18 Mac 2013

Sesi perkenalan


*drumroll*

hihihi.... hari nie udah berusia 3bln 7hari. Baru nak buat sesi suai kenal....

Fresh from oven.
NURHANNANI AYUNI BT. MOHD KHIROL

Lahirnya kecik jek, 2.7kg. Lbh kurang kakaknya jugak.

Hari kedua. Nani nie nampaknya ebih putih dr kakaknya.... Kulit dier cantik dan kurang sensitif dr kakaknya. Kena gigit nyamuk, merah, sapu minyak ok dah. Kalo Aina dulu, kena tgk takut jd kudis. Sbb sensitif sikit.


Masih dalam hari.... Tak ingat dah brape hari umurnya. Masa nie nampak dier kecik sikit. Tengah jaundis maser nie. Jaundis adik nani lama sungguh, 15 hari baru betul clear. Senak perut mak dengo dier menangis amik darah hari-hari.



Latest.....
3 bulan sudah. Sangat bulat dan hantap. Lenguh tangan mendukung. Fully breastfeed. Kuat menyusu siang dan malam. Mak berusaha membanyakkan stok untuk anak. Siang dier nyusu botol tanpa banyak masalah kecuali hari senin la. Monday blues sangat anak aku nie. Meragam merengek ngan babysitter dier. Almost 20oz kena siapkan stok dier tuk sehari. Kekadang habis, kekadang tak habis.


Nie drama maser warded due to jaundis. 2 malam ibu dan anak berkampung di hospital.


Masalahnya, anak memalam bukan nak tido dalam tue. Nak tido berpeluk ngan mak atas katil sambil mulut 'bersumbat'. Daripada dier teriak meraung maka ibu angkut tido sekatil. Masa admit, bacaan kuning 16.5, nak menurunkan kepada 15 tue sgt seksa. Udah takmo tido bawah lampu. Sudahnya mak tarik lampu ke katil, sesama la anak beranak tido bawah lampu. Udah macam sauna ibu rasa... hihihi.

Disebabkan duk bawah lampu yang boleh tahan panas nie, pusat nani tercabut maser umur 7 hari. Tapi tali pusat jek yang cabut, pusatnyer belum cukup kering pun. Kena cuci dan tengok jugak takut bernanah lak.








2 ulasan:

Sue Bee berkata...

gitulah ceritanya..teringat lah pulak masa anak2 masih baby lagi..

Nietanozie berkata...

ye la kak... ragam anak penawar duka.

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin