17 Jun 2013

Her first bite - solid food

Nani officially 6 m.o 8.6.2013... Yeay!! Udah boleh bagi solid food....:)

Tengok la suapan pertama anak....:)


Mula2 masuk sudu dier cam konpius kot sbb dier nyot2 sudu tue cam nyonyot puting... Dier ingat puting kot yg masuk mulut dier... hihihi. Reaksi pertama???? Muka kerut2.... hahahaha. Aku mulakan solid food dengan puree epal. Agaknya rasa epal tue cam pelik mula2 tue yg berkerut muka. Pastu ok. She love it...!! Senang sangat nak suap dier makan...

Sambil menyuap, ibu 'dibantu' oleh budak kecik yg sorang lg tue. Aiyokk!... Stress mak. Asyik la nak menyumbat adik ngan air kosong. Belum pun adik suap, dier sua lg air masak. Pastu sibuk nak rampas sudu kat tangan ibu, nak tolong suap adik.... Walaupun demam, aktiviti tetap berjalan seperti biaser....


Adik pun sama nak tolong suap sendiri. Sibuk nak pegang sudu sendiri. Biler angkat botol makanan dier, sibuk jugak nak mencapai. Sabr dik, sikit2 la, adik baru nak belajar makan....


Solid food adik dlm botol treenie 2oz.... Boh dlm nie sbb botol dier kiut. Beli pun utk isi makanan dier...

Aku mulakan solid food nani dgn puree epal. Kali nie nak try buat homemade sedaya yg mampu. Kalo keadaan tak mengizinkan kiter carik la alternatif lain nanti. Aina dulu memula bg nestum jek, la nie mak aiii payah ya amat nak bagi makan buah. Semua diluahnyer balik. Sayur pun kalo terasa dalam gigitan dier memang dier luah balik siap nak termuntah lagi. Kalo kasi hancur betul atau blend boleh jek dier makan... Saje tau Kak long nie...:). Harap2 adiknyer nanti suker makan buah dan sayur.

Setiap bekas tue 2oz aku penuhkan dengan puree. Tapi 3 hari dh makan tak habis pun sebekas tue. dier makan antara 1- 1.5 oz jek... Baru nak belajar makan. Hari nie ngan baby sitter, tak tau la aper jadi...:). Adik Nani nie ader sindrom Monday blues sikit... Hari isnin mula la buat perangai.

Pasnie taktau lg nak bg makan aper... Maser nak mencari epal kt TF pun sikit punya payah. Kejap aku pegang yang nie. Kejap kang pegang epal yg tue. Ader baca kt internet epal fuji yg elok, tak masam, byk sagu. Tapi, biler sampai sana epal fuji nie pun ader mcm2... huwaaa. Menangis mak pilih buah. Sudahnyer beli 2 jenis, balik umah rasa yg maner best... Pasnie ape jd pulak taktau la...:)


One happy baby.......

Gendang gendut tali kecapi...
kenyang perut suka hati...










Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin