07 Mac 2013

Pengalaman kedua yang berbeza


Entry nie telah dirangka sebahagian nya maser dlm pantang ari tue.. dok peram dlm draft aku malas nk oter dah. aku sambung je la terus......



Alhamdulillah, dengan izin Allah maka lahirlah puteri kami yang kedua pada 11.12.2012 jam 6.49 petang dengan berat 2.70 kg. Sama berat dengan kakaknyer sewaktu lahir. Tapi kalo tgk perut aku, ramai yg assume anak yg lahir pun besar. Takde maknenyer coz yg sulung pun sama gak. Perut besar membuncit tp anak kuar kocik jek... dasar lomak tobal... hahaha.

Pengalaman 1 & 2 sgt2 berbeza. Caranya, kaedahnyer, masanyer, sakitnyer semua nya berbeza. Memang betul kata orang, lain anak lain ragamnyer mula dr mengandung sampai la bersalin...

Mari aku nak bukak cerita bersalin sebelum aku lupa. nie dah masuk sebulan baru nk bukak cerita.... dasarrrrrr sungguh. hihihi

10.12.2012
Hari nir aku ader 2 check up. Belah pagi check up kat klinik pakar hospital tapah & belah petang kt klinik komuniti tapah. Cam biasa, aku minta doc pakar mc. Sapsapsoi jek dier sain mc aku... hehehe.

Takde byk mslh pegi kt dua klinik nie. aku cumer ngadu pasal sakit kt kelangkang yg dh berbulan aku tanggung. Takde aper yg doc leh bantu pun. Sekadar bgtau baby dh turun... huhuhu.

Petang tue lepas balik dr KK tapah perut mcm memulas nk membuang. Tapi kali nie ceri beri la pulak. sib baik xde mengulang ke toilet jek. Tapi aku cam pelik lak apesal teriba lak jd gini, takde mkn yg ganjil2 pun. Masa tue aku teringat la masa bersalin 1st dulu sebelum masuk labour room bidan bg ubat berak suh berak sebelum bersalin. Perasaan aku sama la camtue masa petang tue. Aku rasa cam perut aku cuci jek pas membuang... perasaaaannnnn... hihihi.

Malam tue aku mula rasa sakit kat pinggang ngan ari2. Tapi aku dok pikir la yg sakit tue kencing kotor kot sbb simptom2 nyer sama jek. Tapi xpenah pun kena kencing kotor time ngandung. Speku jek lebih. Malam tue aku tido awal coz esoknyer ader check up pulak kt Ar- Ridzuan.

11.12.2012
Bangun pagi msh dlm keadaan sakit ari2 ngan pinggang. Cakap kt mak aku sakit pinggang, tapi mak diam jek. Kul 10pg kuar sarapan ngan Mr. K & Aina. Makan roti canai jek pun. Tapi masa makan tue la aku notis yg sakit yg aku rasa tue sebenarnyer adalah sakit contraction sbb sakit dier tak lama pastu hilang. Terus mkn cepat2 dan balik umah amik mak, amik brg-brg anak ngan bapaknyer yg maner penting. Terus pecut ke Ar- Ridzuan.

Sampai sana dh pukul 1 lbh. Appointment sebenar tuk ari tue until kul 1 pm jek coz dr. Raoofah akan g klinik dier sendiri lak kt luar. kelam kabut punya pasal td dh lambat tp sbb dh sakit kena sorong terus ke bilik check up kt level 4. Memang kena sorong ngan wheel chair coz depa dengo ckp aku dh sakit. Tp memula aku tolak konon macho la sgt tak sakit sangat lg. taktah la nak tolak2 ngan wheelchair, tp Mr. K buat muka tensen sbb aku berlagak mcm takde aper. Tapi kena paksa jugak. duduk la aku ngan muka malu2 alah. Aina pelik jek tgk ibunyer kena sorong ngan kerusi roda tue.

Sampai sana bidan check bukaan dan surprisingly rupanya dh bukak 3 cm. Then depa psg mesin ctg nk check gerakan dan jantung baby. dok la dlm bilik tue 1/2 jam sampai selesai dan maser tue doc suh admit. Cakap thru bidan la coz gynae aku maser nie dh balik. Bidan tepon jek dier. Jarak masa contraction msh sama. Sakitnyer pun rasa sama jek mcm td. xde byk beza.

Dah masuk bilik wad, aku memang request bilik single. Senang Mr. K nak temankan aku nanti. Memandang dah pukul 2pm, perut mula keroncong. Adik nak dtg amik mak dan aina, pesan kat dier nasi goreng jek. Perut kenyang hati senang.... Tipu...!!! takde senang hati sbb sakit kontraktion makin kuat. Pagi td boleh tahan lg, dah petang nie terkemut2 aku menahan sakit.

Mr. K nak settlekan pasal kwsp dier dan operation dier yg dulu. Tak penah cerita kat sini lagi. Biler aku free nanti aku story panjang lebar bab ini pulak.... Mungkin sebab kehulu kehilir aku ngurus en suami maser dier sakit dulu, senang jek jalan nak bukak kali nie.

Makanya, tinggal la aku sorang2 kat bilik. Kengkonon nak lelapkan mata, tp tak boleh. Kejap2 sakit.

Lebih kurang kul 6 ptg, Mr. K dah sampai bilik, mak, aina dan adik aku pun dah datang ngan anak beranak dier sekali. Maser nie la sakitnyer memang tak boleh tahan2 lagi dah. Dengan perasaan tidak malu, air mata menitik menahan sakit. Tue memang udah tak tahan lagi dah tue. Sebelum tue Mr. K tanyer ok jek lagik.

Mak panggil misi. Misi tarik dok kerusi roda, tolak ke labour room terus. Doc belum ader pun tp bidan dah get ready. Masuk labour room, bidan cek bukaan. Dalam sakit2 tue aku tanya dh brape cm bukak. Terkejut beruk aku bilik dier kata dah 8cm.... Haaaa!!!! 8... cepatnyer. Berbeza ngan Aina dulu 24 jam tunggu nak bukak sampai 8 tue.

Mereka uruskan aper yang patut. Aku dah merengek cam budak kecik menahan sakit. Mulut aku tak lepas minta ubat tahan sakit. Aku pun lupa dah depa ader bagi ke takde. Yang aku ingat depa suh sedut gas tue jela. Tujuannya untuk tahan sakit la. Tapi, kalo terlebih sedut leh lalok..... Maser nie la dahaga melampo, sib baik mak der bagi air yasin yang dier bacakan.

Tak lama pas tue, doc sampai. Sakit nak meneran dah ader. Benda pertama doc tanyer aku, 'Suami taknak masuk ke...?' Aku suh depa tanyer sendir kat dier kat luar LR tue. Jawapannyer taknak. Amboi laki cek, tak sanggup nk tengok yek...

Actually, dier takut dier tak mampu nak tanggung. Lepas dier operation 2 bln sebelum tue dier ader masalah xleh terkejut melampau. Nanti badan berpeluh2, kepala pening. Ok, reason yang boleh diterima akal la.... Maka sengsorang la ku kat dalam.

Berbalik pada cerita diatas, mulut aku still minta ubat tahan sakit jugak. Kengkonon tak mampu nak tahan. Misi tue pujuk sikit punya best ayat... ' takpe sakit sikit jek. Kalo tak sakit camner nak meneran. Memang la kita nak bagi sakit tue ader...' Ok. Mak redho je la.

Proses teranan pertama fail coz aku tak pandai camner nak buat. bidan bagi arahan. Dier suh curi napas, camner nak curi napas pun aku tak tau. Tapi lepas, 3,4 kali cubaan, baru la aku paham camner nak curi napas tue. Aku sendiri tak ingat brape kali teran ntah....

Tapi, adik baby keluar bukan atas usaha teranan aku aje, doc guna vakum jugak coz nampak tak banyak perubahan dr usaha yang aku lakukan. Bukan senang yek nak beranak normal. Masa 1st, aku tak berjaya nak buat secara normal walaupun resaan dan sakit meneran tue dah ader. Kali nie aku berjaya buat normal, tp dengan bantuan doc guna vakum. Semuanya dengan izin Allah jugak.

Keluar2 doc kata baby dah nak berak..... aku perati jek deme angkat baby tue. Sakit...???? serta merta hilang, yang tinggal adalah sengal2 dan lenguh2 badan.... Depa bersihkan baby, tunjuk kat aku dan terus bawak tunjuk kat Mr. K kat luar. Mr. K. Dier azankan dan tahnikkan sekali kot... Lupa dah. Rasanyer ye kot sbb dier kata hospital ader bg air zamzam dan kurma.

Keluar jek baby, bidan cucuk kt peha. tak tau amender nyer tue. dh tak larat nak tanyer. Tahan sakit kot. Aku larat beristigfar jek... Itu pun semput.

Aku yang kat dalam masih belum selesai. Doc bgtau kat Mr. k, pendarahan aku ader teruk sakit. Dah keluar dr LR baru aku tahu. doc tak ckp kat aku pun. maybe dier tgk aku sgt penat kot. Jadi mmg dier amik maser nk clearkan 'perut' aku.... Dah agak clear, jahit...... huhuhu. Dan aku direstkan kat LR sampai doc puas hati ngan keadaan aku. Patut la lama aku dlm tue. lama tak lama la, dlm 15minit jgk kot walaupun dh selesai.

Dah tue depa hanto aku balik kt wad.... maka bermula title sebagai ibu beranak 2...;p









Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin