06 Mei 2010

Jalan-jalan Cari air - Bukit Merah (Ep 2)

Petang perjalanan utama kami adalah masuk ecopark.... Jadi jom kiter masuk Bukit Merah Laketown Resort.


Baik jek berpegangan tangan......sweet.

Harga tiket, nak tgk lebih jelas, sila klik untuk tumbesaran yang baik. Perancangan awal kami nak ambik combo yang penuh, tapi Orang Utan Island tgh tutup lak. jadi amik yang separa combo dgn harga RM39 jek.

Budak2 bawah 90cm tak kena charge. Jadi sila buat ukuran yang tepat utk anak2 anda.

Askar2 rekrut dgn jurulatih kuak lentang depa. Kata nak g berenang kan, jadi bawak lak jurulatih.

Pilih maner nak g... Kiter g Ecopark la yek.


Nak g ecopark kena jalan kaki. Jauh..??? mmm... Takde ler jauh sgt.
Maner askar lg 2 orang nie...?

Jgn lupa 'gelang hikmat' kena pakai sepanjang maser. Bagi yang ambik combo, leh masuk untuk 2 hari. Maksudnyer hari pertama masuk ecopark, ari kedua masuk water park. Kot2 korang sampai petang. Jadi idak ler membazir maser kan.

Masuk jek ini yang jumpa dulu. Kat sini leh bagi makan binatang2 yang ader. Pek makanan leh ambik beli kat kaunter masuk ecopark.
Pelajaran hari ini...
Pak Long : Syazmi tgk ikan tue..
Askar 1 : Pak Long ikan dalam bahasa inggeris dier panggil Fish tau...
Ambik ko... Cikgu dah bersuara.

Kalo nak bagik makan make sure ler ader guide yek... Kalo korang g 2,3 orang, takde guide rasenyer. Sbb orang lain jalan sendirik2 jek. Tapi, kalo korang dtg group yang ramai, dapat la guide. Sbb grop kami dpt guide, ini hanyelah kesimpulan aku sendirik.
Bintarang, bagi makan roti.

Kusyuknyer 2 beradik nie.. Pak cu yang menyelit.

Ader animal show gak kat sini. Masernyer dh tetap setiap hari. Kalo nak tau kul brape leh g website Bukit Merah. Kami dah set nak g animal show kul 4, jadi kami dah adjust maser baikkkkkk punyer....
Sedang menungu show bermula... Suker la tgk gambo nie. Tapi blur sikit.


Aku lupa namer binatang nie.... Beruang kot. Dier suker jilat peluh... Ader masin2 kot. Sesaper yang rela dijilat, sila lah hulur kepala. Kepala botak lg banyak peluh kan... Asyik jek binatang nie.. hehehe


Dah pegang saner, pegang sini, silalah cuci tangan ek.... Maklum pegang binatang kan, memacam kuman ader. Paip air nie memang sepanjang jalan dalam ecopark nie ader. dont worry la...

Tetiba lak memeluk kaki mama, takut. Mula2 berani sgt.

Gambo aku berterabur rupenyer...
Animal show tgh berlangsung. Pendek jek, lbh kurang 20 minit gitu. Tapi walaupun kejap jek, persembahan yang tidak menghampakan.
Bagi arnab makan lak. Masuk jek terus dalam kandangnyer....

Kambing2 yag comei......

Ini la guide kami yang over peramah.... Tq yek.

Nak g pintu masuk asal kami naik chairlift. Tapi, bebudak yang kurang 90cm memang takleh naik langsung. Jadi mak pak yang anak dier bwh 90cm, sedor diri la yek. Sila jalan kaki balik tmt asal.
Entry nie penuh dengan gambo jek.... Layanz je la yek. Entry next kiter cerita lain lak...
Amaran : gambo2 nie bukan la hasil penat lelah aku menangkapnyer.
Tuan punyer kaki & kasut nie adalah photographer of the day, hanya menggunakan N93 dier (agaknyer...Lupa daa...)



Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin