain takde... HB pun takde le low sgt. ok la... Minum air gula sampai 3 kali. Nyampah makkkkk.... 1st nurse buat, dier kata result cam tak brape betul. Dier suh minum lagik sekali. Kali ke-2, result ok, cantik. Tapi kena gak buat.... Apo nak buek, ikutkan je la.... huhuhu.


Aku bukan jenis suka minum susu, soya apatah lagik. Tapi dek kerana nak membawa my precious cute dalam perut paksa la diri minum susu. Mula2 minum anmum, tak abis pun 1 tin. Manis sikit, pastu kena minum suam2. Jadi liat la sikit nak minum. Pastu my cousin suh minum susu HL, sekali cuba, tekak leh terima. Terus stick ngan susu nie jek sepanjang ngandung, lgpun susu nie minum sejuk, jd sedap la sikit.


Sakit pinggang, sakit tulang rusuk jgn cakap la... sampai terguling2 menangis. Hubby pun takleh buat aper. Tahan je la. Sapu minyak, jumpa gynae, dier bagi ubat. Bertahan cam gitu je la. maser tgh sakit sgt tue, jgn la minum ais. Memang susah nak baik. Tapi dah elok aku pulun ais bebanyak.


Bercerita pasei ais nie, kalo order air, air ais jugak la yg dicarik. kalo tak kuar umah, hubby balik dr surau ke, maner2 ke, kirim dier suh beli. Tgh2 malam minum air ais, dier bising gak... Beli tetap beli...hehehe


Mengidam...errrrr.. ader ke yek. takde ler ngidam aper sgt. Cumer ari tue ngidam chicken chop yang mak masak. Kompom la dpt, dah tentu dok ngan mak. yang lain takde. Orang kata time mengandung elok makan delima tuk elak baby kuning. alhamdulillah baby aina kuning kejap jek... memang banyak gak makan buah delima sepanjang mengandung. Ader lagik yang saya mengidam... Durian.. Awal2 ngandung dah ngidam, tp org2 tua tak bagi. Panas katanyer. Dah masuk 5 bulan baru berani makan durian. Syoknyer dapat makan duriannnnn... heaven jek. Ujung ngandung pun teringin nak makan lagik, tp hubby tak sempat nak belikan + dier tak bagi makan sbb dh ujung2. Sib baik tak meleleh air liur anak aku...hehehe


Ape lagik yek pengalaman angandung nie... Puasa tahun lepas, aku tgh ngandung 4 bulan lbh kurang. Tergelincir gak 6 hari puasa aku. Maser tue kena batuk yang teruk, g jumpa doktor tak jalan gak. Aku g specialist, depa bagi ubat dan nasihat toksah puasa la time pegnen nie... Maser batuk teruk tue aku tak puaser le, tp dah abis batuk, dah elok aku puasa balik. Alhamdulillah, dpt gak puasa.


First scan maser buat buku tue la... nampak seketul je la pun. Pastu second maser 6 bulan. Spital kerajaan biaser la, scan 2 kali jek sepanjang tempoh pegnan. Tapi aku g gak tmt lain nak scan... Buat 3d/4d scan kat KPJ Ipoh. Pastu maser 6 bulan aku mula g kat ar-ridzuan coz nak delivered kat situ. Tp kat situ scannyer samer jek cam spital... klasik...hehehe


Ini je la yang teringat... Pasnie nak kisahkan pasal bersalin lak.. tp entah biler la...







2 ulasan:

Suzie berkata...

nnti nak cerita juga la psl buku pink ni
kita dpt pelekat putih..hehe..next appointment rabu mggu dpn,even nak bersalin kat kpj seremban tp still pergi klinik kesihatan

Nietanozie berkata...

yup... sama la suzie. app kat kk tak penah culas. sebulan sekali check up kat swasta pi jugak... bersedia setiap masa...

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin